HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kocsisbor

2008.05.17. 08:20 Morgó Medve

Tegnap este komótosan vacsorázgattam, egy kis maradék sült húst, csak úgy hidegen, barna kenyérrel, mert ugye az ember táplálkozzon egészségesen. Aprócska hegyes erős paprikákkal dobtam fel egy kicsit és műanyag palackból kevergettem magamnak fröccsöt hogy jobban csússzon. Közben meg azon meditáltam, hogy mennyivel másabb ez a fröccsözés mint mondjuk 30 éve, amikor még fiatal házas voltam és literes üvegből töltöttük a vacsorához a Kövidinkát meg a Szemelt rizlinget, netán Rizlingszilvánit, és igazi szódás üvegből jó bőven hígítottuk szódával. Jó íze volt ennek a fröccsnek. Kellemesen savanykásak voltak ezek a borok, zamatosak, a szódavíz meg jó erős volt, csak úgy pezsgett az ember nyelvén, nem spórolták ki belőle a belevalót.

Aztán változott a világ, megjelentek az újfajta szódásüvegek, ennek már nem ólomból volt a fejük és műanyagból voltak. Ez már kevésbé pezsgett az ember nyelvén, le is szoktunk róla. Illetve mi rá se szoktunk, mert valahogy olyan volt az egész mint valami műszóda. Ma meg 2 literes műanyag palackból iszunk mindenféle fantázia nevű borokat és ásványvíz pótolja az akkori szódavizet. És valljuk be őszintén ezeknek a mai boroknak alig van bor íze. Ráadásul meg az előttem lévő palackra az van ráírva, hogy "Európai közösség különböző országaiból származó borok keveréke". Hát ez jó. Ebben a 2 literben.

Elképzelem amint van egy hatalmas tároló, majd befordul az udvarra egy olyan kamionszerű járgány, egy tartálykocsi, egy pofa meg kockás füzettel a kezében áll az udvaron és kérdezi a sofőrt honnan hozza? Az meg mond egy országot, a pofa belenéz a listájába, majd int, rendben van EU-s ország, eresszed! A sofőr meg bele ereszti a tárolóba a tartályából és már megy is tovább, hogy helyét átadja egy másik kocsinak ami már ott toporog mögötte. Azt is megkérdezi, az is mond egy országot, pofa leellenőrzi, ez is EU-s ország, döntsed öreg, mint ahogy a tőkét kellene ha nagy hirtelen nem szűnt volna meg a szocializmus. Szóval döntsed pajtás, hadd igya a magyar polgár a hosszúlépését a csirkepörkölthöz meg a hideg lacipecsenyéhez. Aztán így sorjáznak a tartálykocsik és hozzák, csak hozzák a borokat a különféle országokból. Valahol a tartályon alul meg van egy lyuk ahol meg palackozzák 2 literes műanyag palackokba ezt a jófajta EU-s nedűt.

Én meg iszom a lacipecsenyéhez. Bár azt hiszem utoljára. Azt szokták mondani, a kannás bor és az alkoholmentes sör után már csak a guminő következik. Ez ugyan nem kannás bor, de valami olyasmi. Valahol megállj-t kell parancsolni magamnak. Alkoholmentes sört ugyanis szoktam inni...:)

7 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr445181584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_56441 2008.05.18. 11:10:33

A borra is igaz, amit már lentebb leírtam, régen még bor volt. Mondjuk én sokkal rosszabbakat gondolok. Olyasmit, hogy például kint Olaszországban pancsolgatnak valamit össze, mert itt túl nagy az ellenőrzés, majd kamionokkal behozzák. El nem tudom képzelni, hogy 1000 km-ekről üzlet legyen, ennyi pénzért behozni a szőlőn termett nedüt, ilyen üzemanyagárakkal!

ferko 2008.05.19. 11:59:15

Csatlakozom, én a helyedben nem innék ilyen lórét. Van magyar savanykás (egervin, mátraaljai pincegazdaság, rédey) rizling is, tessék azt inni. Én a 25literes ballonra emlékszem, kiskocsmákban van még belőle most is, csak a bor... Ezért nagyjából csak otthon iszom fröccsöt.

Morgónedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.05.20. 06:14:05

Igazatok van, nem érdemes ilyeneket inni. Most is csak azért iszunk mert átmenetileg kocsi híján nem tudok a Metróba menni, ott szoktam venni olcsóbbfajta 7 decis borokat. Igaz múltkor ki is forrt nekem.:)

Ismeretlen_56441 2008.05.21. 19:20:09

Morgómedve, miért a multikat hizlalod? Miért nem vásárolsz termelőtől? Mi is ezt tesszük. Elég bonyolult volt először felkutatni a megfelelőt, de azóta nincs gond, készségesek, segítőkészek a gazdák. Neked, amilyen ismeretségi köröd van, fél energiával is meg tudnád oldani. :-)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.05.21. 21:40:53

Hajaj a dolog bonyolult. Az az igazság, hogy a fröccsnek való borból elég keveset fogyasztunk. A termelők meg 5 liternél kevesebbet - gondolom - nem szívesen adnak. Meg nem is érné meg 3 literért elautózgatni valahová. Az 5 liter meg ránk pumpósodna itt. És itt a városban és a környékén nem ismerek termelőt sem. Úgyhogy tényleg marad a Metrós bor. De igazad van, lehet, hogy megpróbálkozom vele.:)

ferko 2008.05.22. 22:12:51

Ugyanmár, mindent lehet a neten rendelni, tablettát is!

Ismeretlen_26298 2008.05.23. 11:21:34

Jelentem van egy telefonszámom, tegnap kaptam, itt Miskolcon a Kis-Avason van egy pince, állítólag jó bort lehet venni.:)
süti beállítások módosítása