HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Újévi gondolatok

2014.01.01. 14:20 Morgó Medve

Az az igazság, hogy én már reggel szerettem volna néhány gondolatot lejegyezni, de olyanok voltak a körülmények, hogy csak egy kép keresésére és az egymondatos jókívánságra futotta.

Tulajdonképpen olyan semmilyen állapotban voltam. Fél 7-kor ébredtem, ami ahhoz képest, hogy éjjel egy órakor kapcsoltam ki mindent, nem volt korán. 6 óra alvás nekem a normál, hétköznapi mennyiségnek felel meg, mégsem frissen ébredtem. Valószínűleg használhatatlanságomhoz az a hatalmas csend és nyugalom is hozzájárulhatott ami körülvett. Sem a házban, sem az utcán nem hallatszott semmi zaj. Mindenki alhatott. A buszok olyan ritkán járnak ilyenkor, hogy azok sem tűntek fel. Volt egy kis köd is, a fák ágain zúzmara látszott. Én meg ültem az íróasztalnál a gép előtt és vártam, hogy a közel 10 éve vásárolt sulinetes gépem végre olyan állapotba kerüljön, hogy tudjak valamit írni. Aztán ez is bekövetkezett, nekem viszont addigra már minden lelkesedésem elfogyott. Úgy éreztem képtelen lennék értelmes mondatokat összehozni. Így aztán a szükséges minimumra korlátoztam a blogbejegyzést, ezt láthatjuk kicsit lejjebb. Ezután pedig engedtem a nagy csend és nyugalom kihívásának és ismét lefeküdtem. Olvasgattam egy kicsit, éppen csak annyit amitől elálmosodik az ember, aztán aludtam még 2 órát.

Ébredés után kezem a távirányító után nyúlt, mindig az után nyúl és bekapcsoltam a  TV-t. Már ment Bécsből az újévi koncert, ami most is megy. Úgy hallom már a vége felé tartanak. Hát már ez sem a régi. Úgy látom a szerényebb zenei tájékozottságúaknak szóló népszerű dallamok kikerültek belőle, több lett a vájtfülűeknek való darab. Én nem tartozom ezek közé, tehát úgy döntöttem olvasni fogok, ez meg háttérzenének jó lesz. Közben aztán ettem is és megittam a megmaradt pezsgő egy részét is. Aztán az olvasást megunva döntöttem úgy, hogy ideje bekapcsolni a gépet és írni pár sort az új évről is.

Amelyben az év közepén betöltöm majd a 65. évemet és június közepén felülök a vonatra és végigjárom az országot. Sajnos már nem teljesen ingyen, mert ha jól tudom gyorsvonatokra majd pótjegyet kell váltanom. Ez majd egy kicsit rontani fogja a kedvemet, de elvenni nem fogja.

Ebben az évben néhány beruházásra is készülök. Kisebbre is, nagyobbra is. Az előbbibe tartozik a számítógépem, amit tényleg ideje már kicserélni. Főleg mert ennek a merevlemeze is bármikor csütörtököt mondhat mint a másik gépemé, aminek kapcsán jelentős (adat)veszteségeim is keletkeztek. Egyelőre legjobban a videokazettáim katalógusa fáj, legalább 60 kazettám van, amin nem tudom mi van. Persze mondhatná bárki, hogy szép komótosan nézegessem végig, nem kerget a tatár, ami igaz is, viszont ha nem tudom mi van már meg, lesz egy csomó duplikátumom. Aztán nyilván elveszett még egy csomó dolog amiről még nem is tudok. Én úgy tudtam, hogy egy külső merevlemezen le vannak mentve a fontos dolgok, sajnos nem jól tudtam. Így aztán szívok mint a torkosborz. Persze ha jól belegondolunk az egész életünk során fájlokat veszítünk. Tökéletes archiválás nincs. Legalábbis házi használatban. Számítógépeket cserélgetünk, a régiek először csak a sufnikba kerülnek aztán mikor évek múlva úgy döntünk, hogy kidobjuk már vagy nem tudjuk megnyitni az állományokat vagy nincs erőnk mindet végignézni. Úgy hogy ez ezzel jár, de azért bosszant egy kicsit.

