HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Egy régi építőtáboros emlék

2008.04.06. 08:30 Morgó Medve

Olvasom az egyik blogban, hogy a blogtársam utcájában élő fiatalember időnként hangfalaival nemcsak házi használatra nyomatja a kemény rockot, hanem az utcában lakókat is "szórakoztatja" vele. Elméláztam kicsit itt a gépnél, aztán eszembe jutott egy régi emlék még 1966-ból.

A fiatalok számára írom, hogy létezett akkortájt egy Szabad Európa Rádió (SZER) amelyik jó néhány nyelven szolgáltatott műsort, köztük magyarul és románul is. Alapvetően politika volt ez a javából. Régen úgy mondtuk, hogy felforgató tevékenységet folytatott. Többek között olyan híreket és információkat szolgáltatott amihez a "vasfüggöny" ezen oldalán nem lehetett hozzájutni. Volt azonban egy műsora ami minket fiatalokat vonzott a hangszórók elé. Ez pedig a "Délutáni randevú" volt amelyben sok jó zene szólt, valamint egy kívánság műsort is "Teenager party" címmel. Ezekben  egy bizonyos Cseke László (ma már tudjuk, hogy igazi neve Ekecs Géza volt) teljesítette a jeligés kívánságokat. Akkor még a hazai rádiókban nyoma sem volt ezeknek a Beatles, Rolling stones, Pink floyd stb. számoknak, így itt hallgattuk. Igaz ezt az adót elvileg nem volt szabad hallgatni, zavarták is rendesen, de mégis sokan hallgatták. Az idősebbek a híreket, kommentárokat, mi meg a zenei műsorokat. Sajnos így is gyakran elhalkult, néha percekig nem lehetett hallani semmit, fütyült, recsegett meg mindent csinált, tehát nem egy álom volt itt élvezni ezeket a számokat.

Én viszont rájöttem, hogy a magyar mellett lévő román Szabad Európán is ugyanennyi zenés műsor van, ugyanúgy szerkesztették mint a magyart. A számok is nagyjából azonosak voltak, viszont kevésbé zavarták. Így aztán szépen átköltöztem oda, azt hallgattam. Rendszeresen, különösen mikor otthon voltam. Természetesen leginkább nyáron.

Történt aztán, hogy harmadév után 1966-ban elmentem építőtáborba Tatabányára. Valami patakpartnak a rézsűjét csinálgattuk. 17 éves voltam, hát ennek megfelelő lelkesedéssel. Aztán mikor visszamentünk a táborba, felhangzott a zene a hangszórókból, ahol viszont a lemezeket én cserélgettem a lemezjátszón mint stúdiós. Jó dolog volt ez. Késő délutánonként meg este üldögéltem egy Stúdiónak kinevezett sátorban és hol élőszóban, hol zenével szórakoztattam a táborlakókat. Még kívánságműsort is csináltam, azonban ez hamar bedöglött mert tánczenei lemez kevés volt, a "Békés baráti kézfogás"-ra meg a társaira elég visszafogott érdeklődés volt. Csak a szép stílus miatt írom így, egyébként meg a kutyát sem érdekelte. Sőt mikor külön blokkot csináltam mozgalmi dalainkból többen egy rendes verést helyeztek kilátásba ha még egyet is felteszek a lemezjátszóra. Persze ideológiailag képzetlenek mindenhol voltak, a mi táborunkban is, így a békesség kedvéért lemondtam hát ezekről a dalokról és inkább félóránként lejátszottam nekik Vámosi János és Záray Márta, Sárosi Katalin, Korda György és Kovács Erzsi dalait.

Meg időnként a rádióból is közvetítettem ha valami zenés műsor volt. Egyetlen hátrányként szolgált, hogy hajnalonta nekem kellett ébresztenem a népet azzal, hogy bekapcsoltam a rádiót és a lemezjátszót. Csak úgy harsogtak reggelente a különféle mozgalmi dalok és indulók amiket a KISZ Bizottságról hoztak oda. Ilyenkor ez veszélytelen volt mert az álmosságtól meg a fáradtságtól mindenki magával volt elfoglalva, senkit nem érdekelt, hogy mit hall a hangszóróból.

