HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Almaszedés

2009.10.11. 13:40 Morgó Medve

Úgy tűnik a nyárnak annyi. Ma reggelre kelve esőre ébredtünk itt a végeken is. Végül is én mint urbánus ember nem panaszkodhatom. Egész nyáron szép napos idő volt, aztán kitartott a vénasszonyok nyarára is, sőt még kaptunk egy kis plusz jó időt is: október első dekádjában nem szokott ilyen gyönyörű szép napfényes idő lenni. Általában a szeptember utolsó hetével megszűnik a nyár is.

Mint ahogy megszűnt akkortájt is amikor - nagyon régen, még a rendszerváltás előtt - felkerekedtünk, hogy egy-két hétre elutazzunk a Nyírségbe egy kis almaszedésre. Mi legalábbis innen Miskolcról. Azt, hogy a pestiek hová mentek nem tudom. Ilyenkor az egyetemi erőmű melletti iparvágányon megállt egy személyvonat - soha máskor nem fordult elő ilyen - és a hallgatók néhány fiatalabb kísérő tanárral elfoglalták helyüket a kocsikban. Egyébként ezen az iparvágányon rendesen csak tehervonatok jártak. Beszálltunk tehát a  vagonokba, a hangulat eléggé emelkedett  volt már, ebben nyilván az elfogyasztott alkoholok is közre játszottak. Ami aztán tovább emelkedett amíg meg nem érkeztünk valahová Kisvárda vagy Nyíregyháza  környékére. Itt buszokra ültettek bennünket, hogy elszállítsanak valami tanyaközpontba ahol a meglehetősen szolidan berendezett szállásaink voltak. Nekünk tanároknak egy fokkal jobb volt mint a hallgatóknak. Igaz ők - koruknál fogva - kicsit jobban bírták a gyűrődést is. Az időjárás napközben még gyönyörű volt, melegen sütött a nap, kicsit átmelegedtünk, így aztán jobban bírtuk a szállás kora reggeli 12-13 fokos hőmérsékletét. Napközben szedegettük az almát, este meg aki akart bement a környező városokba. Leginkább Kisvárdára. Ilyenkor alkalom nyílt egy kis kikapcsolódásra, leginkább a diszkóba kéredzkedtek el a hallgatók. Aztán hazafelé hoztak egy kis innivalót is, ami jótékony hatását leginkább a hideg elleni harcban fejtette ki. Nem volt ott berúgva senki, nem is engedtük volna, de alkoholtilalom sem. A fiatalok a munkát különféle lelkesedéssel végezték: voltak akik hajtottak, nem is a pénz miatt, inkább mert megszokták, hogy ha dolgozni kell akkor dolgozzanak is. Aztán voltak akik komótosabban szedegették az almát. Az állami gazdaság fizetett az almaszedésért, bár azt mindnyájan tudtuk, hogy sarokházat nem fogunk venni a keresményünkből még ha sztahanovista módon dolgozunk akkor sem. Az elszámolás elvileg korrekt volt. A keresményünkből levonták a szállás- és étkezési költségeket a maradékot meg kifizették. Illetve én fizettem ki 2-3 hét múlva abból a pénzből amit az állami gazdaság nekünk juttatott. Másodévesekkel voltam amikor én voltam az un. bandagazda, az én dolgom volt minden, többek között a kifizetés is. Volt aki néhány száz forintot kapott az egy hétre, de volt olyan is aki 1 azaz egy forintot. És nem is csak egyvalaki. Köztük a mongol hallgatók közül is néhányan. Nem tudom, hogy tudták kiszámolni, hogy a mérlegük pozitív legyen és ne ők fizessenek. Bár ilyen is lett volna de a cég nagyvonalúan eltekintett a befizetéstől.

Ma már nincsenek almaszedések, igaz nyírségi alma sem nagyon. Sok almást kivágtak, nem kellet az alma, az orosz piac is megszűnt a rendszerváltással, ami maradt azt meg leszedik a nyírségi emberek. Már ha leszedik, mert ahogy az újságban olvasom nem könnyű ma sem almatermelőnek lenni Szabolcsban. De ennek elemzése már nem fér bele a Morgóba. Mindenesetre egy valami miatt maradhatott volna ez az almaszedés. Kicsit összébb hozta a kollektívákat, az oktatóknak alkalmuk volt a hallgatókkal kicsit órákon kívül is együtt lenni, és valahol a munkára is nevelte a fiatalokat. Sokan voltak akik életükben akkor dolgoztak először.

És végül egy ideillő anekdota. Szó ami szó, a tisztálkodási lehetőségek eléggé korlátozottak voltak ezért is fordulhatott elő, hogy az egyik hallgató azzal fenyegette meg társát, hogy ha ma sem zuhanyozik holnap nem megy vele egy fára.:)  

11 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr795181824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2009.10.11. 15:32:41

Főiskolás koromban én is szedtem almát Vámosmikolán, mert muszáj volt. A harmadéveseknek kötelező volt menni. Azt mondták, aki nem megy, nem kaphat diplomát. (Kivéve, ha valami nyomós oka volt: egészségi vagy családi problémák.) Ez 1977 október elején volt. Hétfőtől péntekig szedtük és válogattuk az almát. Mi is tanyán laktunk. Napközben nagyon szép idő volt, mint most, az elmúlt időszakban, de este és reggel hideg volt. Olajkályhákkal fűtötték a tanyasi szállásunkat, de ott is hideg volt. Sok volt az egér. Éjjel bemásztak az almás konténerekbe. Amikor napközben válogattuk az előző nap leszedett almákat, tele voltak egerekkel. Mondtuk, ha nem tüntetik el az egeret, nem válogatunk tovább. Ez így ment minden egérnél. Volt, amelyik konténerben 7 db is volt! A felügyelők a TSZ-től meg nevettek rajtunk, mondván: Mi az a kis egér! Biztos elkönyvelték magukban, hogy "hülye pestiek, milyen kényesek". Utolsó éjszaka a szobánkban, ahol aludtunk, ott is volt két egér. Hát, aznap éjjel nem sokat aludtunk. Szerencse, hogy reggel már jöttünk haza. (Amikor gimibe jártam, onnan sokan mentek nyáron építőtáborba, Helvéciára. Én oda nem mentem soha. Az szerencsére nem volt kötelező.)

Samu 2009.10.11. 15:35:35

Kiegészítés: Nekem egyébként magával a munkával nem volt bajom (szeretek dolgozni), csak a körülményekkel.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.12. 14:13:01

Nálunk nem volt egér, igaz mi nem válogattunk, csak szedtünk. A szálláson lehet hogy volt a hallgatóknál, én ott csak reggel jártam és rövid ideig amíg fel nem ébresztettem őket. Nem volt egyszerű dolog.:) Egyébként lehet, hogy ott sem volt mert annak híre ment volna. Kötelezőnek nálunk is kötelező volt.

bikfic 2009.10.12. 14:52:23

Hát, nem tudom, melyik volt jobb ifjúkorunkban, a mezőgazdaságban dolgozni vagy az iparban, de minket a Szegedi Konzervgyárba vezényeltek ki és ahogy emlékszem, kizárólag sűrített paradicsom konzerveket rakodtunk raklapokra, aztán targoncákra. Na, az se volt piskóta. :-) és még táborjellege sem volt (annak kellemes velejáróival), mert hajnalban kivillamosoztunk, délután meg visszavillamosoztunk a koleszba.

vajgerpeti 2009.10.12. 19:22:41

Nekem is vannak élményeim az almaszedésről.Kisvárdára vonattal mentünk, és az érkezés után este az egyik hallgatónkat megkéselték a helyi aranyifjak. Az ok: mert egyetemisták vagytok. Mi is rengeteget kerestünk, volt aki 200 forintot.A csúcs az volt, hogy nem számolhattuk az almát akármelyik sorban. Voltak kiemelt gyönyörű termésű sorok, nekünk ott nem volt szabad számolni az almát, mert az VIP tagoké volt. Kivonult a tv, és a helyi notabilitások,-párt és állami vezetők, az állami gazdaság igazgatója stb. valamint a testvéri SZU-ból érkezett - főleg Kárpátaljáról- párttitkárok, és hasonlóak kapták ezeket a sorokat. Volt olyan nap, hogy a kitett 2 köbméteres konténert nem tudtuk megtölteni, mert dió nagyságú almát kellett szedni. Voltak cifrább mezőgazdaság megsegítési kalandjaink is: Prügy- Szerencstől kicsit odébb- cukorrépa felszedése szakadó esőben. A kiszedő kétágú villát bevágtunk a répába és a kihúzás helyett a csizmánk ment mellette be az átázott földbe. A tsz tagok meg az eresz alatt röhögtek a kocsmában. Egy üres karámban voltunk elszállásolva ami korábban magtár volt. Fejenként két egér jutott, akik rajtunk gyakorolták az éjszakai versenyfutást. A nőhallgatóinkat az első este után hazaküldtük. 50 hallgatóra jutott 10 lavor a tisztálkodáshoz, a fogmosás nem volt problémás, mert kellő mennyiségű folyékony fogkrémünk volt, pálinka formájában. Meglátogatott bennünket az egyetemi vezetés is. Lada Nivával, jöttek elegántosan, félcipőben, fehér ing nyakkendő kiegészítővel. Ki sem szálltak a géperejű járműből, mikor látták, hogy bokán felül ér a sár. Azután kisütött a nap és a répafelszedő kombájn egy óra alatt többet kiszedett mint mi 4 nap alatt. Befejezésül egy szüreti élmény Tokaj -Hegyaljáról: aszút számoltunk egy kellemes déli hegyoldalon hatmillió darázs társaságában. Ide is vonattal vittek ki, de a helyszínre tovább szállítás még busszal történt mert a dűlőbe nem ment fel a vonat. A második, vagy a harmadik napon, már feljött a hold, csak a busz nem, és Miskolcon vették észre hogy minket kint felejtettek. A prügyi kalandról még egy élmény: akkor volt a nagy Sajó árvíz, amikor a mostani Shell kút mögött a víz a híd tetején ömlött keresztül. Mi még az utolsó pillanatban be tudtunk jönni, és itthon várt az újabb meglepetés: mehettünk a fonodából menteni a bálákat, meg az ártérből a kisebbségeket, akiknél a Stradivári hegedűt, meg a vadonatúj konyhabútort elvitte a víz. Természetesen nem tudtak segíteni a mentésben, mert a hegedűhöz szokott ujjaikat nem akarták tönkretenni. Az egyes előadó előtt- ahol az elmélkedő kínai van az árnyékszéken a plafonon- ki volt készítve 300 darab csizma, 180 jobbos és 120 balos- riadó esetén az előadóban ülők beleugrottak és mentek menteni