Közben véget ért a koncert, természetesen az elmaradhatatlan Radetzky indulóval. Legalább ezt meghagyták. Valószínűleg Bécsben is tudják, hogy sok mindenen lehet változtatni, de ezen nem. Kell, hogy a bécsi polgár ütemes tapsával megköszönhesse a zenészek egyébként tiszteletreméltó teljesítményét vagy inkább munkáját és emelkedett hangulatban hagyja el a koncerttermet. Mint ahogy a karmester is teszi ezekben a pillanatokban ahogy odalép a zenészekhez és kezet fog velük. Szép gesztus. Közben jó látni a bécsi polgárt, aki szépen kiöltözött, az eseménynek megfelelően, kifizette a nem kevés jegyárat és feláldozta az ebédjét, mert újabban ebédidőben van a koncert. Vagy csak nekünk vetítik akkor. Bár régen ez élő adás volt, a világ sok országában közvetítették. Ha meg felvételről van, az sem baj. Időben klappol a mi rántott húsos ebédünkhöz. Ami szerintem túlzás, inkább valami tegnapi maradékot majszolhat a magyar polgár. Mint ahogy én is azokat ettem.

Viszont ha már véget ért a koncert véget érnek az én újévi gondolataim is.  Minden kedves olvasómnak ismételten kívánok nagyon boldog, örömökben gazdag, eredményes új évet és jó egészséget!   

9 komment

Címkék: Ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr45720004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2014.01.01. 15:20:42

Köszönöm az Újévi jókívánságokat, Neked is hasonló jókat kívánok.
Ezeket a számítógépes haváriákat én is átéltem. Volt hogy munka közben magától kikapcsolt, elérte a kék halál amikor meg ki akartam kapcsolni, akkor lefagyott és csak a teljes áramtalanítás segített. A meghajtón volt ugyan hely, de sajnos az a partició ahol a rendszerfájlok voltak megtelt. Ez a gép is sulinetes és szintén öreg darab 11 éves kb. Amit lehetett egy külső nagy kapacitású diszkre mentettem, azóta a hibák megszűntek, de lehet hogy a fenyegetés hatott rá, mert újra fogom cserélni rövidesen:=))
A kimentés után viszont a több példányban, innen onnan meglévő mappákat rendeztem, töröltem és sikerült egy olyan mappát kitörölni amiben sok fontos írás, levelek, szabályzatok voltak. Ennek visszaállításához viszont szakember kell, mert ha jól tudom fizikailag megvan a lemezen, csak nem élő és felülírható mappaként szerepel.
Az ingyenes utazásról: a helyi közlekedéshez pontosan a 65-k születésnapodon el kell menni az MVK ügyfélszolgálatára, egy fényképpel, és kapsz egy arcképes igazolványt. De ezt még egy nappal korábban sem lehet kiváltani.Ez érvényes a fővárosban is a metrón, a hév vonalain a városhatárig,a MÁV-nál csak az IC helyjegyet kell megvenned, a távolsági vonatokon gyorsvonati pótjegyet kell venni, ami még így is olcsóbb mintha 50%-s jegyet vennél.
Az, hogy mint nyugdíjas mennyi kedvezményes utazásra leszel jogosult, akkor fog kiderülni, amikor megkapod a nyugdíj folyósítótól az ez évi igazolást.

Morgó Medve 2014.01.02. 17:56:28

Én döntöttem, veszek egy használt gépet. Viszonylag olcsón lehet venni Miskolcon is. Aztán ha lesz egy megbízható gépem ezekkel a rossz gépekkel elszórakozhatok, hátha ki tudom nyerni az adatokat a rossznak hitt merev lemezről. Egyébként igazad van, az adatok megvannak, csak a "Tartalomjegyzék"-ben válik szabaddá a törölt program helye. Ha nem lett ráírva semmi akkor még megmenthető. Azért az nem jó hír, hogy "olcsóbb mintha 50 %-os jegyet vennék". Én az ingyenességhez hasonlítok, arra számítottam. Így már el is ment a kedvem a dologtól.:)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.01.07. 09:10:09

