HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Adatvesztés

2007.11.23. 13:45 Morgó Medve

Hallom a hírekben, hogy elveszett két darab 25 millió adózó adatait tartalmazó adathordozó Nagy Britanniában. Először úgy hangzott el, hogy a postán. Na mondom, biztos nem ajánlva adták fel. Lám-lám hová vezet az ész nélküli spórolás. Az angol kormány is megszorító intézkedéseket vezetett be, nyilván az ajánlási díj megspórolása is része a költségvetés egyensúlyának megőrzésére tett intézkedéseknek.

Aztán hallom, hogy nem egyszerű postáról van szó, hanem gyorspostáról. A hivatalnokok a két adathordozó lemezt -gyanítom CD-ről vagy DVD-ről lehet szó- egyszerűen feladták a gyorsposta hivatalban aztán nyugodtan hazamentek mint akik jól végezték dolgukat. Hazaérve megitták a teájukat, természetesen egy kis tejjel ízesítve. Később megvacsoráztak és az aggodalom legkisebb jele nélkül nyugovóra tértek. Mielőtt azonban befordultak volna a fal felé, természetesen csókot leheltek szerető hitvesük homlokára. Szexről - hétköznap lévén - természetesen szó sem lehetett.

Másnap nyugodtan ébredtek, egy pillanatra sem jutott eszükbe a 25 millió adózó adata. Biztosak voltak benne, hogy Britannia több évszázados postai kultúrája most sem mond csődöt, minden rendben van. Aztán kiderül még sincs rendben.

Aztán egy kis idő multával halljuk, hogy futárokkal küldték el az adathordozókat és már le is mondott a Brit Királyi Adóhivatal elnöke. Hát kérem ez a minimum. Bár ha meggondolom a legbiztosabb módszer hasonló esetben az lett volna ha személyesen viszi el a számvevőszékre. Így nem vész el és a küldemény és nem is kell lemondania. Elképzelem amint az elnök úr kiszáll a kocsijából a Számvevőszék épülete előtt majd a portás megállítja:

- Jó napot elnök úr, Ön itt? Hát már ennyire rosszul állunk?

- Igen barátom, jól látja. Bár annak, hogy itt lát nem elsősorban gazdasági okai vannak. Én bizony már személyesen hordom szét egy ideje a fontosabb iratokat mert nem bízhat ma már meg az ember senkiben. Tudja, így biztosabb. Néhány évem van még a nyugdíjig, nem kockáztathatom mások miatt, ugye megérti.

- Megértem én elnök úr, hogyne érteném meg. Tudja mikor megláttam kezében a borítékkal egy régi emlék jutott az eszembe. Valamikor még a régi hazámban otthon Magyarországon egy reggel a metrón mentem felfelé a mozgólépcsőn, mikor látom, hogy a szemközti oldalon Kádár János - a mi akkor vezetőnk- áll a mozgólépcsőn. Te úristen, gondoltam én akkor, hát már itt tartunk? Hogy Kádár elvtárs is metróval jár? Másnap az újságból tudtam meg, hogy Kádár János megtekintette a metróállomások felújítási munkálatait. Rögtön megnyugodtam, hogy gazdaságunk prosperál mint ahogy az az újságokban is szerepel.

Na látja ez jutott eszembe mikor megláttam önt itt. Na de hálistennek nem erről van szó, az angol gazdaság is nyilván virágzik, csupán ön szeretné megérni a biztos megélhetést nyújtó közalkalmazotti nyugdíjat. De most látom csak, mindjárt kicsúsznak a borítékból a CD lemezek. Tessék egy picit jobban vigyázni, szép pénz az a nyugdíjacska amit majd tetszik kapni.

 

5 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr975181489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_39292 2007.11.23. 16:55:41

Hány boldog ember lenne kis hazánkban, ha ez itt fordul elő!!! :D :D

ferko 2007.11.24. 20:44:23

Az adatok nyilván megvannak, nem az elvesztéssel van gond, hanem azzal, hogy vajon kinél van? A felelősség kérdésében nem teljesen értek egyet. Ki kell alakítani egy rendszert, amiben annak a csomagnak, ami tikos, bizalmas, megbízható csatornán kell eljutnia a másik félhez. Amennyiben ez nem történik meg és nem emberi hiba miatt, hanem a rendszerben benne van ez a hiba, akkor bizony a legfelső vezető (aki a rendszert jóváhagyta, előírta) felelős érte. Lehet nehéz megérteni ezt nálunk ebben a következmények nélküli szemétdombon. Bár nálunk lennének ilyen karakán emberek. A postáról annyit, a TNT nálunk is kimegy a küldeményert, nincs TNT postahivatal, mindenképpen futáros megoldás. Minden küldemény elveszhet, a tértivevényes vagy ajánlott leveles is. Kártérítés van a szerződésben... Biztos vagyok benne, hogy nálunk is rengeteg adat elveszik, iratok, bünjelek, bizonyítékok csak nem kapnak ekkora nyilvánosságot. Abban is biztos vagyok, hogy a személyes adataink minden nehézség nélkül illetéktelenek tudomására juthat. Itthon nincs hír, nincs lemondás, nincs számonkérés. Eltussolás van. Örvendjünk.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.11.26. 07:56:26

Tyche, igazad lehet. :) Bár nálunk a vállalkozóknál azért gyakran vesznek el iratok, főleg adóvizsgálat idején::) Pl. P.J. nagy vállalkozó, korábbi politikus esetében: Ferkónak: tudod ez egy irónikus írás, tehát nem érdemes számonkérni rajta apróságokat.:) Igazad van persze, hogy ha egy rendszer nincsen jól kiépítve akkor azért a felelősök a hibásak, és tényleg dicséretes ha belátják, hogy hibáztak és lemondanak az illetékesek. Sajnos ez nálunk aztán végképp nem szokás. Nekem nemrégiban volt egy panaszkönyvi bejegyzésem mert egy rendszer nem működött jól és hátrány ért. Na mit gondolsz mi lett a vége? Ugyanazt írta a vezérigazgató mint a dolgozója mondott. Pedig csak egy ÁFÁ-s számlát kértem, igaz 20 másodperccel azután, hogy azt mondtam: kérek két jegyet. Kiírva nem volt semmi az ÁFÁ-s számlákra vonatkozólag. Úgy el lettem hajtva mint a pinty. Pedig ez a rendszer rossz, mert lehetne kézzel is adni számlát meg a számítógépes program is lehet, olyan, hogy később is lehessen adni. Na mindegy, ez van. :((

ferko 2007.11.26. 14:03:57

Két példa angolhonból: Tavaly lelőttek egy brazil ürgét, mert gyanusan viselkedett a londoni metróban, 8 golyó volt a fejében. Tévedés volt. A illetékes rendőrkapitányról nem állapított meg felelősséget a bíróság, így ay nem mondott le, folytatja a munkát. (halott van, felelős nincs). Az angol válogatott nem jutott ki a 2008as EBre, valami eszmentül botrányosan rossz játékkal kapott ki a horvátoktól otthon. Rossz taktika meg minden amit akarsz. Szövetségi kapitánz nem mondott le, kirugták. (pénzről van szó ugye) :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.11.29. 22:16:10

Igen emlékszem én is rá. Mármint a lelövés körülményeire. Az embernek tényleg tudnia kell mikor kell lemondania. Egyszer én is hibáztam, felajánlottam a lemondásomat mert úgy éreztem így korrekt. Aztán nem fogadták el azzal, hogy hibáztam de nem olyan nagyot.:)
süti beállítások módosítása