HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Kommentek és egyebek

2007.10.02. 04:31 Morgó Medve

Fél 5 volt mikor leültem írni. A konferencián egyik majdnem (egy évvel alattam járt) évfolyamtársam mondta, hogy de jó, hogy mindenre jut időtök. Majdhogynem azt mondta, de ráértek ott az egyetemen. Szavaiból, hangsúlyából úgy vettem ki, arra gondol, hogy a munkaidő rovására. Hát nem igazán. Én ezeket az írásokat általában hétvégeken, vagy hajnalban, vagy délután vagy este írom. Mint most is. Ha otthon lennék a falumban, hallanám a kakasok kukorékolását. Egyébként ma a konferenciáról akartam írni, de visszanéztem korábbi írásaimat, nincs-e újabb komment amire még nem reagáltam és bizony volt. És röstellem, hogy csak most fedeztem fel.

Az a helyzet, hogy mikor ezt a Morgót elkezdtem, a sablont, ami az egésznek a kerete, ami a blog formáját megadja a sok felkínált közül én választhattam ki. Ki is választottam, ezt itt ni, amit láttok. Akkor az olyan volt, hogy a friss kommentek megjelentek a főlapon. Ami egy praktikus dolog - mint a példa is mutatja - mert az ember észreveszi, ha valaki régebbi íráshoz fűz véleményt. Viszont én csúnyának találtam. Így aztán megkértem egy barátomat aki szokott nekem segíteni bonyolultabb blog-ügyekben szedje már le. Le is szedte, és ennek köszönhetően most elfelejtettem reagálni két hűséges kommentezőm észrevételére. Hát igazán sajnálom. Igérem a jövőben 2 hétre mindig vissza fogom ellenőrizni a kommenteket. Mert azt az eredeti - számomra nem szép - állapotot nem szívesen állítanám vissza.

Mert értékes hozzászólások. Nem csak azért mert engem erősítenek meg, hanem úgyanúgy féltik a nyelvünket mint én. Ugyanígy állást foglalnak a mindent elárasztó nyelvi igénytelenséggel szemben mint én. Hogy ne kelljen visszalapozni belinkelem ide csak rá kell klikkelni az ide szóra.

Kedves fiatal olvasóm veti fel, hogy sajnos a nem magyar szakos tanárok is átveszik a TV-ből, rádióból áradó nem odavaló kifejezéseket. Hát bizony ez nagy baj. Mert a tanárra remélhetőleg még mindig felnéznek a nebulók. És ha ők ilyen példát mutatnak akkor bizony arra azt mondja a diák is: "akkor biztos így helyes, akkor én is így mondom". A nyelv szépsége, a nyelvi igényesség egy népnek ugyanúgy féltett kincse kell hogy legyen mint például a műemlékek, a kultúrája vagy a történelme. Nem volna szabad ezt hagyni tönkremenni. Most pedig sajnos ez megy. És ebben pont azok járnak élen amiknek éppen a jó példát kéne mutatni: a TV-nek, a rádiónak, az ujságoknak, a folyóiratoknak. És a tanároknak, akik talán még tartják a frontot. De kicsit körülnézve a felsőoktatásban félek már nem sokáig.

Vejgerpeti barártom lényegében osztja a meglátásaimat. Ő sem érti mik ezek az mr1-ek és társai. És ő sem érti a "szavak erejét". Teljesen felesleges itt mr1-ezni, eddig is jó volt a Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió, ezután is jó lenne. A többi butaságról nem is beszélve. Azóta sem értem mi a csoda az a szavak ereje? Illetve ha megerőszakolom magam értem, de felesleges állandóan bemondogatni. A nagyon zene meg - fenntartom - egy nyelvszennyező kifejezés, ebben a szlogen formában egyenesen bűn a nyelvünk ellen. És abban is igazad van, hogy minden tekintetben hódít az igénytelenség a Médiában. Mi akik máshoz szoktunk bizony most szenvedünk. Szenvedünk ha azt halljuk a rádióból, hogy beszóltak, hogy kirúgták, hogy király, hogy Ragályi Elemér új mozija, desztináció és társai. És a monitoring rendszerektől, pedig van magyar megfelelője: ellenőrző rendszer. Igaz, ezt már évtizedek óta halljuk. És szenvedünk a rossz kiejtéstől, bakizásoktól. Néha tényleg azt hiszem, a bölényeknek volt igazuk, hogy időben kipusztultak. Tényleg a könyvek jelenthetik a megoldást a sok ezeréves ősrégi filmmel szemben amit a TV-ben akarnak ránk sózni. Tudom, nincs pénz, ezek meg már nem szerzői díj kötelesek. De kell lennie pénznek. Én befizetem rendesen az adómat. Meg az ezt most olvasók is. Jó, nem nézünk TV-t, nem hallgatunk ráiót. Dehát híreket csak kéne hallgatni. Hát hallgatjuk is. És közben idegeskedünk, magunkban anyázunk. Na jól kimorogtam magam itt kora hajnalban.:)

Még egy gondolat a bölényekről. Ma már tudjuk, hogy nem teljesen pusztultak ki, a megmaradt ötből aztán az ember úgy százötven év alatt léttrehozott egy 3000-es állományt ami ma a világon van és most már nagyon vigyázunk is rájuk. Igy helyes. Védjünk amink van. A nyelvünket is. A bölények meg lehet, tiltakoznának ha tudnának beszélni.

8 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr735181463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2007.10.02. 19:30:40

Öreg Morgómedve! Az ostoba, értelmetlen, szép magyar beszédünket eltorzító sportriporterekről csak egy adalék: néha-néha belekukkantok labdarúgásnak nevezett magyar foci közvetítésébe. Itt állandóan többesszámban beszélnek a riporterek, miközben a cselekményt egy falábú követi el. Elrúgták a labdát, leszerelték a csatárt, elfejelték a labdát, holott mindezt egy ember követi el. Pikáns lehet amikor egyszerre ketten vagy többen fejelnek egy feléjük szálló labdát. Persze valahol érthető: két szóval kevesebbet kell mondani ha többes számot használnak, és akkor kisebb az esélye annak, hogy hibázik. Egy gondolat a rádióról: évtizedek óta mindig azonos helyen és időpontban szólalt meg kedvenc műsorom: játék és muzsika 10 percben. Ezt is elvették tőlünk.

ferko 2007.10.03. 15:15:59

Általános alanyt hogy fejezzük ki? Amikor nem lényeges ki követte el, de mégsem szenvedő szerkezetben mondod? A labda el van rúgva = elrúgták a labdát. Engem meg a rádió idegesít, hallom ahogy levegőt vesznek. Szinte mindegyik rádióban a legtöbb aki mikrofon közelbe kerül.

bALEKINA 2007.10.04. 09:58:11

Engem azokon a dolgokon kívül, amiket itt olvastam még az is mélységesen idegesít, amikor becézik a szavakat. Például egyik barátnőm mesélte, hogy az udvarlója úgy kínálta meg pattogatott kukoricával, hogy kér-e rágcsit. Miért gondolja egy érett férfinak titulált srác, hogy ezzel majd szimpatikus lesz egy lánynál. Szerintem ezzel pont hogy lealacsonyítja, mert azt hiszi, hogy az a lány csak így ért. ;) Hallottam már olyat is, hogy "majdnem öngyi lettem" vagy "be vagyok baszcsizva" (még leírni is szörnyű). Igen, ezeket általában (tisztelet a kivételnek) a plázacica, vakolókanál volt az oviban a jelem, trendi lánykák használják. ;) (Jó ez a morgolódás! :D)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.05. 12:12:40

Kedves vajgerpeti barátom, a sportriportekkel nekem is van bajom. Mindig valami blikkfangos fogalmazásra törekednek, játszanak a szavakkal aztán ami végül megszületik, hát hogy is mondjam? Hát elég izzadtság szagú butaság. Az meg régi tapasztalat, hogy ha el akarod veszíteni egy műsor hallgatóit tedd át másik időpontra. Tényleg kár ezért a régi jól bevált zenei vetélkedő műsorért. :( Ebben a nyelvészeti dologban nem tudok állást foglalni igazán, talán csak annyit tennék hozzá, hogy a magyarban nem szeretem a szenvedő szerkezetet, főleg nem a beszélt nyelvben. A németben meg az angolban sem, de ott azért sűrűbben használják, hát néha én is. Főleg írásban. Kedves bALEKINA, ezek tényleg szörnyűségek. Pedig a világ sajnos efelé halad. Hát lassan én is öngyi leszek. De előtte még hazefelé beugrom a zöldsibe egy fél kiló pariért meg ugyanannyi ubiért.:))) Jól kimorogtuk maginkat. Kellemes hétvégét.:) Köszönöm a kommenteket.:)

Kolozsi Béla 2007.10.08. 09:28:01

Sokféle szófacsarmány, szó-kapcsolat facsarmány van, a bizarrok között is sokszor ugyan személyesen elutasítható, de leleményességüket illetően mégiscsak lelemények - hogy majdnem 'nagyon-zenésen' fejezzem ki én ismagam. De vannak szemtelen botfülűségek is. Ilyen a hírhedt "szavak ereje". Ennek nem csupán értelme nincs, de felháborító arcátlanság, hogy egy ilyen, a rádiós gépezetből később már nehezen kivehető tákolmányt csak úgy betömködnek a magyar rádióhallgatók fülébe, hogy egy érdemben hozzászólni képes nyelvészt sem kérdeznek meg. Amit ki akar fejezni vélhetőleg, az magyarul úgy van, hogy a "szó ereje". (akár a mondjuk amerikaiból fordított 'más szóval', sem 'más szavakkal', mint azt slendrián, hozzá nem értő csak tükörfordítás-szerűségre képes fordítók gyakran széjjel szemetelik.) És ez nem két hang kérdése csupán. Mondjuk így nyelvünk nemes filozófikussága vétetik itt semmibe. A nyelvet megerőszakoló píárcsináló nem érti meg, hogy a szónak, mint valami transzcendensnek, gondolat-konstituensnek az erejéről van szó, és eme nem szükséges 'szavak' kazlait összehordani. Persze ennyi csak utalás eme otrombaság durván hibás mivoltára - hosszabban is magyarázható - akkor ütősebben. Ugyanilyen 'nyelvfilozófiai' – nem pusztán stilisztikai - reflexiót érdemelne az alaposan elterjedt szörnyűség, az "én azt gondolom" használata a magyar úgy gondolom helyett...

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.09. 10:53:26

Ez a "szavak ereje" engem is irritál. De nem akárhogy. Most nem számítva a nyelvtani blődségét én sokáig ízlelgettem, próbáltam értelmezni, felfogni. Valahol nagyon távol értem is én mit akart a píáros ezzel a szlogennel kifejezni de mégsem érzem jónak és könnyen érthetőnek. Erőltetett, csúnya. Más dolog, hogy a kommunikációban a szavak csak hordozó szerepet töltenek be, a lényeg aminek "ereje" lehet szerintem a gondolat amit közvetít számunkra. Na mindegy, úgy rossz ahogy van. Jól illik a nagyon zenéhez.:)

Ismeretlen_13764 2007.10.14. 13:07:47

az új kommenteket meg lehet találni a blog szerkesztőoldalán, időrendi sorrendben, ott lehet moderálni őket, vagy ha nem automatikus megjelenésre van állítva a blog, akkor jóváhagyni és ezzel megjeleníteni őket. blogszerkesztő -- kommentek menüpont.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2007.10.17. 18:58:38

Köszönöm, hogy írtál. Megnéztem, valóban sok mindent lehet beállítani a kommentekkel kapcsolatban.
süti beállítások módosítása