Boldog új évet, kedves Morgómedve, és kívánok még sok-sok évi ingyenes közlekedést! :-)
Az említett arcképes igazolványról én semmit sem tudok, lehet, hogy ez csak Miskolcon kapható? Itt Budapesten nem kell semmit kiváltani, a 65. születésnapomtól kezdve ingyen utazom, csak az elöl felszállós buszokon kell felmutatni a személyi igazolványt (elvileg, mert általában nem mutogatjuk, látszik az az emberen, hogy elmúlt már annyi, sajnos). A gyorsvonati pótjegyet meg kell venni, és valami ilyesmi van a távolsági buszjáratokon is, de erről nem tudok részleteket. ("Olcsóbb mintha 50 %-os jegyet vennék" - ezt szerintem a kommentíró csak úgy értette, hogy a pótjegy kevesebbe kerül, mintha meg kellene venned a félárú vonatjegyet.)

vajgerpeti 2014.01.07. 17:03:09

Ez így igaz. Viszont egyszerűbb az arcképes igazolványt mutogatni mint a személyit, mer ha elvesztem ellopják csináltathatok másikat, de személyivel visszaélhetnek. Ez az igazolvány mindenütt érvényes, mert utaztam vele Sopronban, Budapesten is. Először csak bámulták, mert nagyobb fénykép van benne mint a kártya alakú személyiben. A vonatra a nyugdíjasok kapnak 16 db 50%-os és 2 db 90%-s bélyegzési helyet, amit biztosan tudtok. Ha viszont 2-2 darabot bélyegeznek akkor az is 90 %-s kedvezményt jelent plusz ehhez kell a helyjegy.

Morgó Medve 2014.01.07. 20:42:14

Ez az igazolvány szerintem is miskolci specialitás. És tényleg praktikus mert ha elvész nem gond csináltatni másikat, a személyi már macerásabb. Azért engem ez a gyorsvonati pótjegy bosszant mert több mintha csak helyjegyet kellene vennem. Vagy nem IC-n csak felülnék a gyorsvonatra oszt' jónapot!
Na ehhez képest van visszaesés ami bosszant persze.
Cimborám, az amit írsz az most van nekem, mert csak 64 éves vagyok. Jövő júniustól nincs korlát, nem?

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.01.07. 22:24:01

@vajgerpeti: Így van, a személyit mutogatni is sokkal veszélyesebb, esetleg az ember nem jól teszi vissza, kicsúszhat a kezéből, miközben a tömegben igyekszik hátrafelé a buszban, stb., ez az arcképes igazolvány sokkal praktikusabb lehet, kár, hogy nem vagyok miskolci. :)) Egyébként 65 éven túl már nem kell az a bizonyos bélyegzős nyugdíjas utalvány, az csak annak érdekes, aki már nyugdíjas, de még 65 alatti.

vajgerpeti 2014.01.08. 10:10:22

65 év felett már nem is küld a nyugdíjfolyósító utazási blankettát. Annyit utazhatsz amennyi pénzed van. Ha IC-vel utazol csak az IC pótjegyet kell megvenni, de ha gyorsvonattal utazol akkor is kell venni egy kiegészítő jegyet, ami távolságfüggő. Elvirácska honlapján ezeket a tarifákat meg lehet nézni. Azután vannak olyan vonatok ahol még ez sem kell. Én két három havonta utazok Tatabányára, és csak Pestig kell megvennem az IC pótjegyet. Budapestről Tatabányáig nem kell semmi.

Morgó Medve 2014.01.08. 13:31:41

De jó lesz nekem, még félév és enyém a világ. :)
Egyébként kis színesként egy kis történet: egyszer Lillafüredre utaztam és nem figyeltem oda, így aztán a buszokon a buszbérlet helyett az 50 %-os közalkalmazotti vasúti igazolványomat mutattam meg a sofőrnek. Két buszon simán elfogadták, a harmadikon állított meg a sofőr, hogy mit mutatok én neki? :)

Morgó Medve 2014.01.08. 13:35:09

És végül egy anekdota: valamelyik sportújságíró a világ stadionjaiban mindenütt a pesti villamosbérletét mutatta fel. Egyszer aztán azon bukott le, hogy már június volt, de neki még mindig az áprilisi bérletszelvénye volt az igazolványban. :)
süti beállítások módosítása