HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Milyen is volt a rendszer valamikor az egyetemeken?

2010.11.14. 16:06 Morgó Medve

Folyik az üzengetés, az eredményét már sejtem. Mivel ez egy politikamentes blog itt abba is hagyom és inkább leírom, hogy is nézett ki a felsőoktatás akkor amikor én 1968 szeptemberében megérkeztem Miskolcra. Történetesen Hódmezővásárhelyről, ahol 11 hónap alatt - mint előfelvételis katona - kicsit meg is edződtem. Az ottani kemény világ sokat segített abban, hogy könnyebben viseljem el azokat a nehézségeket amelyek egyetemi tanulmányaim alatt vártak rám. Nem kell itt semmiféle különleges gyötrelmekre és egyebekre gondolni, egyszerűen csak tanulni kellett. De azt nagyon keményen. Mert aki nem tanult az egy-két félév után szedhette a sátorfáját, várta az iparban a teljes foglalkoztatottság. De ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk csak sorjában.

Tehát megérkeztem Miskolcra és elhelyezkedtem a kollégiumban. Aztán a rákövetkező hét hétfőjén 8 óra előtt jóval megjelentem a tanteremben ahol az első órám volt, történetesen matematika. A tárgy illett az ismerkedéshez, mivel a 15 fős tanulókörünkben 5 fő úgynevezett évismétlő volt. Vagyis ők egy évvel korábban már elkezdték egyszer az egyetemet, de matematikából nem tudtak levizsgázni ezért évismétlésre lettek kötelezve. Ami nem teljesen precíz megfogalmazás, mert a tavaszi félévben valahol dolgoztak, csupán az őszi félévre érkeztek vissza Miskolcra, ahol elkezdték ugyanazt a félévet mint egy évvel korábban.

Mi akkor egy kicsit megszeppentünk mint a kezelhetetlen zsidó gyerek, akit már szülei a negyedik iskolába írattak be, történetesen a jezsuitákhoz, és azt írta haza a szüleinek, hogy itt jó ha meghúzza magát az ember, ezek itt nem lacafacáznak, látott itt valakit akit keresztre feszítettek.

Szóval mi is megszeppentünk, tanultunk is mint a kisangyal. Főleg matematikát. A bátyám akkor volt ötödéves, egyik tankörtársa földim volt, egy faluból jöttünk, ő szívesen foglalkozott velem délutánonként. Hát nem igaz, mennyi matek példát megcsináltunk.  Aztán persze volt itt ábrázoló geometria is, meg fizikai kémia, szóval tanulnivaló volt bőven. Az első félévről beszélek, később jött a mechanika, fizika, gépelemek stb.

Szóval akkor az volt a rend, hogy minden tárgyból ki volt írva egy fővizsganap. Erre el kellett menni. Vagy ha nem ment el az ember akkor a vizsga eredménye elégtelen lett. Aztán ha ez nem sikerült - ami gyakran előfordult akkortájt - az ismétléshez már az ember a tanszékeken kiírt időpontok közül választhatott leginkább megfelelő alkalmat. Egy tárgyból normálisan kétszer lehetett i s m é t e l n i. Az első ismétlést fekete utóvizsgának, vagy röviden uv.-nek hívták. 25 Ft-ért kellet úgynevezett úv. jegyet venni a Tanulmányi Osztályon. Ezzel ment az ember vizsgázni, enélkül szóba sem álltak vele.

Ha ez sem sikerült akkor jött a piros uv. 50 Ft-ért. Ha ez sem sikerült akkor kezdett nagy baj lenni. Ugyanis harmadszor is el lehetett menni ugyanabból a tárgyból vizsgázni, de ezt az 5 év alatt csak egyszer lehetett igénybe venni, a színe lila volt, ára pedig 75 Ft. Ezt maga a rektor engedélyezte. Ilyen feltételek mellett ha az ember a vizsgaidőszak végére minden vizsgáját megcsinálta elkezdhette a következő félévet.

Ha viszont valamelyik tárgyból nem sikerült levizsgázni akkor kérvényezhette az félévismétlést. Ha engedélyezték akkor a következő félévben valahol a termelő munkában jeleskedett az ember, majd újra kezdte a nem lezárt félévét. Érdemes volt odafigyelni mert több évismétlésre nem volt lehetőség. Létezett még az egészségügyi évkihagyás intézménye, ez hasonló volt a félév évismétléshez, de ez is olyan volt, hogy vagy megadták vagy nem. Általában megadták, jó orvosi papírok azért kellettek. Ez a két lehetőség volt akkor ha az ember nem tudta megcsinálni a vizsgáit.

Volt még egy szigorítás. Az első 4 félévben az utóvizsgák számát igyekeztek korlátozni, a 4 félév alatt nem lehetett több mint 12 darab. Aki ezt túllépte végleg búcsút mondhatott az egyetemnek. Lehetett újra felvételizni és ha felvették az illetőt teljesen tiszta lappal kezdhette el újra az egyetemet.

A vizsgák mellett voltak szigorlatok amelyeket 3 félév tananyagából kellett letenni. Hát ezek is kemény dolgok voltak. Bizottság előtt persze. Meg úgy az egész egyetem a tanulásról szólt. Persze akkor is sok mindenre jutott idő, mi is buliztunk meg moziba jártunk meg udvaroltunk is, de azért elég sokat tanultunk is. Az első félévekben csak a legkiválóbbak értek el kiemelkedő vagy jó eredményeket, aztán a második évet követően egyre több lett a szaktárgy, egyre inkább kiscsoportossá vált az oktatás, itt már lényegesen jobb eredményekkel zárultak a félévek. Miután a szigorlatok beleszámítottak az oklevél minősítésébe ritka volt a jeles minősítésű oklevél, még a szorgalmasabbak is csak jó rendű diplomával zárták tanulmányaikat. Hiába vizsgázott az ember az államvizsgán csupa jelesre az alaptárgyi szigorlatok lehúzták az átlagot.

Hát így tanulgattunk mi a hetvenes évek elején. Akkor valóban csak az járt egyetemre aki tanulni akart és diplomát szerezni. Nem mondom, hogy ez ma nem így van, csak sokkal kényelmesebben mennek a dolgok. És sajnos jóval hosszabb idő alatt, ami viszont nagyon sok pénzt emészt fel. Szülőktől és az "államtól" egyaránt.

7 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr875181999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2010.11.14. 19:39:22

Ez így igaz. Én 4 évvel korábban 1964-ben kezdtem az egyetemet. Első hétfőn reggel Raisz Iván matematikával nekilódult, és két hét alatt túl voltuk a teljes középiskolai anyagon. Petrich professzor úr pedig belevágott az ábrisba, amit két félévig hallgattunk. Aki nála vizsgázott az első félév végén az megtanulta, hogy hol lakik a Jóisten. Most be kell vallanom, hogy öt év alatt 57 vizsgám volt a gépészkaron, 0 uv nélkül, és ha ott lettem volna az év végi bolond ballagáson a fehér ruhás szüzek között kellett volna sétálnom, de ekkor egy külföldi- Betlér- futóversenyen voltam és így megmenekültem ettől a szégyentől.Ismételt vizsgát az előírt tárgyak feléből lehetett tenni, ha az páratlan volt, akkor megengedhető volt a +1 vizsga. tehát 7 kollokvium esetén 4 tárgyból. de lila uv csak öt év alatt csak egyszer. Már az oktatói pályám elején volt egy egy hallgatóm, aki 1972-ben tévedésből kétszer kapott lila-harmadik- uv-t. Pironkodott is mindenki a karról emiatt, de visszacsinálni már nem lehetett. Amikor véget ért a vizsgaidőszak, január utolsó szombatján, a következő hétfőn indult a második félév, legfeljebb egy hét volt az uv-k letételére. Aki nem birkózott meg a feladattal, az a következő félévben újra kezdhette a tanulást. Most mi van? Inaktív félév, a tárgyat újra fel lehet venni, legfeljebb ismét nem sikerül. Utolsó oktatói éveimben volt olyan hallgatóm, akinek ötödévben még nem volt érvényes ábris vizsgája az első félévből, és volt olyan hallgatóm akinek még a klasszikus 5 éves képzésben a 10-ik félévre 17 vizsgája maradt. A kredit rendszerű képzés pedig erre nagyszerű lehetőséget biztosított. A szigorlatok pedig duplán számítottak a tanulmányi átlagba. Volt egy évfolyamtársam akinek ötödév végére volt a legjobb átlaga 2,00. két aláírás és egy vizsga elégséges. Mivel minden, az indexbe beírt jegyet beszámítottak, a szigorlatok pedig duplán számítottak, az ötödik félévben fizika és mechanika szigorlat volt, aki mind a kettőből piros uv-n ment át az kapásból 8 elégtelent jelentett. Így gyakran voltak gyök 2-as átlagok: 1,4142. A heti óraterelés 48 óra volt, szombaton még délután kettőkor ábris gyakorlatunk volt, utána pedig nekilódultunk a hétfőn beadandó feladat, vagy jegyzőkönyv megírásának. Csak az érdekesség kedvéért: egy évben öt alkalommal volt lehetőségünk 50 %-os jegy váltására hazautazásra. Én mivel Tatabányán laktam 4-t tudtam elhasználni, mert a szombat délutáni vonattal már nem értem volna haza. Ez november 7, karácsony, húsvét és az év vége volt.

