HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A bevásárló központok méreteiről

2011.02.22. 11:30 Morgó Medve

A megjegyzések alapján fontosnak tartom megjegyezni, hogy írásomban nem is igazán a bevásárló központról írok, hanem az úgynevezett hipermarketekről. Kérem, hogy akik ezután olvassák erre gondoljanak. Elnézést a pontatlanságért.

Szerintem egy bevásárló központnak is van egy optimális mérete. Ebből a szempontból optimálisnak azt tekintem ami még nagyságával nem riasztja el a vásárlót. Tehát amikor nem riad el az intézmény méreteitől, az ezzel arányos árumennyiségtől és eleve el sem indul, mert egy ekkora nagy üzletközpontot úgysem tud bejárni annyi idő alatt amennyit rászánt a vásárlásra. Úgy meg végképp nem ér semmit az egész ha elkezdi az áruház egyik végében és megindul, majd a felénél már hullafáradt és egyébként is rettenetesen unja az egészet,  tehát odalép a pénztárhoz fizet és megy haza.

Az megint nem nagyon megy, hogy ma a harmadát nézem meg, holnap a másik harmadát és három nap alatt megvan az egész, mivel ezek a bevásárló centrumok többnyire a város szélén vannak és ilyen benzinárak mellett az ember nem szaladgál minden nap oda. Ergo úgy tűnik én lemondok ezen nagyáruház látogatásáról, pontosan azért mert bazi nagy területen terül el és tényleg hatalmas árukészlete van. Én meg egyszerűen nem vállalom fel, hogy végig járjam.

Persze mondhatja bárki, hogy akkor ne járjam be. Menjek ki, vegyek meg ezt meg amazt, amire momentán szükségem van és menjek haza. Ez megint nem megy, mert ha már ott vagyok megnézem ezt is meg azt is, meg különben is nem könnyű megtalálni azt a néhány árucikket sem amiért kimegy az ember. Így aztán tényleg inkább nem megyek sehová. Illetve elmegyek a konkurenciához mert ott végig tudok szaladni az  áruházon. Mert az embernek szüksége van a teljesség érzésére. Nem belekapni ide meg oda, hanem átfésülni az egész áruházat ha már ott van. Egy kivételével ezt valamennyiben meg lehet tenni, ez az egy van aminek kétszer is nekiszaladtam már és mindkét alkalommal idő előtt feladtam. Bevásárlókocsimban néhány vásárolt cuccal odaléptem a pénztárhoz, kifizettem és mentem haza.

És akkor most jutottam ahhoz a részhez amihez ugyan nem értek mert soha nem tanultam, de valahogy érzem, hogy egy áruház nagyságának igenis van valahol optimuma. Mondjuk négyzetméterben számítva. Lehet, hogy disszertáció hegyek születtek már a témában, bár a példa nem ezt mutatja, hiszen több áruházlánc is van nálunk különféle nagyságban. Most én csak négyre gondolok, abból három viszonylag könnyen átfésülhető de a negyedikhez tényleg minimum egy nap kell. Pedig ott sem úgy néznek ki a polcok mint a Szovjetunióban a brezsnyevi időkben, hogy 20 méternyi baltikumi sós heringet 14 méternyi liszt követett. Itt az árukészlet tényleg kiemelkedően nagy, nyilván hatalmas energiákat és pénzeket ölnek bele, hogy minél szélesebb árukészlettel várják a kiváló fizikai állapotban érkező vásárlókat.  Akik aztán vagy végignézik a teljes árukészletet vagy nem.

Persze lehet, hogy bennem van a hiba. Lehet, hogy egyedül vagyok aki úgy gondolja ha már kimentem a város szélére akkor szeretnék minél hatékonyabb bevásárlást, azaz átfésülni a teljes árukészletet és mindent megvenni amire otthon szükség van és olcsó. Hát ha ez tényleg nem általános akkor valóban nem érdemes optimális nagyságról beszélni. Ha viszont más is úgy gondolkodik mint én akkor bizony van optimális bevásárlóközpont nagyság. Minden esetre én már kétszer futamodtam meg de ebben nyilván az is benne van, hogy én egy picikét lusta is vagyok az ilyesmire.  Mindenesetre ez így nagy hirtelen kijött belőlem, igaz előtte elég sokáig érlelődött.

10 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr75182042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2011.02.23. 18:12:14

Annyira morgós ez a bejegyzés :) Olyan nagy az áruház, hogy nem tudom bejárni, muszáj mindent megnézni, célirányosan nem jó. :) Ez a zsolcai út auchanja lenne? Remélem lesz egy élelmes csapat, aki beküld abba az áruházba golfkocsival vásárolni :) Másik ötletem pedig az lenne, hogy gyűjtsenek a számodra minél nagyobb méretű reklámújságokat! :)

ferko 2011.02.23. 18:46:03

Vajon mi lehet az a paraméter, ami a bevásárló központ méretét korlátozza? Bejárható méret (vásárló fizikai korlátai)? Embertől függ, de lehet pihenőket telepíteni, kávézót mondjuk vagy valamilyen közösségi területet, ahol megpihennek, látják ki mit vásárolt (hol találta azt a húst kedvesem? Nézze milyen pólót találtam!) Belátható méret (vásárló szellemi képességei)? Nem unja meg, képes a túra végéig odafigyelni az áruválasztékra. Emlékszik mit látott az elején stb... Mondjuk mi tart vissza, hogy egész nap ott legyél? Oké auchan jellegűben nem lehet leülni (azért elfáradsz), de egy plázában igen (Mondjuk Miskolcon nem tudok nagy plázáról). Mi van még? Optimumról írtál, mitől lesz egy az EGY egyénfüggetlen optimum. Vagy több optimum van minden célközönség típusnak? ui.: mi az optimális méretű könyvesbolt szerinted? :) Amiben minden megvan, vagy amiben van ami tetszik és leülhetsz nyugodtan beleolvasni?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.23. 18:55:45

Igen az. Figyelj, ez csak arról akart szólni, hogy egy áruháznak is van optimális mérete, ami abban merül ki, hogy minél több ember bemenjen és minél jobban megrakott kocsikkal álljon be a pénztárhoz. Ha az emberek el se mennek mert túl nagy, vagy feladják és idő előtt elhagyják az áruházat az nem jó már nem jó, akkor baj van az optimummal. Tehát tervezzünk olyan nagyságot amin még végigmennek és tele kocsival fejezik be a vásárlást. Persze mint írtam, lehet, hogy bennem van a hiba de ha sokan vagyunk ilyenek akkor megint nem optimális az áruház mérete. Tehát ez szerintem egy közgazdasági-matematikai-marketing feladat. Ja igen, az ember mindig gazdaságosságra törekszik, ha már kiment a világ végére szeretné teljesen bejárni az áruházat nehogy kimaradjon valami igencsak akciós és jó befektetésből. Ha ezt nem tudja megtenni mert elfárad a harmad négyzetméternél, rosszkedvű lesz és otthagyja az egészet és nem törekszik arra, hogy máskor is kimenjen. Bonyolult dolog ez akárhogy is nézzük.:)) Tehát célirányosan nem jó szerintem. Ezek a nagyméretű reklámújságok minek is kellenének?

ferko 2011.02.23. 19:00:02

Miért kellene az egészen végigmennie egyszerre az embernek? Budapesten két bejárat van, egyik felé vannak az élelmiszer jellegűek, ott bemész és megveheted a napi dolgokat. Másik felén meg a többi. Akkor már két áruház van, nem?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.23. 19:19:16

