HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Csempészek

2008.06.21. 06:45 Morgó Medve

Mindig morgok itt, hogy nincsen semmi néznivaló a TV-ben aztán ha meg van mindig elalszom és későn szólok. Hát sajnos most is ez a helyzet. Azért bízom benne, hogy a Morgómedve olvasóinak nagy része benéz még ide a film kezdete előtt és - ha még nem látta eleget - megnézi a Csempészek című filmet az m2-n.

Nagyon szeretem ezt a filmet. Szeretem mert két olyan színész játssza a főszerepet akik tehetségükkel, emberi tulajdonságaikkal méltán érdemelték ki elismerésemet. Agárdi Gábornak megadatott a töretlen pálya, társának Bara Margitnak már nem. Pedig megérdemelte volna ő is, mert ő sem volt kevésbé tehetséges. De őt sajnos rossz hírbe keverték, igaztalan pletykák keringtek róla mindenféle zajos orgiák kapcsán, lehetetlenné tették. Így aztán a színészi karrier helyett maradt a család és a szolid polgári élet.

Szeretem ezt a filmet mert nagyon jó film. Sokszor láttam már, talán megnézem most is. A román-magyar határon játszódik a 30-as években. Azaz nem is a határon hanem inkább a határ két oldalán. Mihály nincstelen napszámos és miután nem jut munkához átjár a határon Romániába és mindig visz magával valamit amit odaát jól el lehet adni. A határon átjárni nem veszélyteklen dolog, erősen őrzik, időnként lövöldözésre is sor kerül. De hát menni kell, élni kell. Mihály felesége belefáradt már az állandó nélkülözésbe, vég nélküli szemrehányással illeti férjét.

Anyica özvegyasszonyként próbálja eltartani kisfiát és idős, hadirokkant apját. Erre kell az a kis pénz amit nagy nehezen szerez meg ezzel az átjárással. Természetes dolog, hogy összetalálkoznak és az is, hogy szerelem szövődik közöttük. Anyica férj nélkül éli életét, pedig fiatal, szép asszony. Mihály házasságát is megrontotta a nyomor és a nincstelenség, nem csoda hát ha szerelem ébred közöttük. A véletlen úgy hozta, hogy ez a szerelem még ha csak egy alkalommal is de beteljesedik, pár óra boldogság jutott nekik is.

A film lövöldözéssel kezdődik és tudjuk, ez nem jelenthet jót. Nem is jelent. Mihály egy alkalommal üldözés közben rálő a katonákra és egyet el is talál. A katona meghal és innentől fordul a film igazán drámaivá. Már tudjuk itt nagy heppiendekre nem lehet számítani. És valóban. Az üldöző katonák elől egy elhagyott csőszkunyhóba menekülnek és láthatjuk, hogy a katonák futnak a csőszkunyhó felé. Agárdi Gábor szomorúan rémült arca mindent elárul. És tudjuk a tragédia elkerülhetetlen. És bár bűnt követett el, de a körülmények ismeretében sajnáljuk is őt, őket. Jóravaló emberek akiket a körülmények taszítottak a mélybe.

Ma délután láthatjuk a filmet 14.55-kor az m2-n. Olvassuk el mit ír a www.port.hu róla:

http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=7203732&i_where=1&i_where_tv=1

 

2 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr825181598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanga 2008.06.22. 04:26:49

"Bara Margit sikeres karrierjét egy alaptalan és rosszindulatú rágalomhadjárat törte derékba, amely ellen a művésznő védekezni sem tudott, hiszen pletykákról volt szó, hivatalosan semmi sem hangzott el ellene, megvádolói sosem adták nevüket és arcukat a rágalmakhoz. Sajnos azonban az ő esetében is bebizonyosodott, hogy a rosszat sokkal hamarabb elhiszik az emberek másokról, mint a jót, főleg, ha sikeres és népszerű ember a rágalmak alanya. Az ügy központi figurája Ónody Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat egykori igazgatója volt, aki ellen a rendőrség 1964-ben kezdett nyomozni csalás és sikkasztás miatt. A nyomozást újabb gyanúsítottakra terjesztették ki, s az eljárás kezdett politikai felhangokat kapni. Ónody ellen lényegében koncepciós per zajlott, ami ugyan nem volt teljesen alaptalan, ám a kirótt büntetés nem állt arányban a bűncselekmény súlyosságával. Hogy Ónodyt minél jobban befeketítsék a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt, olyasmiket kezdtek híresztelni róla, hogy az irányítása alatt álló mulatóhelyeken vad tivornyák, fékevesztett orgiák zajlottak magas beosztású funkcionáriusok és a legszebb magyar művésznők közreműködésével. Utóbbiak közül Bara Margitról szóltak a legvadabb pletykák, melyek szerint meztelenül táncolt az asztalon, és csupasz testéről nyalogatták a csokoládét a meghívott vendégek. Sosem sikerült kideríteni, hogy ki és miért keverte bele pont Bara Margitot ebbe a szégyenletes ügybe, melynek vádlottját a művésznő még csak nem is ismerte. Valószínűnek mondható, hogy alighanem valamelyik nagy befolyással rendelkező irigye állhatott a pletykák hátterében, és az egész suttogó propaganda célja az volt, hogy az Ónody-ügyben eltereljék a figyelmet a valódi felelősökről. Az ügyről a médiában egészen a rendszerváltásig nem lehetett beszélni. A művészvilág – a színésznő visszaemlékezései szerint – nem állt Bara Margit mellé, aki mindinkább kiszorult a pályáról, és végül maga döntött úgy, hogy a méltatlan és megalázó körülmények között nem dolgozik tovább. A rendszerváltás után sem fogadott már el semmilyen felkérést. Amikor 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, személyét újabb kisstílű támadások érték. Az elismerést ugyanis az Orbán-kormánytól kapta, így egyesek arról beszéltek, hogy valójában politikai hovatartozása, semmint negyedszázada abbahagyott művészi pályája miatt díjazták. E vélemények hangoztatói azonban elfeledkeztek arról, hogy Bara Margit rehabilitálására és visszavonulása ellenére is bő 3 évtizedes szakmai pályája elismerésére az előző kormányoknak is lett volna lehetősége." Bara M. egyébként Kolozsvárról került Mo-ra és épp tegnap jun.21-én volt 80 éves.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.23. 06:10:13

Köszönöm szépen a kiegészítést, így teljes a kép. A Kossuth-díj a lehető legjobb helyre került szerintem. A születésnaphoz pedig e helyről is gratulálok.:)
süti beállítások módosítása