HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Ekézés

2011.01.27. 22:01 Morgó Medve

A ma reggeli hírműsorban az egyik kérdező szájából egy mondat hangzott el amely arról szólt, hogy az egyik nagy párt elnöke Amerikában turnézik és  - és innentől idézem - "...odakint az országot ekézi".

Azért ez a szó tényleg találó. Ha nem számítom a mezőgazdasági tevékenységet ma hallottam először. Nem egy szép kifejezés de kétségtelenül találó. Mondhatott volna a szerkesztő úr bucsmolást, simfelést, mondhatta volna, hogy az Amerikában körúton lévő pártelnök rossz hírünket kelti, esetleg beárulja a jelenlegi kormányt. Nem, a szerkesztő úr ezt találta mondani, én meg életemben először hallani. Először elmosolyogtam magam, ahogy elképzeltem egy sima földdarabot amint az eke megy végig sorról sorra és bontja meg ennek a simaságnak az egységét. És azt gondoltam, hogy ez nem is rossz, jól kifejezi a dolog lényegét, bár kétségtelenül a nyelv szépségének megőrzésében való szerepe vitatható.

Azért nagy dolog egy új kifejezés születésénél jelen lenni. Illetve ott van az ember mindnél de csak akkor kapja fel a fejét amikor már naponta ötvenszer hallja például a bedől vagy bedőlés szót. Vagy amikor már mindenki biztosíték kiverésről beszél  meg beárazásról. A beszólásról már nem is beszélve, hiszen ez már lassan teljesen elfogadott lesz. Gondolom már az Akadémia tudósai is komolyan foglalkoznak azzal, hogy az Értelmező kéziszótár következő kötetébe ezt is beleveszik, természetesen már a mai használatnak megfelelő helyen. Most viszont időben fülön csíptem ezt az ekézést, kíváncsi vagyok mennyire fog elterjedni.

Mert az említettek azért elterjedtek rendesen. Pedig egyszerű és csúnya kifejezések, sokkal szebbek vannak rájuk a magyar a nyelvben. De a média valahogy szereti ezeket az egyszerűsítéseket. Azért még ma is megrándulok ha egy televíziós bemondó vagy hírolvasó szájából azt a szót hallom, hogy kirúgták. Pedig lehetne úgy is mondani, hogy elbocsátották, elküldték, munkaviszonyát megszüntették stb.  Vagy nyilvános ház helyett a kuplerájt, prostituált helyett kurvát. Nekem mind a kupleráj mind pedig a kurva szó csúnya szónak számít, szerintem semmi keresnivalója nincs sem a nyomtatott sem pedig az elektronikus médiában. Mégis ott vannak. Hát sajnos silányul a nyelvünk. Pedig egy nép számára két dolognak nagyon fontosnak kellene lennie: egyik a haza a másik pedig pedig a nyelv. Hiszen mi magyarok itt ebben a hazában mind ugyanazon a nyelven beszélünk. Aminek tisztaságára, szépségére mindannyiunknak ügyelnünk kellene. Nekünk egyszerű embereknek is, de a médiában szereplőknek  feltétlenül. Ők ugyanis a példa. Az egyszerű halandó úgy gondolkozik, hogy ha ők így mondják akkor biztos így is lehet mondani. Lehetni lehet, csak nem szép. És rombolja a nyelvünket.

Végül ha más is szeretné eredetiben hallani ezt az ekézést megteheti:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/01/27/09/Ma_reggel_2011_januar_27_.aspx

1 óra 27 percre kell beállítani, vagy úgyis mondhatom, hogy a képernyőn látható óra 7.48-at mutasson.

8 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr925182029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13764 2011.01.28. 14:53:28

köszönöm a múltkori aggodalmakat és jókívánságokat. (én meggyógyultam, a kollégám a negyedik antibiotikum-kúrát kezdi épp.) nem tudom, mióta van ekézés, de így tízezer kilométerről és öt éve kiszakadva a napi élő beszédből is biztos vagyok benne, hogy bizony már egy ideje :-)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.28. 15:47:03

Hát akkor én le vagyok maradva. :) Én még most hallottam először.

Ismeretlen_94118 2011.01.28. 20:00:32

Ma váltvaforgató ekét használunk. Teljesen egységes képet mutat a tábla a használata után normál körülmények közt. Honnan az ötlet és mit akar kifejezni? Nem értem. Mondjuk nem is kell nekem mindent.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.28. 20:39:44

Én nem tudom honnan van az ötlet de szerintem azt akarja kifejezni, hogy egy ellenzéki pártelnök rosszakat mond Magyarországról és ezzel árt nekünk mert nem jönnek a befektetők. Ezt érti az alatt, hogy "odakint az országot ekézi" Vagyis rossz színben tünteti fel az országot és az azt irányító kormányzatot.

Ismeretlen_94118 2011.01.29. 15:20:21

Kösz. Ennyire nem vagyok hülye. De Te írtad: rossz hírét költi, beárulja, befeketíti, lejáratja, hírbe hozza, kígyót-békát kiabál rá, befújja/beköpi. Csak ami eszembe jut. Mind többet fejez ki, mint az, hogy ekézi. Legalábbis nekem.

Ismeretlen_26298 2011.01.29. 20:06:06

Én csupán azt írtam, hogy megjelent egy számomra új kifejezés amit idáig nem hallottam. Ami nyilván az én hibám mert mint olvashattuk más már hallotta évekkel ezelőtt. Egyébként megnéztem a Google-ban, valóban van már néhány találat, leginkább 2010-ből.

Ismeretlen_94118 2011.01.29. 20:42:07

Ok, én is hallottam, de miért ez a kifejezés jelenti a szlengben azt, amit... Általában rájön az ember, mi, honnan/miért származik. Legtöbbször azt hiszem, mindenki tudja, csak én vagyok csekély értelmű. Aztán kiderül, hogy nem mindig.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.29. 20:58:05

Sajnos erre nem tudok válaszolni. Én hallottam és elgondolkoztam rajta.
süti beállítások módosítása