HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Halálbüntetés

2007.02.13. 20:25 Morgó Medve

Megtalálták az apát aki megölte feleségét és két gyermekét. A harmadik megmenekült mert nem volt otthon.

A dolog kísértetiesen hasonlít egy másik esetre ahol Kohári Ferenc miskolci lakos, hogy feleségének bosszúságot okozzon ledobálta három kiskorú gyerkmekét a tízemeletes házuk tetejéről. Az első még könnyű eset volt, mert nem tudták a gyerekek miért vitte fel őket az apjuk a tetőre. Még a másikat is viszonylag könnyű volt ledobni, de bizony a harmadikért már futni kellett kicsit. De Kohári Ferenc jól futott, így megfogta harmadik kiskorú gyermekét is és őt is ledobta. Persze volt kiabálás, sikoltozás, így a szomszédok a szemközti házból látták a gyerekdobálást. Na nem írigylem tőlük a látványt, gondolom egész életükben emlékezni fognak rá. A negyedik gyerek ott sem volt otthon. Ez volt a szerencséje.

Ahogy emlékszem a történet úgy 20 éve lehetett, júliusban. Éppen Putnokon katonáskodtam. Tartalékosként. Szegény kisfiúk a temetőbe, apjuk pedig a hóhér kezére került, némi elégtételt szolgáltatva a társadalomnak, az embereknek akik úgy érezték ha nem is teljesen de valamelyest helyrebillent az igazság egyensúlya. Na persze nem voltak még akkor halálbüntetést ellenző civil szervezetek. Még arra sem figyeltünk oda mit szól a külföld? Mit szól Európa? Szépen elitélték és felakasztották nevezettet.

Bár ezzel a "...mit szól a fejlett külföld?" mindig kicsit zavarban vagyok, mert Amerikára igazán nem lehet azt mondani, hogy egy barbár civlizálatlan ország, demokrácia is van bőven, mégis egyes államaiban - igaz tízévnyi jogi hercehurca után - mégiscsak megkapja megérdemelt méreginjekcióját az, aki rászolgált. Ilyenkor kicsit irigylem az amerikaiakat. De csak egy icike-picikét, sőt le is sütöm a szemem szégyenemben, de azért mégiscsak irigylem őket mert ők elvehetik azt ami a legfontosabb attól aki másoktól ezt elvette.

Néhány éve láttam egy dokumentumfilmet a 3sat német adón. Egyszerű címe volt. Henker, azaz hóhér. A filmben különféle nemzetek hóhérai avattak be bennünket az itéletvégrehajtás "műhelytitkaiba". Az algériai születésű korosabb úr még a raktárba is bevitt bennünket nézőket, ahol a szétszedett darabokban lévő nyaktilón próbálta bemutatni a procedúrát. Az NDK-s csak egyszerűen elmondta, hogy az elitéltek csendben mentek vele egy helyiségbe, ahol aztán fejbelőtte őket. Láthattuk a tiszet, aki lelőtte a Kondukátort és felségét, és láthattuk többek között a mi hóhérunkat is. Ő egy büntetésvégrehajtási alkalmazott volt, a film készítésének idején egy panelházban lakott, sétáltatta a kutyáját reggelente, gondolom váltott pár szót az ujságárussal, postással, szidta a szidnivalókat. Időnként elszöszmötölt a telkén ahol egy kora téli napon nekünk is megmutatta egy kötéllel, hogyan is csinálta ő azt a végrehajtást. Tudom barbár dolog ez a halálos ítélet, egyet is értek az eltörlésével csak kicsit sajnálom.

Egyébként akkor a filmben 3 európai országot mondtak ahol még megvan a halálbüntetés: Szerbia, Belarusz és Törökország. Lehet, hogy közben már ezekben is törölték.

14 komment

Címkék: Börtön és Kriminalisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr115181354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó 2007.02.13. 22:07:04

Nem szép dolog, de valljuk be: aki rászolgált, az megérdemli. Bár talán nagyobb büntetés az, ha valakit életfogytiglanra ítélnek, persze manapság már ez sem jelent semmit, jó magaviselet és 10-20 év múlva kint is van az illető... Érdekes egy világban élünk amúgy. Múltkor kosármeccsen voltam és egy anyuka 3 kisiskolás gyermekével is kiment a mérkőzésre, ami nagyon szép tőlük. Csak amit az anyuka művelt, az elkeserítő volt. Első sorból szídta a bírókat, inkább nem írom le milyen kifejezésekkel. Még egy férfiember is elszégyelhetné magát, ha így viselkedne. Mindezt 3 pici gyerek szemeláttára. Az egyik kosárlabda fórumon meg is jegyeztem ezt az esetet és még engem szúrtak le.... Kérdezem én! Ilyen példát kell mutatni egy szülőnek, pláne emberek százai előtt? Sajnos úgy látszik ez a normális, ha nem adtak nekem igazat. Így nem csodálkozom azon, hogy a gyerek a tanító nénit elküldi melegebb éghajlatra... Vajon hol hibáztam azzal, hogy leírtam, hogy nem tartom ezt helyes viselkedésnek? Bennem lenne a hiba? Kicsit elvág a témától, de eszembe jutott a szülői magatartásról.

