HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Jekatyerinburg (Szverdlovszk)

2009.11.18. 21:30 Morgó Medve

Egyik rendszeres olvasóm meglepődéssel kommentálja legutóbbi írásomat. Mint írja nem gondolta volna hogy szülein kívül mástól is hall Jekatyerinburgról. Sőt, mint írja már ő is kétszer megfordult ott egy-egy hónapra. Hát ami azt illeti ezen meg én csodálkozom egy picit mert azért ez a Jekatyerinburg nem annyira izgalmas hely, hogy az ember kétszer is elmenjen oda, ráadásul egy-egy hónapra.:)

Én egyébként úgy keveredtem a városba a nyolcvanas évek végén, hogy megpályáztam egy ösztöndíjat amelynek segítségével 2 hetet tölthettem az ottani Bányászati Egyetemen. Illetve akkor még főiskolán. A repülőtéren maga az egyetem egyik rektorhelyettese fogadott. Ez az előnye annak, ha az ember nem egy  - a külföldiek által - felkapott helyre megy. Moszkvában jó esetben a barátaim fogadtak volna, amire sok esetben sor is került, mivel az egyetem nem érezte kötelességének bárkit is kiküldeni elém a repülőtérre. Nem úgy Jekatyerinburgban, ahol a rektorhelyettes személyesen szánta rá magát egyik fiatal kollégájával, hogy a repülőtérről befuvarozzanak egy kisebb szállodába, ami nagyon kényelmes hely volt. Mint később kiderült a jó kapcsolatoknak köszönhető, ez ugyanis valami pártüdülő volt. Gondolom mondanom sem kell melyik párté. Ez esetben megint annak előnyét élveztem, hogy messziről jött ember voltam. Meg - mint később kiderült - az egyetem szeretett volna valamiféle együttműködési szerződést kötni a mi egyetemünkkel és úgy érezték fontos, hogy jó benyomásokkal térjek haza. Törekvéseiket siker koronázta, valóban jó hangulatban tértem esténként nyugovóra. Nagyon nem ragadnék le ezeknél a benyomásoknál, a lényeg az, hogy valóban kialakult egyfajta együttműködés, később néhány kollégám szintén ellátogatott az ottani egyetemre, onnan pedig szintén érkeztek vendégek a mi egyetemünkre.

De térjünk vissza az én utamhoz. Tényleg tenyerükön hordtak. Napközben az egyetemmel ismerkedtem, délutánonként, esténként pedig mindig volt valami program. Emlékszem mikor először végigvittek egy irgalmatlan hosszú sugárúton én két dologra figyeltem fel: egyik egy elektronikai gyár volt ahol a szupertitkos interkontinentális és egyéb rakéták irányító berendezéseit gyártották, a másik épület pedig amire rákérdeztem a KGB épülete volt. A város korábban külföldiek elől elzárt város volt, nem sokat törődtek az álcázással. Aztán mikor megnyílt a város a külföldiek előtt is gondolom nem tartották fontosnak megfelelően elrejteni ezeket az épületeket. Kísérőm mindenesetre elismerően bólintott, hogy 2 titkos épület van a városban mindkettőt kiszúrtam.

Aztán szerettem volna elmenni az Uralmas nevű hatalmas gépgyárba, ahol közel 100 ezer ember dolgozott. Persze nem kis traktorokat gyártottak hanem a legújabb harckocsi típusokat. Hát ez sajnos nem jött be, helyette megnéztünk néhány templomot, majd kivittek valahová a város mellé az erdőbe, ahol ráállhattam egy vonal két oldalára. Egyik lábammal Európában voltam a másikkal pedig Ázsiában. Nagyon büszkén néztem bele a fényképezőgép objektívjába. Már elképzeltem hogyan fogok eldicsekedni itthon azzal, hogy Európa és Ázsia határán jártam. Hát sajnos ez sem jött be, ugyanis nem ez én gépemmel készült a felvétel hanem a vendéglátóéval, ők viszont valamit elszúrtak mikor a filmet kivették a gépből. Sajnos ez csak későn derült ki, amikor én már itthon voltam. Innen meg már macerás lett volna visszamennem egy fényképfelvétel miatt. Pedig én vinni akartam a magamét, de nyilván úgy gondolták a vendég az vendég, az ne koptassa a saját gépét. 

Aztán elvittek az Uráli Egyetemre is, igaz én kértem. Volt ott ugyanis egy Finn-Ugor Tanszék és én úgy gondoltam egy beszélgetés bizonyára érdekes lesz. Ugyanis a közelben élnek a hanti-manysik és az egyetem néhány kutatója úgy döntött, hogy ők a hanti-manysi és magyar rokonsággal foglalkoznak. Hát sajnos finnugorul nem értettük meg egymást, így aztán maradt továbbra is az orosz mint közvetítő nyelv. Mutattak néhány cikket amelyekben jól kivehető volt a ciril betűk között néhány zárójelbe tett magyar szó. Kicsit beszélgettünk ezekről a dolgokról.

Egy-két óra után igazán barátságos hangulatban váltunk el, hogy kiugorjunk a temetőbe. Rajtam addigra már teljesen elhatalmasodott a temetőlátogatási mánia. Akárhol jártam külföldön mindenhol elmentem egy-egy temetőbe ahol a sírokat nézegetve és a sírfeliratokat silabizálva próbáltam minél jobban megismerni egy-egy nép életének ezt a szegmesét is. Persze félelmetes kalandba is keveredtem egyszer, érdemes átfutni, itt olvasható. Ezután egy darabig egyébként nem mentem egyedül temetőbe. A fiúk itt sem engedtek el egyedül. Na persze kérdezték miért akarok kimenni a temetőbe? Megmondtam nekik, hogy tudomásom szerint sok magyar hadifogoly raboskodott errefelé, hátha találok magyarokat eltemetve. Persze nem találtam. Igaz, annyi idő alatt nem is lehetett. Ugyanis a dolog úgy nézett ki, hogy ők hárman ott maradtak a kocsi mellett állva, és barátságosan integettek, hogy menjek csak megvárnak. Hát most ki az aki órákra eltűnik egy temetőben sírokat nézegetni, miközben tudja, hogy egy autónak támaszkodva hárman is várnak rá? Hát senki. Én is éppen csak kicsit körülnéztem és már mentem is vissza.

Azt a házat ahol a cári családot kivégezték már egyedül néztem meg. Helyesebben a helyét, mert a házat Borisz Jelcin - aki akkor területi (megyei) első titkár volt arrafelé - leromboltatta. Később aztán úgy tudom egy templomot emeltek fölé, de az már jóval később volt, már ebben a rendszerben. Akkor viszont már csak a ház helye volt meg. Aztán lassan eltelt ez a két hét is és indulhattam haza, hogy aztán néhány hónap múlva én fogadhassam kinti kísérőmet Miskolcon. 

Végül egy igazi Jekatyerinburgi anekdota. Mint említettem van a városnak egy nagyon hosszú sugárútja. Ennek egyik végén volt egy szobor. Jakov Mihajlovics Szverdlovszk áll egy zakóban abban az irgalmatlan urali hidegben. Tőle néhány kilométerre, de látótávolságban maga Vlagyimir Iljics Lenin áll felöltőben, kezével előre mutatva, közvetlenül a szomszédságban található nagyáruház irányába. Aminek ott CUM (ЦУМ) volt a neve. Mi ezt a szobrot egyébként úgy szoktuk meg, hogy Lenin elvtárs nyilván a lenini utat mutatja, kvázi illusztrációként a tanításhoz, hogy "Tovább a lenini úton!". Itt viszont a lenini út helyett egy irdatlan ronda épület állt hatalmas betűkkel a tetején, hogy "ЦУМ". És akkor a vicc: Jakov Mihajlovics kérdezi Lenint: "Vlagyimir Iljics, hol vetted a felöltődet?" Mire Lenin válasza miközben az áruház felé mutat: " A CUM-baaaaan!" Hát ennyi a vicc, tessék legalább mosolyogni. És hogy jobban elképzelhessük nézzük meg Lenin elvtársat amint a lenini utat mutatja. Vagy inkább, hogy hol vette a kabátját.:))



A szobor ugyan nem ugyanaz de az is valahogy így néz ki.  Ja igen. És zimankóban képzeljük el, ne ilyen verőfényes, szép időben. :)

4 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr855181842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tőr a Szívbe 2009.11.18. 22:18:31

