HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hazatelefonálás Moszkvából

2012.10.28. 10:24 Morgó Medve

Azért voltak Moszkvában érthetetlen dolgok is, mint például ez a fénymásolás. Mert azért az tényleg érthetetlen a közönséges halandó számára, hogy amíg a Szovjetunió első számú könyvtárában csak 100 főnek fénymásoltak egy nap, addig a tőle 10 perc járásra lévő Országos Műszaki Könyvtárban korlátlanul lehetett másoltatni. Én naponta másoltattam 40-50 oldalt és a kutya sem tette szóvá. Erre a mai napig nem találok magyarázatot.

A telefonálás más tészta. Első körben ezt sem értette az ember, aztán valamiféle magyarázatot csak kitalált. Mert az ember ilyen. Nehezen fogadja el az érthetetlen dolgokat így aztán agyal, hogy vajon mi lehetett annak az oka, hogy a nyolcvanas évek végén a Szovjetunió első számú telefonközpontjában a Gorkij utca elején 2 órát kellett várni amíg kapcsolták a mi miskolci lakásunkat. Viszont ha elmentem bármelyik barátomhoz, onnan közvetlenül tárcsázhattam a számunkat. Mert a dolog tényleg így működött akkoriban.

Mielőtt tovább mennénk vessünk egy pillantást erre híres Központi Telefonállomásra, amely mint látjuk idén 160 éves:

 

Vagyis az ember elment a fent említett Telefonközpontba, kifizetett 3 rubelt egy 3 perces telefonbeszélgetésért aztán leült és várt. Nem egyedül, a teremben mindig voltunk vagy harmincan, sokszor ülőhelyre is várnunk kellett. Körülöttünk körben számozott telefonfülkék voltak és egy hangszóróból szinte folyamatosan hallottuk, hogy melyik hívó melyik fülkébe menjen be. Miskolc esetében még azt is bemondták, hogy Magyarország. Mindezt az egészet színesítette az, hogy a fülkékben gyakran kiabálni kellett, hogy például Minszkben, Bakuban, Tbilisziben vagy Vlagyivosztokban megértsék azt amit a telefonáló a kagylóba mondott. Nem a távolsággal volt a probléma, hanem a telefonvonalakkal.

Ennek megfelelően tehát üldögélt az ember sokadmagával egy nagy teremben és hallgatta a telefonálók kiabálását, miközben igyekezett nem elszalasztani a pillanatot amikor őt hívják valamelyik fülkébe. Én mindig sikeresen meghallottam, de sokszor megfordult a fejemben mi lenne ha nem hallanám meg? Arra nem gondoltam, hogy még egyszer hívnának. Ez azokban az időkben nem volt szokás. Nyilván ha ragaszkodtam volna a  telefonáláshoz újabb 3 rubelért üldögélhettem volna még egy darabig a nem akármilyen hangzavarban.

Ezzel szemben ha elmentem bármelyik barátomhoz onnan simán tudtam hazatelefonálni. Tárcsáztam a 8-as számot, aztán a 36-ot, ami ugye Magyarország száma, majd Miskolc körzetszámát és a lakásom számát és hipp-hopp már beszélhettem is. Na ez hogy a csudában volt? A Szovjetunió Első Számú Telefon Állomásáról, amely szintén bekerült a rendesebb orosz nyelvkönyvekbe 2 órai várakozás után tudtam hazatelefonálni, a cimborám lakásáról pedig azonnal, ahogy mi neveztük korábban, crossbar rendszeren keresztül hívhattuk a lakásomat. Közvetlen tárcsázással, automatikusan, kezelő közreműködése nélkül.

Hát ezt nem értette akkoriban senki. Először arra gondoltunk, hogy nyilván nem kell hagyni, hogy a nép elkényelmesedjen. Csak üldögéljen az utazó ha már Moszkvában jár. Az is meglehet, hogy amikor megépítették a crossbar rendszert Moszkvában is, az ország felelős vezetői úgy dönthettek, hogy ha már megvan ez az egész minek szétbontani, egyébként is nem árt ha rajta tartjuk a szemünket a vidékieken és a külföldieken. Igaz, hogy ide csak a csóró külföldiek jártak, hiszen a gazdagabbak a szállodai szobájukból közvetlenül telefonálhattak. Én mindenképpen nevelő hatást véltem felfedezni ebben a szívatásban. Mert nem volt más, hiszen a technikai lehetőségek már megvoltak a közvetlen tárcsázásra is.

Végezetül egy érdekesség. Az alábbi képet 2010 januárjában készítettem egyik jobb szállodánk halljában, közel a Recepcióhoz. Nyilván arra szolgált, hogy ha valaki telefonálni akart a Recepció ide kapcsolta a hívott felet. A hívó pedig innen tudta lebonyolítani a beszélgetését. Kíváncsi lennék az utóbbi időkben milyen gyakorisággal vették igénybe a szálló lakói ezt a fajta szolgáltatást?

Mint látjuk egyszerre két ügyfél is beszélhetett. Bár az is lehet, hogy ez is része a manapság divatos retró hullámnak. Király lehet mobil telefonnal a zsebben felhívni a nagyit, megmutatni a gyerekeknek hogyan is éltünk mi, amíg nem volt mobil telefon. Hát így.

6 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr555182288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2012.10.28. 13:25:42

Voltak ennél hosszabb várakozások is egy pár évvel korábban. Egy harkovi csoportot vezettem idehaza 1972-ben. A vezetőjük haza akart telefonálni Harkovba. A Nyugatinál lévő postán kértük a harkovi számot délelőtt 10 óra körül és délután 5-kor kapcsolták. Addig ott ültünk és vártunk, nem mertünk kilépni sem a váróteremből. Egy évvel később amikor mi voltunk kint egy három hetes üzemi gyakorlaton hazaindulás előtt táviratot adtam fel Leningrádból- ma Szentpétervár- hogy várhatóan mikor érkezünk. Egyetlen feltétele volt, hogy magyar nyelven tudjam elküldeni a nemzetközi postahivatalból, hogy nyomtatott nagy betűkkel írjam le a szöveget. És láss csodát: helyi idő szerint este hat körül adtam fel, és egy órán belül már meg is kapta a feleségem Miskolcon.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.10.30. 12:44:15

Érdekes, én innen soha nem telefonáltam oda. Igaz, amikor már szükségem volt rá már otthonról is lehetett közvetlen tárcsázással. Azért mindkét eset lehetett egyedi is. Bár nem lehet tudni mi volt az általános. Mindkettő csodálkozásra ad okot.

Samu 2012.10.30. 14:49:24

Emlékszem, egy régi munkahelyemen a kolléganőm a hivatalos interurbánt mindig úgy hívta meg, hogy "tízszeres díjjal, azonnalra", különben órákig kellett volna várnia, hogy behozzák. Szerencsére ez már történelem.

Ismeretlen_26298 2012.10.31. 06:43:02

Gondolom a kolléganő türelmesebb lett volna ha a saját pénzéből kellett volna kifizetnie a telefonálás díját. Egyébként ez már tényleg történelem. :)

Samu 2012.10.31. 09:05:54

Nem türelem kérdése volt, hanem csak így tudta elintézni azt, ami a munkájához feltétlenül szükséges volt. Nem maszek telefon volt, hanem teljesen hivatalos. A főnöke tudtával és engedélyével csinálta. Egyébként ez nem volt egyedi eset, mert akkoriban általában így hívták meg a fontos interurbánokat, különben csak délutánra jött be a vonal.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2012.11.01. 07:00:16

Jó gazdag cég lehetett. Bár gyanítom, hogy inkább költségvetési szerv lehetett. Én még ilyenről soha nem hallottam. Nekünk még a crossbar vonalat is kérni kellett a telefonközponttól ha mondjuk Gyöngyösre kellett telefonálni.
süti beállítások módosítása