HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Tepertőt sütök

2017.03.12. 12:51 Morgó Medve

Azért ez a 2.500 forint egy kiló tepertőért túlzás. Bár kétségtelen, hogy a tepertő könnyű dolog, sok fér egy kilóra, de akkor is. Szóval sok az a 2.500 forint. Valamikor a közalkalmazott, vagy ahogy akkoriban mondtuk a hivatalnok ebédidőben csak kiszaladt a hivatalból, vett az ABC-ben 20 deka zacskós tepertőt meg 3 zsemlét, megette a téren a padon és megvolt az ebéd. Zacskóban adták, innen az elnevezés, hogy zacskós tepertő. Szóval ez a tepertő igencsak az olcsó dolgok közé tartozott. Nem úgy mint manapság.

Persze fokozatosan szoktattak hozzá bennünket a 2.500 forintos árhoz. Eleinte csak néhány helyen láttuk, el is fordultunk rögtön, hogy nehogy má' ennyi pénzt adjunk érte. Ha valahol láttunk olcsóbban, boldogan vettünk belőle. Aztán szép lassan megszoktuk ezt is. Én már legalább negyedik alkalommal vettem ilyen 2.500 forintos tepertőt. Ami kétségtelen, hogy finom. Nem tudom mi a titka, de tényleg finom. Azért a csúcs az idei miskolci Kocsonya Farsang volt, ahol 7.000 forintot is elkértek egy kiló tepertőért. Bár kérni lehet, nem tudom mennyit adtak el belőle. Én nem voltam ott, csak hallomásból tudom.

Aztán meguntam ezt a tepertő "terrort", vettem két kiló zsírszalonnát és úgy döntöttem saját kezembe veszem a dolgot. A zsírszalonnát úgy kínálták, hogy bőrmentes, ami csak részben volt igaz, nagyjából 10 %-nyi mennyiségen bizony ott volt a bőr is. Sebaj, egy kilónyi mennyiségért nem sok az 500 forint, még ha van benne néhány darab bőrös rész is. Ezzel nem kell foglalkozni, majd lerágja az ember ha oda jut, hogy ennie kell.

Némi hezitálásra adott okot, hogy vajon megvan-e rendesen mosva, vagy nem ártana megmosni. Ha egyben lett volna megmostam volna. Így viszont, felaprítva nehéz lett volna, eltekintettem a megmosástól. Különben is, több órát fog sülni, itt bizony minden el fog pusztulni ami káros az emberi szervezetre. Úgy hogy meg nem mostam, csak kicsit jobban felaprítottam mint ahogy megvettem.

Ezután egy lábasba tettem elegendő mennyiségű bolti zsírt, éppen csak annyit, hogy a beledobott zsírszalonna darabok ne a láng által melegített puszta lábasba hulljanak. Ha ezt tennénk, addig amíg egy kevés zsír kisülne a zsírnak valóból néhány darab kicsit megpirulhatna. Én ezt úgy mondanám, hogy kíméletessé tettem a folyamat első részét. A zsírszalonna darabok már a frissen felolvadt zsíradékba hullanak. Igaz, a bolti zsír minősége meg sem közelíti az általunk kiolvasztott zsírét, de a mennyisége elhanyagolható az összes kiolvadt zsírhoz képest, tehát a minőséget nem rontja le számottevően. 

Tehát a megolvadt bolti zsírban landoltak az apróra vágott zsírszalonna darabok. Innen a dolog elég unalmas, sűrű kevergetés mellett jó 3 és fél órát kell sütnünk, igen csak lassú tűzön. Ezt követően löccsintsünk bele egy kevés tejet. Csak úgy érzék alapján, ahogy szegény anyám mondta, arázomra.  Ezt ismételjük meg még vagy háromszor. Isten őrizz, hogy egyszerre öntsük bele a fenti mennyiséget, a fele zsír biztos kifolyna a lábasból. Szép lassan, kis mennyiségenként kell ezt csinálni. Ez a tejecske biztosítja majd, hogy szép barna lesz a mi tepertőnk. Ezután még egy fél órácskát süssük nagyon gyenge lángon és már kész is van a mi házi töpörtyűnk. Nekem olyan finomra sikerült, hogy hamarább ettem meg mint az ajándékba kapott 20 dekányi 2.500 forintos tepertőt. 

Az az igazság, hogy le kellett volna mérnem mennyi finom házi zsírt, és mennyi tepertőt kaptam az 1.000 forintomért, de mire ez eszembe jutott már elég jelentős mennyiségű tepertőt zabáltam fel. Csak úgy frissen, melegen. Hová mértem volna már akkor? De legközelebb megmérem. Viszont mérés nélkül is tudom, hogy megérte a dolog. Finomabb is lett, olcsóbb is volt, úgy hogy megismétlem majd a dolgot. Addig is ajánlom másoknak is, érdemes a 4 órát kevergetni. Egy könyvvel kell kiülni a konyhába, vagy még jobb, egy újsággal. Rajta, próbáljuk meg!