Aztán egy szép nap reggelén gondoltam egy nagyot és a rádión megkerestem a Szabad Európa Rádió román nyelvű adását, aztán hadd szóljon alapon 120 decibellel kinyomtam a hangszórókba. A tatabányai lakosság aznap reggel a megszokott mozgalmi dalok helyett harsány beat zenére ébredt amit csak időnként szakított meg egy rövid kis szöveg, hogy "Aics Radió Europa Líbera", vagy valami ilyesmi. Nem emlékszem már rá pontosan és csak fonatikusan tudom leírni mert így tanultam meg. És ami tudatta a hallgatósággal, hogy momentán a Szabad Európa Rádiót hallja.

Tudtam én, hogy nem szabad még hallgatni sem, nemhogy ezerrel nyomatni hajnali 5 órakor egy megyeszékhelyen, de hát ki tud itt románul? - gondoltam én naivan. Hát a táborparancsnok sem tudott szerintem de azért pár perc múlva már a bejárattól ugrott az erősítő felé és röptében kapcsolta ki a rádiót, hogy aztán teljes erejéből elkezdjen ordítozni velem. Modortalan ember volt, válogatás nélkül ontotta rám a szitkokat, épp csak fel nem pofozott. Hát mit mondjak? Így 40 év távlatából nagyon is megértem. Ezzel véget is ért az én stúdiós karrierem, páros lábbal rúgott ki a sátorból. Még jó hogy a rézsűt - tökig elmerülve valami mocskos mocsaras talajban - továbbra is csinálhattam. :)

12 komment

Címkék: Történetek Technikum

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr445181566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kanga 2008.04.07. 08:03:20

A keleti blokk minden országába nyomták a műsorokat, az odaillő nyelven.. Hű, micsoda korszak volt. Egy időben annyit lógtam a cseke-műsoron, hogy apám "elrontotta" a rádiónkat (lévén rádióműszerész volt..) én viszont elszánt és megszállott Beatles-rajongó.. Elkezdtem hát vizsgálni hátul a masinát és az előtte lévő cigaratta-tartóben meg is találtam egy kis ellenállást v. biztositékot, amit elkezdtem próbálgatni, hova illik. Meg is találtam a jó helyet(lány létemre:o) és meg is szólalt a rádió. Igy suli után nagy bőszen hallgattam, amig haza nem tértek az ősemim, de előtte gondosan kivettem a kis izét a helyéről, vagyis visszarontottam a rádiót:o)

Ismeretlen_26298 2008.04.07. 20:25:36

Még jó, hogy nem csapott agyon az áram. :) Ezek még 220 V-al működtek. Hát én is nagy bolondja voltam ezeknek a szabad európás adásoknak. Azért már akkor is volt egy olyan gyanúm,hogy a jeligéket maguk találják ki meg a kéréseket is. Ugyanis elég kemény diktatúra volt 10 évvel '56 után, nem kockáztattam volna meg, hogy levelet írjak Münchenbe a SZER-hez. Annyira bennem volt a tartás, hogy mikor 1983-ban életemben először családostól Münchenben egy campingben szálltunk meg ki volt téve egy magyar nyelvű hirdetés, hogy ha szükségünk lenne segítségre majd a kintiek segítenek. Hát az volt az első gondolatom, hogy "Hát persze, aztán majd jól beszerveztek kémnek".:))) Ma már ez nevetséges, de akkor ilyen légkörben éltünk.:)

Ismeretlen_56441 2008.04.10. 09:57:56

:-))) Én szeretem a rock zenét, akkoriban itthon még nem nagyon adtak ilyet le a rádiók, csendben hozzá teszem, hogy még mindig így van. A Szabad Európa viszont bőséggel nyomatta, recsegett, vagy nem, jó volt az nekem. :-)) Aztán egyszer sikerült néhány külföldről becsempészett Led Zeppelin és Pink floyd lemezekhez jutnom, amit gondosan átmásoltam magamnak a kis szalagos magnóra, ez már nem recsegett, hallgattam is egyes hétvégenként, mikor a kollégiumból eltávozásom volt. Aztán egyszer ért nagy meglepetés, a nálam jóval fiatalabb öcsém az összes szalagot letörölte és kabaré műsorokat vett fel rá helyette. Fúú, azt hiszem ezt a húzását, még a mai napig sem sikerült megbocsátanom neki. :-))))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.04.10. 10:56:43

