HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Az iwiw visszaszorulóban?

2010.09.13. 17:44 Morgó Medve

Körülbelül egy hete érte el az ismerőseim száma az iwiw-en az ezret. Nem először, ugyanis néhány hete volt már ilyen. Igaz, hogy csak néhány napig, de volt. Aztán valaki vagy teljesen törölhette magát az iwiw-ről, vagy csak tévedett velem kapcsolatban hogy mégsem ismer, a lényeg hogy aztán megint 999 lett az ismerőseim száma, aztán később ez tovább csökkent 998-ra. Ezek a tények. Közben meg megpróbálok rájönni, hogy a korábbi töretlen emelkedést miért váltotta fel ez a bizonytalanság. Úgy gondolom több minden egyidejű hatásaként alakult ki a jelenlegi helyzet.

Az első ok szerintem az, hogy megváltoztatták az üzenőfalat. A korábbi, konszolidáltnak mondható üzenetek helyett megjelent nagyon sok olyan lehetőség amely már bonyolulttá és nehezen kezelhetővé tette az üzenőfalat. Ugyanakkor túlságosan mozgalmassá is vált egy bizonyos - számítástechnikailag kevésbé járatos és rutinos réteg - számára. Nem kerülgetem a forró kását: ez bizony nagyjából az én korosztályom, illetve a tőlem 10-20 évvel fiatalabb korosztály. Korábban ez a korosztály is szívesen regisztrálta magát az iwiw-en, hiszen ennek segítségével elérhetővé vált a saját, régen nem látott barátai és ismerősei számára. Emellett ő is keresgélhetett és kutathatott régi ismerősök után. Mint ahogy én is megtettem ezt és örömmel nyugtáztam azt ha megtaláltam akit keresek. Aztán fel lehetett tenni az imádott unokák, a család fényképeit, sőt saját magunk képeit is családi körben, gyerekekkel, unokákkal. Aztán az új "csicsák" megjelentek a személyes adatlapok végén is, ezt az emberek már végképp úgy élhették meg - mint én is - hogy a személyes privát szférájukba is betolakodik az iwiw, már ott sem hagyják békén az embert. Régi szép békeidők, mondanánk és mondjuk is, kicsit átvéve a jól ismert mondást, csak ezúttal az iwiw-re értve.

Sajnos ez a mostani iwiw már nem az igazi, én is érzem. Azelőtt nem hagytam volna ki egyetlen napot sem az üzenőfalból, attól tartottam, hogy lemaradok valamiről. Néhány alkalommal én is használtam közérdekű üzenetekre. Nem egy alkalommal üzentem a hallgatóimnak például vizsga ügyekben. Most viszont már annyi sok egyéb információ  van az üzenőfalon, hogy az ember nem szívesen áll neki kihámozni onnan ami számára érdekes lehet. Néha egy hétbe is beletelik amíg újra belépek megnézni.

Egyébként a változásokra akkor figyeltem fel amikor hetekig nem jelölt senki ismerősnek. Nagy ritkán bejelölt valaki, de általában nagy csend uralkodott ezen a téren. Hónapok kellettek ahhoz, hogy 995-ről elérjem az 1000-et. Aztán elértem és megint 999-re csökkentem. Nyilván valaki törölte magát az ismerőseim közül de valószínűbb, hogy az egész iwiw-ről törölte magát.  Azt viszont - úgy tudom - a mai napig nem sikerült megoldani, hogy arról is kapjak értesítést ha valaki töröl az ismerősei közül. Pedig érdekes lenne megtudni ki az aki tévedett amikor úgy döntött, hogy ismer. :)

Persze nem mehetünk el két dolog mellett. Egyik, hogy jó volt ez a békebeli nyugalom ami az iwiw-et körüllengte. De azért ne felejtsük el azt sem, hogy ezért a rendszerért közel egy milliárd forintot fizetett ki aki megvásárolta annakidején. Amit nyilván vissza is szeretne kapni. Tehát egy olyan döntést kellett hozni amitől elvárható ennek a pénznek minél előbbi megtérülése, hogy aztán már csak nyereséget termeljen a tulajdonosoknak. Tehát az iwiw lépett és megszületett az a közösségi rendszer amiről most is szó van és amit naponta megtapasztalhatunk. Ahol gyaníthatóan jelentősen csökken az újonnan belépők száma, sőt némi stagnálás illetve csökkenés is jellemző a regisztráltak között.

