HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Nyalóka a lóganéban

2006.10.09. 07:50 Morgó Medve

Húzós volt a ma reggeli hőmérséklet. 4-kor felébredtem, fene se tudja miért nem tudok aludni. Biztos gyerekkori komiszságaim a tükröződnek vissza bennem, most, hogy csőstől törnek elő emlékeim, a pszichológusok biztos megírnának néhány disszertációt belőlem, de minimum kiderítenék, hogy a háttérben egy évtizedes elfojtott érzelmi motiváció lehet, mondjuk gyerekkoromban szerelmes voltam a hintalovamba. Nem szomorítanám el őket, hogy a mi falunkban nem volt divat hintalovakat ajándékozni gyerekeknek, leginkább azért mert volt igazi is elég. Ami több szempontból is jó volt. Egyrészt nagyanyámnak viszonylag könnyen szedhettünk lószart a földes padló mázolásához, csak ki kellett menni a ház elé. V.Miklós bácsi lovai bőven hullatták. Itt a V. nem ötödik Miklóst jelentett, hanem a Vadkan ragadványnévre utalt, együtt olvasva tehát Vadkan Miklós bácsi lovai bőven elláttak bennünket lótrágyával, hogy finomabb stílusra váltsak. Nagyanyám egy német acélsisakból mázolta a padlót, már nem emlékszem miért nem borult ki, ugyanis mint tudjuk ezek az acélsisakok eléggé gömbölydedek voltak felül, ami praktikus volt, mert követte a fej formáját. Bár nem zárom ki, hogy néhány lelkes feltaláló (Kovács András filmrendező szavaival: nehéz ember) esetleg feltalálhatta a kocka alakú acélsisakot, de nem honosodhatott meg mert a kockafejű katona akkor is ritka lehetett. Jó sok marhaságot hordok itt össze de már maradjon, ha így alakult.

A lóganéra visszatérve, gondolom senki nem lepődik meg azon, hogy ezzel kapcsolatban is van valami emlékem.


Úgy 4-5 éves lehettem amikor anyámék megjöttek az apci búcsúból, és egy nyalókát kaptam ajándékba. Olyan volt mint egy erős paprika, olyan hosszúkás. Régen kértük már a szomszédban a barátom apját mi gyerekek, hogy hadd üljünk fel a Csimbire a család egyetlen lovára. Csimbi nem volt egy szelíd állat, ezért soha nem engedett kérésünknek mert féltett bennünket. Most viszont valami megszállta és nagyhirtelen felpakolt bennünket vagy ötünket a Csimbi hátára. Boldogan nyaltuk a nyalókát mint az öten, igaz csak kettő volt, de az körbejárt. Nem nagyon foglalkoztunk mi cseppfertőzéssel meg egyebekkel, örültünk, hogy nyalókát nyalhatunk. Arcunkon boldog mosoly volt ettől az élvezetözöntől mikor a Csimbi gondolt egyet és mi hullottunk mint a túlérett gyümölcs a fáról egyenesen a lóganéba. Csimbi meg horkant egyet és egykedvűen elkezdett eszegetni az előtte lévő abrakból. Mint aki jól végezte dolgát. Én meg bőgtem mint a vízfolyás a lóganés nyalókám láttán. Így bőgve mentem haza, anyám meglátta, lemosta gyorsan és újra kezembe nyomta. Én meg boldog pofával nyaltam tovább.

Idáig jutottam mikor rájöttem nem is erről akartam írni. Az eredeti cím Uszingálás lett volna, dehát erre már sem idő sem hely. Na talán holnap.:)
Kellemes napot mindenkinek :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr155181275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2006.10.09. 09:24:41

Vizuális típus lévén ebből a jegyzetből különösen a német acélsisakból történő mázolás érintett meg engemet. No meg persze várom az Uszingálás című szösszenetet! :)

bALEKINA 2006.10.09. 11:38:49

Azért szép is ez a falusi gyermekkor. :) Én is tudnék mesélni róla, pedig lányként máshogy éli meg az ember. Mondjuk fiúk közt nőttem fel, szóval megvoltak a hatalmas biciklizések a Szigetközben, a bandaháborúk két utca gyerekei között, barátkozás a tűzzel, szalonna sütés éjfélkor a tóparton, stb. Jó dolog visszagondolni erre. :) Pedig tudom, hogy akkor voltak átsírt napjaim. Például mikor a bátyám nem akarta, hogy lógjak raja és kikötözött a szőlő lugas oszlopához... :)

Morgómedve 2006.10.12. 10:29:31

Én azt az acélsisakot kerestem később de már nem találtam meg. Nyilván már más gyűjtő megelőzhetett.:) Remélem bikfic, az Uszingálás is tetszett.:) Igaza van bALEKINA, tényleg szép gyerekkorom volt, bár én mindig a városi gyerekeket irigyeltem, sőt szégyelltem, hogy falusi vagyok, a falum nevét mindig halkan mondtam, aztán mindig hozzátettem, hogy Gyöngyöe mellett. Néhány éve már az egyik órán úgy fogalmaztam, hogy Gyöngyös ott van a falum mellett. Változnak az idők is meg a kötődések is.:)

bALEKINA 2006.10.16. 10:38:20

Én is szégyelltem, hogy falusi vagyok. Aztán rájöttem, hogy simán űberelek jó néhány városi lánykát, pont a falusi neveltetésem miatt. Azóta büszke vagyok a származásomra, bár már jó néhány éve városokban lakok, hol itt, hol ott... :)
süti beállítások módosítása