HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Címek és titulusok a nevek mellett a tudomány világában

2015.11.29. 10:54 Morgó Medve

Legutóbb azt ígértem, hogy segítek megfejteni egy névből és különféle címekből álló kifejezést, melynek tulajdonosa meglehetősen szép tudományos pályát futott be élete során. Erről volt szó: Professor emeritus Dr. h.c. mult. Dr. Szabó Béla DSc. Mindenekelőtt rögzítsük le, hogy olyan emberekről van szó, akik tudományos munkájukkal lettek doktorokká, tehát azokról nem beszélünk akik a diploma mellé automatikusan megkapták a doktori címet. Javaslom lássunk neki.

A Dr. Szabó Béla azt jelenti, hogy az illető valamilyen tudományos szinten már fel tud mutatni valamit. Ez így ahogy van még lehet egyetemi doktor is (kisdoktor), lehet a tudomány kandidátusa is, PhD doktor is, nagydoktor is, sőt még akadémiai doktor is. Éppen ezért időnként ezeket ki is hangsúlyozzák. Például az egyetemi doktor odaírja, hogy Dr. univ, a kandidátusok és nagydoktorok szavakkal kiírják ezt a tényt, az akadémiai doktorok szintén. Ezt lehet úgy is kiírni, hogy valamely tudomány kandidátusa vagy doktora vagy akadémia doktor az illető, lehet azonban az angol rövidítést is használni. Erre szolgálnak a CSc, DSc. címek. Az előbbi a tudományok kandidátusát, míg az utóbbi a tudományok doktorát jelöli. A PhD fokozatot szintén a név után írják. Pl. Dr. Szabó Béla PhD.

Ezek után térjünk vissza a példánkhoz. Megállapíthatjuk, hogy az illető a tudomány doktora vagy akadémiai doktor. A másik Dr. és a h.c. azt jelenti, hogy az illetőt valamely egyetem tiszteletbeli doktorává fogadta. Itt az illtő saját egyeteme is szóba jöhet.  Ez esetben már így néz ki a példánk: Dr. h.c. Dr. Szabó Béla DSc. A h.c. a latin doctor honoris causa rövidítése. Abban az esetben ha az illető több egyetem tiszteletbeli doktora akkor megjelenik a mult. szócska is, ami a többszörösségre utal: Dr. h.c. mult. Dr. Szabó Béla DSc. Mire az ember több egyetemen is díszdoktorrá válik korban is szépen előrehalad, eléri a 70 éves kort és egyszerű professzorból professor emeritussá lesz, ha a munkahelyén felterjesztik erre és az illetékes testületek elfogadják a javaslatot. A professor emeritus azt jelenti, hogy nyugdíjas professzor. Néha láthatunk ilyet is, hogy  professor emerita. Ez esetben egy hölgyről van szó. Végezetül foglaljuk össze mit tudunk a példánkban szereplő Szabó Béláról.

Azt tudjuk, hogy Szabó Béla a tudomány doktora (DSc), több egyetem díszdoktora és nyugdíjas professzorként dolgozik tovább ameddig kedve tartja. Természetesen a variációk száma sokféle, hiszen nem beszéltünk a habilitált professzorokról, az akadémikusokról, valamint az itt szereplő elemek is különféle módon variálhatók.  Mindenesetre az itt leírtakkal már kezdhetünk valamit, ha meg figyelembe vesszük a korábbi írásaimat is biztos vagyok benne, hogy nem lesz olyan cím vagy titulus egy név környezetében amivel ne tudnánk mit kezdeni.

2 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr108123912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiraly.andras 2016.08.29. 09:48:20

A tiszteletbeli doktor rövidítése miért lenne egybeírva? A "honoris causa" rövidítve nem "h. c."? Szerintem semmi nem indokolja a szóköz eltűnését.

Morgó Medve 2016.08.29. 11:04:39

@kiraly.andras: Természetesen külön kell írni így is, én inkább a kinézetet tartottam fontosabbnak a h. c. írásánál. Mivel előtte már kiírtam külön, úgy gondoltam szebben mutat ha nem teszek szóközt. Igazad van, nem indokolja, csak én szebbnek tartottam mintha így írtam volna, hogy h. c.
süti beállítások módosítása