Természetesen nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy közben meg a Facebook szépen jön felfelé. Messze még az 1000 ismerős de nem panaszkodhatom, naponta 1-2 újabb kérés mindig érkezik. Persze nőhetne ez gyorsabban is, de mint már sokszor leírtam én nem szívesen keresek meg meg senkit. Még olyanokat sem akikkel esetleg levelet is váltottam. Ha szeretnék valamit valakinek a tudomására hozni megkeresem, megírom a levelet és kész. Nem szeretek senkit bejelölni mert nem szeretem a visszautasítást, nem szeretek várni  a visszaigazolásra. Nem valószínű hogy sokan kikosaraznának, én sem kosaraztam még ki senkit, de nekem nem sürgős a sok ismerős. Egyébként most nem megyek be megnézni, de úgy gondolom olyan 125 körüli ismerősöm lehet.  Gondolom mindenki érzi, hogy ha "beindulnék" hamar szép eredményeket tudnék elérni. Főleg a szorgalmi időszakban még a vizsgaidőszak előtt.:)

Gondolom sok iwiw-es beregisztrál a Facebook-ra is. Egyrészt nem kerül semmibe, másrészt már magyarul is elérhető, harmadrészt a külföldi ismerősök is kereshetők és regisztrálhatók. Most persze mondhatná bárki, hogy annak akinek nem tetszett az iwiw új köntöse miért tetszene a Facebook kialakítása? Jogos a kérdés, hiszen nagyon sok mindenben hasonlít egymásra a két közösségi rendszer. Csak az utóbbinak a kialakítása valahogy jobban tetszik nekem. Rengeteg a fénykép, ezeket szívesen megnézegeti az ember. Ha a tanítványaim megnősülnek, férjhez mennek a feltett esküvői képek már a feltétel napján megjelennek az üzenőfalon. Az ember nem csak annak örül, hogy a tanítványainak szépen alakulgat az élete hanem rögtön meg is nézheti a képeket. Egy másik tanítványom idén a szünideje egy részét a tengeren túl töltötte, jó volt figyelemmel kísérni, hogy telik a vakációja. És ehhez nem kellett sokat tennem csupán időnként megnézni az üzenőfalat és néhányat kattintani. Az iwiw-en ezekhez sokkal több klikkelés kell.

Ide viszont már a középkorú, az interneten kissé bizonytalan korosztály már nem nagyon kapcsolódik be. Gondolom kicsit zavarhatja őket ez a zsúfoltság, ez a fiatalos lendület és stílus ami itt van.  Hogy megelőzzek néhány hozzászólást, kicsit engem is. Én is úgy használom a Facebook-ot, hogy kapok egy emailt, hogy "valami történt" ami engem érint, akkor bemegyek elintézem a dolgot, egy kicsit végigfutok az üzenőfalon és jövök kifelé. Nekem is kicsit nagy ott a zsongás. De azért úgy érzem fontos, hogy fent legyek ott is. Mint ahogy az iwiw-en is. Kár, hogy az iwiw nem ismerte fel, hogy a középkorúak is jelentős fogyasztók még, az ő reklámokkal való megcélozásuk is sokat hozhat még a konyhára. Annak ellenére is, hogy túl vannak már a 49. életévükön. Nem beszélve arról, hogy a jóval fiatalabbak is megmaradtak volna mint ahogy nagy részük ma is ott van az iwiw-en.

2 komment

Címkék: Közösségi oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr805181973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_157509 2010.09.14. 20:05:44

Szia Morgómedve! Katonai képeket kerestem, egyenruhákat az ötvenes évekből. De azért beleolvastam a vásárhelyi élményeidbe is. Jól írsz!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.14. 20:55:04

Szia vargapapi! Köszönöm, örülök, hogy tetszett.:) Gyere máskor is.:)
süti beállítások módosítása