HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Bizalom

2008.04.16. 16:33 Morgó Medve

Jó cím ez a Bizalom, csak nem sokat mond. Akárhogy is töröm a fejem, nem jut jobb az eszembe. Mert bizalom sokféle van. Bízhatunk társunkban, bízhatunk kollégáinkban, bízhatunk a hatalmon lévőkben. És bízhatunk a társadalom azon szervezeteiben is amelyeket azért hoztak létre, hogy odafigyeljenek az élet bizonyos területeire. Hogy például nyugodtan megvehessük azt az élelmiszert amit a boltok polcain vagy hűtőpultjaiban látunk. Vagy ha fizikai munkások vagyunk nyugodtan beszállhatunk abba a szállító edénybe ami egy kötélen lóg és alatta 300 méteres mélység tátong, mert bár nem ismerjük a felvonó működését és biztonsági rendszerét, de tudjuk, hogy azok a mérnökök akik a mi munkáinkat irányítják ismerik, és be is tartják azt amit az egyetemen és a sokéves gyakorlat alatt erről megtanultak. És ha ők netán hibáznának is még mindig ott vannak a különféle hatóságok akik a mérnököket is ellenőrzik. Olyasmi ez mint a bizalmi elv a gépkocsi vezetésben. Azt kell feltételezni, hogy mindenki becsületesen elvégzi azt ami beosztásánál fogva a társadalom elvár tőle.

Előírások és jogszabályok tömege, hatóságok sora gondoskodik arról, hogy mi nyugodtan sétálgathassunk a plázákban, tudjuk hogy az előírások és azok betartatása biztosítja számunkra, hogy baj esetén például nyugodtan kijussunk az épületből. Mostani írásom arról szól amikor nem így van. Hálistennek a példáért külföldre kell mennem de amit leírok akkor is tragikus és megengedhetetlen.

Régebbi dokumentum filmeget nézegettem még vasárnap. Korábban vettem fel az RTR-Planeta nevű orosz csatornáról, konkrétan a "Csésztnüj detyektív" egy korábbi adását. A film arról, szól, hogy a tűzvédelmi hatóság emberei az ellenőrzések során súlyos hiányosságokat voltak hajlandók elnézni ki tudja mi okból. Bár sejteni sejtem. Én nem tudom ezek korrupt hatósági emberek miben bíztak? Vagy csak egyszerűen hanyagok voltak? Hogy úgysem lesz tűz? Meg azért majd csak ki lehet valahogy menekülni? Hát nem lehetett.

2005-ben Uhta-ban - egy oroszországi város bevásárlóközpontjában -  is a fiatalok nyugodtan sétálgattak, nézelődtek. Biztosak voltak benne, hogy az épület tervezői úgy tervezték meg az épületet, hogy nem kellett tűztől tartaniuk. Vagy ha tűz keletkezne is a biztonsági rendszer időben figyelmeztet majd és a tüzet eloltják még mielőtt nagyobb baj lenne. Vagy ha nem is sikerül eloltani ők biztonságosan el hagyhatják az épületet a menekülő útvonalakon. Nem tudhatták szegények, hogy az épület üzembevételi engedélyét korrupt tisztviselők úgy adták ki, hogy nem voltak betartva a tűzvédelmi előírások. Nem tudhatták, hogy egy esetleges tűz esetén nem tudnak kimenekülni mert például az ablakokat befalazták. És meg is történt a baj. Tűz ütött ki és 25 ember - főleg fiatalok - halt meg. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a tűzoltók víz nélkül érkeztek meg. Egyébként a tüzet egy 17 és egy 18 éves fiú okozta akik megbízást teljesítettek, pont akkor gyújtották fel az épületet mikor legtöbben voltak benne.

Egy évvel korábban Novoszibirszkben egy büntetés végrehajtási intézet gyulladt ki. 6 bv. tiszt halt meg. Azok akiknek a dolga lett volna az épület tűzvédelmi ellenőrzése megúszták felfüggesztett büntetéssel.

2006-ban Vlagyivosztokban egy bank gyulladt ki egy épület 6. emeletén. Menekülni lehetetlen volt, a menekülő utvonalakat rácsok zárták le. Nem volt más út mint az abalkon kiugrálni. A 6. emeletről. 9 ember halt meg, több mint 20-an súlyosan megsérültek. Az épületben 5 éve nem volt tűzvédelmi ellenőrzés.

Ezekben az esetekben mindben van egy közös vonás: az ott dolgozók, sétálók, vásárlók bíztak benne, hogy az épület tűzvédelme megfelel a szigorú előírásoknak, azok betartását megvesztegethetetlen szakemberek rendszeresen ellenőrzik, tehát nincs mitől tartani. De ezt csak akkor tudja meg az ember ha megjelenik a vörös kakas. Hálistennek itthon évek óta nem lehetett hallani olyan tűzesetekről ahol tömegesen haltak volna meg.

Írásomat azzal kezdtem, hogy az életünket sok helyen szövi át a bizalom. Bíznunk kell abban, hogy mások rendesen elvégzik amik a feladatuk, így nem érhet baj bennünket. Ennek jegyében sétálgassunk továbbra is nyugodtan a plázákban, üljünk be mozikba, járjunk színházba. Mert bízni kell. Jobbat úgysem tehetünk.:)

Szólj hozzá!

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr105181569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása