HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Azt hiszem átvertek

2009.09.05. 05:15 Morgó Medve

Tegnap beléptem az egyik bevásárló központba, összegyűlt egy-két dolog amit meg kellett venni, hát beugrottam. Lasagne bolognese-t ugyan nem akartam venni, de kedvezőnek mutatkozott hatszáz valamennyi forintért, hát beraktam egyet a kocsimba ebből is. Itthon jóízűen eszegetem, közben a blokkot olvasgatom, egyszer csak megakadt a torkomon a lasagne, a szemem meg az áron: 1.039 forintot fizettem érte. Hát innen már nem esett annyira jó a dolog. Legszívesebben visszamentem volna, de hát finom ebéd előtt egy nyeletnyi unicum is jár a dolgos hét után, már nem tehettem. Csak a fene evett, hogy ennyi pénzt kiadtam érte, holott ott volt mellette valami hatalmas pizza is 500 körüli áron. Bosszantott a dolog, na! Aztán eltelt egy este meg egy éjszaka, kicsit korán ébredtem,  benéztem az Internetre, de nem láttam, hogy akciós lett volna. Tehát valami alkalmi akciózás lehetett. Gondolom a boltvezető kitetetett egy cédulát az akciós árral és kész. Hát kicsit drága lasagne volt ez, bosszant is rendesen. Mondjuk ettől a bolthálózattól nem szoktam meg ezt. Van olyan ahová be sem teszem a lábam, de ez a bolt  idáig még mindig korrekt volt velem. Vagy csak azt hiszem.

Mondjuk ez a vonalkódos dolog kicsit renyhévé teszi az embert szellemileg, mert mikor a pénztáros az árakat ütötte be, előfordulhatott, hogy mást ütött be mint ami az áru ára volt.  Akár véletlenül is.  Akkor azért sok időt töltöttem azzal, hogy vásárlás után átnéztem a blokkot. De ez a vonalkódos megoldás már azt sugallja, hogy a pénztáros nem tudja rosszul beírni, hiszen ott a vonalkód az azon lévő árat szorgos emberek írják be egy számítógépbe, ők meg miért is csalnának? Mintha nem velem fordult volna elő, hogy egy szilveszteri nagy bevásárlás alkalmából malacot vettem az egyik bevásárló központban, aztán - már itthon, jóval szilveszter után - nézegetem a blokkot és látom, hogy malac, kilója ennyi meg ennyi, mellette a súly, összeszorzom és nem annyi. Még egyszer összeszorzom, most sem annyi. Visszamentem, becsületükre legyen mondva, visszaadták a pénzt. Kicsit morogtak, de visszaadták. De érteni még most sem értem, hogy lehetett ez. Bemegy a számítógépbe egy vezetéken a  mérleg által mért súly, meg hogy mi van a mérlegen, mellette talál egy számot a kilónkénti árat, összeszorozza  és kész. És nem annyi! Itt aztán ember csak a mérlegre való rádobásnál van meg a pénztárnál mikor végighúzza a vonalkódon a leolvasót. És mégis megtörténhetett.

Mégis hittem a vonalkódnak és nem ellenőriztem a blokkot. Egy időben viszont rendszeresen megnéztem mert egy másik nagy áruházban is csak egyszer tudták velem megcsinálni, hogy más ár szerepelt a polcon és más a pénztárgépben. Sajnos már csak itthon vettem észre, 7 kilométerre, péntek délután. Hát bizony 700 forintért nem mentem vissza. Mert ennyiért kaphattam volna meg ha visszamegyek, ennyivel kevesebb volt a polcon. Aztán van egy harmadik bolthálózat is ahol időnként pálinkát vettem ajándékozási céllal. Három alkalomból háromszor nem stimmelt a polcon lévő és a pénztárban beütött ár. Ilyenkor azután az ember bosszús, ragaszkodik a polcon lévő árhoz meg a pálinkához is, makacs, már csak azért is ezt viszem el és ennyiért alapon vár egy negyed órát amíg jön egy üzletvezető. Ő is szaladgál, én meg már csakazért is várok és mintegy 30 perc után boldogan távozom az árban nekem megfelelő pálinkával.

Hát nem könnyű manapság vevőnek lenni, vonalkód ide vonalkód oda, nem árt a körmükre nézni. Én a szocializmusban is azt hittem, hogy nem  érdemes átverni a vevőt, hiszen ha beüti a pénztáros a harisnya árát a gépbe a pénzt úgysem veheti ki. Gondoltam én naivan. Aztán néhány kereskedő tanuló megjelent a járdán egy asztallal néhány bugyival, harisnyával zoknival és már meg is volt a megoldás. Oda már nem kellett pénztárgépet kivinni. Csak gyűjtötték a készpénzt egy papírdobozban. Hát igen, ki volt ez találva, csak mi nem jöttünk rá.

Hajnali morgásom végére értem, már csak a tanulság levonása marad hátra: még a mai világban is érdemes megállni a boltban és átfutni a blokkot.   Amit általában meg is teszek, tegnap kicsit kihagytam. Mint látjuk, hiba volt!      

13 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr425181811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kanga 2009.09.05. 08:57:28

Jó kis tanulság volt, bizony oda kell figyelni. Nálunk szerencsére elég nagy a pénztárgép monitorja és én mindig sasolok:o) Néhány hete 1 db 600 ml-es vizre (majd szomjan haltam, muszáj volt vennem) aminek 80 cent az ára, 9 dollár valamennyit mutatott a gép. Forintban: 1300 forintot kérnének 80 forint helyett!!! Mondom a gyereknek (rengeteg a diák alkalmazott a boltokban), valami nem stimmel, érdekes egy üveg viz ez, hogy ennyibe kerül. Ő is látta, aztán külön megint áthúzta és ismét 9 dollár plusz jött ki. Hivta hát a főnökét, aztán kideritették, hogy valaki kivehette ezt az 1-et egy 24-es csomagból (az kerül ennyibe) odatette, ahol a szóló üvegek vannak. Szóval magyarázat megvolt, de ha nem figyelek.. jó kis árat fizethettem volna!

