HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kávézási szokásaim

2009.08.28. 05:30 Morgó Medve

A közelmúltban amikor az ügyeletről írtam említettem, hogy ha a miniszterelnök úr erre járna egy nescaféval meg tudnám kínálni. Így igaz. Jó néhány éve nescafét iszom, már nem csak a tanszéken, hanem itthon is. Bent ez többé-kevésbé érthető is, ma már nem főzünk a tanszéken kávét, kevesen vagyunk akik kávézunk, ezek egy része kimegy a büfébe, én meg csinálok magamnak ebéd után egy-egy nescafét és kész. Ha vendégem jön őt is ezzel kínálom. Mint írtam erre számíthat a jövőben a miniszterelnök úr is. Sőt a köztársasági elnök úr is ha erre járna nyáron, ügyelet idején. Néha választékbővítésként szoktam ilyen huncutságokat is beleszórni a meleg vízbe amiben benne van minden (kávé, cukor, tejpor) de igazából nem bízom ezekben, mert nem vagyok benne biztos, hogy van annyi kávé benne mint amennyinek lenni kellene.   

Otthon éppen ihatnék rendes kávét is de valahogy túl erős nekem a főzött kávé. Néhány éve vettem észre, azóta csak vendégségben iszom ilyesmit, vagy ha hivatalos úton megkínálnak. Aztán a nyár elején megtaláltam az igazi megoldást. Konkrétan egy kávéfőzőt találtam meg, amit jó 14 éve vettem néhány egyéb háztartási géppel együtt. Volt benne elektromos kés, narancsfacsaró, turmixgép, kenyérpirító és ez az ominózus kávézó. 

Íme ő az:

Nagyon alkalmi vétel volt, kereken 10.000 forint került.  Akkor csak a kenyérpirítóra és az elektromos késre volt szükségünk, a többiek egy dobozban várták hogy sorra kerüljenek. Na ez akadt a kezembe idén nyáron. Egy darabig forgattam, hogy mi a csuda lehet ez, hogy is működhet? Elolvastam a használati utasítást és nem akartam hinni a szememnek. Valamikor nagyon régen meghalt egy idős rokonunk, én is részt vettem a hagyaték rendezésében, akkor akadt a kezembe egy kávéfőző, szép háború előtti darab volt, az működhetett így mint ez. Bár az első pillanatban a működés sem látszott tisztán de aztán rájöttem. 

A működés megértéséhez segítségünkre szolgálhat az alábbi kép:

 

Egyébként nagyon egyszerű. Tegyünk vizet a bal oldali tartályba (2) attól függően, hogy hány személyre akarunk kávét főzni. Helyezzünk egy papírszűrőt a felső tartályba (6) majd a papír szűrőbe megfelelő mennyiségű kávét. Ezt követően kapcsoljuk be a kávéfőzőt. Ha a víz felforrt a csövön(1) keresztül ráfolyik a kávéra majd az alatta lévő üvegedénybe (7). Tiszta őskor, de segítségével kiváló hosszú kávé főzhető. Pont olyan amilyet én szeretek.

Kérdéses lehet még a papírszűrő, hogy honnan a csodából van nekem papírszűrőm? Ráadásul zacskó alakú. Hát kérem Freibergben vettem annakidején, amikor még létezett az NDK. Igazából ma sem tudom miért vettem, akkor és ott jó ötletnek látszott. Olcsó is volt szép is, megvettem. Igaz, hogy vagy 30 évig őrizgettem de íme nem hiába. Mostanában nagyon finom kávékat iszom ami egyrészt kávéból van, másrészt pedig olyan erősségűre főzöm amilyenre akarom. Most Mályiban teljesít szolgálatot, de az ősszel a tanszékre viszem majd ki. A köztársasági elnök úrnak szemmel láthatólag gyenge gyomra lehet, biztos örülni fog ha nem méregerős kávéval fogom majd megkínálni.:)  

4 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr735181807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.08.28. 08:54:29

Ma már Mo-n is lehet kapni ilyen papírszűrőt. Én már láttam üzletben. Ha elfogynak a 30 évvel ezelőttiek, vehetsz újakat itthon is. :-))

vajgerpeti 2009.08.28. 11:19:18

Papírszűrőt 2 vagy 4 személyeset 100-as csomagolásban lehet kapni a városháztéri háztartási cikkeket áruló boltban- a mellette lévő papírboltban nincs- illetve a Cora-ban de nagyon el van dugva egy alsó polcon de nem a papíráruk között. 100-as kétszemélyes tölcsér 380 forint. Csonkakúp alakú de a nyitott vége nem egyenes, hanem íves

Kanga 2009.08.28. 15:21:26

Szerintem a Nescafe soha nem látott kávét.. Legalábbis ha nagyritkán iszom, utána olyan mű-iz marad a számban. Istenem, mikor anyámék még a gázon az arravaló keverős edényben pörkölték a kávét, aztán iziben darálták, majd az friss, illatos porkávét belegyömöszölték a kotyogóba.. Amiből aztan szürcsögve, köpködve kijött a szénfekete "méreg".. Kérem , az volt a KÁVÉ. Ha ma olyant innék, biztos 3 napig nem aludnék (amúgyis rossz alvó vagyok).. Marad hát a zöldtea..:o)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.08.29. 16:34:33

Igen, én is hallottam, hogy lehet venni.:) Veszek is mert igen tetszik nekem ez a megoldás. Vajgerpeti, köszönöm szépen a tippet. :) Szóval jó ez az ősi módszer mert mégiscsak kávéból van, jó sok tejet adok hozzá és nem olyan erős mintha például az említett Kotyogóban főztem volna le. Én nem vagyok egy gyenge gyomrú ember de nekem az tényleg erős. Ezt a nescafét meg már rettenetesen unom. Volt olyan nap, hogy inkább nem ittam semmit de azt már végképp nem vette be a gyomrom. Egyébként én sem tudom mennyi kávé lehet a nescaféban de szerintem sem lehet sok. Úgyhogy most kávé fronton a helyzet mondhatnám optimális. A kávéfőző kint maradt Mályiban, remélem nem lesz baja. Jövő héten behozom.:)
süti beállítások módosítása