gigi1976 2007.02.14. 08:20:37

A gyermekét megölő szülőt először jól megkínoznám, nem ám gyors injekciós halállal, az nem büntetés. Persze ez most elég kegyetlenül hangzik, de annál nagyobb bűnt nem tudok elképzelni, mint hogy valaki ártatlan gyerekeket bántson. Egyébként egy-két hóhér még mindig fellelhető az országban, abban a városban is él egy, ahol dolgozom. Nem lehetett könnyű a munkája, minden egyes kivégzés után őt is elítélték gyilkosság miatt, majd persze kegyelmet kapott, hiszen a munkáját végezte.

bALEKINA 2007.02.14. 15:10:49

Egyetértek Gigi-vel. A gyors halál nem büntetés ezeknek az eltévelyedett "lényeknek". Viszont nem tartom igazi büntetésnek ilyen esetekben a börtönt se. Ezek is tanulhatnak bent a börtönben, sportolhatnak, TV, koncertek, stb. stb. és persze őket is mi tartjuk el. Az adómból fizessük ezeknek az étkeztetését, létezését. Szomorú dolog ez. :( Mennyi élősködőt kell etetnünk a munkánk gyümölcséből. :( Viszont itt is van az éremnek egy másik oldala. Mi van, ha valakit ártatlanul ítélnek el?! Nem könnyű… Lehetne erről is órákig beszélgetni. ;)

Völgyes Lajos 2007.02.14. 19:16:47

Kedves Hozzászólók! Ez egy elég morbid téma, és azt hiszem Gigi1976 tévedsz az utolsó mondatodban. Ezt a legendát és is hallottam, de ettől még lehet igaz is. Engedjetek meg egy kis történeti visszapillantást. A sötét középkorban eme mesterségek végrehajtóját megkülönböztették: volt a hóhér és volt a bakó. Az első a városfalon kívül lakhatott,az emberek kerülték, kézzel nem érinthették, mert tisztátalanná váltak ezáltal. A hóhér kötéllel, vasrúddal dolgozott. A bakó viszont a végső műveletek mestere címet viselte, Ő nem nyúlt az elítélthez, ő csak nyakazott, a segédei voltak akit a szerencsétlen elítéltet rögzítették. Ráadásul anatómiai ismeretekkel is rendelkezhetett, mert csontkovácsként dolgozott. A bakó a templomban az első sorban ülhetett.Ezt a címet csak akkor lehetett elnyerni-ami apáról fiúra szállt- ha letette a remeket, azaz bizonyította képességeit egy nyakazással. (forrás: Ráth-Végh István egyik műve, sajnos a címére nem emlékszem) Emlékezzetek vissza Erkel Hunyadi László művére. Ott 3-szor sújtott le a bakó, és ezután kegyelmet kellett volna kapnia, de ha jól emlékszem a gonosz Czillei Ulrik szóla: sújts le bakó. És negyedszerre a nemes fej legördült.

gigi1976 2007.02.14. 21:09:42

Kedves Lajos! A hóhér halálra ítélése nem legenda, a jogi egyetemen a büntetőjog tanárom mesélte, aki abban az időben bíró volt, és egy-két halálbüntetést is kiszabott. Akkoriban az volt az íratlan szabály, hogy aki halálbüntetést szabott ki, annak végig is kellett néznie a kivégzést. Ha mázlijuk volt, az elítélt kegyelmet kapott és nem végezték ki. Évente "elvárás" volt úgy 5-6 kivégzés, a többiek általában szerencsésebbek voltak (vagy nem) és megúszták. Ha túl régen volt a legutóbbi kivégzés, nagyobb eséllyel nem úszták meg. bALEKINA véleményéhez hozzászólva: szerintem ártatlanul sokkal gyakrabban ítélnek el valakit az angolszász jogrendben, ahol az esküdtszék dönt, sokszor az érzelmek alapján. Magyarországon amúgy jelenleg van tényleges életfogytiglan, de épp most akarják újra eltörölni (néhány éve vezették be). Attól amúgy én is nagyon ódzkodom, hogy egy bűnöst az adófizetők pénzén tartsunk el hosszú évekig, és még különösebb jogai is legyenek. A legnagyobb bűn szerintem az, ha valaki ártatlan gyereket bánt, és akármennyire is humánusnak tekintem magam, ilyen esetben simán el tudnám képzelni a kínzást.

bALEKINA 2007.02.15. 12:28:12

Az angolszász jogrenddel kapcsolatban is egyetértek, hiszen kényükre kedvükre manipulálják az embereket.

