HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Színházi gondolatok 2.

2011.11.24. 05:56 Morgó Medve

Nemrégiben színházban voltam. Nem túl messze, csak itt a közeli gimnáziumban. Néhány évvel ezelőtt folyt ott valami korszerűsítés és a gimnázium épületéhez hozzácsaptak egy színháztermet és egy könyvtárat is. Először ezt az utóbbit fedeztem fel. Jó itt a közelben egy hely ahová be lehet ülni olvasgatni, elsősorban újságokat. Közben oda lehet ülni a számítógépek elé is ha az ember úgy gondolja. Újabban ugyan már egyre ritkábban megyek be, de azért jó, tudni  hogy van egy ilyen lehetőség a közelemben.

A színházterem már más tészta, ott most voltam először. Ahogy mondani szokás, fővárosi színészek ugrottak le Miskolcra egy vígjáték erejéig. A színészek viszonylag kevesen voltak talán nyolcan vagy kilencen. Ebből volt kettő Jászay Mari-díjas, őket természetesen ismertem, de a többi nekem teljesen ismeretlen volt. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehettek ismertek mások előtt, de én soha nem hallottam róluk. Igaz, az ismerőseim sem.

Aztán miközben néztem a darabot az járt az eszemben, hogy mennyivel nehezebb helyzetben vannak manapság a fiatal színészek, mint mondjuk 25-30 évvel ezelőtt. Akkor azért készültek TV játékok, sorozatok ahol milliók figyelhettek fel egy-egy tehetséges fiatal színészre, meghozva nekik az országos népszerűséget. Hát manapság ilyen sajnos nincs. Marad tehát a sokkal kisebb nézőszámmal rendelkező színház, vagy nagyritkán egy-egy filmszerep. Amiből szintén kevés lehet, hiszen alig készül magyar film, amik meg készülnek azokban a rendezők gyakran alkalmaznak inkább amatőr színészeket. Elképzelhető tehát, hogy ezek a Miskolcon látott színészek egészen másmilyen karriert futnának be ha visszatekernénk az idő kerekét az említett 25-30 évvel.

Aztán ha már színház akkor azt sem értem miért nincsen több színházi közvetítés a televízióban? Mármint újabb darabok, mert régiek azért már előfordulnak. Én arra gondolok, hogy amikor a színház készül levenni  műsoráról az éppen futó darabot akkor kivonul egy TV stáb és rögzíti az előadást, amit aztán a TV-nézők is megnézhetnek.  Én ugyan nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, de gondolom néhány operatőrrel és kamerával a dolog viszonylag olcsón megoldható lenne.  Ma már közvetítő kocsi sem kell hozzá mert rögzíthetnék, aztán majd leadják amikor akarják. De nem évek, évtizedek múlva. Mert azért sok jó darabot játszanak ebben az országban és az ember nem csak filmmel él, szüksége van a színház nyújtotta élményekre is.

4 komment

Címkék: Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr385182152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyöngy 2011.11.24. 07:38:49

Kedves Morgó! Elgondolkodtattál. Kis színházakban néha nagyon jó darabok vannak - főleg Pesten és sokszor nem is a színházban, hanem némely szórakozóhelyeken, ahol a kávépult mögül szólalnak meg a színészek -, és manapság a felvétel sem lenne gond. Én sem értem, miért nem lehetne élvezhetően felvenni az előadást és leadni azt a TV-ben. Ez dupla bevételt jelentene a színészeknek és végre a TV-ben sem csak a "Való Világot" látnánk."

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.11.25. 13:19:25

Köszönöm, hogy megerősítettél nem vagyok egyedül a véleményemmel.A több színházi közvetítés jelentős sanszot adna a fiatal színészeknek is, hogy megismerjék őket.

Ismeretlen_8307 2011.11.26. 23:09:07

Én nagyon nagy színház rajongó voltam kamaszként, álltam színpadon is, ültem a nézőtéren. Jó volt. Legutóbb nagyon rég voltam színházban (sajnos) akkor az Egy Csepp Méz című darabot láttuk, ami tetszett, csak a főszereplővel gondjaim, mert hiteltelennek tartottam. Legközelebb csütörtökön megyünk Molnár Ferenc Doktor Úr című darabjára. Remélem élvezni fogom. Ezen kívül csak gyerekszínházba mentem az osztályommal. A Tűrkiz és Okker című darabot ajánlom, az tetszett. A fiatal színészeknek pedig nagyon nehéz most. Amióta szereplőválogatáson szerzik a színészeket a sorozatokba, ahelyett, hogy elmennének egy-egy színházba és onnan böknének, nehéz megélniük.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.11.27. 10:20:10

A hitelesség nagyon fontos. Enélkül az ember nem tud belefeledkezni a darabba hanem azon bosszankodik, hogy miért nem úgy formálja meg a színész a szerepet ahogy kellene. Nehéz erről úgy írni, hogy ne sértsen meg vele az ember színészeket ezért nem is írtam le mindent amit eredetileg terveztem. Mert az ember nem szívesen bánt meg senkit még akkor sem ha úgy érzi igaza van. Úgy látom a fiatal színészek nehéz helyzetét egyformán látjuk. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben.
süti beállítások módosítása