HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mátrai kaland

2006.10.06. 09:54 Morgó Medve

Néhány nappal ezelőtt az órámon a visszacsatolt rendszerek instabilitásáról beszéltem, nem nagyon értették, példaként hoztam fel hát egy gyermekkori emlékemet, amit most megosztok olvasóimmal.

Talán 10 éves lehettem, amikor szüleim munkahelye, talán a szakszervezet, egy üzemi kirándulást rendezett a Mátrába. Izgalommal néztem a dolgok elébe, falum nem túlzottan ingergazdag környezet volt, csendben tengettük életünket, iskola, néha egy kisebb verekedés, apróbb csínytevések, az ezt követő szigorú atyai feddések, csendes hüppögés a sarokban kukoricán térdelve. Így teltek napjaink. Apámnak nem volt különösebb érzéke a makarenkói nevelési módszerek otthoni meghonosításához, sokáig torolta meg huncutságaimat azzal, hogy a hóna alá vett és elfenekelt. A pofonoktól tartózkodott mert nagyanyám mindig azt kiabálta, "hogy a fejét ne, a fejét ne!" igy aztán a seggreverés honososdott meg fő nevelési eszközként.

Visszatérve az üzemi kiránduláshoz, szép tavaszi időben érkeztünk meg a piknik helyszínére. Már állt a a színpad, a mikorfonok is várták a csasztuskák éneklésére vállalkozókat és a szavalókat. Egy teherautóról a férfiaknak pálinkát, a nőknek tojáslikőrt és kakólikőrt kínáltak. Az engedékenyebb szülők nekünk gyerekeknek is adtak egy-egy nyalást az édes likőrökből, éppen csak bele tudtuk dugni a nyelvünket. Aztán a társasáság a kondérok körül gyűlt össze, mindenki a főzéssel volt elfoglalva. Kivéve éngem, aki óvatosan somfordáltam a teherautó felé, hogy most már alaposabban is megismerkedjek ezekkel a likőrökkel. A kakólikőrrel kezdtem majd egy kis tojáslikőrrel folytattam. Szolídan kortyolgattam, majd néhány perc múlva legyőzhetetlen vágyat éreztem, hogy énekeljek valamit a mikrofon előtt. Gyorsan ott is teremtem, és elkezdtem énekelni egy bájos kis dalocskát amit néhány nappal azelőtt tanultam meg egyik nagybátyámtól. Vidáman hangzott fel a színpadról vékony hangon az ének:

Van nekem egy csíkos gatyám

Abban tartom a ceruzám

Minden este írok vele

Mégsem kopik el a hegye...

Nem azért mondom, fergeteges sikerem volt. Anyám ugyan gyanúsan nézegetett és mindenáron azt akarta leheljek rá, ami végülis megtörtént. Végleges eltiltást kaptam a teherautó környékéről, én megigértem, hogy közelébe sem megyek. De a plató húzott mint a mágnes. Egy alkalmas pillanatban újra megközelítettem, most már a vezetőfülke felől. Felmásztam, leültem, kezembe vettem a kakólikőrös üveget, hátamat nekitámasztottam a ponyvának és csendben szopogattam. Így találtak rám néhány óra múlva mikor már mindenhol kerestek amint csendben szundikáltam kezemben az üveggel. A szüleim úgy megörültek, hogy a veréstől is eltekintettek. Még este hazafelé is be voltam kissé rúgva, a szüleim meg újra hibáztak mert előre ültettek egy dzsippszerű autóban. Én persze elaludtam és egyszercsak váratlanul előrebuktam, miközben a sebváltó karjába kapaszkodtam. Repült mindenki előre a sofőr hirtelen fékezésétől, persze én is. De már senki nem szólt egy szót sem. Másnap sem, hálistennek:)

4 komment

Címkék: Gyermekkor

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr385181273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikfic 2006.10.07. 09:43:00

Meg kell mondanom, mázlista vagy, hogy ilyen béketűrő szüleid voltak. Likőrt vedelni tízévesen, meg kétértelmű nóta nyilvánosan, na de Morgó! :))) Nagyon jól szórakoztam, mondhatni röhögtem! :)

Ismeretlen_26298 2006.10.08. 05:35:12

Hát tényleg nem panaszkodhatom, elég nyomós indok esetén kaptam csak. Apám szerepe inkább ítéletvégrehajtó jellegű volt, többnyire várni kellett rá míg megjött munkából. Képzelheted a lekiállapotomat. Anyám keze viszont könnyen eljárt. Ilyenkor ebben a kézben többnyire egy fakanál is volt. :) Hála nekik törést nem szenvedtem, sőt, talán rendes ember is lett belőlem.:)

Ismeretlen_138032 2010.07.07. 22:51:33

Rákattintottam. Megérte:)))) Sőt. Sztorizni fogok vele...:)ettől most már nem ment meg semmi. Úgy kezdem majd: "Tudjátok, az a Mályiban nyaraló egyetemi professzor barátom...":) - a fiaim csudára fognak örülni!:)

Ismeretlen_26298 2010.07.08. 06:34:18

Jól tetted. :)) Ezt én is nagyon szeretem. A professzorból picit vegyél vissza, az anonimitás miatt nem tehetek sok engedményt de annyira azért nem vittem. :) A többi stimmel.:) Nagyjából.:)
süti beállítások módosítása