Ismeretlen_26298 2007.02.15. 22:28:30

Sziasztok! Holnap 11-kor véget ér az órám és én is jövök. Addig is örülök, hogy ilyen aktivak vagytok. Csak így tovább.:)

bikfic 2007.02.16. 11:03:36

Én azt mondom, hogy ha már nincs halálbüntetés, akkor az életfogytiglan legyen valóban életfogytig tartó fogház. Az lehet igazán a büntetés, de hangsúlyozom, tényleg ne engedjék ki soha az illetőt, mivel nekünk, kint maradtaknak is megvan a jogunk ahhoz, hogy gonosztevőktől mentes társadalomban élhessünk. Persze az a baj, hogy amíg az ilyen gazemberek éldegélnek bent a börtönben, sok-sok év telik el és azalatt lehet hozni mindenféle módosító rendeleteket, új törvényeket, melyek alapján egyszercsak mégis kiengedhetik őket, szóval, nincs garancia semmire.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.02.16. 14:48:51

Hát ez lett a 11 órából.:( De itt vagyok. Kezdem azzal, hogy a rendszeres időhiány úgy hozta, hogy soha nem tudtam rögtön válaszolni egy-egy kommentre, igy aztán mindig akkor jutottam géphez mikor már mindenki elmondta a mondanivalóját, én meg akkor mint egy deus ex machina megjelenek itt, összefoglalom a dolgokat és lezárom a vitát.:) Természetesen nem szeretném ha a dolog így működne, ez csak egy szükségmegoldás részemről. Igenis szóljatok hozzá még utánam is, sőt vitatkozzatok is velem. Most is ha úgy gondoljátok.:) És akkor kezdem. Ambivalens érzéseim vannak a halálbüntetéssel kapcsolatban. Szeretném ha lenne de tudom nem illik ma már Európában halálbüntetést kiszabni és végrehajtani ezért azt mondom: oké, ne legyen de akkor a tényleges életfogytiglan az legyen tényleges mint bikfic is írja. Ezt a hóhér állandó halálraítélését én is legendának tartottam de ha Gigi igy tanulta akkor elhiszem. Ha már itt tartunk kicsit szokatlan az óhajod ezzel a kínzással, nem nagyon tudok egyetérteni vele, ez már tényleg túlhaladott dolog. Annak ellenére, hogy néha én is kedvet éreznék kicsit megmogyorózni az arra érdemeseket. Sokat segíthet ebben a kérédsben a büntetésvégrehajtás ha olyan 12-14 személyes cellába teszik az ilyen elitéltet ahol ebből a szempontból válogatott társaság múlatja az időt. Ők szivesen elszórakoznak a gyerekgyilkosokkal, erőszakoskodókkal, pedofilokkal, ilyesmikkel. Igaza van bALEKINA-nak, a halálbüntetés esetén követhetünk el végzetes hibát is: ártatlan embernek vehetjük el az életét. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy a börtönben olyan jó világ lenne. Ott bizony nyagyon kemény világ van. Nézzük csak végig a börtönfotókat. Nemrégiben írtam megadtam a linkjét, kicsit vissza kell lapozni. Lajosnak hálás vagyok a kis történelmi visszapillantásáért és véleményéért.:) Egyetértek Gigivel, az esküdtszékes ítélkezésénél gyakoribb lehet a tévedés mint nálunk. Vagy csak a filmek mutatják be az esküdtszékeket így.:) Végül tanítványomnak Ildikónak:igaza van, a szülői példamutatás nagyon fontos egy gyerek fejlődése, nevelése szempontjából. Az a szülő aki ott trágárkodott a kosárlabda meccsen ne csodálkozzon ha majd egyedül marad öregkorára, vagy ha nem is de rendszeresen megveri a gyereke. És akkor folytatódjék tovább a vita.:)

Völgyes Lajos 2007.02.16. 18:34:52

Kedves hozzászóló fiatal levelezőtársaim. Remélem megengedhetem ezt a "fiatal" megszólítást Felétek, (Morgomedvét leszámítva, akit személyesen ismerek,3 évtizedes barátság fűz hozzá, és így nem tartozik a tinédzserek közé). Az Erkel színműven kívül felhívnám figyelmeteket egy régi filmre, ami mostanában színpadon is szerepel: A 12 dühös ember. Ez hasonló témát feszeget, egy gyilkossági ügyben, az esküdtszék előtt: bűnös, vagy nem bűnös. Mivel egyhangú döntés szükséges egy rendkívül érdekes, egy teremben játszódó eseményről van benne szó, Henry Fonda emlékezetes alakításával. A poént lelőve, az utolsó ellenszegülő végül kimondja: nem bűnös. Talán kedves morgomedve Te is emlékszel rá, hogy a 60-70-es évek környékén volt egy elhíresült gyermekgyilkosság, Szőnyben. A vádlott, akit halálra ítéltek, a kivégzés előtt az utolsó pillanatban megnevezte a tényleges elkövetőt. A bíró, az ügyész nehéz helyzetben voltak, -ahogy a vetélkedőken a zsűri szokta volt mondani- higgyünk neki vagy nem? Elhitték. Újra kezdték az eljárást, és a tényleges elkövetőt vonták felelősségre, majd kötélre. Más:a családi könyvtárunk kismértékű átrendezésénél finoman fogalmazva felszámolásánál, találtam egy érdekes könyvet: ebben szó van az utolsó kivégzettről, -Soós Lajosról- akit egy Wartburg féltengellyel agyonvert posztoló rendőr miatt, és a kihallgatások alatt a lelke megkönnyebbülésért még másik három bevallott gyilkosság miatt végeztek ki, azt hiszem a 80-as évek végén. Itt ezt a témát befejezem: ígérem többet ehhez a témához nem szólok hozzá, de morgomedve blogjaihoz -különösen az esztergomi élményekhez, mivel egy iskolába jártunk, -HJKBGVT ( Hell József Károly Bányagépészeti és Bányavillamossági Technikum)-deltaT (3 év) időkülönbséggel ha úgy látom némi kiegészítést, ha megengeditek teszek.

Klarissz · www.klarissz.blogol.hu 2007.02.18. 09:33:20

Nem tudom, hogy van ez, de mostanában sokkal több családgyilkolás van. Nem? Szinte alíg múlik el hét, hogy az ember ne hallana olyanról, hogy lemészárolja valaki a családját. Anyák ölik meg a titokban szűlt gyermeküket. Bolond a világ...

Ismeretlen_26298 2007.02.18. 15:34:06

Kedves Lajos, azt hiszem picit tévedsz a dátumokban. Soós és társai 1979-ben ölték meg Gyulai Károly törzsőrmestert Vecsésnél a fegyveréért. Soós Lajost és György Józsefet hamarosan fel is akasztották és még ezt követően 1988-ig érvényben volt a halálbüntetés Magyarországon. Az akkor 20 évet kapott Németh nevű 2000-ben szabadult 20 éves büntetéséből a média nagy csindadrattájával. Nem vagyok biztos benne, de gyanítom, hogy ennek is része lehetett abban, hogy valami okból amit akkor sem értettem még visszakerült egy évre. Ha csendben jön ki talán a kutya sem foglalkozik vele. Ma már 5 éve él kint, bűncselekményt nem követett el. A halálbüntetés ellen szól egyébként az is, hogy annakidején elég régen már kétszer ítélték halálra az un. "martfűi gyilkost"-t és végül kegyelmet kapott és életfogytot kapott. Közben az igazi gyilkos kint folytatta a gyilkolászást. Végül őt is elfogták és felakasztották de ebben nem vagyok biztos. Mármint, hogy felakasztották. De hát mit is csinálhattak vele mást? Több embert megölt és még érvényben volt a halálbüntetés. A szőnyi gyermekgyilkosságra emlékszem de erre az utolsó pillanatban való bevallásra már nem. Biztos így volt. És jó volt ha igy volt. Klarissz igazad van, a világ valóban megbolondult. Sajnos a demokrácia sok olyannal is együtt járt amit szivesen kihagytam volna. A TV csatornák ontják a gyilkolászó, erőszakos filmeket, folyik a vér a képernyőn, az emberek első szóra ordítanak, ha nem ütnek. Nézze meg midnenki a Viasat-on a kandi kamerás filmeket és képzelje el, hogyan reagálnának nálunk egyes tréfákra és ezzel szemben milyen nyugodtan mosolyogva fogadják Kanadában és Angliában. Naja, nem mindegy hány éve nyírjuk a füvet.:(

István6 2010.12.13. 00:32:31

Soós Lajos kivégzésére lennék kiváncsi!esetleg jól emlékszem hogy láthattam gyerekként a tévében anno?vagy csak képeket az eseményről!hol tudok hozzá jutni az eseményhez!?megköszönném a segitséget!sziasztok

Ismeretlen_26298 2010.12.13. 17:21:49

Sajnos nem tudok segíteni. Attól tartok, hogy a nyilvánosság teljesen ki van zárva az ilyen eseményekről. És ez akkor is így volt amikor őket kivégezték. Nem tudok róla, hogy bárhol lennének képek az eseményről.
süti beállítások módosítása