Aztán hallgattuk mi a Luxemburgi Rádiót is.:) Az már szép tisztán jött, igaz nem voltak olyan jó számok mint a "Soroksár"-on ahogy akkor hívtuk.:) A 16. születésnapomon láttam életemben először magnót, egy Mambó magnót, apám kölcsönözte valahonnan elég ritka jószág volt még. 1965-ben életem első születsénapi buliján szolgáltatta a zenét. 2 nap mulva vissza kellett adni, a szívem hasadt meg.:) Aztán 1971-ben végre lett egy saját magnóm is.

vajgerpeti 2008.04.10. 19:42:03

Nyájas írókolvasók. Ehhez még hozzátartozik, hogy abban az időben lehetett éjjel 11-től hallgatni a tiranai adást is. Azt is zavarták rendesen, de ami ott elhangzott az felért egy kabaré műsorral. De erre már csak ilyen veteránok emlékeznek.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.04.11. 20:31:19

Valóban, most hogy mondod emlékszem:)És a fiataloknak írom, hogy nem mi tudtunk albánul, hanem ők mondták a Híreket magyarul:)

Tarisz 2008.11.17. 18:07:21

Örülök, hogy a témát megpendítettétek. Magam már évek óta keresek egy bizonyos Dobos Ákos egykori műsorvezetőt a SZER-ről. Cseke műsora után következett, legalábbis a 70-es 80-as évek fordulóján, amikor én hallgattam a Szabad Európát. Dobos Ákos hangvétele, zenéi, információi (is) inspiráltak bennünket abban, hogy disszidáljunk. Jó érzés visszaidézni azokat az éveimet, kíváncsi lennék, tudtok-e valamit Dobos Ákosról. Mi volt a valódi neve? Mi lett vele, miután kiment New Yorkba? Mit csinálhat ma? Ilyesmik érdekelnének.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu/ 2008.11.19. 08:03:57

Szia! Sajnos én már nem emlékszem erre a Dobos Ákosra. Persze ebben valószínűleg a rossz memóriám a hibás. Meg talán az, hogy véget értek a diákéveim.:) Megkérem a többieket is olvassák el a kommentedet és ha netán tudnának segíteni segítsenek.:)

Ismeretlen_56441 2008.11.20. 05:54:51

Sajnos, én sem emlékszem rá.

Tarisz 2008.11.22. 11:45:01

Kösz a választ. Hihetetlen, hogy ennyire el tud tűnni (a köztudatból, és általában) egy egykor közismert és kedvelt műsorvezető. Emlékeim szerint 1980 körül, én akkor húszéves se voltam, Dobos Ákos népszerűbb kezdett lenni, legalábbis az én kortársaim szemében, mint a Cseke. Hétköznapokon, azt hiszem 3-kor kezdődött a műsora, ezt követte 5-kor a Cseke-program, és 6-tól valami hír-körkép, ami már nem érdekelt, akkor már az utcákon lófráltunk, de a kora délután üres, köztes idő volt, akkor jól esett Dobos Ákost hallgatni, a Petőfin sugárzott Csúcsforgalom helyett, Petres István helyett. Dobos Ákos is rengeteg levelet kapott, és frisebb zenéket adott, mint Cseke, persze a fiatalabb generációhoz tartozott, a 70-es években disszidált, nem 56-ban. Ha bármi ötletetek lenne, hol, milyen elérési úton lehetne rálelni a neten, írjátok meg! Már évek óta keresem, millió variációban. Az eredmény nulla.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.11.25. 06:20:35

Tudod én azért nem emlékezhetem mert akkor én már dolgoztam, meg családos voltam, kevés időm jutott a SZER-t hallgatni. Szerintem akkortájt már nem is hallgattam. Nem beszélve arról, hogy akkor már hozzá lehetett jutni itthon is némely számhoz amit ott játszottak. Ötletem nincs, de ha eszembe jut valami majd jelentkezem.:)

k2 2011.06.14. 11:45:22

engem is erdekel, vajon mi lett az egykori musorvezetovel. emlekszem milyen volt az altala szekesztett adas, mennyire tetszettek az altala kivalasztott dalok, meg arra is miket irtak a hallgatok amikor bejelentette, hogy atmegy az Allamokba. probaltak lebeszelni de nem lehetett. Mindenki szerette volna megtudni igazi nevet, soha nem mondta meg mindossze az alabbi jelentesbol lehet rajonni a valodi nevere: Jeno Hodi, alias Akos Dobos, is also a new boy. He staggered out of the country because of "political persecution;" he practically reeled out, as at home his trouble with the authorities was solely alcoholism and hooliganism. Today it is his job to "improve the morale of Hungarian youth."
süti beállítások módosítása