62 komment

Címkék: Evés-ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3812331803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.03.13. 09:11:37

Nagymamám is mindig így sütötte, egy kis tejet öntött hozzá. Én a tepertőt nem nagyon szerettem, csak a zsírt kultiváltam, annak így tejjel sütve volt egy jellegzetes, finom íze.

élveteg 2017.03.13. 11:24:46

Azért olyan drága mert még nem találták ki hogyan lehet hamisítani Mert a szójából,pektinből meg egyéb állományjavítóból összegányolt szart, azt el lehet adni mint húsból készült szalámit

para_noir 2017.03.13. 11:31:04

Fú, de szeretem a tepertőt :))))

inebhedj - szerintem 2017.03.13. 11:50:30

Rakj mellé krumplit is sütésnél, amúgy svábosan erősíti az ízét.

KAtti 2017.03.13. 11:57:21

Ha sütőben sül, akkor is kell gyakran kevergetni vajon?

elzee 2017.03.13. 12:07:30

Az elején a bolti zsír helyett használj vizet... a sütés során elpárolog belőle.

William Kidd 2017.03.13. 12:12:49

En magam meg nem fogalmaztam meg igy, de a kifejezes helyenvalo: teperto terror. Megis mit kepzelnek, hogy a sertes egyik legertektelenebb reszet kisutve keletkezo mellektermekert, ilyen horror arart kernek? Emberek hat a szinhus serteskaraj illetve szuzerme olcsobb kilora, ki volt az az elmebeteg, aki kitalalta, hogy a teperto ennyibe keruljon?!

TechNick 2017.03.13. 13:04:25

A '80-as években a menzán a tepertőkrémes kenyér megvetett kaja volt az alsó tagozatosok között. Mi kétpofára zabáltuk. Szintúgy a szalonna a szegényember eledele volt, én imádtam és hagymakarikás katonákon nőttem fel. Ma a szalonna ízetlen, ehetetlen és vizezett, a tepertő meg a "hülyének is megéri". Szart eszünk, be kéne tiltani az élelmiszer adalékolást, gyorspácolást és pancsolást!

Rwindx 2017.03.13. 13:05:02

Én néha látok 3000-ért is a bosnyák téri piacon. Tényleg horror ár.
Jó sütni kell, meg macerás, meg energia, de annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik, és ezek szerint ennyiért is megvesszük.

cselaxi 2017.03.13. 13:20:37

@élveteg: Itt az igazság. NEM lehet hamisítani.

WinstonSmith 2017.03.13. 13:31:33

@William Kidd: A zsír sohasem volt a legértéktelenebb része a sertésnek. Zsírral főztek, sütöttek, tartósítottak és ezt is ették. Nagyobb érték volt - vagy legalább ugyanolyan - mint a színhús. Csak a mai kókusz, pálma és olivaolajas korunkban nézik értéktelennek....

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 13:40:48

Kérdezik az öreg hentest:
- Józsibá, hogy lehet az, hogy a kolbásznak ezer forint a kilója a tepertönek meg kétezer?
- Hát fiam, kolbászt bármiből tudok csinálni, tepertöt meg csak szalonnából.

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 13:43:18

... blogmotor vagy moderáció?

Arany Sakál 2017.03.13. 13:45:28

@WinstonSmith: Teljesen igazad van.
Sőt!
Aki egy kicsit is ért a táplálkozás-élettanhoz és/vagy a takarmányozáshoz, annak evidens hogy az állati zsír a "legértékesebb" része az állatnak.

ha a takarmányozás oldalról nézzük, egységnyi mennyiségű zsír előállításához 4x annyi takarmány kell mint a fehérjéhez. Ezért a sertéshizlaldákból kikerülő disznók szalonnamentesek, és alkalmatlanok kolbász-szalámigyártásra is...
Másrészt az érkezési oldala: 2 akkora a kalóriatartalma mint a fehérjéknek, a zsírban oldódó vitaminokhoz, és at egészséges életvitelhez elengedhetetlenek.
A zsírra alapozott energiabevitel tünetmentessé teszi a diabéteszt, nem okoz inzulinválaszt és megelőzi az epekövet, sok más kórsággal egyetemben amit "civilizációs tünetegyüttesnek" becézünk.
Éljen a friss tepertő!
ha a hitvány csirkemell 1500 akkor a tepertő 2500 ért is méltányos...
tegnap sütöttem ki 1,5kg bőrős libahájat, a mellékterméke szintén tepertő...

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 13:46:10

@William Kidd: Kevered egy nyersanyag meg egy feldolgozott késztermék árát.

miyagawa 2017.03.13. 14:08:28

Gyerekkoromban is vízen kezdték a zsírszalonna kisütését, és tejet adtak hozzá a végén, hogy szebb/barnább színe legyen.
A posztban írt 4 órás időtartamot erősen túlzottnak érzem, ennyi idő alatt egy üstnyi zsírszalonna sült ki. Annyira nem kell kis lángon óvatoskodni, főleg, ha kevergeted.
Az utóbbi években bőrös kacsahájból szoktam kacsatöpörtyűt készíteni, igazán pompás, főleg kicsit húsos alapanyagból. Időben pedig simán elfér egy ebéd előkészítése mellett.
Ízben annyival finomabb, mint a boltban kapható, hogy egy napon nem lehet említeni a kettőt. De ez igaz a zsírra is, az egyébként akár hamisítható is, ízben nem sok köze van a boltinak a házi zsírhoz.

Quantum Torrentino 2017.03.13. 14:10:02

Az 500 forintos 1 kg szalonnából lesz, tegyük fel 20 dkg tepertő és 80 dkg zsír. Ha a zsírtól eltekintünk, akkor máris megvan a 2500 Ft-os tepertő.
De ne tekintsünk el teljes mértékben, hiszen fogyasztható (bár a saját tapasztalat azt mutatja, hogy nemhogy tepertő készítés, hanem a túróscsúszára szórt kevéske pirított szalonnakocka készítése során megmaradó zsír 90%-a hamarabb fog megavasodni, minthogy elfogyjon). Viszont adjuk hozzá a munkát, befektetett energiát. Mennyit kell keverni? Három órát? Aki keveri, három óra alatt mennyi pénzt kereshetne? Ez is beleszámít a végtermék árába. A három óra alatt mennyi villany/gáz fogy el a melegítésre. Ez is. Hány kiló tepertő készítés után kell kidobni a keveréshez használt fakanalat? A három órán túl mennyi idő elmosni az edényeket, mennyi mosogatószer, szivacs használódik el? Ezek is. A többi költség (csomagolóanyag, szállítási költségek, profit itt azért nem releváns, mert a nyers szalonna árában is benne vannak).
Ahogy @eßemfaßom meg áll is utalt rá, a végtermék ára nem egyenlő az előkészítéséhez használt nyersanyagok árával. Aki ezt nem érti meg, az gondolkodjon el, hogy miből és főleg miért kap fizetést a munkájáért.

gigabursch 2017.03.13. 14:23:57

Háj alá zsírt???

Jesszus.
Egy kevés víz kell alá, hogy a gőz meglazítsa a tepertő kockákat.
Majs kirotyog az belőle utána.

Amúgy a tepertő maga az viszonylag zsírmentes, ellenben a relatív fehérje tartalma épp ezért magas.

De erre még a kósernorbik nem jöttek rá...

Göntér László 2017.03.13. 14:26:28

A pörcről (tepertőről) nekem az alábbiak ugranak be. Nálunk nyugatabbra, a szalonnát és a zsíros részeket veszélyes hulladéknak tekintik, ezért a vágóhidak jelentős összegeket fizetnek ezek elszállításáért. Most jön a magyar kamion és azt mondja, én elszállítom tőled a veszélyes hulladékot, tehát nekem fizess az elszállításért. Szépen elhozza Magyarországra, ahol még sokan zsírral főznek (sütnek) és szeretik a valamikori szegények táplálékául szolgáló tepertőt. Ezért a szállítmányt elviszi egy pajtához, ahol a veszélyes hulladékból zsír és tepertő lesz. Ezeket itt Magyarországon belül jó pénzért értékesítik, így a veszélyes hulladékért fizetnek a kibocsájtók is meg a vásárlók is. A hazai dietetikusok pedig kedvükre szörnyülködhetnek, hogy mit is eszik a magyar fogyasztó. Ezért lehet olyan faramuci helyzet, hogy a színhús (comb, karaj) olcsóbb mint a szeretett pörc.

GallaiG 2017.03.13. 14:27:55

Tetszik az írás, csak azzal van egy kis bajom, hogy fő üzenete 25 évvel a kommunista hiánygazdaság bukása után is annak szemléletén alapul. Fogjuk már fel, hogy a piacgazdaságban nem a mindenható árhivatal álmodja meg a dolgok árait! Amiből aztán hiánygazdaság lesz. Hanem a piac határozza meg.
Magyarán: ha 100 ezer forintért el tudják adni a tepertő grammját, mert lesznek, akik annyiért is megveszik, akkor annyi lesz az ára.
Nem ez a terror, hanem az árhivatal, az árakba, kereskedésbe, reklámpiacba belepofázó diktátorok, akik ezzel elég hamar a hiánygazdaságot okozzák.

fordulo_bogyo 2017.03.13. 14:35:20

Elhiszem, hogy nagyon finom lett, ketelkedek abban, hogy olcsobb.
Mashol megmertek:
Hentesnél vásárolt 1 kg zsírszalonnából 35 dkg tepertő és 55 dkg zsír sült ki. Igy az alapanyag ~1500Ft, plusz harom oranyi munka, es a felhasznalt energia ara.
Fairnek tunik a kesztermek bolti ara (abban ugye az eloallito munkabere es a bolt koltsegei is benne vannak).

gigabursch 2017.03.13. 14:39:17

@fordulo_bogyo:
S az elpárolgott vízzel mi lett?
~40%!!!

Ott még gyakorolni kell a mérést...

fordulo_bogyo 2017.03.13. 14:48:20

@gigabursch: Mondasz valamit... :-)
Akkor meg annal is kevesebb lehetett a teperto!
A viz is es zsir is tavozott.
Akkor meg jobb az arak aranya.
Koszi!

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 14:49:48

@Göntér László: "a valamikori szegények táplálékául szolgáló tepertőt"

Ezt nem tudom honnan szoptad.

Medgar 2017.03.13. 14:50:01

@fordulo_bogyo: A posztoló máshol is ingyen dolgozik...

miyagawa 2017.03.13. 14:53:50

@fordulo_bogyo: nem tudom követni a számaid.
35+55=90, a kiindulás 1 kg zsírszalonna volt.
1 kg zsírszalonna 500 ft, miért számolsz kb 1500 Ft-tal?
Feltételezem, ez az a 3 kg alapanyag ára+ az energia, munkaköltség és kijön a 2500 ft/kg?
És a melléktermékként keletkezett 165-195 dkg zsírral mi lesz? Nem adják el véletlenül?

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 15:04:26

@miyagawa: Nebasz a végén még kiderül, hogy a hentes nem a két szép szemedért süti a tepertőt hanem még keresni is akar rajta miután befizette az adókat a 2500Ft-ból.

miyagawa 2017.03.13. 15:27:52

@eßemfaßom meg áll: nem az a problémás, hogy keresni akar rajta, meg adókat fizet.
Az anyagköltsége - ha boltban szerzi be az anyagokat, pedig biztosan nem - 1500 ft.
A bevétele 2500 ft a töpörtyűn, + 1.95 kg házizsír 700 ft/kg (de akár 1000 FT/kg is lehet)=1386-1950 Ft, azaz 3886-4450 ft.
Gondolom, ebbe a 2386-2950 ft-ba azért belefér a munka, energia költség és az adó is.
Nos, rajtam nem keres ennyit, az fix.

ROBERTO 2017.03.13. 15:52:56

Hát, akinek a gyomra beveszi az étolajat, az egyen azt! :-)

10 kg nyers zsírszalonnából
- 5-6 kg zsír
- 1,5-2 kilónyi tepertő nyerhető
A többi az elpárolgó víz (sütési veszteség :-) )

Tehát 1 kiló tepertőhöz kb 5kg zsírszalonna kell és lesz kb 3 kiló zsír is melléktermékként.

@Quantum Torrentino: A túrós csusza készítésekor nincs zsírmaradék.... ha van az nem csusza!! Ugyanis a szalonnazsíron kell megforgatni, megpirítani kissé a tésztát (hogy ne tapadjon össze), a szalonnazsír a lényeg, a kisült szalonnakocka (tepertő) pedig a melléktermék amit dekorációként és "fűszerként" hasznosítanak.
Persze a mai kifordult világban a kifőtt tésztára olajat öntenek (hogy ne tapadjon össze), és ezt tálalják tejfölös túróval és erre szórják azt a 3 szem tepertőt..., és ezt merik csuszának nevezni, és csodálkoznak, hogy megmarad a szalonnazsír.

Egyed_embere 2017.03.13. 15:56:58

Budapest Vásárközpont, Boat-show: 1 kg mangalica tepertő 8.000 Ft!

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 15:57:11

@miyagawa:
Mondjuk azért, mert 1 kg tepertőhöz 3 kg zsírszalonna kell?

4 órára, ami idő alatt a tepertő kisül, sok a 3000 Ft-os bár? Ennél a Mekiben is többet fizetnek.

"A posztban írt 4 órás időtartamot erősen túlzottnak érzem, ennyi idő alatt egy üstnyi zsírszalonna sült ki."

Gondolod, hogy ha csak 1 keménytojást akarok főzni, az 5 perc, de ha 4-et (egyszerre), akkor 20 percig kell főznöm?

Esetleg ha nem egy lábos pörköltet akarok, csak egy kistányérral, akkor az megvan negyedóra alatt?

Főztél te már életedben bármit, teát is beleértve? Mert kurvára nem úgy tűnik.

@gigabursch:
Nem, a víz azért kell, hogy le ne égjen.

@Göntér László:
"a valamikori szegények táplálékául szolgáló tepertőt"
Biztos tudsz ennél nagyobb baromságot is, pedig ez sem volt kicsi.