A bevásárlóközpont méretét - jelen esetben - a leülés nélküli bejárhatóság és a bejárhatóság ideje korlátozza. Persze vannak fiatalok akik képesek végigjárni az egészet néhány óra alatt de az én korosztályomnak is van vásárló ereje tehát ránk is érdemes lenne odafigyelni. A leülési lehetőségek nekem tetszenének. Időnként olyan helyzetbe kerülök, hogy külföldieket (hölgyeket) kell elkísérnem ilyen helyekre, az egyedüli leülési lehetőség a cipőosztály. Időnként felpróbálok egy-egy cipőt és pihengetek. Na látod ha ott ebben a madaras tescóban is meg tudnék pihenni időnként talán rászánnék egy-egy napot és becserkészném a teljes áruházat. Egyébként Miskolcon van Pláza meg plázajellegű intézmény is. De az nem jó, sok a bolt és drágák. Szerintem a memória nem számít bele, ilyen helyeken az ember - pont a méretekből adódóan - nem jár vissza oda ahol már volt. Ha valami jó dolgot talál beteszi a kocsiba és megy tovább. A feladat bonyolultabb mint egy átlag optimalizálási feladat mert nem elég a belépőket regisztrálni valamint a feljegyezni a kijövetel paramétereit, hanem valóban figyelembe kell venni a vásárlók korát és nemét, sőt azt is egyedül voltak vagy párosan, esetleg családosan. De egy biztos: optimum van valahol. A tárgybeli áruháznál talán az lenne a jó döntés ha nem törekednének, hogy m i n d e n t áruljanak és elférnének kisebb területen. Vagy, hogy előrevivő legyek, tényleg kellenének pihenő "szigetek". Egy könyvesboltnál jobb a helyzet mert fajlagosan kisebb helyen tulajdonképpen minden könyv elfér. És egy könyvesboltban már lehet csoportosítani és ott már nem törekszik teljességre az ember. Sőt sokszor bemegy, kérdez, ha megvan a könyv megveszi, ha nincs megy tovább.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.23. 19:22:05

Igen az már két áruház valóban. De itt fontos a benzinköltség is. Messze van, tehát az ember igyekszik minél jobban kitermelni a kipöfögés költséget meg még némi nyereségre is vágyik az alkalmi vételekkel. Ezért mindegy hogy kétfelé van szedve mindkettőt be akarja járni.:)

Ismeretlen_14594 2011.02.23. 20:57:36

Nem akartam írni, de csak kijön: szerintem az írásban teljesen kevered a hipermarket és a bevásárlóközpont fogalmát.

ferko 2011.02.23. 22:09:35

Évekig jártam heti rendszerességgel hiperbe, mivel a munkahelyem mellett van egypár. Soha nem jutott eszembe végignézni az egészet. Kb egy órát tudok eltölteni egy ilyen helyen, utána unom az egészet. Ha elnézelődök az egyik helyen a másikat nem nézem meg. Másrészt én csak azt veszem meg ami kell, mostanában kapok egy listát és nagyon ritkán veszek mást is :) ui.: mostanában aldiba járok, amit ott veszek egy fordulóval felviszem a harmadikra. A hiperekben én azt erős korlátnak érzem, hogy nem vagyok hajlandó kettőnél többet fordulni a csomagokkal. mérnök vagyok nem hordár!

gyöngy 2011.02.23. 22:49:04

Hát bizony, én sem akartam hozzászólni. De végül is megértem Morgót. Az embernek viszolygása van a sok árutól és attól, hogy ezt mind igenis nézze végig. Ha többen vagyunk (mármint a család) bizony előfordul, hogy mobiltelefonon keressük egymást. Szörnyű ez nézelősdi bevásárló program, és senkinek sem ajánlom. A leggyorsabban úgy oldom meg bevásárlást, hogy egyedül megyek és mindig határozottan tudom, hogy mit akarok venni. Biz' Isten találó a mondás: az idő pénz! Így nem érdekel, ha pár száz forinttal többet fizetek, de legyen nyugalmam! A hiper-szuper elijeszt, ráadásul sehol senki, akitől lehetne tanácsot, véleményt kérni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.02.24. 09:26:50

Gigi, igazad van, valóban keverem őket. Ebben valószínűleg benne van az is, hogy nem nagyon szeretem az idegen szavakat, így a hipermarketet sem. Újra elolvasva már látom, hogy le kellett volna írnom mert így valóban félreérthető. Úgy tényleg egyértelműbb lett volna. Bevásárló központ az azért más. Annyira igazad van, hogy pontosítottam a dolgot a főlapon is. ferkonak és gyöngynek: Az Aldi nekem nem jött be, többször próbálkoztam vele, nem igazán tudtam megszeretni. Valóban az lehet a megoldás, hogy listával megy az ember, mert tényleg időrabló elfoglaltság. Persze azok akik szeretnek vásárolni ők másként élik ezt meg.
süti beállítások módosítása