HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Dinnyeháború

2008.07.20. 06:00 Morgó Medve

Az egyetemen egyik kedvenc tárgyam volt a "Kapitalizmus politikai gazdaságtana". A mai fiatalok bizonyára nem értik a politikai szót, már én sem nagyon. Akkor arra gondoltam, hogy ez nem lehet más mint a kapitalizmus gazdaságtana csak a politika szempontjaival kissé átdolgozva. De lehet, hogy csupán azért nevezték így mert létezett egy ezt követő tantárgy is, amit meg úgy hívtak, hogy "A szocializmus politikai gazdaságtana". Ezt viszont már nem nagyon értettem meg nem is szerettem. Ez tárgyalta a gazdaság törvényszerűségeinek alkalmazását szocialista viszonyok között. Nem ideológiai okokból nem szerettem hanem mert nehéz és érthetetlen volt.

D tanár úr első körben ki is pakolt, pedig egy kettest biztos megérdemeltem volna. Na nem érdekes, hagyjuk a régi sérelmeket. D. tanár úrról az a hír járta, hogy azért taníthat mert valami kommunista mártír volt, Rákosi börtöneiben kihegyezték az ujjait, de mi hiába bámultunk vizsgán a kezeire nem láttuk, hogy hegyesebbek lettek volna mint a mi ujjaink. Vizsga közben jókat szundikált, nyilván a nehéz börtönéveknek köszönhetően volt az átlagnál fáradékonyabb, aztán ha felébredt mondott egy jegyet amit tudomásul vett az ember. Aztán valahogy úgy voltunk mint az egyszeri vizsgázó, aki után - mikor elégtelennel ballagott ki a szobából -, a tanár utána szólt, hogy a "A magáéba, kolléga úr!". Na de nem erről akarok én írni hanem a dinnyeháborúról, de írhatnék a 2 héttel ezelőtti meggyháborúról is.

Az ember azt hinné, hogy a dolgoknak valahogy úgy kellene működniük, hogy a termelő - maradjunk a dinnyénél - először is anyagi eszközöket fektet be a dinnye termelésbe. Megveszi a termeléshez szükséges dolgokat, ezekről számlákat kap, aztán szépen nevelgeti a dinnyéit itt megint anyagi eszközöket fektet be valamint befekteti saját és családja valamint alkalmazottai munkaerejét is. Ha bért fizet fizeti annak közterheit is, nem feketén alkalmazza az embereket. Ha kell bankkölcsönt vesz fel, ennek kamatait is beleszámolja a költségekbe. Szépen gyűlnek a költségei melyekben van egy olyan rész is ami a mezőgazdasági termeléssel járó természetes kockázatokat tartalmazza (rossz időjárás, esetleges túltermelés stb.) és aztán egyszer csak eljön a szüret ideje. Termelő kiszámolja a dinnyetermelés idáig felmerült költségeit, hozzáteszi még a szállítással és eladással kapcsolatos kiadásait és kiszámolja mennyibe került neki egy kiló dinnye. Rátesz egy tisztességes hasznot ami tisztességes megélhetést biztosít neki és családjának és elballag a felvásárlókhoz és kínálja a dinnyét a kiszámolt értéken. A felvásárló azt mondja, nem rossz. Ő is rátesz egy elfogadható hasznot, majd ugyanezt megteszi az áruházlánc is és kirakja a boltba ezen az áron. Aztán jövök én a vevő, megnézem mi van kiírva, eldöntöm jó-e ez nekem? Ha jó megveszem, ha nem, nem veszem. Mivel az árképzés korrekten történt valószínűleg megveszem, mert nekem is megfelel ezen az áron. A dolog ilyen egyszerűnek látszik - némi apró elhanyagolásokkal - az én három évtizedes tanulmányaim alapján.

Ezzel szemben mi van ma? A felvásárlók mondnak egy árat, aztán vagy jó a termelőnek vagy nem. Ha nem jó akkor jön a meggydöntögetés a Parlament elé, a dinnyéé meg az áruházlánc egyik egysége elé. Ahogy hallom a meggy felvásárlási árában ráadásul még benne van valamiféle felvásárlói bosszú is a tavalyi magas felvásárlási árak miatt. Hát normális dolog ez? Nem normális kedves olvasóim. De momentán ez van. Olyan ez is mint a közismert füves hasonlat: majd ha az újgazdag is 200 éve nyírja már a pázsitját olyan lesz mint az angol arisztokratáé a szomszédban.

5 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr215181609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2008.07.20. 16:50:03

DÁ tanár úrról(??) nekem is vannak emlékeim. Én úgy hallottam hogy a MOKAN komité tagja volt Miskolcon. Mivel nekem egy fél évig volt gyakvezérem kap.pol. gazd.ból nem kellett nála vizsgáznunk, mert az ellentétes tankör legszebb gyakorlatvezető asszonya volt kijelölve, ha jól emlékszem az idők homályán át:NF-né. Szóval DÁ-nak abnormálisan hosszú ujjai voltak és a fent említett akció miatt hajlékonyak is, a mutató ujjával meg tudta vakarni azon az oldalon a csuklóját. Vizsgán egy volt a taktika:beszélni mindegy hogy miről csak nem abbahagyni. Ha csend lett a vizsgán felébredt csak annyit kérdezett :befejezte? A hibás válasz hogy igen, akkor a túloldalról jött a végzés:elégtelen.A helyes felelet: nem még van mondanivalóm: akkor elégséges.

ferko 2008.07.20. 19:09:14

Sokat felejtehettél, költségeknek annyi köze van az árakhoz, hogy lehetőleg kisebb legyen. Kereslet kinálat van. Azon meg had ne röhögjek hangosan, hogy a termelő számlával igazolja a költségeit... Mezőgazdaságban pedig összefogás kellene, minimum az értékesítésben szövetkezetesdi. Nyugodt lehetsz, szövetkezetek nincsenek a dinnyeháborúban, ők már eladták a dinnyéjüket 50 feletti áron. most összefogtak egy kis balhé erejéig, és már van eredménye... Egyszer majd belejönnek a többibe is.