Édesapám Jekatyerinburgban konzul, aztán a karácsonyt, valamint a nyári szünet egy részét is ott töltöttem a fivéremmel és a szüleimmel. Egyszer télen, amikor autókáztunk megláttam egy régi épületet, nem a hírhedt szocreál stílusban épült, aztán a bejárat fölött meg is pillantottam a hatalmas "Schlaegel und Eisen"-t, nem is kellett nekem ennél több friss balekként.:D Az épület előtt volt is egy hatalmas reklámtábla, rajta egyenruhás fiatalokkal. A Vérkatedrálisba pedig sikerült eljutnom, akárcsak a Ganina Jamahoz (sajnos nem ismerem kellően a cirill betűket)ahol megtalálták az eltemetett cári családot, mind a hetüket szentté avatták és mind a hetüknek állítottak egy-egy templomocskát és egy nyolcadikat a kollektívan a kivégzettekhez. Érdekes, hogy a 12 kivégzőjükből 7 magyar volt, volt közöttük egy Nagy Imre is. A telefonkönyvben mindmáig található Nagy és Kovacs nevezetű emberek. Az Urali Egyetem egyik professzora meglehetősen jó viszonyban van apámmal, nekem is nagyon szimpatikus volt, lehet hogy csak a hobbija, lehet hogy a viselkedése miatt. Hétvégenként fogja az ásóját ( a falkába verődött kutyák ellen) és elindul keresni a katonai sírokat az uráli erdőkbe, természetesen ezeket hosszú kutatómunka előzi meg. Nekünk egy már kerítéssel körbezárt, emléktáblával ellátott sírt mutatott meg és kettő másikat amit csak a derékig érő sáron és az öklömnyi szúnyogokon átverekedve tudtunk megnézni. Megérte. Megmutatta, hogy merre tartják Oroszország aranykészletének a nagy részét, kilométereken keresztül nem látni fákat, élőlényeket, mintha a Marson járna az ember. A múltban Jekatyerinburg környékén rengeteg aranyat bányásztak, de ezt Tanár úr biztosan jobban tudja. A konzulátus egy ideig segítette a soproni erdészek és a jekatyerinburgi bányászok közötti kapcsolat kiépítését, hogy azóta mi lett belőle, azt sajnos nem tudom. Lenin elvtárssal én is találkoztam, Európa és Ázsia határánál, pedig szintén lefényképezkedtem.:D

Ismeretlen_26298 2009.11.18. 22:24:33

Hát ez gyorsan ment::))) Gondoltam mielőtt kikapcsolom a gépet megnézem még egyszer nincs-e valami hiba az írásban. Örülök a kiegészítésnek, egyszer tényleg beszélgessünk a dologról. :)

Samu 2009.11.19. 08:49:25

Nagyon jó dolog idegen helyen temetőben járni, mert sok érdekes dolgot fedezhet föl az ember. Régebben az anyuval mi is mindig megnéztük a temetőket, ha valahol nyaraltunk. Pl. Ausztriában is, de itthon is. Emlékszem, egyszer Sárváron teljesen ámuldozott a szállásadónk, hogy ugyan mi érdekes van három pesti nőnek a sárvári temetőben. :-) Egyébként ott például az volt a legérdekesebb, hogy az ott nyugvó halottak 80%-ának ugyanaz volt a vezetékneve. :-)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.11.19. 19:32:02

Na, így már érthetők ezek a hosszasabb jekatyerinburgi tartózkodások:) Hát igen, erre nem vagyunk büszkék, hogy a pincében magyarok is lőttek. Egy időben Nagy Imre ellenfelei támadták őt azzal, hogy ő az a bizonyos Nagy Imre. De persze nem ő volt. A telefonkönyvet viszont elfelejtettem megnézni, ezek szerint érdekes lett volna. Bár Moszkvában megszoktam, hogy nem nagyon van olyan. Persze Jekatyerinburg kisebb város volt ott már érdemesebb lehetett telefonkönyvet csinálni.:) A temetőkről még majd szeretnék írni. Egyébként az élet a temetéssel, a sírral ér véget, része annak. Tehát a temetési szokások mindig tükrözik egy nép kultúráját. Örülök, hogy nem csak én szeretek ezek szerint temetőbe járni.:) Hogy Sárváron miért van annyi azonos nevű ember? Nem tudom de érdekes lenne megtudni.:)
süti beállítások módosítása