HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Nyúlpaprikás

2016.07.22. 11:30 Morgó Medve

Tulajdonképpen a cím megtévesztő, mert itt csak egy egyszerű fapados nyúlpörköltről van szó, pedig biztos ízletes lenne az is. Sajnos halvány gőzöm sincs arról, hogy mitől lesz egy nyúlpörköltből nyúlpaprikás. Ha a csirkéből indulok ki akkor nálam 2-3 evőkanál tejföltől, amit a csirkepörköltbe teszek. Lehet, hogy a nyúlpaprikáshoz is elegendő lenne ennyi, de nekem momentán nincs itthon tejfölöm, lemenni meg sincs kedvem érte, így aztán amivel hamarosan elkészülök az már nyúlpörkölt marad. Természetesen házinyúl, mert vadnyulat még a rendszeres helyemen sem szoktam látni, pedig ott van mindig szarvas, őz, vaddisznó meg ilyesmi. Na jó leírom, szóval a Metróban.

Ha jól meggondolom a házinyúl sem egy mindennapos dolog a boltok kínálatában. És nem is egy olcsó dolog, már már delikatesznek minősül. Pedig gyerekkorunkban rengeteg nyulat ettünk, leginkább pörkölt formájában. A nyúl szapora állat, csak fűvel meg lucernával kell győzni. Egy időben sok nyulunk volt, igaz a füvet nekünk gyerekeknek kellett begyűjteni hozzá. Nem bántuk mi ezt mert el lehetett kószálni, senki nem mondta meg hogy egy zsák füvet mennyi időbe telik megszedni. Néha ha elment az idő játszásra szedtünk egy kis lucernát is a TSZ lucernájából. Summa summarum jól éltünk nyúlilag. Mi gyerekek szedtük a füvet, apám tarkón csapta majd megnyúzta ezeket a kedves kis jószágokat, anyám meg gyorsan összeütötte a nyúlpörköltet. Az volt inkább az ünnep amikor disznó- vagy marhahúsból készült a pörkölt. Azt a boltban kellett megvenni, ha éppen volt egyáltalán.

Persze lehet, hogy ha elolvasnám Tersánszky Józsi Jenő könyvét (Legenda a nyúlpaprikásról) megtudnám hogy készül a nyúlpaprikás, bár nem is biztos, mert ha jól emlékszem ott végülis nem volt miből nyúlpaprikást csinálni mert a vadászaton a főhős megmenti a tapsifülest, pedig igen csak vágyott már egy jó nyúlpaprikásra. Persze beírhatnám a keresőbe is, biztos találnék egy csomó receptet, de akkor már tudományos dolgozat lenne ez az írás, szemben azzal amit én szeretnék, egy laikus, botcsinálta íróember elmélkedése egy kiló házinyúlhúsról, miközben az a lábasban lassú tűzön hamarosan elkészül. Illetve szerintem már el is készült, úgy hogy el is köszönnék, kicsit előre hozom az ebédet, megnézem hogy sikerült. Legközelebb majd megírom.

Szólj hozzá!

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr338906708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása