HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Erősen szubjektív gondolatok a balesetek és katasztrófák kapcsán

2010.10.06. 13:23 Morgó Medve

Idén nincs jó évünk. Engem ugyan nem érint sem az árvíz sem a vörösiszap de vannak honfitársaim akiket érint. És miután mi mind ugyanazon ország lakói vagyunk, ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanazt az országot valljuk hazánknak kötődöm hozzájuk és ha ők bajban vannak ez engem is rosszul érint, együttérzek velük.

Most nagyon őszinte leszek, hiszen egy blog attól is jó, hogy az ember őszintén fogalmazhatja meg a gondolatait. Elmondom hát, hogy engem egy árvíz vagy egy váratlan vörösiszap betörés jobban meg tud érinteni mint például egy Ázsiában vagy Afrikában történt tömegkatasztrófa, még ha ott esetleg több száz áldozata is van a szerencsétlenségnek. Lehet, hogy nem leszek népszerű ezekkel a gondolatokkal, de én tényleg így érzek. Sokszor nem is értem miért kerül be a mi híradásainkba ha mondjuk valahol Afrikában vagy Ázsiában egy autóbusz utasai balesetet szenvednek és a balesetnek vannak halálos áldozatai is. Közel 7 milliárdnyian élünk ezen a földön, naponta milliók halnak meg, miért fontos nekem tudnom arról, hogy valahol Afrikában vagy Ázsiában 20 ember meghal autóbusz balesetben? Akárhogy szeretném, érzelmileg nem tudnak ezek a hírek megérinteni. Sajnálatos persze ha emberek halnak meg de ők nekem ismeretlenek, idegenek, semmi nem köt hozzájuk azon kívül, hogy emberek ők is. Egy idegen ország lakói, egy idegen kultúrán felnőtt nép képviselői.

Persze - gondolom mindenki érzi - hogy itt nem a földrajzi különbségek a meghatározók, hanem az, hogy magyarok vagyunk. És itt mindegy hogy hol magyar az ember. Mint írtam ugyanazt a nyelvet beszéljük, ugyanaz a történelmünk, mi mindnyájan Petőfi versein, Móra Ferenc novelláin nőttünk fel, az ő költői és írói tevékenységük határozza meg a viszonyunkat egymáshoz és a hazánkhoz. Vagy ha mi már nem is a szüleink még igen. Nekem ugyanolyan magyarok a Kanadában vagy Ausztráliában élő magyarok mintha a szomszéd utcában élnének. Vannak rokonaink Kanadában, itt is írtam róluk. Ők is magyarok. Ez az ami közösséggé formál bennünket és ebbe nem ugyanolyan súllyal férnek bele érzelmileg az afrikai, ázsiai országokban tragikusan elhunyt áldozatok. Persze, sajnálatos az is, de rám igazán a honfitársaimat ért tragédiák hatnak, én őket tudom igazán sajnálni. Szegény kanadai magyar fiú egyedül halt meg nemrégiben Afganisztánban mégis jobban megrendített mint egy autóbusznyi áldozat valahol egy távoli afrikai országban. Hát sajnálom, de ez van. És akkor még nem említettem a nemrégiben fiatalon elhunyt itthonról kikerült hősi halottainkat.

Ezért rendít meg engem most a vörös iszap által meglepett és elöntött embertársaim sorsa, és ezért rendített meg június elején az árvízkárosultak helyzete is. Jó képzelőerőm van, el tudom képzelni a lakásunkat amint 30 centi magas vízben állnak a bútorok, a bútorok alsó polcain vízben tocsognak a ruhák és cipők, a konyhai szekrényekben az edényeket lepi el a szennyes víz, a fürdőszobában a mosógépet és a lomkamrában minden vízben áll amiket még kár lett volna kidobni. És ezen az sem változtat sokat, hogy ez az árvíz része vagy ronda vörös salakos iszap az ami ellepi.

És tényleg sajnálom őket. Tudom a társadalom megmozdul majd. Hallom már megnyílott újra a lehetőség, hogy mobil hívásonként egy  bizonyos (talán 200 Ft) összeget ajánljunk fel a károsultaknak. Tehát az áldozatok nem maradnak magukra. De azt is tudom, hogy a károk megtérülése soha nem teljes, csak kis mértékben tudja enyhíteni a katasztrófák áldozatainak veszteségeit. Ebből sajnos csak rosszul lehet kijönni. Mindenesetre én részvéttel nézem szerencsétlenségüket és biztos vagyok benne, hogy mások sem érzéketlenül, hidegen és közömbösen szemlélik bajaikat. Úgy gondolom azért ez is valami.

10 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr55181983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_138032 2010.10.06. 19:31:10

Igen, igen:))) Csak...morgok. Mert hol vannak azok, akik megelőzhették volna, komolyan vehették volna? Mikor hiszi el végre az ember, hogy nem lehet Úr a Természeten? Hol az alázat, a felelősség?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.10.07. 19:50:48

Köszönöm szépen a megjegyzésedet. Egy ilyen tároló üzemeltetése valóban nagy körültekintést kíván és jelentős felelősséggel jár, azonban nem szívesen mennék el ebbe az irányba mert még nem tiszták a dolgok azt sem lehet tudni ki miben hibázott. Azért sem, mert már sok szálon futnak a dolgok.

Ismeretlen_138032 2010.10.07. 20:13:24

Annyira szeretem, hogy ennyire megértő vagy:) Hiszen én is:) Csak valahogy mégis... Lehet ezt valaha tudni? Amikor azt mondja egy felnőtt a gyereknek, hogy ha mégegyszer...és utána mégsem:), abból nekem mindig nagyon messzemenő asszociációim lesznek. Hol és hogyan alakul ki egy emberben az érzés, hogy "Mindegy, hogyan cselekszem, jó lesz az úgyis!"?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.10.07. 20:21:11

Még egy gondolat erejéig visszajöttem. Látva a képeket és a tudósításokat bízom benne, hogy a társadalmi szolidaritás meg fog nyilvánulni, mert ezek az emberek tényleg nem tehetnek róla, hogy ilyen helyzetbe kerültek. Ezeknek a honfitársainknak mindenük odaveszett, és ez nem víz. Ezt nem lehet csak úgy lemosni. Tényleg földönfutók lettek. A kárukat senki nem fogja teljesen megtéríteni. Annyit nem ad senki amennyire szükségük lesz. Nem tehetünk mást, adnunk kell hogy könnyebb legyen nekik az újrakezdés.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.10.07. 20:27:17

Változatlanul igyekszem megértő lenni. :) És konstruktív. Én most a segítésre helyezném a hangsúlyt. Itt a tél, ezekbe a házakba nem lehet visszamenni. Fedél kell a fejük fölé minél előbb. És hűtő, és szekrény és ruhák, cipő a gyerekeknek és még sorolhatnám. Rengeteg pénz. Én még nem láttam bankszámlaszámot. Bízom benne hogy van, illetve lesz.

Ismeretlen_138032 2010.10.07. 20:47:02

Értem én:) Engem biztosan nem kell győzködnöd.

Samu 2010.10.08. 08:18:35

De van bankszámlaszám. Íme: A vörösiszappal elöntött területeken élők megsegítésére a Katolikus Karitász gyűjtést szervez. Az adományokat a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlájára várják, a közlemény rovatban az „ISZAPÁR” megjegyzést kell feltüntetni. Külföldről az alábbi adatok alapján küldhetnek adományokat: Katolikus Karitász Raiffeisen Bank IBAN HU09 1201 11480012 4534 0080 0007 S.W.I.F.T.: UBRTHUHB Katolikus Karitász - www.karitasz.hu ----------------- A hírt a www.magyarkurir.hu honlapról másoltam ide. (Biztos van más számlaszám is, én ezt a felhívást ismerem.)

Samu 2010.10.08. 09:05:25

Most olvastam az alábbiakat a www.inforadio.hu oldalon: ---------------------------- A kolontári önkormányzat gyűjtést indított a harmincöt, földönfutóvá vált családnak az újrakezdéshez. A pénzadományokat a 11748090-15427298-06540009-es számlaszámra várják. ----------------------------- (Íme, itt egy újabb számlaszám, lehetőség a segítésre.)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.10.08. 11:57:04

Köszönöm a számlaszámokat, mindenki eldöntheti melyikre küldi. Ide másolom a Katolikus Karitász ide vonatkozó elérhetőségét. http://www.karitasz.hu/hirek/113
süti beállítások módosítása