HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Tábla és kréta

2008.03.11. 13:45 Morgó Medve

Nemrégiben egyik írásomban volt olvasható, hogy én még az előadásokon táblára írok. Egyik olvasóm aztán egy alkalommal rákérdezett, hogy miért is nem használok inkább írásvetítőt meg projectort? Jó kérdés. Még mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy én egy begyepesedett agyú ókonzervatív ember vagyok igyekszem leszögezni, hogy tudok róla, hogy léteznek ezek a dolgok. :) Sőt használtam is már mindkettőt. Utóbbit egy konferencia előadás kapcsán, az előbbit pedig rendszeresen, ha az anyagban olyan részek következnek ahol sok és bonyolult ábra van. Ilyenkor jön jól az írásvetítő, mert ha a táblára rajzolnám fel az ábrát elmenne vele az óra nagyrésze. Így viszont kivetítem, végigbogarásszuk és sitty-sutty jöhet is már a következő. Előtte persze mindenki megkapja az egészet papíron másolatban.

Akkor is használja az ember ezt a módszert ha sok volt az ünnep, órák maradtak el és emiatt kis lemaradás következik be. Ilyenkor is jól jön az írásvetítő, mert jól lehet vele haladni. Vagy például olyankor is mint tavaly télen történt, amikor sorozatos elcsúszásaim miatt nehezen tudtam állni meg járni. Így 1-2 heti fekvés után csak besántikáltam és ülve tarthattam az órákat, nem kellett a tábla előtt állnom és írnom. Tehát jó dolgok ezek a modern eszközök, de én mégiscsak jobban szeretem a táblát meg a krétát. Ami valójában már nem is a hagyományos értelemben vett fekete vagy újabban zöld fatábla, hanem fehér, műanyagból készült és valami filctollfélével írunk rá.

Miért is ezt használom ha tehetem? Hát mert szerintem jobban megmarad a hallgatókban amit mondok ha együtt építjük fel azt ami a táblára kerül. Tehát tart az előadás, én beszélek, néha kérdezek, ők válaszolnak én meg ennek megfelelően építgetem fel a dolgokat a táblán. Lehet egyszerre 2-3 ábrát is építgetni úgy hogy minden vonal, minden szám, minden utasítás odakerülésével tisztában vannak a hallgatók. És lehet, úgyis, hogy kivetítem a 3 ábrát készen, mellé 4 táblázatot előre kitöltve. Hát döntse el a kedves olvasó melyik marad meg jobban a hallgatókban. Ezért ragaszkodom én - ha csak tehetem - a táblához meg a "krétához".:)

 

11 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr375181552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2008.03.11. 15:28:42

Részemről teljesen egyetértek veled :-). Mindig utáltam az egyetemen azt a matektanáromat, aki kimásolta a könyvet, feltette az írásvetítőre, valamit motyogott róla, aztán haladt tovább. Sose értettünk semmit. Írásvetítőt általában olyankor szoktam használni, amikor pl. nyomtatványok kitöltését magyarázom, mert ahhoz nagyon praktikus. Projektort fősulin használtam, de nem nagyon szerettem, mert sokkal több munka volt előkészíteni az anyagot, és semmivel sem haladtunk gyorsabban, mint ha én is írtam volna a táblára, mert ugyanúgy mindent lemásoltak a feladatmegoldás során. Ettől függetlenül nagyon hasznos dolog, ha az ember előadást tart, de nem akkor, ha pl. feladatmegoldásról van szó vagy valami hasonló magyarázatról. Azért persze nem haragszom, hogy a tábla már nem krétás, mert iszonyatosan ki tudott száradni a bőröm a sok krétaportól :-).

vajgerpeti 2008.03.11. 19:06:02

Kedves Öreg Morgómedve. Engem kenyéradó gazdánk illetékesei azzal bosszantanak, hogy olyan helyre kell mennem órára, ami minden képzeletet alulmúl. A múlt évben az E/6-ba száműztek, ahol a tábla ingamozgást végzett amikor írni akartam, és nem találtam olyan krétát sem ami látszott volna a táblán.Ebben a félévben a C/1-ben olyan termet kaptam ahol a zöld táblára egyetlen típusú kréta sem hajlandó nyomot hagyni.Bal kézzel megtámasztom a táblát hogy ne mozogjon és próbálok bizonyos hieroglifákat felrajzolni óra gyanánt rögzíteni a táblának nevezett felületen. A fehér tábla amire lehet vetíteni, az egy zománcozott fémlap, és kiegészíteni lehet a vetített ábrát, mindenféle színes tollakkal. Ha nem én kezdek reggel egy ilyen táblánál-és ilyen nincs- az előttem dolgozó oktató kollégák rajta hagyják művüket a táblán (amit én rendkívül rosszul tolerálom)és az óra azzal veszi kezdetét hogy legalább 5 percig törölgetem a táblát utánuk. Mivel én nem vagyok egy Béla Docens -veteránok emlékeznek őrá, és tudják kiről van szó- akinél akkurátusabban senki nem tudott táblát törölni, mire végzek már nincs kedvem a többé kevésbé tiszta falra firkálni:=))) A vetítettképes előadás meg nagy macera. Sokkal tovább tart az előkészítés mint maga az óra. Akár fólián van az óra anyaga, akár laptopon, mindkettő egy edzés mire elcipelem a dögnehéz eszközöket az óra helyszínére. A kréta meg a szivacs sokkal könnyebb:=)) Ráadásul ha a táblára írok a szorgalmasabb hallgatóim könnyebben tudják papíron rögzíteni mintha vetítenék.

egy volt diák 2008.03.11. 22:29:00

Nem vagy Te sem ókonzervativ, sem begyepesedett agyu, és nem azért állsz a táblánál krétával a kezedben, mert nem ismered a modern tehnika minden eszközét, mely bevethető lenne. Nem, nem, kedves Morgómedve, nem erről van szó!!! Hanem arról az egyszerű tényről, hogy Te igazi TANÁR vagy, igy csupa nagybetűvel, aki a tudását nem öncélból szerezte, hanem azért, hogy továbbadja a jövendő generációnak. Mint ahogyan az anyamadár megrágja az ennivalót a fiókák táplálásánál,ugyanugy adod át Te is a saját logikádon átszürt és letisztult tudományt az ifjúságnak, érthetően, tanulhatóan, biztos alapként a jövőnek. Ezt kaptad a tanáraidtól és Te is ezt adod tovább.Lépésről-lépésre vezetve, biztatgatva támogatod az ifjú nemzedékét. A személyes beleélésed és együttgondolkodásod a problémák megoldásában olyan emlékként marad a fiatalokban, melyre bármikor visszaemlékezve, a saját munkájukban tudják alkalmazni. A projektor és irásvetítő személytelen, de a Tanár úrhoz köthető téma és megoldás életreszóló élményként marad. Ezért hát, maradjon a tábla és a kréta.)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.03.12. 05:51:49

Gigi, örülök, hogy egyetértesz velünk.:) Remélem átjött az írásomon, hogy ha vetítek, papíron odaadom a hallgatóknak amit látnak és arra jegyzetelhetnek is. Tehát semmit nem kell másolni. Vajgerpeti barátom, ismerem az E/6-ot. Igaz csak szakestélyre járok oda, de egyszer fel akartam írni valamit a táblára, hát nem ment könnyen. A tábla is rossz volt a kréta is. Tartottam tavaly olyan helyen órát ahol a hallgatóknak alkalmuk volt morogni is látni éngem, pedig előttük nem szoktam. Végül a városban vettünk valami régi tipusú szlovén krétát azzal végre lehetett már irni. Ezzel az új hengeres alakúval nem. Örülök azért, hogy egyetértés van kréta és tábla ügyben. És még azt sem lehet mondani, hogy csak mi idősebb korosztály gondoljuk igy mert Giginek is hasonló véleménye van pedig ő aztán tényleg nem a mi korosztályunk.:) Egy volt diáknak, köszönöm a hozzászólást, sokat nem tudok hozzátenni, talán kicsit jobban meg lettem dicsértve mint megérdemlem:)

bikfic 2008.03.12. 21:57:28

Pontosan erről van szó, amiről ez a kedves volt diákod regél: a projektor, meg az írásvetítő személytelen. Ezért van az, hogy a táblára írás mélyebb nyomot hagy a diákban. Egyetértek. :)

ferko 2008.03.12. 23:14:47

En vegigeltem hallgatokent a kretat, a filcet, a foliat es a powerpointot is. Nem tudom melyik a jobb, de rendszeresen tartok, hallgatok eloadast a gyarban es a ppt teljesen megfelel erre a célra. Filces, flipchartos megoldások is vannak, de alig használjuk. Az anyagokat nem nyomtatjuk ki, mert minek, hanem elektronikusan tároljuk és osztjuk meg... Többek között régebbi előadásanyagok is megvannak... Nem valahol a szekrény mélyén. Ajánlom figyelmedbe a animációkat, ami pont lépésenként építi fel az ábrákat. A notest, amit a slide mellé fűzhetsz. Begyöpösött vagy persze, de megnyugtatlak mire megszokod a powerpointot jön a következő technológia... Nem tudok mást tanácsolni, minthogy azt használd amit ismersz és ami nem vonja el a tanítástól a figyelmedet. Ha az a kréta, akkor kréta. Az internet pedig zseniális ebben a kérdésben. 10 éve a kereskedő bemutatta a terméket screenshotokkal, ma idejön és a demo a tesztrendszeren fut, amit élőben mutat be (fizikailag mondjuk paolo alto). Odaülhetek mellé faragni. A e-learning is nagyszerű dolog tud lenni. 2napra ki akar kiutazni miamiba? Jó ha nem élesben találkozik vele az ember. Tudom a régi vágású emberek haja égnek áll ettől :). Az jut eszembe erről, hogy 15 éve hülyeségnek tűnt a mobiltelefon, manapság minimum. 35 éve az IBM párszáz PC vásárlót gondolt 2000re. Ehhez képest manapság már a laptop is hétköznapi dolog... ui.: nem vagyok tanár és sosem tanítottam, ezt tegyük hozzá.

Ismeretlen_14594 2008.03.13. 09:16:09

ferko: szerintem a te szemszögedből teljesen igazad van, az előadásoknál pl. tényleg nagyon jó dolog a projector és társai. De ha igazán tanítani akarsz, akkor nem megoldás, legalábbis nem állandó jelleggel. Vannak dolgok, amikhez ez a legjobb és használjuk is néha - én speciel az elkészült pps file-t internetre feltöltöttem, hogy a diákok elérhessék, ettől függetlenül mindent leírtak a kivetített képről. De a személyes tanításhoz szerintem akkor is a legjobb vagy a kréta vagy filc. És nem érzem magam begyöpösödöttnek a magam nem egészen 32 évével :-)).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.03.14. 06:17:04

Kezdem azzal, hogy animácókra már végképp nem lenne időm, de a Powerpointre is elég sok kellene és változatanul nem tartanám jónak órára. Elvileg elképzelhető lenne, hogy nem adom oda nekik a vetített ábrát hanem megkapják fájlban aztán nézegessék otthon vagy nyomtassák ki de mint tudjuk a nyomtatópatron drága, félő, hogy az én színes nagy PP-s ábráimat nem is nyomtatnák ki, ami a monitorról megtanulható lenne megtanulnák amit nem azt meg nem. És ismétlem az együtt felépített ábra hatékonyságában nagyon hiszek. Bár Te is azt írod úgy csináljam ahogy legjobbnak tartom, ha tábla meg kréta akkor azokkal. És úgy látom ebbben egyetért velünk Gigi is meg Bikfic is.:)

ferko 2008.03.14. 10:58:41

Ime egy bejegyzés a témában Ausztráliából... http://mindenlehetseges.freeblog.hu/archives/2008/03/13/Iskola_iskola/ Kinyomtatni minek? A slide alá megjegyzésekhez odaírhatod, amit a slidére nem tudsz írni. a Vázlatot. Esetleg maguk a diákok is odaírhatják. Nem kell lerajzolniuk az ábrákat, ott van elöttük, megjegyzéseiket írjak hozzá. Mint írtam megszokás kérdése, értekezleteken én is papírra kézzel jegyzetelek, pedig vihetném a laptopot, ahogy sokan mások teszik. Annyit írtam csak, hogy a kréta kicsit elavult mára, a mostani eszközök is nagyon hatékonyak, ha az ember tudja használni. Halad a világ... Elnézésedet kérem, ha úgy értetted, hogy kritizálom, hogyan tanítasz. Szó nincs erről. Szerintem trend, hogy nem a jegyzetedet fogják elolvasni hanem az előadásodat:) Amit ugye ha krétával írod a táblára, nehezen tudnak megtenni... Annó kötelezőek voltak az előadások, katalógus volt. Én időmben szűnt meg, aztán mások előadásjegyzeteit fénymásoltuk és abból tanultunk. manapság a tanár felteszi az előadását a netre és abból is lehet tanulni...

Ismeretlen_14594 2008.03.14. 11:37:43

Hááát, én diákként, ha nem jegyzeteltem, hanem másokéból tanultam, biztos, hogy nem volt olyan hatékony és tartós az eredmény. Ha mindent kézbe kap a diák, akkor még annyi esélye sem lesz annak, hogy pl. bejöjjön órára (bár nálunk középiskolában ez még kötelező), vagy ha már bejött, figyeljen. Minek, ha úgyis készen van minden? Arról nem is beszélve, hogy akármilyen jó is a modern technika (mert ebben nem vitatkozunk, tényleg nagyon jó dolog), sokan még mindig könnyebben tanulnak papírról, mint monitorról.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.03.15. 13:19:03

Tudod ha hallgató lennék akkor azért csak kinyomtatnám, befűzném egy dossziéba és együtt lenne egy csomóban az egész, bármikor elővehető, tanulható, ismételhető. El sem tudnám képzelni, hogy monitorról tanulok és nyomom az egeret.A világ haladásáról nekem is vannak információim, de úgy vagyok vele, hogy mindent a maga helyén és idejében. Még a digitális táblát is ismerem de egy Boole algebrán alapuló vezérléses feladat megoldását mégiscsak úgy tudom elképzelni, hogy együtt töltjük ki a függvények oszlopait és a grafikus egyszerűsítést is együtt csinájuk, ugyhogy elkezdjük mondjuk egy 16 négyzetből álló üres K-V táblával és a táblán szépen felépítjük a függvényeket is meg az egyszerűsítést is. És ők persze a saját füzetükben csinálják azt amit én a táblán. Azért mentem bele mert sejtem, hogy nem ismeretlen Neked amit írok. Az meg teljesen biztos, hogy más jegyzetéből tanulni nem ugyanaz mint sajátból amit előadáson jegyzeteltem le. Utóbbi a hatékonyabb. Gigi, veled teljesen egyetértek. Köszönöm, hogy írtatok.:)
süti beállítások módosítása