HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Leltározás

2010.08.31. 05:49 Morgó Medve

Nem hagynak nyugodni ezek a nyugágyak ott a téren. Ezek most nyilván a könyvtár leltárában szerepelnek és ott legalább annyira leltáridegenek, mint mondjuk egy egyetemében a ballonkabátok. Gondolom egyszer eljön a szeptember 10-e is, beteszik majd ezeket az olvasóligeti nyugágyakat egy raktárba, aztán ellesznek ott jövő nyárig, amikor is újra előszedik, leporolják és kiteszik őket a térre.  Ez a világ és az olvasóligeti nyugágyak rendje. Aztán egyszer eljön az idő amikor a tavasz beköszöntével nem teszik ki őket többé, a raktárban pedig egyre hátrébb kerülnek majd a kacatok közé. És eljön az az idő is amikor már csak öreg könyvtárosok emlékeznek majd rá, mik is ezek a leltárban szereplő nyugágyak és hol kell keresni azokat.

Mint amikor az egyetemen megreformálták a leltározást és jobbára az oktatókra hárult a tanszékek anyagainak és eszközeinek a felleltározása. Akkoriban keringett  egy anekdota, miszerint a még kevésbé hozzáértő leltárellenőr látva, hogy a leltárban található 20 darab ballon is, ragaszkodott hozzá hogy azonnal adjanak elő neki 20 darab ballonkabátot. A fiatalok sem nagyon tudták minek egy tanszéknek 20 darab ballonkabát, amikor aztán egy öregebb szaki is megnézte a listát sokáig kotorászott egy szekrény alján majd egy dobozból elővarázsolt egy csomó gumiballont ami olyan körte formájú volt és laboratóriumokban egy-egy üvegcső végére húzzák őket hogy kézzel megnyomva folyadékot szívjanak fel valahonnan. Ma is látható ilyesmi ha az ember bemegy a patikába és vesz például egy beöntőt.

Aztán keringett akkor még egy anekdota. A fiatalabbaknak mondom, hogy jó 30 évvel ezelőtt amikor a számítógépek még nem használtak magyar ékezetes betűket a számítógépes táblázatokban és listákban a magyar szavakat is ékezetek nélkül írták le. Így fordulhatott elő, hogy a rendkívül nyakas központi kiküldött a leltárívet olvasva ragaszkodott ahhoz, hogy márpedig ő látni akarja a 20 méternyi fókabélt. Nézik a helyiek is a listát, nem értik minek is lenne nekik 20 méternyi fókabelük. Aztán egyikük a homlokára csapott és megmutatta a szigorú leltárellenőrnek a műhely sarkában futó villamos főkábelt. Hát igen, ékezetek nélkül látva a "fokabel" szót sok mindenre gondolhat az ember. Bár  a fókabélhez kétségtelenül jó fantázia kell.:)

4 komment

Címkék: Vidámság

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr755181968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2010.08.31. 09:46:04

Kedvenc fantasztikus regényíróm volt Stanislav Lemm, ha jól emlékszem a múlt ködéből a nevére. Egy hazatérő űrhajón leltároztak mert az mindenütt a legfontosabb dolog. Ott a főellenőr listával a kezében egy fedeb elnevezésű valamit keresett. Mivel a konyhai leltáríven volt a szakácson próbálták megkeresni. Mivel nem tudták , hogy miről van szó, igazoló jelentést kellett írni a még nagyobb hatóságnak, amelyben közölték , hogy a fedeb gravitációs erők hatására megsemmisült. Ezek után jött a válaszlevél az űrhajóra: hogyan esett szét a fedélzeti eb atomjaira, mikor most is futkos a fedélzeten. Saját leltári élményeimből is egy szépség: 25 darab rebais nevű alkatrészt kerestek égre-földre. Mivel nem 1 darabról volt szó, mert akkor bármit bemutathattunk volna helyette, de 25 az mégis csak minimum egy ládányi mennyiség. Azután egy kollégának eszébe jutott, hogy ezek a kísérletekhez megvásárolt klímaszekrény tartozékai lehetnek, ami hűtött, fűtött, nedvesített, tehát nem magyar gyártmány volt hanem NDK-beli és a tartozék jegyzék veretes német nyelven íródott, kiderült a tartalék reléket ami relais-nak volt írva, kézírással, egyszerűen rosszul írták le.

Ismeretlen_14594 2010.08.31. 10:48:37

A közgáz könyvtárban a leltározók nem bírták megérteni, hogy a monitor + billentyűzet alkotja a terminált, külön írták be a leltárba mindkettőt, hiába magyarázták nekik, hogy úgy nem lesz jó.

vajgerpeti 2010.08.31. 16:57:14

Sajnos ha könyvelésen egyszer valamit a józan ész diktálta szempontokkal ellentétben vételeznek be, akkor annak a megváltoztatása már igen sok utánjárással változtatható meg. Volt tanszékemen 7 éve vásároltunk 10 számítógép konfigurációt, természetesen mindegyik önálló leltári számmal rendelkezett, mivel a nagy értékű eszköznek számított és ilyen esetben egy számon csak egy darab szerepelhetett. De minden esetben felsorolták a tartozékokat: egy központi egység, egy monitor, egy billentyűzet, egy egér, egy dvd olvasó. ( jóval korábban még az installálás is tartozék volt:)). Amikor le akartuk adni csak a még működőképes monitorokat akkor estünk bele a bürokrácia csapdájába. Mert az nem úgy van hogy csak leadjuk. Először is hivatalos levélben kellett engedélyt kérni, hogy a monitorokat vegyék ki a tartozékok közül, majd mindegyiknek adjanak önálló leltári számot - természetesen 10 darabot- majd utána kérjük ezeknek az új számon nyilvántartott eszközöknek a leltárból való kivezetését, és ezután adjuk át az elfekvő raktár részére a 10 darab monitort. Szóval kedves Gigi bürokrácia ellen csak kötélidegekkel felvértezve lehet szembeszállni. Mivel én 1976-tól 2009-ig leltároztam a tanszéken, engem már sok meglepetés nem érhetett, de a megkezdett felújítással kapcsolatos selejtezés során ilyen előélet után mégis többször is ért meglepetés. De erről most ne essék szó, mondta a kocsmáros az Irma Te édes című musicalban többször is:)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.01. 05:42:28

Vajgerpeti, tudtam, hogy ezzel a leltározással megszólalásra foglak ösztönözni.:) Köszönöm a történeteket. Nagy élmény volt ezeket végig csinálni, én egyszer a Vaskohászattani Tanszéken voltam leltárellenőr, hát mondanom sem kell azt mutattak amit akartak, nem értettem hozzá.:) Én egyébként ma már egy fényképet is készíttetnék a beleltározáskor az eszközről és az menne a leltárívvel együtt mindenhová. Belátom ezt 30 éve nehezebb lett volna megoldani de ma már nem. Számítógépek terén aztán különösen nagy káosz uralkodott.:) Ezt mindketten érzékeltettétek, köszönöm.
süti beállítások módosítása