HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Skála

2007.08.08. 12:56 Morgó Medve

Hallom bontják a budai Skála áruházat. Hát kétségtelen eljárt felette az idő. Amikor felépült a maga nemében tényleg más volt mint amihez hozzászoktunk. Építészetileg is más volt, főleg belsőépítészetileg. Kicsit már olyan volt mintha a Mariahilfer strassén lett volna odaátról a lajtán túlról. Modern volt, látványos, és főleg az árukészlete volt kicsit másabb mint a Corviné, vagy a Luxus áruházé, vagy az egész országot behálózó áruházláncé a Centrum áruházaké.

Mi vidéki emberek ha fontos dolgaink a fővárosba szólítottak bennünket nem hagytuk ki az alkalmat, hogy körülnézhessünk az áruházban, vegyünk ezt-azt amiről Miskolcon még csak nem is hallottunk. Szivesen bóklásztam én is a földszinti Szupermarketben ahol időnként soha nem látott finomságokat vehettem. És hát a szovjet vendégek.

Mint egyetemi oktató gyakran vittem fel néhány napra egyetemünkre látogató szovjet kollégákat a fővárosba. Természetesen a tanulmányút fontos része volt a vásárlás is. Akkoriban még meglehetősen kongtak a moszkvai boltok az ürességtől, hogy a nem moszkvai boltokról ne is beszéljek. Ha az ember átlépte a Moszkvát körülvevő körgyűrűt a kínálat rögtön a negyedére, ötödére csökkent a boltokban. Érthető hát a kontraszt ami mondjuk a GUM áruház és a Skála között mutatkozott. Persze ők fegyelmezett emberek voltak, csak semmi látványos lelkendezés, tudjuk még a kerti törpe is náluk volt a legnagyobb. Számtalan vicc szólt a hatalmas szovjet eredményekről, de azért jól bevásároltak. Meg én is, mert nekem is új és gazdag volt az a választék amivel ott találkoztam.

Aztán egy idő után nem kellett annyit utazni, megnyílt a Nyugatinál is egy Skála áruház. Hasonlóan modern kivitelben és ha lehet még jobb áruválasztékkal. És valami változott a kiszolgálásban is. Kicsit az is nyugatiasabb lett ami az udvarisasságban és a figyelmességben nyilvánult meg. Úgyhogy jó volt bemenni ezekbe a Skálákba.

És hát az a bájos hölgy is illett az új áruház reklámkampányához. Nekem nagyon tetszett annakidején, ezt itt és most töredelmesen bevallom. Fotomodell volt ő is, de azért volt benne üdeség, olyan elegánsan szép volt.

Én azt hiszem először hallottam Demján Sándor nevét is akinek a nevéhez kötődtek a Skála áruházak. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy neki egy kicsit több volt megengedve. Valahogy úgy lehettek az ország vezetői, hogy kell valami kis kitörés, valami ami mutatja a változások irányát. Viszont nem számottevő annyira, hogy megingassa a szocialista ideológiákba vetett hitet.

Nem állom meg, hogy ne írjak arról, hogy sajnálom az épületet. Gazdag ország lettünk. Szükség van az értékes területekre, hogy drága "európai szintű" épületeket és létesítményeket építsünk rá. Jöhetnek hát a dózerek...

5 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr605181437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2007.08.08. 21:40:08

Kiszolgáltak, lebontják lesz helyette új. Anyám is szokta mindig mondani, hogy itt ez volt amott meg az, mikor amióta eszemet tudom az van ott ami most. De én is látok befedett patakot, új épületeket. a BME új épületeiben én nem tanultam, mert végzés utáni évben költöztek át, lassan 10 éve, a mostaniak meg nem értik milyen volt a stoczek büfé. Néznek rám, mint egy őskori leletre. A Schönherzet is felújítják átalakítják, egy év múlva nem is fog hasonlítani a mostanira, 10 év múlva nem is emlékeznek a régire. Ilyen az élet :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.08.09. 09:31:56

