HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Húsvét hétfő

2006.04.17. 23:15 Morgó Medve

Tulajdonképpen Húsvét lévén erről az ünnepről kellene írnom, hiszen ma a férfinépesség nagyrésze felkerekedik és megindul, hogy különféle kölniket, spréket és egyéb illatszereket bevetve meglocsolják a hölgyeket, majd zavartan helyet foglalva ledöntsenek garatjukon valami erősfélét étvágygerjesztőnek, mintha a magyar embernek kellene étvágygerjesztő amikor az asztalon finomabbnál finomabb sonkák várják sorsuk beteljesedését  nem beszélve a gusztusos fasirozottakról, házkolbászokról amit az ünnep kedvéért az asszonyaink még meg is főznek, szóval azért ledöntik aperitif gyanánt faluhelyt a jófajta pálinkát, városban a boltban vett "barackízű szeszesitalt" amiről évtizedekig azt hittük, hogy barackpálinka de hála az EU előírásoknak ma már tudjuk, hogy akármiből készült alkohol és barack aroma keveréke. Egy kicsit meglepett annakidején egyébként mikor a hires cég barackpálinkáiról is kiderült, hogy  a fenti módon készült. Szándékosan nem irtam a cégnevet, nem akarok ötleteket adni de  sajna nincsen pénzem  perekre  melyeket esetleg hitelrontás miatt indítanának ellenem. Bár lehet, hogy túlbecsülöm naplócskám jelentőségét. :)

Az ilyen helyeken a fogadókészség is megvan, az asszonyok lányok boldogan ajánlják fel testük egyrészét, gyakran hajukat eme népszokás ápolására. Ez tekinthető a hagyományos locsolkodásnak.

Aztán a férfiak egyrésze családra korlátozza a locsolási szokásait, ennek megfelelően a kínálat is szerényebb. Elárulom magam is ennek vagyok híve, igy is töltöttem a mai napot. A fiatalok, már nem hívei a locsolkodásnak, tessék-lássék módon letudják a családot, legközelebbi ismerősöket és többnyire elmennek bulizni valahová. 

Éngem viszont mindig lenyűgöz a hírműsorokban bemutatott folklór jellegű locsolkodások bemutatása. Ha egy TV csatorna ad magára kiküld egy forgatócsoportot valahová, leginkább Hollókőre ahol népviseletbe öltözött lányok futnak vidáman visongva a szintén népvisletben pompázó csizmás, mellényes legények hideg vizes vedrei elől.
Természetesen mindenki tudja, hogy ezek a legények-leányok egyébként farmerben és pulóverekben járnak de olyan jó úgy csinálni mintha valóság lenne. Pedig ők is tudják meg mi is, hogy show ez a javából. :)

Szólj hozzá!

Címkék: Ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr105181108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása