HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Apróságok 2.

2015.01.12. 10:09 Morgó Medve

Hallgatom a TV-t (mivel a hátam mögött van) és azt mondja valaki, hogy amikor lerombolták Amerikában az ikertornyokat akkor Párizsban eltűntek a kukák, helyüket nejlonszatyrok vették át, meg ha a boltban letette valaki a táskáját már szóltak is rá a biztonságiak, hogy vegye magához, ne hagyja ott. Ezzel kapcsolatban elmesélnék én valamit.

Mikor még sűrűn jártam Moszkvába egyszer Ferihegyen észrevettem egy magára hagyott sporttáskát az egyik oszlop mellett. Én akkor már tudtam, hogy ez veszélyt is jelenthet, mást se hallottunk meg olvastunk a médiából, szóval felvilágosult polgárként odamentem az információhoz és elmondtam megfigyelésemet az ott dolgozó hölgyeknek, és vártam az elismerő pillantásokat. Meg a tűzszerészeket. Hát azok elmaradtak. Az egyik hölgy fogta a táskát és berakta magukhoz a pult mögé. Ezek szerint vagy nem hallgatták és olvasták amit én, vagy nem nagyon tartottak holmi merénylettől. 

A másik dolog, ez az ártatlanság védelme vagy vélelme. Azért az látszik, hogy a társadalom az évek során megtanulta, hogy bár az ártatlanság védelme jobban emészthető és jobban is hangzik, de valójában ártatlanság vélelméről van szó. Ezért lepett meg néhány napja amikor egy fiatal embertől ismét az ártatlanság védelméről hallottam. Mivel egy pillanatra meg is állt azt hittem, hogy rájött a hibára, de nem, ott folytatta ahol abbahagyta. Pedig szerintem itt tényleg arról van szó, hogy a gyanúsítottnak jár az, hogy csak vélelmezzük, hogy ő követte el a bűncselekményt. Vagyis feltételezzük. Biztosra csak a bírósági tárgyalás után mehetünk.

A harmadik meg, hogy némelyik TV riporter rendszeresen úgy köszön el, hogy vigyázzanak magukra. Ami szerintem egy bizalmas forma, mondhatja szülő a gyerekének, testvér a testvérnek, gyerek a szüleinek, pár a párjának és még hosszan sorolhatnám a lehetséges résztvevőket, tehát mindenképpen egy szoros családi, rokoni, szerelmi vagy baráti kapcsolatot feltétételez. Idegen embertől ez csak közhely, üresen hangzik, nincs belső tartalma, hiszen nem feltételezzük mondójáról, hogy tényleg nagyon izgatná, hogy személy szerint velünk mi történik.  A 40 év alatt sokszor köszöntem el hallgatóktól tudva, hogy utaznak haza, mondjuk az ország másik végébe, mindig megelégedtem azzal, hogy jó utat kívántam. Amiről itt szó van meghagytam a kedvesüknek és legjobb barátaiknak. Vagy nem jól látom?

7 komment

Címkék: Apróságok Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr857063823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.01.17. 10:27:49

Igen, szerintem is bizalmas, személyes forma, én olyankor szoktam mondani, ha tudom, hogy az illető éppen olyan egészségi, lelki állapotban van, ami fokozott odafigyelést igényel. De engem például az is zavar, hogy újabban némely boltban a pénztárosok úgy köszönnek el, hogy "további szép napot". Nem tudom, ez valami külföldi mintára honosodik-e meg nálunk, de ettől senkinek nem lesz szebb a napja, amellett, hogy ez is semmitmondó kifejezés egy vadidegentől, tartalom nincs mögötte.

Morgó Medve 2015.01.18. 10:03:41

@exbikfic: Örülök, hogy nem csak én találtam bizalmas formának. Az általad leírt esetben teljesen rendben van a dolog. A "további szép napot" kívánsággal én már kevésbé vagyok szigorú, bár ez meg azért butaság mert lehet, hogy előtte fél órával rúgtak ki a munkahelyemről, aztán mikor mentem haza a szomszéd által ott felejtett gereblye is fejbe vert, ráadásul mielőtt beléptem volna a kapunk egy kóbor kutya is belém mart, szóval ilyen előzmények után nem örülnék a pénztáros - elismerem - jóindulatú elköszönésének. :)

Morgó Medve 2015.01.18. 10:07:50

@exbikfic: A "további" szó nélkül még csak csak el tudom fogadni, a "Jó napot!" helyett, de szerintem helyénvalóbb a viszontlátásra.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.01.19. 14:58:13

@Morgó Medve: Igen, velem is megesett már, amikor olyan napon kaptam ezt a köszönést, hogy arra gondoltam, na, kösz' szépen, ha a nap további része is ilyen lesz! :)))

lordjim 2015.01.27. 14:05:50

@exbikfic: Na bumm!Fejbevágott egy gereblye!Csak pozitívan.

Morgó Medve 2015.01.27. 20:39:45

@lordjim: A gereblyét én írtam. :)
süti beállítások módosítása