Én csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy esetleg fel lehetett volna újítani és kisebb költséggel nyerni egy majdnem új épületet. Tudom, hogy ez tiszta gazdasági kérdés: ennyi a lebontás költsége ami még mindig olcsóbb mint a telekár ugyanott tehát bontunk és felépítünk egy új épületet. Szimpatikausabb lenne inkább ez a verzió: ennyiért felújítjuk, ennyiért eladjuk és a nyereséget meg befektetjük egy másik épületbe. Persze a dolog sokkal bonyolultabb minthogy itt le lehessen írni. A lényeg, hogy mindig sajnálok egy épületet ha lebontják mikor annyi embernek nincs meg nem is lesz egyhamar saját otthona. Valahogy nekem egy épület értéke sokkal nagyobb minthogy csak úgy eldózeroljuk. Főleg ha csak vagy 25 éves. Ne mindegy, nem könnyű kérdés ez.:) Kössz, hogy írtál.:)

csillekerek 2007.08.09. 10:13:18

Tanárúr is biztos emlékszik a mi egyetemönk régi főbejáratára, ami sokkal barátibb, és az épülethez illőbb volt. Vagy a TÜV épületében lévő büfére, ahol rendszeresen fordultam meg másnaposan, előadások után és cirka 200-250 Forintból királyi reggelit csaptam az előadások előtt. A főbejárat egy üvegplázára hasonlít, és a büfét is bezárták már rég. Lerombolták a Valétaszobát, és egy förmedvényt építettek a helyére, a modernizáció nevében. De hisz mi a MFK-n a régi dolgok értékét akarjuk a fiatalokba plántálni, erre mit is kapunk? Na mindegy. Hagyom tanárúrra a morgolódást.

bALEKINA 2007.08.12. 10:51:38

Csatlakoznék Csillekerékhez, csak Dunaújváros viszonylatában. Ott is nagy változások mentek végbe, amióta végeztem. Már csak a főépület a régi, de a belsejét annak is átalakították. A fonoda épületére űrbázisra hasonlító kommunikációs (hangsúlyozom kommunikációs :() csodát emeltek. A salakos pálya helyén, most csodálatos, tavacskás, szökőkutas park van. A menza is bezárt, azt mondjuk még nem tudom, hogy azt lebontják-e vagy felújítják. A menza nélkül viszont máshogy kell megoldaniuk a diákoknak az étkezést, nem beszélve arról, hogy a szakestélyek kiszorultak a tornaterembe (nem kell magyarázni, hogy milyen a hangulata egy tornatermes szakestélynek). Még a főiskola kis öntödéjét is bezárták. :( Szóval fejlődünk-fejlődünk... Biztos jó ez, csak nekem hiányoznak a régi dolgok.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.08.13. 11:41:54

Mindenekelőtt köszönöm a hozzászólásokat. Csak most válaszolok mert a hétvégén 40 éves érettségi találkozón voltam. Csillekerékkel egyetértek, hogy a régi bejárat talán jobban illett az egyetem funkciójához. Én felújítottam volna de a régi építészeti stílus meghagyása mellett. A régi olcsó büfék kora meg lejárt - és ezt irónikusan írom - európai minőségű szenvicseket na persze európai árakért a magyar hallgatói bendőkbe. Pedig az egyetemi hallgató pénztárcájának talán megfelene a régi szendvics is a maga keleteurópai formájában. És persze barátságosabb árért. És végül a tornateremről mint szakestély helyéről. Az a véleményem, hogy ahol egy felsőoktatási intézénynben a szakestélyek olyan fontos szerepet töltenek be mint a selmeci utódkarokon ott a vezetésnek kötelessége m é l t ó körülményeket biztosítani a szakestélyek számára. És ehhez egy izzadtságszagú tornaterem nem igazán alkalmas, bordásfalakkal mint háttérrel. Ha a hallgatóinkat igényességre (is) szeretnénk nevelni ehhez az igényes környezet is hozzá tartozik.
süti beállítások módosítása