HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Memóriateszt

2014.01.24. 09:51 Morgó Medve

Ma egy könnyed játékot ajánlok a Morgómedve olvasóinak, amelynek eredménye azért érdekes lehet, különösen az én korosztályomnak, amely naponta szembesül azzal, hogy bizonyos dolgokra már nem emlékszik. Ilyenkor jól jöhet egy objektív mérés, amely helyre teszi a dolgokat. Mondhatnám úgy is hogy számszerűsíti. Mi mérnökemberek ezt szeretjük legjobban, a számszerűséget. Ha elvégezzük a tesztet megtudhatjuk, hogy milyen is a memóriánk.

Ha elindítjuk a tesztet 3 képsorozatot kapunk. Az első két részben 12-12 képet. Jó lenne ezekre minél jobban emlékezni. Aztán a harmadik körben kapunk 48 képet, melyek közül egyrészt ki kell választanunk, hogy láttuk-e már a képet, és ha igen, akkor melyik  részben? Az elsőben vagy a másodikban? Vagy egyikben sem. Mindkét képsorozat megtekintése után ajánlatos 5-5 perc szünetet tartani és azután megkezdeni a feladat következő részét. Jó játék, én végigcsináltam, szerintem nagyon jó eredménnyel. Nem is gondoltam volna.

Az eredmények kiértékelése a következőképpen történik: A bal oldalon látható a felismerés eredménye. Láthatjuk hány százalékban ismertük fel a 24 képet, függetlenül attól, hogy melyik részben láttuk. Megadja számszerűleg is, hogy hányból hányat találtunk el. A skála alatt megadja továbbá az átlagot is (average score), ami nekem nem egészen világos, hogy micsoda. Lehet, hogy emlékszik rá, hogy tegnap este is megcsináltam már és a tegnapi valamint a mai teszt átlagát mutatja? Nem tudom. Ha valaki tudja megírhatná nekünk, előre is köszönöm.

A jobb oldalon láthatjuk azt a képességünket, hogy milyen biztosan tudtuk eldönteni, hogy melyik részben láttuk az adott képet. Vagyis, hogy mikor láttuk. Tehát itt már nem csak a felismerés ténye, hanem annak ideje is figyelembe van véve. Megadja azt is, hogy az összes felismert képből mennyinél találtuk el azt is, hogy melyik részben láttuk.

Olvashatjuk azt is, hogy a tudósok szerint a felismerést nem befolyásolja a kialvatlanság. Az aki 35 órát nem aludt ugyanolyan jól tud teljesíteni mint aki kipihent. Azt a képességünket, hogy az időbeli megjelenést is megbízhatóan tudjuk felismerni már befolyásolja az öregedés és a kialvatlanság. Egy 65 éves, egészséges, kipihent ember tudja hozni ugyanazt az eredményt mint egy 36 órája nem aludt kialvatlan 20 éves.

Alul pipával jelölve láthatjuk azokat a képeket amelyeket nem csak felismertünk, hanem a megfelelő részt is (első vagy második) eltaláltuk. Láthatjuk azt a 24 képet is amelyek egyik részben sem szerepeltek. Végezetül ha a lap aljára megyünk kinyomtathatjuk az eredményt és elküldhetjük a tesztet másnak is.

Ezek után ideje, hogy elvégezzük a BBC által ajánlott memóriavizsgálatot:

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/tmt/instructions_1.shtml

Sok sikert! :)

Nem túl érdekes, de itt megtaláljuk a kiindulási oldalt is:

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/tmt/

5 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr545779246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgó Medve 2014.01.25. 09:12:57

Úgy látom mindig ugyanazokat a képeket adja, érdemes úgy intézni a dolgainkat, hogy amikor nekiállunk a körülmények alkalmasak legyenek, mert másodszor nyilván már nem ugyanazt "mérjük".

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.01.31. 14:23:22

Nagyon jópofa, tényleg érdemes kipróbálni!
Ja, az átlagról: nekem sem sikerült megfejtenem, mert én most végeztem el először a tesztet, mégis ott van az average score.

Morgó Medve 2014.01.31. 21:17:47

Örülök, hogy tetszett. :)
Egy mérésből tényleg nem lehet átlagot számolni, bár el tudnám képzelni, hogy lenne olyan matematikus aki azt mondaná miért ne? :)

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.02.01. 15:09:03

@Morgó Medve: Most utólag az jutott eszembe, hogy talán a tesztet kitöltő személyek eredményének az átlaga akar lenni. Azért, hogy lássuk, hol a helyünk a világban. :)
Megjegyzem (hogy dicsekedjek kicsit), a magaméval meg vagyok elégedve, mert bár a mindennapokban azt tapasztalom, hogy gyakran elfelejtek neveket, sőt egyebeket is, de itt az eredményem igazán jó lett, úgyhogy kicsit megnyugodtam. :)

Morgó Medve 2014.02.01. 20:05:33

Igazad lehet, én erre nem gondoltam. :)
Egyébként én is meglepően jó eredményt értem el, rosszabbra számítottam. :)
süti beállítások módosítása