morvaiildiko 2009.10.13. 22:34:49

vajgerpeti kommentjét olvasva úgy éreztem magam, mintha a képernyőn Bacsó Péter újabb Tanú-ját vetítették volna..... Érdemes lenne filmre vinni ezeket a régi sztorikat, a nosztalgiázás mellett remek szórakozást is jelentenének, attól függően, melyik néző milyen korosztályt képvisel. Nekem így olvasva is képszerű és szórakoztató volt, köszönet érte:))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.14. 21:15:22

Köszönöm a sok hozzászólást, kiegészítést. :) Érdekes, néha sikerül olyan jó témához nyúlnom hogy a kommentek terjedelme jóval meghaladja a főlapon lévő írás terjedelmét. Hálaistennek. Örülök minden hozzászólásnak. Ha ezek még ki is egészítik az én írásomat akkor ennek még jobban örülök. Még egyszer köszönöm szépen. Mielőtt válaszolnék van egy jó hírem: sikerült Béla docensről egy képet kerítenem, holnap felteszem.:) Addig meg csak izguljon mindenki.:) És akkor a gondolataim a legújabb kommentekkel kapcsolatban. Amit bikfic ír félelmetes. Semmi tábor jellege, semmi olyan ami kicsit is enyhítené a nappal végzett fizikai munkával járó fáradtságot, semmi olyasmi hogy "Jó, most keményen dolgozunk, de majd jön az este aztán akkor majd..." Hát úgy látom itt tényleg csak az ingyen munkaerőn volt a hangsúly. Sajnálatos. Vajgerpeti ismét jól kiegészítette az általam írottakat. Nekem azért kicsit kedvezőbb tapasztalataim voltak vagy az idő nekem jobban megszépítette, nem tudom. Arra emlékszem, hogy néha mi is úgy éreztük mintha velünk a munka nehezét végeztették volna el és azok kapták a jobb körülményeket akik helyett tulajdonképpen dolgoztunk. Meg néha némi kárörömet is éreztek. Egy bajunk volt csak, hogy egyetemisták voltunk. Valahogy ezt éreztük ki az ellendrukkolásból. Egyet nem értek, Vajgerpeti miért számolásnak nevezi a szedést. Mind alma, mind pedig aszúszemek szedésénél. De kis ügy, ugorjunk.:) Az egyetemi vezetéssel nekem kellemesebb tapasztalatom van. Az akkori rektorhelyettes 2 napig heverészett velünk együtt egy vaságyon (mellesleg én aludtam felette) mert vártuk, hogy elálljon már végre az eső és kimehessünk almát szedni. Egyszerűen ki akarta próbálni a gyakorlatban ezt az almaszedést, nyilván hogy jobban tudja miről van szó ha egyetemi szinten szóba jön. Nem rajta múlott, hogy nem tudta és 2 nap után hazament. Mondanom sem kell, hogy ezután rögtön kisütött a nap.:) Hát ezeket a régi dolgokat tényleg meg kéne őrizni, akár filmen is.:) A mai fiataloknak biztos érdekes ezeket olvasni.:) Köszönöm a hozzászólásokat.:)

Ismeretlen_14594 2009.10.15. 10:14:33

Tudtommal készült egy magyar film építőtáborról. Túl sok részletre nem emlékszem belőle, meg a címére sem, de arra igen, hogy nagyjából egyetemistákról (vagy végzős középiskolásokról) szól, és nyári történet.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.15. 21:42:34

Igen, én is emlékszem rá, csak a címére nem. Én egyébként szintén voltam építő táborban másodév után 16 évesen Tatabányán. Valami patak rézsűjét csináltuk. Akkor amikor a Szabad Európával ébresztettem a tábort.:)

vajgerpeti 2009.10.18. 14:56:50

Csak egy rövid kiegészítés: azért írtam hogy számolni kellet az almát és aszúszemeket, mert egyenként kellett megfogni és a vödörbe tenni., és tűnt mintha számoltuk volna.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.20. 09:37:27

Így már érthető. :)
süti beállítások módosítása