HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A tájékozatlanság netovábbja

2008.03.14. 21:05 Morgó Medve

Olvasom az egyik napilapot. Az utolsó oldalt, ahol a szerkesztők úgy gondolják, hogy olyan kis színes dolgokkal kell megtölteni a lapot. Mint például ma is, miszerint két évig "vécézett" valaki Amerikában megszakítás nélkül. Történetesen egy 35 éves amerikai nő, mert félt kijönni. Pedig lábizmai is sorvadni kezdtek. A hölgy - mint az újság írja - a barátjánál fészkelte be magát a WC-be. A barát minden nap próbálta kicsalogatni, miközben - gondolom én - lejárt az utcai nyilvános WC-be vagy bekéredzkedett a szomszédba. 2 évig.

Van egy gyanúm, hogy a nálunk fellelhető millió újságíró iskolában taníthatják, hogy a kis színesekre szükségük van a nézőknek meg az olvasóknak, ezért a hírműsorokban is igyekezzünk valami könnyed dolgot találni a hírek végére. E szempontból a leginkább nyerő valami állatokról szóló "érdekesség". De szólhat ez hatlábú tehénről is meg még sok egyébről. Figyeljük csak meg! Az írott sajtóban meg pl. az utolsó oldalon gyűjtsünk össze úgynevezett "érdekességeket" a világ minden tájáról. És természetesen igyekezzünk jó blikkfangos címet is találni hozzá.

Én idáig ezeket a marhaságokat ott a hátsó oldalon elnéző jóindulattal szemléltem. Most azonban felkaptam a vizet ekkora tájékozatlanság és ízléstelenség láttán, amit olvastam. És most már nem a WC-ben üldögélő lökött amerikai nőről beszélek, hanem egy híradásról amit szó szerint idéznék:

"A Gulag szépe. Egy szibériai női börtönben minden évben megrendezik a tavasz szépe versenyt. Az intézményben a tavasz szépe verseny az év legfőbb eseménye, amelyen a rabok jó magaviseletükről tehetnek tanúságot, és lehetőséget kapnak arra, hogy korábban szabadulhassanak. A női börtönrabok felét drogfogyasztás vagy -eladás miatt ítélték el".

A híradásból megtudhatjuk tehát, hogy a rabok jól viselkedhetnek a tavasz szépe választáson, tehát most nem verik- és erőszakolják meg egymást, nem is lopnak egymástól, zsarolásról, gyilkosságról meg végképp nem lehet szó. A szépségverseny szent dolog és ha jó magaviseletükről tesznek tanúságot hamarabb szabadulhatnak. Gondolom már rögtön a verseny után. De nem ez a baj. Ez csak értelmetlen fogalmazás.

A baj az, hogy a tájékozatlan szerkesztő ennek az egésznek azt a címet adja, hogy "Gulag szépe". Hogy jön a Gulag a szépségversenyhez? Alekszandr Szolzsenyicin híres könyve A Gulag szigetcsoport - amiben minden le van írva a szovjet kényszermunka táborokról - legalább 15 éve elérhető magyarul. Varlam Salamov könyve is Kolimáról. Vagy Rózsás Jánosé, aki 18 évesen került egy Gulag táborba és 10 évet húzott le míg hazajöhetett. Egy szerkesztő nem lehet ennyire tájékozatlan. A szépségverseny és a táborok együtt említése nem csak tájékozatlanságról tanúskodik hanem ízléstelen is. Kegyeletsértő azokkal a milliókkal szemben akik ártatlanul senyvedtek és pusztultak el ezekben a táborokban.

A szerkesztő figyelmébe ajánlom az alábbi linkeket:

http://www.gulag.hu/baldaev/index.htm

Ezeket egy belügyes őrnagy, bizonyos Dancig Baldajev rajzolta, aki évtizedeket szolgált ezekben a táborokban. Történetesen ő irányította a tábor őrzését, ma úgy mondanánk ő volt a tábor parancsnoka.

Itt - a lentebbi linkre kattintva - pedig elég sokminden olvasható és megtudható a Gulagról. Meggyőződésem, hogy az elmondottak nem vonatkoznak a Morgómedve kedves olvasóira, de nekik is ajánlom a rajzokat feltétlenül nézzék meg. De egyébként is érdemes kicsit elidőzni ezeken az oldalakon:

http://www.gulag.hu/

A rajzok 1990 körül megjelentek az akkor már publikus Beszélőben, ami korábban csak szamizdatként jelenhetett meg. Örülök, hogy már a Neten is elérhetők. Páratlan ábrázolás a táborok életéről, működéséről. És a kegyetlenségről, ami ott uralkodott.

Szólj hozzá!

Címkék: Morgás Gulag

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr275181554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása