HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

És mi jön a sikeres disszertáció megvédése után?

2015.11.30. 11:52 Morgó Medve

Hát hogy rögtön megválaszoljam a címbeli kérdést, evés-ivás jön. Vagyis a sikeres védésen túl levő jelölt fogadja a gratulációkat, majd meginvitálja a bizottságot és a résztvevőket egy kis harapnivalóra és egy kis innivalóra. Ez utóbbi kezdetben pezsgő, majd ezután következnek a szokásos italok. A megvendégelés módja elég széles skálán mozog, többnyire állófogadás vagy büfé-ebéd.

A legemlékezetesebb számomra egy kandidátusi védés volt jó 30 éve, amely fent volt Budapesten az Akadémián. Egy nagyon közeli kolléga védése volt, előtte 4 évig egy tanszéken voltunk, ő az iparból jött be, hogy elkészítse disszertációját, majd visszatérjen ugyanoda. Szóval az ő sikeres védése után levonultunk a Büfébe, ahol egy nagyon gazdag állófogadásban volt részünk. Miután ismételten gratuláltam a kollégának, magam is szépen fogyasztottam a meleg és hideg ételekből. Miközben a svéd gombát (imádom a svéd gombát) tömtem magamba megfordult a fejemben, hogy ide el is lehetne járni ebédelni, ha éppen Pesten van dolgom.

11 óra felé eljön az ember idáig, a hirdetőtáblán megnézi mikor lesz a következő kandidátusi vagy doktori védés, beül rá, majd a résztvevőkkel együtt levonul ide és megebédel. Természetesen a gratulációról sem feledkezik meg. Aztán a hozzátartozók meg a kollégák törhetik a fejüket ki volt ez a testesebb jó étvágyú úr, aki  olyan fantasztikus gyorsasággal tüntetett el 3-4 adag svéd gombát, 20-30 szelet füstölt főtt tarját valamint néhány szeletet a főtt sertésnyelvből, valamint néhány francia krémest és gesztenyepürét. Megfordult a fejemben, hogy esetleg kérdezni is lehetne valami egyszerűbbet a védésen, hogy jobban legitimáljam a főtt nyelvek és tarják szokatlan mérvű elpusztítását, bár ezt azért már magam is szemtelenségnek tartottam. Itt aztán elmosolyintottam magam, mert tudtam soha nem tenném meg, bár jól esett elképzelni. És szedtem még egy kevés svéd gombát a tányéromra.

Végezetül beszámolnék ez irányú Szovjetunióbeli tapasztalataimról is. Amikor én elkezdtem oda járni Brezsnyev volt hatalmon, aztán amikor ez abbamaradt már Gorbacsov. Brezsnyev idején ezek a védések utáni megvendégelések teljesen elfogadottak voltak, Gorbacsov idején viszont már tiltották ezeket. Így aztán bár hiába volt hiánygazdaság, a védés előtt álló fiatalok mindent elkövettek, hogy ezeken a banketteken sokféle finomság legyen. Jól is érezte magát mindenki. Aztán elkövetkezett a Glasznoszty időszaka és tiltani kezdték ezeket a banketteket. Gondolom úgy gondolhatták akik erről döntöttek, hogy ez is beletartozik a korrupcióba. Pedig nem, hiszen a jelölt nem hordta körbe a bizottság tagjait a védés előtt, hogy befolyásolja a döntést. Főleg, hogy ezek helyszíne távol esett az egyetemtől, valamelyik moszkvai étteremben zajlottak ezek a szigorúan titkos megvendégelések. Na mindegy, akkor ezt tiltani kezdték, de azért nem szűntek meg, csupán a bizottság tagjai és a beavatottak suttogva közölték egymással hol lesz a bankett. 

Ezzel az írással befejeztem a tárgybeli sorozatomat, legközelebb már témát váltok majd. Gondolom kicsit unalmas is volt már. Megkönnyebbültem, régi adósságomat rendeztem ezzel a három írással.  Legközelebb valami könnyed témával jelentkezem majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr628123890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása