HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

SMS a szülőknek

2009.04.29. 07:10 Morgó Medve

Ma reggel elég sokáig nem tudtam miről is fogok ma írni. Tudtam, hogy írni kell, bár ez a hét elég húzós, de mégiscsak vasárnap írtam utoljára. Tehát törtem itt a fejem - miközben a szokásos reggeli dolgaimat végeztem - amikor a reggeli Lapszemle a segítségemre sietett. 

Hallom, hogy egyik alföldi nagyvárosunk polgármesterében felmerült a gondolat, hogy az iskola   küldjön sms-t a szülőknek arról, hogy mikor érkezett meg csemetéjük az iskolába, illetve mikor távozott. A gondolat végül is nem rossz, bár az örök kekeckedőkben nyilván felmerül, hogy nem sérti-e ez a diákok személyiségi jogait?  Biztos vagyok benne, hogy van nálunk olyan párt amely felemeli majd a szavát a dolog ellen. Kivéve, ha ők találták ki. Bár ezt azért nem gondolom. Tehát a dolog felmerült, ad -hoc bizottság fog elgondolkozni a dolgon, megvizsgálja, gondolom jelentést is ír, tehát jó úton halad a dolog affelé, hogy ne legyen belőle semmi.  De azért érdemes egy kicsit elgondolkodni a dolgon, még ha csak elvi síkon is.

Mert, hogy is működhetne a rendszer? Ha nagyon korszerűek akarunk lenni, akkor feltételezünk egy beléptető rendszert ahol a tanuló bedugja mágneskártyáját egy erre a célra kifejlesztett leolvasóba, azt a számítógép rögzíti a belépés idejével és kész. Már küldi is a számítógép az sms-t a szülőknek. Illetve a szülőnek. Nyilván meg kell majd mondani ebből a szempontból ki az illetéskes a családban. Már csak a költségek csökkentése végett is. Elmenetelkor ugyanez a helyzet. A rendszer emberi beavatkozást nem igényel, csupán az sms küldés költségeit. Ami azért nagy számú tanulóval és napi 2 sms-el számolva nem kis költség. De ha van rá pénz, hát legyen. 

Aztán itt a másik lehetőség ami beruházás szinten tulajdonképpen - ahogy szokták mondani - nulla költség, csupán néhány sokszorosított lapot igényel meg egy portást aki ismer minden tanulót és felírja az érkezés és távozás idejét egy papírra. Majd mikor lezajlik a csúcs elkezdi küldözgetni az sms-eket - a külön nyilvántartásban rögzített - szülőnek. Persze ez esetben nincs elcsászkálás a bejárattól, kávézgatás meg ilyesmi, mert ha besuttyan egy-egy tanuló anélkül, hogy észrevennék a szülő természetesen nyugtalankodni fog, ha nem kapja meg a szokásos sms-t. Tehát rögtön hívja az igazgatót vagy a helyettesét vagy valakit és elkezdődhet a nyomozás, hogy vajon Pistike az iskolában tartókodik-e egyáltalán? Hát nem lesz könnyű dolog ezt a második módszert használni az biztos.

Az első kétségtelenül jobb, bár ahogy a mi gyerekeinket ismerem fél nap alatt kitalálják, hogy lehet meghülyíteni a rendszert. Úgyhogy nem is tudom mi lesz ebben az alföldi városkában de kíváncsian várom. Egyelőre nincs gond, pénzt még egy fillért nem költöttek el, vizsgálódnak, elemzik a lehetőséget. Várjuk ki tehát a végét! :)

3 komment

Címkék: Morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr565181756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2009.04.29. 07:54:30

Van a google latitude szolgáltatás, ami cellainformációk alapján tudja a telefon helyét megmondani (párszáz méter pontosan), ezt a neten közzé is teszi, az engedélyezett userek pedig láthatják merre mozog a telefon. Ha van GPS is abban a telefonban, akkor pontosabb az infó, bár az az épületben nem működik. A Nokia OVI MAPS ugyanezt tudja. Ezek komolyabb telefonokra vannak persze, de trend szerint pár év múlva a filléres telefonokban is működni fog. A kártyás rendszer meg lehet egyszerűbb, RF kártya fillérekért van, beteszi a tanuló a zsebébe és ha bemegy az iskolába a rendszer érzékeli (hasonló mint a lopásgátló a boltokban). erre nem lesz pénze az önkormányzatnak, hacsak nem kitalálja magyar bálint, hogy ez kell az interaktív tv mellé.

Ismeretlen_89040 2009.04.29. 10:19:52

Hát,nem tudom,hogy ven-e ennek értelme manapság,amikor a gyerekek azt csinálnak,amit akarnak...

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.04.30. 20:38:24

Szerintem csak alkalmi felvetés valami miatt. Van egy érzésem, hogy az ötlet "bedobója" sem gondolta komolyan csak szerette volna ha írnak róla a lapok.:) Egyetértek ferko-val, hogy az önkormányzatoknak nem lesz pénze az általa leírt módszer bevezetéséhez. Elnézést a késedelmes válaszért de sokfelé jártam az elmúlt 2 napban.
süti beállítások módosítása