HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

A trabantos korszakom vége

2008.06.10. 21:30 Morgó Medve

Véget ért egy fejezet - mondhatnám az annak idején méltán híres sláger szavaival. Szombaton múlt egy hete, hogy legutolsó - szám szerint negyedik - trabantomat vontató kötélre vettük és sógori segítséggel elvontattuk végső állomására - a bontóba.

Szegény 18 évig volt társam. 1990 júniusában vettem át - néhány év várakozás után - a debreceni Merkur telepen. Ekkor már túl voltunk az első szabad változásokon, - mint nemrégiben írtam - trabim egyidős a rendszerváltozással. Az első 15 év nagyjából gond nélkül telt el, aztán kezdődtek a bajok. Egyszer a dugattyúja lyukadt ki, a sógor vontatott haza Szihalom környékéről. Aztán nem sokkal később a főfékhenger miatt vettek vontatókötélre Gyöngyöshöz közel, itt a bátyám segített ki a bajból. Néhány hónapja a féltengelynél hibádzott valami, ekkor baráti segítséggel boldogultam. Miután már évek óta Mályinál messzebb nem mertem elindulni itt csak a város egyik végéből a másikba kellett vontatni. Utóbbi időben csak városon belül autóztam vele, meg Mályiba. 3 héttel a forgalmi lejárta előtt éppen a ház közelében lett a motorral valami. Annyi lendülete még volt szegénynek, hogy begurultam a ház előtti parkolóba és ott hagytam. Egy hónapja, hogy lejárt a forgalmija, innentől végképp beteljesedett a sorsa. A parkolóból húztuk el azon a bizonyos szombaton. Előző nap elmentem a Praktikerbe vettem 3 vontatókötelet, hogy ha úgy adódik ne sokat kelljen téblábolni az elszakadt vontatókötél mellett. Mindre nem volt szükség, csak egy szakadt el. Maradt kettő.

Egyébként 31 évig volt trabantom. 1977-ben vettem használtan az elsőt, aztán következett 3 amit már újonnan vettem. A 31 év alatt egy esetben szálltunk el, Forró határában egy kanyarban történt. Kassáról jöttünk haza a feleségemmel, gyerek még nem volt ebből gyanítom, hogy első vagy második trabantos évünk lehetett. Karácsonyi díszekért ugrottunk át, ha már egyszer van autó a háznál. Ma sem tudom egy defekt miatt szálltunk-e el, vagy a nedves út miatt és aközben lett a defekt, de tény, hogy mikor a menetiránnyal pont ellentétes irányban az út szélétől olyan 10 méterre befelé megálltunk a szántáson az egyik kerék le volt eresztve. Hálistennek semmi bajunk nem lett. A feleségemet féltettem kicsit amikor láttam, hogy az ő oldalával tartunk egy tehenes tábla felé és pont az ajtót fogja elkapni az ő oldalán. De a tehenes tábla engedett és nem lett semmi baja. Meg nekem sem. Jött egy falubeli ember traktorral és kihúzott bennünket. Kicseréltem a kereket, feldrótoztam a kipufogót aztán szép lassan hazaporoszkáltunk. Olyan 35 kilométert. Aztán néhányszor nekem jöttek a 31 év alatt, egyszer úgy hogy a parkolóban egyedül az én kocsim állt. Egyszer kigyulladt alattam, érdekes volt látni amint a láng jön kifelé a gépháztető alól. De azért szerettem ezeket a tarbantokat. Olcsók voltak, igénytelenek. Szokatlan lesz most már majd egy "rendes" autóban.

Hogy mit éreztem mikor beálltunk a Bontó udvarába? Egy nagyon picike maghatottságot. Mégiscsak 18 évig szolgált engem ez a mára már ütött kopott jószág. Nem vettem ki semmit belőle. Minek? A Suzukiban már úgysem veszem hasznát. Trabantos ismerős meg már nincsen. De hát ez már egy másik történet lesz. Ami történetesen holnap délelőtt kezdődik.:)

Végül néhány kép a trabim utolsó útjáról.

 

 

Vontatókötélen a ház előtti parkolóban, indulás előtt.

 

Érkezés után a Bontóban, már bontásra várva, rendszám nélkül. Született 1990-ben Zwickauban, szétbontották 2008 júniusában Miskolcon. Szép 18 év volt. Végül is jól megvoltunk. :)

10 komment

Címkék: Trabant

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr35181594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Góliát 2008.06.11. 08:04:44

Ezek után kissé nehezebb lesz tanár úrat kiszúrni az úton. Az a trabi egyszer egy szakestet is megmentett, ha jól emlékszem a pipaszakestel akadt probléma nomeg a biztonsági őrökkel és tanár úr minta gyorshadtest száguldott be a híres trabin a helyzetet megoldani. Mégegyszer köszönjük. Jó Szerencsét!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.11. 09:47:05

Hát nem sok trabi van már az igaz, ráadásul az enyémen még a kor is rendesen látszott.:) És valóban ezen száguldottam megmenteni a helyzetet. De maguk sem maradtak adósom, szép nagy tál meleg ételt rendeltek nekem egy vendéglőből a szünetre. Máig érzem az ízét és hálás vagyok figyelmességükért.:) Jó szerencsét!

Ismeretlen_56441 2008.06.11. 12:12:28

Ááá, még én is elérzékenyültem.... Hamar meg fogod ám szokni az újat!!! :-)))

vajgerpeti 2008.06.11. 12:41:22

Hát nagyon bebiztosítottad magad a 3 kötéllel. Ezzel viszont elárultad hogy soha nem volt a Trabiban ilyen fontos eszközöd. Azért a csomagtartóból ki kellett volna venni a mentődobozt, ami jó szolgálatot tett volna a mályi lakban baleset esetén, és ott senki nem ellenőrzi a szavatosságát. Mert bizony a szerv most erre szállt rá. Ötévenként le kell cserélni, ha használtad ha nem. A másik fontos eszköz az elakadásjelző. Az újnak ugyanis ez nem tartozéka.Talán a kocsiemelő benne lesz, de azt jó ha előre tanulmányozod működödésileg, nehogy az első defektnél kelljen rágódni a szereléssel. A szerszámoskészlet is jó célt szolgált volna a fenti címen. Továbbá célszerű egy akciós láthatósági mellényt is beszerezned, mert a másikban biztos nem tartottál ilyen utcaseprő viseletre hasonló sárgát. Sok sikert az új verdához, de vigyázz, mert ez úgy megy mint a golyó a korábbihoz képest,és a jót hamar meg lehet szokni, a másik meg marad nosztalgikus emlék.

Ismeretlen_14594 2008.06.11. 13:18:18

Egy évig volt trabim, de amikor lecseréltük Suzukira, bizony érzékeny búcsút vettem tőle :-).

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.11. 14:42:01

Hát igen, azt szokták mondani a jót nem nehéz megszokni.:) Biztos én fogalmaztam félreérthetően, azokat amiket írsz vajgerpeti kiszedtem. Sőt ma vettem egy izzókészletet és mentődobozt is mert én is hallottam a mizériáról. Egyébként megvan a járgány, lassan meg is szokom. Egyelőre a sebváltást mindig megelőzi egy kis ablaktörlés.:) Azok számára akik nem ismerik a trabantot a sebváltó volt ott ahol most az ablaktörlő.:) Köszönöm a jókívánságokat.:)

Ismeretlen_63222 2008.06.11. 18:46:04

Megkönnyeztem a Trabidat. Sok kellemes élményt az új autóval, vidám kalandozásokat!

Ismeretlen_14594 2008.06.11. 18:59:36

Amikor még trabantom volt és átültem apósom öreg Opeljébe, mindig kettesben akartam elindulni, mert az nagyjából stimmelt irányban a trabi sebváltóhoz :-). De aztán hamar megszoktam.

bALEKINA 2008.06.12. 12:04:38

Részvétem! :(

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2008.06.12. 13:51:45

Nemrégiben volt egy riport talán a rádióban a bontókról és az oda beadott autókról. A riporternő mindenáron szeretett volna valami olyasmit kipaszírozni a riportalanyból, hogy hát mennyire sajnálta ott hagyni az autót meg biztos meghatódott, meg ilyesmiket. Aztán a férfi nem nagyon volt vevő a dologra, én meg egyetértettem vele. Egy halom vas meg lemez mit kell ezen meghatódni? Aztán mikor beállt a sorba nekem is sok minden eszembe jutott és én is éreztem valami szomorúságot és meghatottságot és hálát. Jó nem szerelemből cipelt ő engem, töltöttem én ebbe elég benzint de mégis csak szolgált engem elég rendesen es hűségesen. Úgyhogy igenis meghatódtam én is.:) Ezt az újat tegnap óta ízlelgetem, hát a sebesség váltás igényel legnagyobb odafigyelést. Meg néha azt hiszem áll a motor.:) Köszönöm a részvétnyilvánítást is. Igyekszem írni bővebben is róla de most megint időzavarban vagyok.
süti beállítások módosítása