HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A szibériai borbély

2007.05.13. 06:15 Morgó Medve

Tegnap délután elment az Internetem. Talán kicsit jó is volt. Kiültem az erkélyre, olvasgattam, hallgattam a madárcsicsergést, szóval nem is volt annyira rossz. :)

Aztán mikor már nem nagyon láttam beballagtam és sietve bekapcsoltam a TV-t. 20 órára egy érdekesnek tűnő filmet igért a műsorujság, ami nem is műsorujság igazán, hanem csak egy szerény kis Észak-Magyarország mellékletecske. Mint korábban már irtam nem veszek Teleholdat meg ilyesmit. Szóval bekapcsoltam és vártam a filmet. A film címe korábbról ismerősnek tűnt és mikor megjelent a főcím és láttam, hogy Nyikita Mihalkov rendezte már nagyonis örültem, hogy nem szalasztottam el. Aztán örömöm egyre csökkent, egyre inkább bosszantott az a szörnyűség, az a giccs ami lepergett előttem a képernyőn. 20 perc után ingerülten kikapcsoltam és elkezdtem írni morgolódásomat. Mivel nem volt Internet, csak úgy egy szövegszerkesztővel. Most viszont van már, így bemásolom ide, mit is írtam első felindulásomban:

"26 perce nézek egy filmet. Egy nagyon tehetséges orosz filmrendező rendezte. Szerintem a legtekintélyesebb, legtehetségesebb ma élő rendező. Többek között a Csalóka napfény rendezője is, de ő rendezte az Etűdök gépzongorára című filmet is meg még sok más nagyon jó filmet. Ez meg itt a hátam mögött egy borzasztóan rossz film. Mert hátat fordítottam neki és elkezdtem írni ezt a kis morgolódást meg értetlenkedést.

Nem értem ugyanis mi vezethetett oda, hogy egy tehetséges filmrendező kiadjon a keze közül ilyen fércművet. Mitől rossz ez a film?
Hát attól, hogy nem tudni miről szól, hogy úgy jelenít meg orosz körülményeket és embereket mintha soha nem látott volna ilyeneket. Hogy oroszul is beszélnek benne (ekkor feliratos) meg magyarul is, ami gondolom az angolnak felel meg. De mitől tudna egy orosz kadét 1885-ben folyékonyan angolul, hogy egy amerikai nővel fesztelenül csevegjen és berúgjon a vonatban? Aztán hirtelen az utcán robbanás majd lövöldözés, üldözés zajlik. Ki robbantott, miért robbantott? Anarchisták? Forradalmárok? A filmből nem derül ki. Mint ahogy sokminden más sem.

Ha az amerikaiak csinálták volna mindent értenék. Láttam én a Doktor Zsivágót is, tehát nem meditálgatnék itt. Dehát ezt Nyikita Mihalkov rendezte! Én nem tudom van-e köze Amarikának a filmhez, mindenestre a főcím angolul megy. De lehet, hogy otthon csinálta. De akkor általánosságban kérdezem: miért van az, hogy valaki otthon kiváló rendező aztán elmegy Amarikába és rögtön elkezd bulvárfilmeket rendezni, tucatfilmet a hollywoodi álomgyár szintjén? Igy volt Milos Forman is. Otthon csinálta az igényes jó filmeket aztán Amerikában meg az értéktelen bóvlit.

A pénz nem lehet oka. Nyikita Mihalkov nem szegény ember. A szocializmusban szerényebb vagyona lenne de ott sem halt volna éhen. De most sokkal többje lehet. És van is. Anélkül, hogy a zsebeiben kotorásznék. Így aztán nem értem én ezt a filmet."

Idáig az idézet. Aztán ma reggelre lett Internet, benéztem a www.port.hu-ra, hogy mi is ez a film valójában. Hát igen. Egy 3 órás "szuperprodukció", francia-orosz-cseh-román koprodukcióban, de ahogy olvasom angol pénz is van benne jócskán. Az ember azt hinné a híres rendező kiadta a munkát valami ifjú titánnak és csak a nevét adta hozzá. Nem értem én ezt az egészet, megmondom őszintén. Igazán kár volt egy jó nevet így meghurcolni ezzel a 160 perces szörnyűséggel.

