HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Amnesztiák és engedmények

2011.12.11. 12:32 Morgó Medve

Nem szeretem az amnesztiákat és különféle "elengedéseket", mert igazságtalanok. Soha nem értettem miért kell egyeseknek leülniük a teljes büntetésüket, míg mások hamarább szabadulhatnak csupán azért mert mondjuk kerek évfordulót ünnepel az ország. Emlékszem olyan esetekre amikor a vizsgálatot is megszüntették a gyanúsított ellen mert a bűncselekmény amiben a nyomozás folyt az éppen meghirdetett amnesztia alá esett. Morus Tamással vallom, hogy a bűncselekménnyel a társadalom igazságérzete sérül ami csak a bűncselekményt elkövető megbüntetésével és a büntetés letöltésével állhat helyre. Ha nincs letöltés, nincs egyensúly. Ezért nem értek egyet a különféle "elengedésekkel" sem.

Sajnos nem emlékszem pontosan, de néhány éve volt szó róla, hogy bizonyos adóelkerüléseket megbocsát a jog és a társadalom, ha az úgynevezett adóelkerülők hazahozzák, vagy befizetik az adófizetés alól kivont pénzeket, vagy azok egy részét. Sajnos a részletekre már nem emlékszem pontosan ami nagy hiba, de a dolog lényege érzékelhető. Tehát voltak becsületes adófizető polgárok akik rendesen adóztak, aztán voltak sumákolók akiknek meg lesz bocsátva ez az adócsalás ha befizetnek vagy hazahoznak bizonyos pénzeket. Itt azok érzik igazságtalannak a helyzetet akik rendesen adóztak és nem azon ügyködtek, hogy elkerüljék az adózást, vagy ne fizessenek be annyit amennyi a társadalomnak (oktatásra, egészségügyre) járna.

Aztán itt van ez a nyelvvizsga kérdés. Néhány napja született egy megállapodás, hogy a diploma megszerzéséhez előírt nyelvvizsga megszerzése alól mentesülnek azok a volt hallgatók, akik a záróvizsgától számított 3 éven belül nem mutatták be a nyelvvizsgát igazoló okiratot. Tehát kiürülnek végre a Dékáni Hivatalok páncélszekrényei, mindenki viheti a diplomáját aki idáig azért nem vihette mert nem volt nyelvvizsgája. Mert hát  az indoklás szerint sok tízezren vannak akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át a diplomájukat.

És tessék mondani mi van azokkal akik nem kis erőfeszítések és anyagi befektetések árán mégiscsak megszerezték - még ha 1-2 év késéssel is - a nyelvvizsgát? És esetleg anyagi veszteségeket is elszenvedtek, mert diploma híján nem kaphattak olyan munkát, mint amilyent diplomával kaphattak volna. Hát ők magukra vessenek. Vártak volna még néhány évet és vihetnék ingyen. Megint azoknak lett igazuk akik annakidején mikor bevezették ezt a nyelvvizsga dolgot azt mondták, hogy várjuk ki a végét, nem eszik olyan forrón a kását. Hát mint láthatjuk valóban nem.

És jó ez nekünk 2011-ben, amikor nincsenek határok, amikor külföldi TV adók százait hozhatjuk el az otthonainkba? Amikor az Interneten többféle kommunikációs forma áll rendelkezésünkre, hogy idegen emberekkel beszélgessünk, hogy tájékozódhassunk a világ dolgaiban? Jó ez a változás nekünk? Úgy társadalmilag? Nem hiszem.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy bár írásomban 3 példáról esik szó azért ezek nem azonos kategóriák. A lényeg pedig valaminek az elengedése, nem pedig az, hogy ez kikre vonatkozik. Értelemszerűen nem tekintem sem bűnözőnek sem az adóelkerüléssel azonos kategóriába eső embereknek azokat akik nem tudták megszerezni a nyelvvizsgájukat. A nyelvtanulás bizonyos fokig készség kérdése is. Az első két példa inkább az "elengedés" miatt került bele az írásomba. Tehát szó nincs arról, hogy én egy kalap alá vennék bárkit is az ott említettekkel.

9 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr745182159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RolloJuve 2011.12.11. 14:49:42

Pláne, hogy olyan nyelvvizsgát is elfogadnak, amelyen az adott szaknak/témának/diplomának nem létezik szakirodalma. Innentől kezdve egy vicc az egész. Inkább adják oda a hülyegyereknek a semmire, minthogy örüljön magának, hogy ő milyen furfangos, ravasz volt, hogy letett egy lovári/eszperantó nyelvvizsgát.

Ismeretlen_14594 2011.12.11. 17:07:42

Nem mindenhol fogadják el a lovári/eszperantó és egyéb hasonló nehézségű nyelvvizsgákat. Amúgy egyetértek, az én igazságérzetemet is bántja az ilyesmi.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.12.13. 20:55:32

Ráadásul ezekkel a lóvári meg eszperantó nyelvvizsgákkal rossz hírbe is keverik magukat a fiatal szakemberek. Ugyanis itt némi huncutsággal valaminek a megkerülése folyik. Mondhatnám úgyis kiskapu kihasználása a komoly munka helyett. Nem egy jó ajánlólevél. Örülök, hogy nem csak az én igazságérzetemet zavarja ez a nyelvvizsga-amnesztia.

ferko 2011.12.16. 09:40:32

A nyelv tulajdonkeppen az egyetlen targy, amit kezsegszinten kell elsajatitani. Ott nem segit sem a magolas sem puska sem az ugyeskedes. Valaki vagy beszel nyelvet vagy nem. Koztes eset nincs. A nyelv egy alapdolog manapsag, aki beszel nyelvet az jol el tud helyezkedni, aki nagyon jol az szep karriert futhat be (pont azert mert kevesen beszelnek nyelvet). Aki szeretne jo munkat, az kenytelen lesz megtanulni. Lesz 3 eve a munkaban hogy erre rajojjon. Aki nem jon ra, annak meg mindegy. Az evi egyszeri csaladi sielest letudja magyarul. Ez egy aldatlan helyzet megoldasa. nem jo megoldas, de meg mindig jobb mintha a dekanikban raktaroznak a diplomakat (merthogy nincs idokorlat a nyelvvizsga megszerzesere). Amikor meg en jartam egyetemre, zarovizsgazni is sem lehetett nyelvvizsga nelkul. Nem tudom miert valtoztattak meg. A kozepiskolakban es a egyetemeken idokozben leepitettek a nyelvtanulast. Nem feltetlenul a hallgatok a hunyok, az allam sem tamogatta a nyelvtanulast...

vajgerpeti 2011.12.16. 16:46:08

Egy közeli rokonom a diplomatervét sem adhatta be a BME-én addig amíg nem szerezte meg a középfokú nyelvvizsgát. Azután jellemzően úgy ment el a záróvizsgára, hogy nem tudta melyik 3-ból kell vizsgázni!! Így a nyelvvizsga miatt egy év a bukott záróvizsga miatt még egy fél év után kapta meg az oklevelét. Egy másik eset, amit már korábban egyszer megírtam: gazdász végzettségű lányomnak két élő, a szakma műveléséhez szükséges nyelvvizsgát kellet megszereznie. Lovarival, vagy eszperantóval elmehetett volna a perui indiánok -(romák)- közé szociális munkásnak. Az állásbörzén azt közölték vele, hogy a két bizonyítvány őket nem érdekli, mert az a diplomához kellett, de az állás betöltéséhez ez még nem elég. Végül megszerezte a szükséges gyakorlatot és most egy USA-beli cég magyarországi munkatársa. Azért hangsúlyozom az országot, mert általában amerikai céget emlegetnek mindig amikor a két észak-amerikai országról van szó, és ritkábban a nagy dél-amerikai országról.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.12.18. 10:34:14

Megerősítve érzem magam, hogy nyelvet tanulni kell. Viszont előbb utóbb csak ki lettek volna váltva azok a diplomák is. Ha meg nem, az ő bajuk. Én változatlanul azt mondom, nem kellene kiadni. Ha egyszer letettük a voksot valami mellett ahhoz kellene tartunk magunkat. Vajgerpeti, én azért különválasztanám a dolgot. Valóban van nyelvvizsga és nyelvtudás. Időnként ezek nem esnek egybe. Van olyan aki megszerzi a nyelvvizsgát aztán tojik az egészre és szép csendben elfelejt mindent. Szerintem ezért is van az a helyzet amit leírtál, hogy a munkaadó a saját megítélésében bízik, nem pedig a papírban. Ha én munkaadó lennék én is így tennék. De abban is biztos vagyok, hogy a nyelvvizsga kényszerítő ereje elindíthatja az embereket az aktív nyelvtudás megszerzése felé. Enélkül lehet, hogy végképp elkerülné az idegennyelv az illetőt.

ferko 2011.12.18. 16:35:48

Vajgerperit: En 98as tortenetet tudok. Nem zarovizsgazhatott az aki nem szerzett nyelvvizsgapapirt. A zarovizsgaig 7.5 ev alatt kellett eljutni a kezdestol. A Zarovizsga targyakbol 2 ev utan mar kulonbozeti vizsgat kellett rakni, ami utan zarovizsgazhatott az illeto. Diplomaterv egy teljes feleves targy volt, nem tudok rola hogy barmikor is feltetele lett volna a nyelvvizsga. Ez BME villanykar 1993-2003.

Ismeretlen_8307 2011.12.28. 02:48:11

Azt azért ne feledjétek el, hogy jelenleg 3 évesek a BA képzések és nem 5 ahogy régebben. Ha valakinek nem volt jó középiskolai nyelvoktatása, akkor az egyetem mellett (a három évbe zsúfolva az 5 év anyagát) kellene még megtanulnia az idegen nyelvet is, magánúton, jó drágán, hiszen az egyetemi nyelvoktatás nevetségesebb, mint a középiskolai.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.12.28. 14:41:06

Igazad van, sajnos a 3 év tényleg rövid. És abban is igazad van, hogy az egyetemi nyelvoktatás nem a legjobb. Megint csak azt mondom, meg kell próbálni egyedül vagy intenzív tanfolyamokon pl. nyári szünetben. Sok egyéni tanulással.
süti beállítások módosítása