Ismeretlen_14594 2009.09.05. 10:08:03

Az akciós cuccokat általában a vonalkód ellenőrzőn leellenőrzöm, mielőtt a pénztárhoz megyek. A pénztárnál meg általában igyekszem figyelni (ha gyerekkel vagyok, nem könnyű), ill. utána míg tolom kifelé a kocsit, átnézem a blokkot. Ha nem stimmel az ár, mindig visszaadják a pénzt, akár morgással, akár anélkül, de érdemes inkább megelőzni a bajt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.09.06. 14:29:09

Igazatok van, oda kell figyelni. Egyébként tegnap reggel arra jártam, benéztem, gondoltam veszek még egyet és megnézem mi a helyzet. Meg lefényképezem. De már nem találtam. Igazán sajnálom, mert akkor elkértem volna az előző napi különbözetet is. Régebben mindig néztem én is a kijelzést de újabban valahogy nincsen annyira szem előtt. Hát majd intézkedem, hogy látható legyen. Én igenis egy tudatos vásárló vagyok. Igaz ezzel együtt mégis átvertek.:)

Samu 2009.09.07. 22:47:46

Hát, elég nehéz figyelni a kijelzőt, mert ugye közben az ember pakol vissza a kocsiba vagy a kosárba. Néhány tétel vétele esetén még megoldható, de ha az embernek sok a cucca, tempósan kell pakolni, és akkor nem lehet közben a monitort vagy kijelzőt figyelni.

Kanga 2009.09.08. 03:33:29

Ajjaj.. Tudjátok én miért tudom figyelni a pénztári kijelzőt?? Mert itt a pénztáros pakolja be a cuccomat. Egyedül az Aldiban kell magunknak pcsinálni. Nagy szám is volt az elején, mindenki csak állt bambán, aztán csak lökték az árukat a vásárló felé.. Szatyor meg semmi (mert azt is adnak mikor pakolnak a többi helyen), szóval kezdetben jókat lehetett derülni mások "máléságán":o)

Samu 2009.09.08. 13:15:02

Nálunk ilyen, hogy a pénztáros pakol a zacskóba, a vevő meg közben áll és vár, hogy fizethessen, ilyen csak a dm-ben van.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.09.08. 14:44:18

Valóban nehéz figyelni miközben pakolni is kell. A Metrónál nem is láthatom mert a pénztár mögött kell pakolni. Nincs más mint a blokk ellenőrzése a helyszínen. Kanga, gondolom ti kerülitek is az Aldit emiatt.:) Mondjuk mén kerülném, van másik bolt elég. Samu a Coraban is bepakolnak. Ezért ott lehet figyelni is a kijelzőt.

Ismeretlen_14594 2009.09.08. 16:00:48

Az Auchanban is bepakolnak. Igaz, oda más miatt nem megyek túl sűrűn :-).

Samu 2009.09.08. 22:21:47

A Cora-ban még sosem jártam. Nagyon messze van tőlünk. Majd egyszer kirándulok oda. Évekkel ezelőtt egyszer voltam az óbudai Auchan-ban, de már nem emlékszem, hogy pakoltak-e. Innen az is messze van. Innen minden ilyen nagyobb supermarket messze van. Viszont a dm itt van a szomszéd utcában, oda sűrűn járok. Ott pakolnak. Mellette, a Kaiser's-ben én pakolok gyors tempóban, amikor hosszú a sor mögöttem. Itt, a környékünkön az az egyetlen nagyobb üzlet. A belső városrészek már csak ilyenek. :-))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.09.09. 04:52:52

Lassan ha kipakolnánk itt sorban, nem lenne hová járnunk. :) Mindenkinek van egy-egy boltja ami miatt oda nem jár.:) Samu, hogy-hogy nem jártál még Cora-ban? Tessék csak kirándulni, shoppingolni, nagy divat manapság.:) A DM-ben Miskolcon is pakolnak. Igaz, azt az egy-két dolgot azért nem nagy kunszt, de tényleg pakolnak.

Ismeretlen_14594 2009.09.09. 20:36:58

Megjegyzem, én nem szeretem, ha pakolnak. Ugyanis én tudatos vásárlóként legtöbbször saját vesszőkosarat és szövettáskát viszek, nem szeretem, ha felgyűlnek a műanyag táskák, inkább én pakolok a sajátomba :-).

Samu 2009.09.09. 22:45:18

Látod, Morgó, milyen "rendkívül izgalmas" témát vetettél fel? Csak úgy jönnek a hozzászólások!!! :-)))) Gondoltam ma Rátok, amikor sorbaálltam a Kaiser's egyik pénztáránál. Hahaha! Ja, a Cora? Hogyhogy nem voltam még ott? Hát írtam följebb: nagyon messze van tőlünk, a város másik végén. Ezennel befejeztem a pakolást. :-)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.09.10. 12:57:21

Hát én már nem vagyok annyira tudatos vásárló, meg szükségem is van a műanyag táskákra, abban gyűjtöm a szemetet Mályiban. Azért bízom benne, hogy úgy dolgozzák fel, hogy nem nagyon károsítom vele a természetet.:) Igen, tényleg jó téma, nem gondoltam volna. Nem akarom folytatni de a Kaiser's a legdrágább bolt.:) Igaz, a Spár se nagyon marad le tőle.
süti beállítások módosítása