HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Távhőcsapda

2009.03.20. 16:52 Morgó Medve

Ebből a közelmúltban hozott alkotmánybírósági döntésből még cifra dolgok sülhetnek ki. Mármint, hogy lakóközösségek leválhatnak a távhő szolgáltató vállalatokról. Miről is van szó?

Vannak önálló lakóközösségek akik úgy gondolják, hogy nem fizetik ezeket a hatalmas távhő számlákat, inkább leválnak a városokat behálózó hatalmas csővezetékekről és egy önálló kazánnal oldják meg néhány száz lakásuk fűtését. Jogilag a dolog rendben lenne, hiszen ha nekem drága a sarki zöldséges akkor átmegyek egy másik zöldségeshez aki olcsóbban adja az árut és kész. Ugyanilyen logikával - gondolják a polgárok - ha drága a távhővel való fűtés leválhatok a távhőről, veszek egy kazánt és kész. A csonkot meg ahová idáig csatlakoztam a várost behálózó csővezetéken lezárják, marad még elég ház ezen a vezetéken.

Ez jogilag rendben van - mint azt az Alkotmánybíróság döntése alá is támasztotta - csak éppen gazdaságilag vezethet katasztrófához. Mert minden városi távhő rendszernek vannak drága berendezései amelyek csak nagyszámú lakás fűtése esetén üzemeltethetők gazdaságosan. És mindenhol van a hatalmas csővezeték amelynek jelentős veszteségei vannak.  Ha mindenki megmarad a közös rendszeren a fűtő berendezések beruházási és üzemeltetési költségei, valamint a veszteségek megoszlanak mondjuk az összes lakás között. Ha viszont lakások válnak le egy-egy csőcsonkot hagyva maguk után, a fentebb említett költségek egyre kevesebb lakás között oszlanak meg, akik egyre nagyobb távhő díjat fizetnek. Tehát minél többen válnak le, a megmaradókat annál nagyobb költségek terhelik. Gondoljunk csak a csővezeték veszteségeire. Ha a lakások térbeli eloszlása nem változik ugyanakkora vezeték hálózatra van szükség mint korábban a leválások előtt. De ezeket a veszteségeket már egyre kevesebben fogják fizetni. Olyan ez mint a panel ház ahol minden elfolyó vízveszteséget arra a néhány lakásra terhelnek rá ahol nincsen vízóra.

Érthető tehát az önkormányzatok tiltakozása a leválások ellen, hiszen ha ez tömegessé válik katasztrofális következményekkel járhat. Képzeljünk el egy városra méretezett fűtési rendszert csupán néhány lakóközösséggel. Mivel azonban - például Miskolcon is - a távhő vállalat önkormányzati cég,  az egész város üzemeltetése is veszélybe kerülhet. Hát ha itt beindulnának a leválások cifra helyzet teremtődne. Bizonyára mindenki érzi, hogy az AB döntése bár jogszerű, nehéz helyzet elé állíthatja az önkormányzatokat amik most keresik a megoldásokat, hogy tudnának mégis - a város érdekében - fellépni a leválások ellen.      

De aztán az emberek hallják majd, hogy a szomszéd lakóközösségek milyen olcsón jutnak fűtéshez, ők is új kazánt akarnak majd, vesznek is és az ő cső csonkjukat is lezárják. Hát elég nagy csapda helyzet ez. Mert kevesebbet fizetni a fűtésért jó dolog. De egy gazdaságtalan fűtőművet fenntartani a város pénzéből nem jó dolog. Kíváncsian várom az eseményeket. De a helyzet tényleg kritikussá válhat ha egyszer beindulnának a leválások.

4 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr75181741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2009.03.20. 19:46:54

Mondjuk a távhő vállalat megelőzhetné a leválásokat azzal, hogy hatékonyabbá teszi a termelését és olcsóbbá a fűtést. Lenne rá módjuk, most még, amíg nincs tömeges leválás. Utána sokkal nehezebb lesz.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.03.21. 01:51:52

Igazad van, csak ez már nem fért bele az írásba. Szerintem is kicsit visszaélnek a helyzettel, hogy olyan számlát küldenek amilyent akarnak.

ferko 2009.03.21. 08:24:41

A tavhocegek az atkosban epultek ki, es a vallalatok hulladekhojet hasznositottak jellemzoen. Ahogy tonkrementek ezek a cegek kenytelenek voltak sajat kazant epiteni. Az energiearak meg elszabadultak. Plusz onkormanyzati cegek, amik nem fejlesztettek az elmult 20 evben, plusz a politikai slepp vezeti es lapatolja ki elole a penzt. na ezert ilyen draga. Tessek olcsobb lenni, tessek gazdasagosabbnak lenni, tessek kevesebbet lopni. A dontes mar 20 eve a levegoben log, tudni lehett, hogy egyszer majd igy dontenek. Miert kellene allami monopolium egy ilyen cegnek a lakossag karara? teljesen egyertelmu a valasz szerintem. Nem tudom miskolcon mennyire jellemzo, de pesten pl a katyuzas botranyos. Ahelyett hogy megcsinalnak rendesen az utakat, katyuzzak. evente ketszer haromszor is. Ennek ellenere tele van katyuval a varos. Nem kell hozza nagy esz, hogy esoben hidegben hiaba katyuz, par het es ujra ott lesz. Legalabbis azzal a technologiaval, amivel csinaljak. Na ez is egy onkormanyzati hatekonytalansag es meg lehetne sorolni sok ezer hasonlot. Holdba kellene loni ezt a rendszert :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.03.21. 20:30:54

Azért, hogy miért ilyen drága nagyjából egyetértünk.:) Igazából nincsenek rákényszerítve a spórolásra mert a számlákat kifizetjük. Azok helyett is akik nem fizetik ki, valószínű ezért is ilyen drága ez a távfűtés. Mert valakiknek azt is ki kell fizetni, és ez látszik legcélszerűbbnek. Az önkormányzatoknak nincsen erre pénzük. Lassan nekünk sem. Kátyúzás: ugyanaz mint Pesten, betömködik a lyukakat és mennek tovább.
süti beállítások módosítása