HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Forró hétvége

2010.06.14. 12:45 Morgó Medve

Úgy gondolom nem panaszkodhattunk a hétvégi időjárásra. Jó meleg volt, kicsit túl meleg is. Én ugyan Mályiban néztem szembe ezzel a kánikulával, de azért ott sem volt könnyű. Főleg azok után, hogy a vizet a téli megnyitás után rögtön el is kellett zárnom mert az egyik mosdónál dőlt a  csatlakozásnál  a víz. Egy darabig úgy oldottam meg a dolgot, hogy vételeztem néhány vödör vizet, hogy lehessen folytatni a takarítást aztán elzártam, majd néhány óra múlva megismételtem a műveletet. Hát kissé nehézkesen ugyan, de azért lehetett haladni. Egy idő után aztán megjelent a vízvezeték szerelő is aki rendbe hozta a dolgokat. Innentől már gördülékenyebben haladt a munka. Persze nekem is jutott az árvízből, a pincében és a vízaknában nagyjából egy méter magasan áll a víz. Ha nagyon izgatott volna a dolog korábban is meggyőződhettem volna róla, de mivel nem nagyon tudok semmit tenni ellene így nem zavartattam magam. Egyszer nagyon régen, új telektulajdonosként, hasonló esetben búvárszivattyú után rohangáltam, aztán mikor sikerült egyet kölcsönkérnem kiszivattyúztam. Aztán mire megittam a sörömet vissza is jött az egész. Akkor megtanultam, hogy nem érdemes szivattyúzni csak akkor ha a tavat is szivattyúzom egyúttal, ugyanis a két vízszint összefügg egymással.

Morzsiék jól vannak. Újabban a gazdi minden lyukat betömött a kerítésen ezért csak akkor tudnak átjönni ha a gazdi is otthon van. Így aztán pénteken csak késő délután jöttek át. Este még hazamentek aludni, de azok után, hogy szombat reggel átjöttek nem mentek haza vasárnap estig. Úgy voltak vele, hogy biztosabb ha az éjszakát is ott töltik. Igaz így viszont én aludtam kevesebbet mert az ablak alatt vertek tanyát és elég gyakran akadt megugatni való még a késő éjszakai és hajnali órákban is.

Csináltam sok képet de csak kettőt teszek fel, elég ez, ezek mindent megmutatnak. Ezen a lenti képen itt vannak mind a hárman. Balra van Morzsi, középen a Kismorzsi, jobb oldalon pedig a Legkisebb Morzsi. Csak emlékeztetek rá, hogy ő az amelyik tavaly született, a Kismorzsi pedig tavalyelőtt. Az alatta lévő képen Morzsi látszik az ablak alatt a reggeli napsütésben. Az éjszakai ugatásából ítélve itt tölthette az éjszakát.

 

Egyébként Kismorzsi újabban sajátos szokást vett fel. Az udvaron és a tornácon lévő zsákokat szép komótosan lepisilte. Hiába szóltam rá, már késő volt, mindegyiken meg mellette ott volt a tócsa. Hát ha meggondolom igazuk van, ahogy a környezethez való viszonyunkat látom könnyen előfordulhat, hogy a jövőben fák helyett meg kell elégedniük egyéb  dolgokkal is. A dolog még nem vészes, de talán intő jelként értékelhetjük az alábbi képet.:)

Egyébként a takarítás mellett jutott idő olvasásra is, azt hiszem amint időm engedi beszámolok erről is.

2 komment

Címkék: Morzsiék

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr955181935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2010.06.16. 17:11:49

Öreg Morgómedve! Közlekedőedény, közlekedőedény.Engedd meg, hogy kicsit visszatekintsek a múltba ennek kapcsán. Ebben az uborkaszezonban egy kis olvasni való. Tatabányán -ahonnan én Esztergomba kerültem- a Hellbe, a 50-as évek végén nyitották meg a XV/B aknát. Emiatt állandó karsztvízszint csökkentésre volt szükség. Szivattyúzták is rendesen. Eredmény: Tatán eltűnt a Fényes forrás, a meleg víz a Miklós malom mellől. Évekig tartott a bányászkodás, és kiszáradt területekre elkezdtek építkezni. Amikor Tatabányán megszűnt a bányászkodás, a természet visszakövetelte a magáét. A karszt ismét szép lassan megtelt vízzel - közlekedőedény- és visszatért az eredeti állapot: Ismét volt víz a Fényes forrásban, és a korábban száraz területnek hitt, és oda építkezők pincéjében megjelent a víz, amit már nem lehet kiszivattyúzni, akár csak a Te pincédből, mert korlátlan utánpótlása van:))) Közös öreg barátunk Fazekas János a Bakonyi Bauxitnál is hasonló cipőben járt. A Bakonyban folyamatosan szívták ki a karsztvizet, hogy az alatta lévő nyersanyagot felszínre tudják hozni. Az eredmény: a Hévízi tó hőmérsékletének csökkenése, ami azóta szerencsére visszájára fordult. De Te mint öregedő bányász testvérem ezt jobban el tudod magyarázni. Ha emlékeim nem csalnak percenként több száz köbméter vizet emeltek ki. Itt mutatkozik meg Murphy törvénye: a természetet nem lehet megerőszakolni, mert az eredendően egy nagy K::: és azon nem lehet erőszakot tenni. Ide csatolom az IC-kel kapcsolatos észrevételedet, hogy legyen mit olvasni: kétféle kocsi van: az egyikben ténylegesen van légkondi, a másik típusban pedig csak légfrissítés. A kettő között annyi a különbség hogy az elsőben tényleg több fokkal a kültéri érték alá hűtik a levegőt és hideget fújnak be, a másikban pedig csak egy kevéssel. Ez olyan mint amikor otthonra veszel egy mobil léghűtőt, amiben jégkockákat kell elhelyezni, ellenben a tényleges légkondihoz, amihez egy kültéri egység is kell, az a levegő nedvesség tartalmának csökkentésével hűti a lakást (45-60 ezer forintért kapható), és a kültéri egység az utcára engedi a vizet a fal tövébe.

Ismeretlen_26298 2010.06.17. 20:21:45

Drága Barátom, azért az én pincémmel kicsit jobb a helyzet mert ha lemegy a víz a tóból akkor lemegy a pincémből is.:) Márpedig a tónak nem ez a rendes szintje. Jól elmondtad Te is, mind Tatabányán mind pedig Tapolcán ugyanaz volt a helyzet, hatalmas mennyiségű vizet szivattyúztak ki így a karsztvízszint lecsökkent a bányászati műveletek szintje alá, így ott száraz körülmények voltak. Igaz emiatt eltűntek azok a vizek is amiknek nem kellett volna. Egyébként az a víz amit kiszivattyúztak nagyon tiszta, hideg és finom víz volt, mikor Tapolcán jártam mindig rengeteget megittam belőle. IC: abban a kocsiban amelyikben én szenvedtem sajnos semmilyen légkondi nem volt. Illetve lehetett csak nem működött.Köszönöm tartalmas és érdekes hozzászólásodat, szívesen olvassuk máskor is.:)
süti beállítások módosítása