HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Juhbeles virsli

2010.09.29. 06:53 Morgó Medve

A minap juhbeles virslire vágytam, vettem hát vagy 3 párat. Úgy gondoltam, hogy hármat megeszem az egyik étkezésre, aztán ha ízlett még mindig megehetek hármat egy másikra. Persze ez a feltételes mód, hogy ha ízlik túlzás, hiszen én idáig akármilyen juhbeles virslit vettem, az mind ízlett. Nem véletlenül van az ára mindig ezer forint felett, van ahol megközelíti az ezerötszáz forintot is. Ebből is látszik,  hogy a magamfajta ember nem mindig juhbeles virslit eszik ha virslire vágyik, többnyire beéri egyéb virslikkel is, bár a legalsó árkategóriát már kerüli, mert ott már senki nem tudja miből készül kilónként 320 forintért. Megvettem tehát a juhbeles virslit, ha jól emlékszem 1100 Ft/kg áron, hazamentem betettem a hűtőbe és másnap reggel az volt a reggeli.

Megmelegítettem a virslit, soha nem szoktam főzni csak melegíteni. Szóval megmelegítettem, belenyomtam a mustárba, kicsit meg is forgattam benne, szeretem ha bőven van rajta globus mustár, beleharaptam, kicsit rágcsáltam és megállt bennem az ütő. Illetve a rágcsálás. Még a szám is tátva marad egy kicsit. Ennek a juhbeles virslinek ugyanis nem volt juhbeles virsli íze. Hogy milyen íze volt? Hát nagyjából olyan mint az olcsó virsliknek. Hát ez baj. Nagy baj, mert a juhbeles virslit az ember bizalom alapján veszi. A vevő tudja, hogy amit vesz az egy drága virsli, a legdrágább kategória, de ezért garantáltan finom virsli. Ha nem is borjúhúsból készült mint Erdélyben csinálták a háború előtt, de húsból. Mivel drága, nem is gyakran vesz ilyesmit. Ha nem is ünnep, mindenképpen fontos esemény amikor ennyi pénzt szán az ember virslire, akkor amikor a feléért is lehet már viszonylag jó virslit venni.

Tehát a vevő, úgy érzi, hogy itt egy hallgatólagos megállapodást kezd az egyik fél felrúgni. És ez a hallgatólagos megálapodás nem fél évtizedes, nem két évtizedes, amióta eszemet tudom mindig így volt. Mindig létezett juhbeles virsli, csak meg kellett fizetni. Mint ahogy én is most. Na jó, nem mindig. Nem volt az 50-es években és talán és a 60-as évek elején sem. Tehát a vevő úgy érzi, hogy elérkezett oda a hazai kereskedelem egy része, hogy amikor a vevő azt mondja juhbeles virslit kérek, korántsem azt kapja amire számít. És ez nem jó, mert ezentúl már a juhbeles virslit is bizalmatlanul szemléljük. Főleg mert ezt a csemege pultnál árulják, nem tudni ki és hol gyártotta, nem tehetjük meg, hogy ezentúl elkerüljük ennek a gyártónak a termékeit, nem. A juhbeles virsli ott áll a hűtőpultban ízléses kúp vagy piramis alakú halomban se gyártó se szavatosság se semmi, egyedül a bizalom az ami meghatározza az eladó cég és vásárló közötti viszonyt. És ezt a viszonyt látom én csorbulni azzal, ha a drágán megvett virslinek nem olyan az íze mint amit az ember megszokott az évtizedek alatt. Bízom benne, hogy az általam tapasztalt és most leírt eset csak szórványos jelenség, a jövőben nem fog előfordulni. Jó lenne, mert a kereskedelem termékeinek egy része - és nem csak a virsli - szintén a bizalmon alapszik. Én azt a minőséget nyújtom amit kérsz, te meg kifizeted érte a szokásosnál magasabb árat. Jó lenne ha így maradna.

4 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr585181981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_94118 2010.09.29. 09:32:37

Nem szórványos jelenség :-(

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.09.29. 10:04:03

Hát nem. Egyébként most jutott eszembe, hogy én csak a kereskedelmet hibáztattam pedig valahol bele is töltötték azt a tölteléket a juhbélbe. Tehát ez megtöltötte, az eladta, amaz meg csak tátja a száját, hogy mi ez? Bár kétségtelen, hogy juhbeles.:)

vajgerpeti 2010.09.29. 18:09:02

Meg kell gondolni, hogy mit veszünk és eszünk meg. Ehhez némi adalék. Oktatói pályám elején mindig kellett a negyedéves hallgatóknak szakmai többnapos kirándulást szervezni Budapestre. Ilyenkor minden szakirány speciális üzemeket látogatott meg. Én mint a vegyipari gépész hallgató kísérője, a következő gyárakat céloztuk meg: Kőbányai Sörgyár, Budapesti Likőrgyár ( ma Unicum ), Budapesti csokoládégyár. és hogy valami szakma is legyen a dologban Glóbus konzervgyár. Itt láttam, hogy miből készülnek a különféle sertés és marhamáj konzervek, azóta ez nálam nem szerepelhet az étlapon. De ugyanerre a sorsa jutottak a különféle baromfi termékek: baromfi virsli, baromfi párizsi. Ezt ugyanis szintén személyes élményem alapján döntöttem el a korábban citált baromfi feldolgozó vállalatnál látottak alapján.

Ismeretlen_26298 2010.10.03. 07:39:39

Azért jó helyekre jártatok, bár ha meggondolom lehet, hogy én is kevesebb konzervet ennék egy-egy ilyen látogatás után.:)
süti beállítások módosítása