Ismeretlen_26298 2008.07.21. 18:12:53

Valami nekem is rémlett, mintha ellenálló lett volna de nem voltam biztos benne. Ezek szerint valóban. Másoknak írom, hogy ez a MOKAN Komité egy itteni ellenálló csoport volt. És jól emlékszel az említett hölgyre, tényleg nagyon szemrevaló volt.:)) És aláírom, hogy DÁ. tanár úrnak tényleg furcsa ujjai voltak. Ferkónak: hát azért az fontos, hogy a költségek kisebbek legyenek mint az árbevétel. Különben úgy járunk mint Kohn bácsi akinek annyire veszteségesen ment az üzlet, hogy abból élt, hogy szombaton zárva volt.:) Egyébként ma sem változott az alaptétel miszerint létezik árbevétel (Á), léteznek költségek (K) és a kettő különbsége a jövedelem (J). Vagyis Á - K = J. Ha annyit kapok érte (Á) amennyibe nekem került(K) Á-K=0 nem kerestem semmit. Ha ez negatív akkor veszteségesen termelek. Fő vonalakban. Persze léteznek nüanszok, de ez már túl lépi egy kommentezés kereteit. Minden évben használom az alábbi összefüggést amikor adóbevallást készítek. Csak nem árbevétel hanem bevétel szerepel mert én nem termelek. De bizonyos tevékenységeimnek vannak költségei (kiadásai), ezeket levonhatom és a maradék a jövedelmem ami után még személyi jövedelem adót fizetek. Mellesleg Te úgy írsz erről az egészről mintha a költségek csak úgy mellékesen vennének részt az árképzésben. Pedig a legfontosabbak. Úgyhogy szerintem mégsem felejtettem túl sokat.:) "...dolgoknak valahogy úgy kellene működniük" -írom én. Ez a mondat arra utal, ami az elváható lenne. Én is tudom, hogy a számlaadás nem igazán terjedt el a gazdasági szférában. A piacgazdaság valóban megvan (kereslet-kínálat) csak nálunk millió dolog torzítja. Például felvásárlók kartelbe tudnak tömörülni és ők szabják meg a felvásárlási árakat és kész. Na, hogy ez ne legyen ehhez kell a 200 év. Az értékesítési szövetkezetek szükségességében egyetértünk.:)

ferko 2008.07.23. 09:22:52

Ez egy nagyon egyszeru modell, ezert nagyon sok esetben nem is igaz. A koltsegeknek hosszu tavon es globalisan kell alacsonyabbnak lenni, nem egy adott idoben egy adott termekre. Masreszt azt a dinnyet aminek 20huf a koltsege az ut mellett 100ert veszed meg, a dinnyefold mellett. Auchanban, ahova el kell szallitani 50huf, gazdaknak 30-t adnak. Ezert mondom hogy a koltsegeknek nincsenek aranyban az arakkal. Hidd el 15ert is odaadtak volna, pedig az allitolag onkoltseg alatt van. De nem magyarorszagon elnenk, ha nem lenne allami tamogatas, vagy plusz forras ha megsem ugy alakulnak a dolgok ahogy szerettek volna. Plusz ha a koltsegnek csak azt tekintjuk amirol szamla van, akkor meg bonyolultabb a helyzet. Amig a kotelezo nyereseget be nem vezette a pm az egyeni vallalkozasok nagy resze egeszen egyszeruen veszteseges volt. Amit erthetsz ugyis, hogy nem mert nem vallottak be, meg ugyis ha bevalljak akkor tonkremennek. Dinnyesnek ma nem jo lenne, de 15 evig kanaan volt, ezert is lesz jovore is dinnye. mert lesz meg jovilag. Ha feheritik a dolgot, akkor nem lehet susmusolni, ezert nincs osszefogas, kozos ertekesites sem, plusz az irigyseg. Ezert is orulhetunk a multiknak, hogy csak belekenyszeritik a gazdakat a szovetsegekbe, ahol a veszekedes helyett (politikai befolyasok) a lenyegre koncentralnak, lasd magosz nevu bolondokhaza. A legrosszabb az egeszben hogy te megfizeted a draga termenyt, a draga elelmiszert, aztan az adodbol kistafirozzak a gazdakat, akik feketen vagy szurken termelik a dolgokat, a vegen meg a multi elviszi a hasznot. Ennel penzpazarlobb dolgot hatarozottan nehez kitalalni. Te pedig triplan fizetsz.

Ismeretlen_26298 2008.07.24. 09:44:21

Lassan közösen kiadunk valami tankönyvet a témában.:) Igaz, hogy hosszabb távon és globálisan kell alacsony árnak lenni de egy termékre ez igaz amit írtam. Ha többfélét termelek valóban összességében kell nézni a dolgokat. Egyik nyereséges húzza a veszteségest. Természetesen nem csak az a költség amiről számla van, csak én feltételeztem egy ideális esetet. Én is rendeztem már konferenciát ahol ha számlát kérek szóba sem állnak vele. Megoldottam valahogy a zsebből való fizetést. De ha termelnék ezt is bevenném a költségek közé. A többi leírt dologgal nagyjából egyetértek azzal, hogy elég torzak még nálunk a viszonyok.
süti beállítások módosítása