HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mégegyszer az üvegvisszaváltásról

2008.07.11. 21:00 Morgó Medve

Egyik olvasóm nem értette, miért is volt ilyen bonyolult ez az üvegvisszaváltás és miért volt ilyen nagy titok? Egy picit visszatérek még a dologra.

Nem voltak ezek olyan nagy titkok. Egyszerűen fel kellett fedezni őket, mert nem a boltokban voltak, még csak nem is a közelükben. Ment az ember hazafelé, aztán egyszer csak látott egy pincelejárót ahol emberek álltak sorban hatalmas zsákokkal és a falon egy tábla volt, hogy "Prijom sztyekloposzudov" vagy valami ilyesmi. Közelebb ment az ember aztán látta, hogy egy üveg visszavátó. És megjegyezte magának. Már aki idő milliomos volt és szüksége volt a pénzre. Ha jól emlékszem 10 kopejka volt az ásványvíz, 20 meg az üveg. Nekem ugyan nagy szükségem nem volt a pénzre de én úgy nőttem fel, hogy amiért pénzt adtunk azt nem dobjuk ki. Aztán mint ezt kiderült később sem dobtam ki, vissza sem vittem, hanem otthagytam azzal, hogy talán a takarítónők visszaviszik. És hogy miért nem verték nagy dobra az emberek legalább egymás közt ezeket a helyeket? Mert minél többen tudnak róla annál többen állnak be a sorba a maguk 100-150 üvegével. Mert ennél kevesebbel csak az ilyen nyeretlen 2 éves külföldiek állnak be mint én is voltam. És - hogy befejezzem a gondolatot - minél többen állunk be a sorba, annál tovább kell majd sorban állni. Persze az ottani embereknek nem volt szokatlan a sorbanállás, hozzá voltak szokva. Az írásom végén lesz néhány fénykép olyan "rebndesebb" sorról. De sorban állni ők sem szerettek.

Nálunk persze a dolog egyszerűbben ment. Minden boltban vettek vissza üveget. De emlékezzünk csak vissza azért ennek is megvolt a maga koreográfiája. Mert ugye az ember kirakta az üvegeket a pultra, aztán elég sokat kellett várni amíg valaki méltóztatott megjelenni és innentől megindult a pszichológiai hadviselés. Az üvegvisszaváltó alapból morcos volt, utálta a munkáját is meg minket is. Kezdte azzal, hogy ez sem visszaváltható meg az sem, meg piszkos, meg kimoshattuk volna, csak tiszta üveget vesznek vissza stb. És már bele is dobált néhány üvegünket egy kartondobozba maga mellett. És mi jól tudtuk, hogy azok egy része bizony visszaváltható és vissza is lesz váltva csak az ellenértéke nem minket fog majd gazdagítani. Persze nem szóltunk, lapítottunk. Ki vállalja fel, hogy ismét bemegy a boltba vesz ugyanolyan árut, kifizeti a pénztárnál, majd a blokkot lobogtatva bizonyítja, hogy mégiscsak felszámolták az üvegbetétet? Vagy odacipeli az üvegvisszaváltót a gondolához, hogy nézze már meg, hogy maguknál is van ilyen áru amiről azt állítja nem itt vettem. A pszichológiai hadviselés eredményeképpen a végén már meg sem mertünk szólalni, hogy mi nem ennyit számoltunk mikor kezünkbe nyomták a pénzt, hanem szó nélkül elfogadtuk amit odalöktek az embernek.