4 komment

Címkék: Filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr575181392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

violyn · www.violyn.freeblog.hu 2007.05.13. 20:01:14

Kedves Morgó! A filmet már korábban is sugározták, kb. 1 éve a késő esti órákban. Emlékszem a filmre, arra is, hogy a családunkban mindenkinek tetszett. Nekem is feltűnt, mily könnyedén társalogtak angolul a kadétok a vonaton az amerikai hölggyel. De később, a film közepére megértettem: a kadétok az akkori arisztokrácia sarjai voltak, akik hadtudományi tanulmányokat folytattak, igazi bajtársiassági viszonyban éltek, kiválóan vívtak, színházakba jártak stb. (Úgy hallottam, a mai orosz elit is ilyen iskolákba járatja gyermekeit.) Miért ne beszélhettek volna idegen nyelveken? Egyetértek abban, hogy nem láttunk művészi alkotást, de ettől még lehetett élvezni filmet. Kicsit a mai ízlésvilág szerint készíthették, romantikus, humoros, szenvedélyes, bár nem happy end-del végződik, de fájdalmasan szép a vége. Kár, hogy nem láthattad Dunnyasát a film végén, a szelíd szolgálóleányt, aki többet elárul a mély szerelemről, mint az a külföldi szépség, akit látva elmehetett a kedved a filmnézéstől:-) Sajnálom, hogy nem nézted végig! Elolvastam a Népszava kritikáját (2000.01.06), ahol kicsit túlzásnak tartom a hazug és üres jelzőt. Megnéztem a port.hu-t. A filmhez hárman szóltak hozzá. Valószínű egyszerű ízlésű, romantikus fiatalok. Nem idézem őket. A lényeg: el vannak ragadtatva a filmtől. Vajon erre mondják: ízlések és pofonok? Van még egy mondás: az emberek sok mindent képesek lenyelni, ha kellően fűszerezzük őket. Nos: nekem a film kellően fűszerezett, igen jó ízű volt. Kedves Morgó! Köszönöm hogy írtál a filmről, és hogy felhívtad a figyelmemet N. Mihalkovra. Keresni fogom a régi filmjeit.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.05.13. 22:03:40

Kedves Violyn! Köszönöm hozzászólásodat. Természetesen én megértem ha valakinek teszik a film. Nem vagyunk egyformák. Jól is néznénk ki ha mindenki igy nézne ki mint én.:) Nade komolyra fordítva a szót megértem ha Nektek teszett. De azért Mihalkovnak vannak másfajta filmjei is, szerintem legjobb filmje a Csalóka napfény. Remélem egyszer alkalmam lesz felhivni rá a figyelmet. :) És abban is biztos vagyok Nektek is tetszeni fog. :)

Vajgerpeti 2007.05.20. 19:11:29

Kedves filmbarátok! Kicsit megkésve, de remélem még nem későn ajánlom figyelmetekbe a mai esti filmet, Yves Montand-al a főszerepben. A Félelem bére 1953-ban készült, fekete-fehér kivitelben, de most utólag kiszínezve, új szinkronnal kerül vetítésre. A sztoriról csak annyit: 500 km-re kell elszállítani egy olajkút égésének megszüntetésére folyékony nitroglicerint, úttalan utakon.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.05.21. 06:36:40

Kedves Vajgerpeti! Sajnos nem jelzi ki a rendszer ha valaki kommentet ír így aztán a Te filmajánlatodat is csak azok látták akik véletlenül benéztek ide. Eredetileg kijelezte csak csúnyának találtam és kivettem. Mármint a kijelző részt a programból. Nekem is úgy szóltak, hogy írtál. Legközelebb a legfrissebb íráshoz írjál majd, függetlenül a témától. Egyébként köszönjük, én megnéztem.:)
süti beállítások módosítása