Mellesleg nyugaton is felhasználják az állati zsírokat mosószerkészítéshez. Szóval amiket írsz, az bizony baromság.

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 15:59:16

@Egyed_embere:
A mangalica szó egy ártöbbszöröző jelző, a hülyék meg ki is fizetik.
Holott már többször kimutatták, hogy semmivel sem egészségesebb, mint a többi disznófajta húsa (zsírja stb.-je).

Csaba Hentes 2017.03.13. 16:12:27

@Quantum Torrentino: Köszönöm! Nem kellett leírnom!! :)))

miyagawa 2017.03.13. 16:23:52

@cardiobascuralis 3:
Nagyon benéztél valamit.
"4 órára, ami idő alatt a tepertő kisül, sok a 3000 Ft-os bár? Ennél a Mekiben is többet fizetnek." - nem a 4 órára sok, hanem a 3 kg-ra, merthogy ennyinek neki sem áll. Nagyobb tételnél az idő nem nő arányosan, de ezt nem én írtam, hanem te.

miyagawa 2017.03.13. 16:33:19

@Egyed_embere:
Aki kifizeti, megérdemli sorsát.
Emlékszem még a mangalica majdnem kihalása előtti időkre, mikor a falusi házaknál természetes volt a disznónevelés, aztán természetesen a disznóölés (amit ma már pénzért mutogatnak). Nem volt az véletlen, hogy a mangalicát, ami egy zsírdisznó, lecserélték a falusiak húsdisznókra, mivel a hús-zsír aránya a mangalicának nagyon rossz volt, a hús meg sokkal drágább volt, mint a zsír. Semmi nem indokolja, hogy ismét tenyésztésben tartsák, mivel a "egészségesebb mangalica" csak sokkal magasabb áron adható el, hogy ugyanazt a bevételt hozza, mint a húsdisznók.

Quantum Torrentino 2017.03.13. 16:46:58

@ROBERTO: Igazad van, nem nevezhetem csúszának, ugyanis nem szoktam megforgatni a zsírban a tésztát. De lehetne bármi más is, amire pirított szalonnakockákat teszek, csak szemléltettem, hogy nálam az ilyen kis mennyiségű szalonna kiolvasztása után megmaradó zsír sem kerül felhasználásra, pedig szeretem a zsíros kenyeret gulyás krémmel :-).

eßemfaßom meg áll 2017.03.13. 16:50:33

@miyagawa: Ha ez ekkora biznisz szerinted akkor használd ki, nyiss tepertőboltot.

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 16:52:19

@miyagawa:
Akkor ezt ki a faszom írta, pöcörő:
"A posztban írt 4 órás időtartamot erősen túlzottnak érzem, ennyi idő alatt egy üstnyi zsírszalonna sült ki."

Másrészt miért ne állna neki?
Ha neki elég 1 kiló tepertő? Az nem kevés ám.

Gondolod, hogy az ember nem áll neki gulyást főzni üst alatti méretnél, mert az is legalább 4-5 óra (igazi ínyencek szerint inkább 24-48 óra)?

bontottcsirke 2017.03.13. 17:10:20

1. Páran már említették a lényeget, hogy kábé 1 kg normális zsírszalonnából lesz jó esetben max 40 dkg tepertő, tehát ha az alapanyag/költség/baszakodás háromszögben ezt sikeresen értelmezzük összejön az a 2500ft. Cserébe nem kell a panelban újrafesteni a falat.

2. Ezek a bolti nyesedékek nem igazán alkalmasak tepertőkészítésre, mert nem elég vastagok. Legalább 4 centi vastag zsírszalonna kell, mert a végén krumplinyomóval össze kell nyomni kissé, hogy a felesleges zsír távozzon, különben könnyen avasodik.

3. Szar minőségű lengyel nyesedék-sertészsírral ne rontsd el, inkább talán mégis egy kis víz az elején. Ja és ha találtál normális zsírszalonnál egyszerre legalább három kiloval kezdj.

Komojtalan 2017.03.13. 17:17:01

@miyagawa: Én meg azt gondolom alkalmazott vagy. Az "adócsökkentéseknek hála" 60-80% adót kell fizetni egy vállalkozónak. Magyarul ha keresel 100 forintot, abból 20-40 forint a tied, a többi az államé ... Persze minél nagyobb egy cég annál kevesebbet, de a töpörtyű készítés nem tipikusan multi tevékenység. Amúgy nem tudom hol vásároltok, a Kossuth-téri piacon 1600-2000 között van a töpörtyű, 500 forintért meg szenvedjen vele aki akar.

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 17:33:28

@bontottcsirke:
"a végén krumplinyomóval össze kell nyomni kissé, hogy a felesleges zsír távozzon, különben könnyen avasodik"
Marhaság. Voltam falun pár hízóvágáson, többfelé az országban, sehol nem csináltak ilyet.

A tepertő egyébként is csak frissen (max 1 hónapig) jó, amíg roppan. Amikor már megereszkedik, akkor egye, aki akarja.
1 hónap alatt meg nem avasodik meg.

"nyesedék-sertészsírral ne rontsd el"
Nem nyesedékzsír, csak nem sült, hanem préselt zsír. Nem ront el semmit, eleve csak egy nagyon kevés kell, hogy ne égjen le a zsírnakvaló, amíg a saját zsírja el nem kezd kisülni.

bontottcsirke 2017.03.13. 18:40:21

@cardiobascuralis 3: ..."Voltam falun pár hízóvágáson"

Az jó, mert én kábé 18 éves koromig minden évben.

Szóval nyugodj bele hogy jobb, ha kicsit préselik

Préselt zsír. Pontosabban hidegen préselt. Jó étvágyat.

hapsi 2017.03.13. 18:51:20

@cardiobascuralis 3: Ha a túrós csuszámhoz készítek tepertőt, azt 20 perc alatt kisütöm. Ha az üstbe rakok 40 kg szalonnát, meg sem melegszik egy óra alatt.

Leooo 2017.03.13. 20:58:04

@TechNick: Tessen szívesnek lenni termelőtől megvenni a rendes 1 hetes füstöléssel készült "érett" mangalica szalonnát, amire nem spriccelik a "füstízű szart"... Ha végképp más nem segít, akkor Mangalica fesztivál minden februárban, egy tisztességes módon megfüstölt szalonna simán eláll egy évig avasodás nélkül! Balmazújvárosi hagyományos mangalicafeldolgozó manufaktúra rulez!

Shadow#9 2017.03.13. 21:56:24

@cardiobascuralis 3:
@bontottcsirke:
Ahogy bontottcsirke mondja, felénk is mindig kipréseltük a töpörtyűt, néhai apám órákig keverte az üstöt, végén krumplinyomóval ki a felesleget. Frissiben, sült krumpli mellé olyan ízbomba, hogy arra nincsen szó! Mennyei eledel!
A manapság vehető bolti cuccok pont ezért olyan rossz ízűek: megavasodik a visszamaradt zsíradék és csinálhatsz vele, amit csak akarsz, sózhatod, ehetsz mellé lilahagymát dögivel, soha nem lesz olyan íze, mint az igazi falusi préseltnek.
Úgyhogy erősen gondolkodom magam is egy tisztességes adag elkészítésén, csak találnék hozzá megfelelő alapanyagot...

cardiobascuralis 3 2017.03.14. 02:49:36

@hapsi:
Csak az nem tepertő. De ne zavarjon.
Ha a zsírt úgy sütnéd, ahogy a turós csuszádra a szalonnát, azt nem nagyon enné meg senki. Vagy ha igen, elég nagy esélye lenne rákot kapni tőle.

"Ha az üstbe rakok 40 kg szalonnát, meg sem melegszik egy óra alatt."
Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.

@bontottcsirke:
@Shadow#9:
Mint írtam, elég sokfelé jártam hízóvágáson, sehol sem láttam.
Mondjuk a tepertő-sült krumpli párostól már említésre is hányás kerülget, de jó étvágyat hozzá.

@Leooo:

De, 1 év alatt prímán megavasodik a mangalicaszalonna is, legalábbis ha levegőn tárolod, nem fagyasztóban.
A mangalica csak a hülyéktől való pénzlehúzásra kitalált varázsszó. Semmivel nem jobb, mint a lapály vagy a Corvald típusú disznók húsa, szalonnában meg rágósabb.

cardiobascuralis 3 2017.03.14. 02:51:06

@Shadow#9:
Ha krumplinyomóval kell kinyomni a zsírt a töpörtyűből, az azt jelenti, hogy aki a zsírt sütötte, nem ért hozzá.
A jó töpörtyű ugyanis kopogós, és nem kell nyomkodni, mert a zsír már kisült belőle.

eßemfaßom meg áll 2017.03.14. 08:24:09

@hapsi: "Ha az üstbe rakok 40 kg szalonnát, meg sem melegszik egy óra alatt" amennyiben ugyanarra a kisgázlángra teszed az üstöt amin a túróscsuszaalapanyagserpenyűt készíted.

eßemfaßom meg áll 2017.03.14. 08:29:30

@cardiobascuralis 3: "szalonnában meg rágósabb" Szomszéd tart mangalicát, amikor vágja szoktunk töle kapni egy darab füstöltszalonnát. Ha kicsit lágyabb lenne nem is kellene vágni, lehetne kenni a kenyérre olyan puha.

A töpörtyűből zsirkinyomkodás alapkoncepcióját se értem, kit érdekel, ha hónapok múlva esetleg megavasodik benne az ottmaradt minimális zsir? Ki a fene tárolja hónapokig? Ha egy hét alatt nem fogy el akkor valaki valamit nagyon rosszul csinált :)

Morgó Medve 2017.03.14. 09:22:15

Nem kívánom lezárni a hozzászólások sorát, nyugodtan írhat még bárki, én csupán szeretnék reagálni a hozzászólásokra. Sokat nem kell írnom, mert ha sok a hozzászóló bizonyos kérdések tisztázódnak, tehát ha én nem tudok újat hozzátenni nem erőltetném a válaszolást minden hozzászólásra.

Mindenekelőtt köszönöm a sok hozzászólást, valamint köszönöm az egymás iránti türelmet, megértést. Voltak apróbb csörték, de az semmi azokhoz képest amik előfordulnak egyes esetekben.

És akkor az én észrevételeim.

Természetesen én is tudom, hogy egy piacgazdaságban mindenki annyiért kínálhatja az áruját amennyiért gondolja, hogy elviszik. Így aztán belefér a 8000 forintos tepertő is. Az én tepertő sütésem tulajdonképpen azért indult, hogy "a franc fog ennyit adni érte, megoldom én ezt olcsóbban is". És megvettem a hozzávalókat és megcsináltam. Igaz, 4 óra sütés kellett hozzá, de az esti programok mellett belefért, átlag 10 percenként kevertem meg. Lehetett volna kevesebb is, de akkor nagy lett volna a kockázat, hogy megég a zsír. Szedtem én már le a lángról barna zsírt és kissé megégett tepertőket. Természetesen a 4 óra sok, de ha nem 2 kiló a sütött mennyiség hanem mondjuk 10 kg ez az idő ugyanannyi, tehát ha nem háztáji tepertőről van szó a fajlagos "keverési" vagy sütési költség máris csökken. Az én esetemben energia költséggel sem kell számolnom (átalány díjat fizetek a gáz után) a keverés meg a szabad időmből telt ki.

Teljesen más a kalkuláció ha eladásra "termelem" a tepertőt mint ha magamnak sütöm. Így már megéri nem megvenni a drága tepertőt hanem otthon kisütni a zsírszalonnát.

Kétségtelen, hogy lehet vizet is tenni alá, legközelebb kipróbálom.

A zsír kinyomása nem rossz gondolat, de én még ilyet soha nem láttam. Gyerekkoromban (falun) minden évben öltünk egy disznót, nem csináltuk ezt a kinyomkodást. Valószínű alaposan kisütöttük a hozzávalót.

Én egyébként a tepertőt kis hegyes erős paprikával szeretem, ajánlom másoknak is.

Érdekes gondolat ez a sütőben való sütés. Azt hiszem egy kis darabbal kipróbálom mi lesz belőle. Az eredményről majd beszámolok.

Ki fogom próbálni a kacsa- és libahájat is, bár nekem inkább kefir hegyeket kellene felhalmoznom a hűtőben. :-)

A zsír nálam elfogy. Sok mindent olajban sütök, de vannak hagyományos ételek amiket csak zsírral tudok elképzelni. Ilyenek például a pörköltfélék, gulyásleves, székelykáposzta.

A mangalicáról én is azt gondolom, hogy nem annyira jobb a minőség mint amennyire drágábban adják a belőle készült készítményeket. Úgy gondolom egy kicsit üzleti fogás ez a mangalica dolog.

A túrós csusza tepertőjének sütésénél "kikerült" zsír kiváló bundás kenyérhez, tojásrántotta készítéshez.

Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat. Nem zártam le, lehet folytatni.

miyagawa 2017.03.14. 11:46:48

@Morgó Medve:
Kénytelen vagyok pontosítani egy helyen: "Ki fogom próbálni a kacsa- és libahájat is".
Töpörtyűhöz csak a bőrös háj (vagy inkább hájas bőr) való kacsa-liba esetén.

cardiobascuralis 3 2017.03.14. 14:08:45

@eßemfaßom meg áll:
Nagyapámék tartottak mangalicát régen. Az öreg a szalonnát imádja.
Aztán egyszer kipróbálta ezeket a magyar fehér hússertéseket. Soha többet nem vett mangalicát utána.

Biztos nem értett hozzá, nem tudta, mi a jó. Végül is csak 90 volt, amikor meghalt, és 89 évesen még megemelte a zsák búzát, tehát nem ágyban feküdt élete utolsó 30 évében.

A zsírkinyomkodást én sem értem, nem is láttam soha sehol.

cardiobascuralis 3 2017.03.14. 14:12:16

@Morgó Medve:
Hát nem tudom, falun egy ember csak a zsírt kevergeti az üstben folyamatosan, hogy le ne égjen. Szerintem amit 10 percig nem keversz, azt ki is dobhatod, megég, megkeseredik a zsír stb.

Morgó Medve 2017.03.14. 14:48:21

@miyagawa: Igazad van, én is arra gondoltam. Gyerekkoromban sokat ettem, falun éltem. Nagyon finomak voltak ezek a tepertők, még egy kis kacsamáj is került mellé.

Morgó Medve 2017.03.14. 14:51:00

@cardiobascuralis 3: Így igaz, egy ember erre volt ráállítva. Ott viszont nyílt lángon sült, hamar megkapta a láng az alját ha nem keverték. Én itt néztem a TV-t és az órát, 10 percenként kimentem és megkevertem, majd visszafeküdtem. Nálam azért volt elég a 10 perc mert volt lángelosztó is és nagyon kis lángon sütöttem.

hapsi 2017.03.14. 18:45:12

@cardiobascuralis 3: Te írtad, hogy 1 tojást megfőzni x perc, 5 tojást megfőzni nem 5-ször x perc. Erre próbáltam volna rávilágítani, hogy a te 3 kg szalonnád, meg két 3 mázsás koca szalonnájának a kisütése az nem így működik... Nem könyvből tanultam, minden évben vágunk 2 db 3 mázsást. Azt, hogy tejet öntenek bele, itt olvastam először. Annyit hozzáteszek, hogy nem a tepertő miatt sütjük ki a szalonnát, hanem a zsír miatt. A tepertő finom pár napig, aztán a kutyák eszik. A hófehér zsír a lényeg, abba pedig nem kívánok tejet.

hapsi 2017.03.14. 18:48:39

@eßemfaßom meg áll: Az üstöt fával fűtöm. Ha valaki szerint 20 dkg cuccot felmelegíteni ugyan annyi idő, mint 40 kg-ot, azzal nem vitatkozom. Nem látom értelmét...

eßemfaßom meg áll 2017.03.15. 07:34:20

@hapsi: Ez pusztán enerkiaközlés kérdése. Egy gyertyaláng fölött petricsészében 20deka szalonnát kisütni is tovább tart mint 40kilót az üstben rendesen megrakott tűzőn.

petimegmondja 2017.03.15. 08:52:52

Több szám is keringett, de végül nem számolta ki senki:

Kiindulás: 10kg szalonna á 500.-Ft/kg = 5000.- + 5x 1kg-os vödör á 150.-Ft = 750.- + 4óra munka á 800.-Ft/h = 3200.- + 4x 1kWh energia á 40.-Ft/kWh = 160.-
Végeredmény: 5kg sült zsír á 500.-Ft = 2500.- + 2kg töpörtyű á 2500.-Ft = 5000.-

Kiadás = 9110.-
Bevétel = 7500.-

Kisüzemileg az év biznisze!

Házi előállítás esetén - a vödör (750.-) + munkabér (3200.-) = -3950.- = Kiadás = 5160.- = Megtakarítás = 2340.-

Rám átlag kéthavonta jön rám a töpörtyűevés. Ilyenkor 30dkg-ot szoktam venni. Tehát alkalmanként hihetetlen 351.- forintot veszítek azon, hogy frisset veszek.

A fenti arányok természetesen a henteseknél kapható, szójával (is) hízlalt, vizes ipari sertésre vonatkoznak.

Az avasodást is a maradék víztartalom okozza. A tiszta, szárazon, légmentesen, hidegen és sötétben tartott zsír évekig eltartható.

eßemfaßom meg áll 2017.03.15. 18:10:58

@petimegmondja: mondjuk az avasodáshoz a víznek nem sok köze van, a zsirt az oxigén avasítja.

cardiobascuralis 3 2017.03.15. 21:48:30

@hapsi:
Csak tudod, ha kisütsz 10 deka szalonnát kis edényben nagy lángon, akkor a hőenergia jóval nagyobb felületen éri a szalonnát.

Kisülne ugyanannyi idő alatt üstben is, ha arányosan ugyanakkora felületen ugyanakkora hőt tudnál vele közölni. Illetve a 10 deka is órákig sülne, ha csak a serpenyő kis felületét melegítenéd kis lánggal.

Szóval nézz utána nyugodtan, hogy kettőnk közül nem én írtam itt hülyeséget.

A tej hozzáöntéséről én hallottam már és láttam is, semmi baja nem lesz a zsírnak, a parasztember nem hülye. A sütés végén szoktak beleönteni egy kevés tejet, hogy szebb színű legyen a tepertő.
Viszont nem tudom, miért nekem címezted, mert erről nem én írtam korábban.

Leooo 2017.03.16. 15:55:44

@cardiobascuralis 3: Hát persze, hogy mélyhűtőben kell tartani...
A disznófajta megválasztása meg ugye ízlés(és hozzáférés lehetőségének) a kérdése, ami ugye az ízlés esetében nem lehet vita tárgya...!
süti beállítások módosítása