HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hideg

2008.02.17. 17:05 Morgó Medve

Kicsit hűvös lett ma reggelre. Este már a híradások - 12 fokról szóltak, behoztuk hát az erkélyről a Metróban vett olcsó bort. Fehér bor, muskotályos, ásványvizzel nagyon finom. Bár ha kinyitjuk már ásványvíz sem nagyon kell bele, pezseg magától is, kicsit beindult ujra a forrás vagy micsoda. A lényeg, hogy ilyenkor már gyorsan kell inni, hogy ne romoljon meg teljesen. :) Jól bespeizoltam belőle, vettem 3x6 üveggel. Azért írom ilyen körmönfontan, mert gőzöm nincsen, hogy hívják ha 6 palack egy fóliával össze van fogva. Szóval az első vétel kiválónak mutatkozott, vettem még 3 befóliázott adagot, de ezekkel kicsit megjártuk. Na mindegy, ha megvettük megisszuk. Az eleje teljesen jó, másnap már kicsit változik a színe is meg az íze is, de csak icike-picikét. Harmadik nap meg elfogy. Vagyunk rá ketten, mindössze 7 deci egy üveg. Nem tétel.

Aztán behoztam a parasztkolbászaimat is, amikre igen ritkán kerül sor mostanában. Jó sok kalória van benne, nekem meg úgy nagyjából 2000 a napi adagom, hát ha ebból megeszem egy rendesebb darabot aznapra már annyi. Úgyhogy csak csipegetek. Talán elfogy mire megjönnek a melegek.

Egyébként van hűtőnk is, végülis abban is hideg van. Jó szovjet hűtő, kicsit zajos de megy már vagy 20 éve. Az előző egy Lehel volt, 1964-ben gyártották, 5 éve talán, hogy Mályiban megadta magát. Szolgált előtte egy rokonnál, aztán nálunk mikor új házasok voltunk, aztán kikerült a tanszékre, onann meg Mályiba, ahol aztán egyszer végleg megállt a kompresszora. Egyszer állásbörze volt az egyetemen, le szoktam menni én is körülnézni, csak úgy, ha másért nem megiszom egy kávét egyik másik standon ahol a volt tanítványaim örülnek ha megvendégelhetnek, aztán beszélgetünk is. Közben meg biztatom az egykoriakat, hogy menejenek, keressenek, nem divat ma már a törzsgárdaság. Lehet váltani, külföldre is lehet menni, az nagy divat mostanság. Még biztatásban sincsen hiány. Én kicsit sajnálom ugyan azokat aki elmennek, mégiscsak nem ingyen lett az a diploma, a társadalom is költött arra rendesen, én is, dehát most kicsit feleslegesek lettek bizonyos szakmák - jobb szó híján - hát mit lehet csinálni? Élni kell, menjenek. Biztos ők sem mennek szívesen.

De nem is ezt akartam én mondani. Szóval odamegyek a jászberényiek standjához és mondom nekik, hogy most dobtam ki a majd' 40 éve gyártott Lehelemet. Ez a mi bajunk, mondja az elektroluxos úriember. Elmosolyodom, ne nyugtalankodjon - gondolom magamban - már nem sok van belőlük, ezek is megállnak egyszer mint az én Minszkem is. Aztán megvesszük az övékét, és azután pedig már minden 3-4 évben, mint a videóimat is. Most csak 4 áll egymáson. Arra várnak, hogy egyszer bevigyem órára őket, szétszedjük, jól megnézzük az alaktrészeket és óráról jövet meg beledobom a kukába. Hála a fogyasztói társadalomnak minden tanulókörömbe bevihetek egyet.

Most látom igencsak elkanyarodtam pedig a hidegről akartam írni. Bár még nem késő visszakanyarodni. Na szóval nemrégen írtam arról, hogy Novoszibirszkben - 50 C volt. Közben meg találtam néhány képet egy sarkköri iparvásorról, Norilszkról. Hát ott - ahogy elnézem - azért rendes telek vannak. Ott már a vodka is 96 %-os. És az év egyik felében nagyjából éjszaka van, a másikban meg nappal. Leszedtem a képeket berakom ide. Meg kicsit rákerestem erre a Norilszkra, találtam egy vidót is. Aztán akadt a Net-en egy hagyományos meg egy műholdas térkép is. A képek után megtalálhatók lesznek. A műholdashoz külön kattintani kell!