Van egy üzletlánc Magyarországon ahol ma sincs üvegvisszaváltó pult. Az ember oda adja az eladónak a szatyrokat az üvegekkel, az eltűnik egy ajtó mögött aztán kis idő múlva hoz egy cetlit egy összeggel amit beválthatunk a pénztárnál majd. Hogy nem ennyit számoltunk? Hogy nem ennyi sörös- meg colás üveg volt. Ki bizonyítja be? Senki. Úgyhogy ugyan egy fokkal jobb volt itt a helyzet mint amott de azért messze volt ez is a korrekt eljárástól. Hát ezért szeretem én a nagy áruházak automatáit. Nincs vita, az érzékelők érzékelnek, a kompjuterek számolnak az eredményt meg a nyomtató kilöki nekem a megfelelő résen és kész. Pedig ettől tartottunk mindig. Hogy mindenütt lelketlen gépek lesznek emberek helyett. Hát momentán itt nem bánom.:)

És akkor nézzük a sorokat!

 

 

1990 nyara-ősze, sorbanállás mindenért. Ez itt egy húsbolt.

 

Például vodkáért és borért is. És ne csak az alkoholistákra gondoljunk, hanem az esküvőre készülőkre is. Az elmaradhatatlan tósztokhoz ott is nélkülözhetetlen volt a vodka meg a konyak.

 

 

Aztán sorban álltak kenyérért és dohányáruért is.

 

 

 

Aztán, hogy lássák Lenint. Egy ilyen sorba mi is beálltunk 1971 nyarán.

 

 

És végül sorban álltak azok is akik úgy gondolták mennek Sztálin lánya után - Amerikába. Sorbanállás kitelepülő vízumért az Amerikai követség előtt.

6 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr265181606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2008.07.11. 22:04:36

És sorbaálltak akkor is, ha azt se tudták, miért: Leningrádban beálltam egy élelmiszerbolt előtt a sorba (kávét akartam venni), odajött valaki, kérdezte, miért állunk, erre a mögöttem levő azt felelte: "Nye znáju ..." és állt feszt tovább. :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.12. 10:40:44

Valóban így van. Azt hiszem valószínűségi alapon álltak sorba: kicsi a valószínűsége annak, hogy ne legyen szükségem arra amit adnak, tehát beállok. Nem anekdóta pedig annak látszik, hogy ha edzőcipőt árultak mindenki kapott egy párat aztán az utcán csereberéltek. Ezt én saját szememmel láttam a Kirov utcán.

bikfic 2008.07.12. 20:41:24

Ilyet én is láttam, csak csizmákkal csereberéltek, ugyanis november volt. :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.07.13. 11:21:15

Azért nekünk itt jobb volt, tényleg a legvidámabb barakk voltunk.:)

kanga 2008.07.18. 08:45:27

Az üveg visszaváltásról: mikor 87-ben leléptünk és Ausztriában éltünk 11 hónapig egy faluban(ilyenkor veszi észre az ember az apróságokat, mert mint átutazó túrista, v. kiküldetésben lévő nem kerül a mindennapi élettel közeli kapcsolatba), akkor láttuk: több helyen vannak üveges konténerek (főúton főleg), egy a fehér-, egy a szinesüvegnek, ahova az osztrák polgár csak beledobta az odavalókat. Aztán hetente jött egy gyűjtőkocsi és elvitte a megtelt konténereket, lerakva az üreseket. Baromi egyszer.. Vajon mi a keleti blokkban mi a fenéért komplikáltuk, és még mindig miért számolnak fel otthon betéti dijat???? Kenguruföldön pedig még egyszerűbb: a tanács két kukát ad a háztulajdosoknak, egyikbe megy a szemét, másikba az üvegek. Előbbit minden héten, az üvegest két hetente ürütik.

Mrgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.07.18. 19:52:15

Azt hiszem ennek anyagi okai voltak, valószínűleg jobban jártak a gyárak az üvegekkel való "matatással" meg a mosással mint új üveget venni. Lehet, hogy most is megy a többi törött üveg meg pille palack közé csak mi nem tudjuk.:) Egy biztos, pezsgős üveg fronton már utolértünk benneteket. Azt már nem váltják vissza. Szerintem higiénikusabb is az új üveg mint a kimosott. Pedig mosnak mert olvastam milyen módszerekkel mossák meg optikailag ellenőrzik a tisztaságot. Köszönöm a hozzászólást.:)
süti beállítások módosítása