ferko 2010.11.15. 09:55:01

Én két dolgot tennék ehhez hozzá húsz évvel későbbi időből. Nem volt tanárválasztás, beosztottál az embert valahova és ott tanulta a tárgyakat. Minden előadás is kötelező volt, rendszeres volt a katalógus, amikor kifelé menet egy cetlire felírt név, tankör párost kellett leadni. Félévente lehett 2 igazolatlan, különben évismétlés következett. Nekem rengeteg elégtelenem volt, ennek ellenére mindegyik diplomán jó minősítésű :) Szerintme nem volt egy nagy kihívás, igaz nekem kimondottan jó fejem volt a biflázásra és a megértéshez is. Pontos szabályokra már nem emlékszem, de a 2 ismétlés egy tárgyból, egy félévben 50%+1 táérgyból lehett bukni, a felezésig (fősikolán 3 félév, egyetemen 5) 12 elégtelen volt nekem is (GAMF 1989-92). Én gimiből mentem a diferenciálás, integrálást nagyon vágtam, matekból nem volt gondom. A többieknek igen, matekból első félév végére jutottunk el a fentiekig, miközben fizikából inerciarendszerek, sebesség, gyorsulás kapcsán a második előadástól már tudni kellett volna (zh-n is:) ). Amire nagyon élénken emlékszem, az agész éjaszkás rajzolásokra, ábrázolóból vagy géprajzból, gépszerkezettanból. Vagy később szerszám tervezéskor. Maiak már autocadoznak. Nem tudják milyen pengével javítani a pauszt :)

vajgerpeti 2010.11.15. 16:15:23

Csak a móka kedvéért: az ötödév végén a jelmezes felvonuláson a szüzek fehér lepedőben vonultak a sor elején,valamiféle zöld levelű faággal a kezükben,utána pedig az uv király a rektori Volvóban, vagy a gazdasági rektorhelyettes-mert akkor így hívták a gazdasági főigazgatót-fecske farkú Chevroletjében követte a szüzeket. Általában a kocsiban egy többszörös évismétlő ült közel 50 uv-val a tarsolyában. Fent említett évfolyamtársam aki 5 év alatt végezte el a kurzust és 2,00 átlag után szomorú volt, hogy ilyen módon túlhajtotta magát, morcos volt hogy harmincegy néhány uv-val nem tudott beülni a parádés kocsiba. A rajzolásról: volt szerencsém látni autocad-dal készített tervrajzokat,mint hallgatói feladatot hát azok közül egy kész katasztrófa egyik másik. Nem látták át a konstrukciót teljes egészében és valami rettenetes szülemények voltak. Én a Gépelemek tanszéken minden rajzolási feladatot kipróbáltam: a legdurvább az volt amikor pauszra ceruzával kellett A1 méretű rajzot készíteni. Öreg Morgóval együtt mi egy kőkemény technikumban végeztünk és ott olyan rajzfeladatok voltak, hogy amikor bekerültünk az NME-re, néhány rajzot csak mosolyogva készítettünk: hát ez is feladat??

Ismeretlen_138032 2010.11.16. 19:07:56

De jó volt ezt olvasgatni:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.17. 10:43:01

Köszönöm az aktivitást és a kiegészítéseket, így teljes az én írásom is. Valóban kemény idők voltak amikor mi jártunk még egyetemre. A tanárválasztás ma sem oldható meg, egyszerűen nincs annyi tanár amennyi ehhez kellene. Ha én most hirtelen elmennék 2 hétre kórházba valószínűleg addig csak gyakorlatok lennének mert nem lenne aki beszálljon helyettem előadni. Másképp nem tudnánk megoldani. Én ma már minden órán ellenőrzöm a jelenlétet, az ő érdekükben. De amikor én jártam egyetemre akkor is rendszeresen voltak katalógusok, úgy ahogy ferko leírta. Éjszaka mi is rajzoltunk. Kicsit azért is mert elcsúsztunk időben, de főleg azért mert napközben órákra jártunk meg ZH-kra tanultunk. Éjszaka a régi főépületben kikapcsolták a világítást egyedól az A/3-as épületben hagyták meg, direkt a rajzolóknak meg az éjszaka tanulóknak. Volt, hogy reggel fél 8-kor beadtam a rajzot a Gépelemek Tanszéken, 8-kor meg már Mechanikai technológia előadáson ültem, illetve szundikáltam. Mert ott is mindig volt katalógus. Valóban jó technikum volt a miénk. Hogy ne kelljen keresgélni, "Hell József Károly" Bányagépészeti és Bányavillamossági Technikum, Esztergom-Kenyérmező.:) Vadliba, örülök, hogy tetszett. :)

Ismeretlen_14594 2010.11.18. 11:24:39

A 90-es évek első felében nálunk is majdnem ugyanilyen szabályok voltak. Volt korlátozás az első két évben az uv-k számában (talán pont 12), rektori uv. nálunk is csak egy volt. Asszem kétszer lehetett félévet ismételni. A szigorlatok ált. 4 félév anyagából voltak, de volt 6 féléves szigorlatom is. Katalógus nem volt az előadásokon, csak egy-két előadónál, a szemináriumokon változó volt a dolog, szerintem tanártól és/vagy tanszéktől függött. Az első vizsganapok voltak a kötelezők, aki arra nem ment el, rögtön uv-vel indíthatott. És nálunk már akkor 500 Ft volt minden uv, amikor pl. az ELTE-n az első 200 Ft, ugyanabból a tárgyból a második valamivel több. Nem nagyon érte meg emiatt sem uv-zni (az első évben havonta 500 Ft-ot fizettem a koleszért).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.11.19. 21:06:34

Köszönöm a kiegészítést. Rendesen megszámították nálatok az uv. díjat. Egy havi kolesz díj azért nem semmi.
süti beállítások módosítása