És most nézzük a képeket:

 


Hát valahol itt kell lennie.



Aha, megvan!



Ez is jól körül van véve.

 

 

Itt azért lehet lapátolni.

 

 

Ez itt akár dél is lehet.

 

 

Elég magasan van még a nap, ehhez képest elég sötét van már.

 

 

Ez meg lehet az éjszaka. Mindenki alszik már. 

 

És akkor itt van az a Norilszk a térképeken:

http://www.geo-lookup.com/en/russia/norilsk

Itt meg a videó:

http://oroszorszag.network.hu/videos/show/4461

 

12 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr765181542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2008.02.17. 18:43:35

Zsugornak hívják a 6 üveget összefóliázva. Te is tudod, mivel mérgezd magad :-).

Samu 2008.02.17. 21:34:23

Hú, de borzasztó ez a hatalmas hó meg az a sötétség! (És képzelem, milyen hideg van még hozzá.) Brrrr....

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.02.17. 22:44:48

Kössz szépen. Elég csúnya neve van ami azt illeti:) Hát elég jó gyomrom van azért. Múltkor leesett egy frissen kisült keszeg a konyhában, nézegettem egy darabig, hogy most vakarjam le a panírt? A fenét, megettem. Semmi bajom nem lett.) Ez kedves Samu tényleg félelmetes. Itt elég magas fizetéseket szoktak adni, abból a nagyon drága gyümölcsöket is megveszik a gyereknek, meg a nyáron igyekeznek eljutni a Kímbe nyaralni de megette a fene, én nem mennék oda a sok pénzért sem. Félelmetes képek valóban.

Samu 2008.02.18. 13:43:45

Gyümölcs ide vagy oda, bizony én nem mennék oda. (Hú, micsoda rím lett.) Borzasztó lehet szegényeknek az az időjárás.

ferko 2008.02.18. 21:34:05

Ne idd meg, a gyomrod csak egy dolog, a májadat teszi tönkre. Műanyagban soha vegyél szeszt és ne is tárolj benne... Meg olyat se, amit úgy kell kinyitni mint a sört, de nem sör. :) ém is sokmindent összeittam a kollégiumban, de ilyenre akkor sem fanyalodtam.

Ismeretlen_26298 2008.02.19. 14:57:28

Kedves Samu, hát én sem mennék az biztos.:) Imádom a meleget. Ferko, már kicsit késő, közben megittuk már.:) Ez egyébként üvegben volt és parafa dugóval lezárva. A legelső palackok jók is voltak, csak ez az utolsó 3 zsugor-nyi nem. Még egy dologra visszatérnék. Megvan az a bizonyos cikk az Impulzusból amiről korábban írtam, most már csak egy a kérdés hogyan juttassam el?

bikfic 2008.02.20. 10:21:03

Brrr, mennyi hó és micsoda hófúvások! Én se laknék ott, az biztos. Morgó, erről az Oroszország klubról nem is tudtam, kösz! :)

Ismeretlen_56441 2008.02.20. 21:18:40

Ajaj, szörnyű hely, jó minekünk itt azt hiszem. :-))) Morgó, csatlakozom Gigihez, inkább edd a disznófejet, mint azt a borszerüséget idd! :-))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.02.20. 21:58:01

Tényleg elég borzasztó hely. Képzeld el szegény, ártatlan, 20-25 évre ítélt politikai foglyokat a sztálini időkben a hiányos öltözékeikben mennyit fázhattak. Nagy tábor is volt itt. Egy képet kikerestem és feltettem ide: http://www.uni-miskolc.hu/~dudujka/dudujka/kivonul.jpg A bor hálistennek elfogyott.:)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.02.20. 22:01:37

Bikfic, én sem tudtam róla, de örülök, hogy rátaláltam. Csak időm lenne egy kicsit több. Elkezdődött a félév, milli órám van.:(

ferko 2008.02.21. 15:01:51

hat scanneld be es email. vagy fotozd le, csak figyelj ra hogy eles legyen a kep.
süti beállítások módosítása