HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Mire vigyázzunk az erkélyen?

2009.05.09. 13:00 Morgó Medve

Nem igazán jó ez a cím, de jobbat nem találtam.:) Tulajdonképpen nem nagy dologról van szó. Mostanában nem nagyon érek rá a boltba üvegeket visszavinni, így egy szatyorban kivittem az erkélyre egy halommal, hogy a konyhában el lehessen férni. Még idáig sincs semmi érdekes a dologban. Sajnos azonban kissé figyelmetlen voltam, a szatyor eldőlt az erkélyen és egy sörös üveg elkezdte önálló életét. Azaz szépen gurult az erkély széle felé, aztán azon a kis résen ami az erkély korlátja alatt van szépen kigurult és engedve a gravitációnak megindult szabad eséssel lefelé. Én bennem meg az ideg szaladgált, hogy talán nem tartózkodik senki az erkély alatt és nem esik a fejére. Mert nem csak úgy lehet meghalni ám, hogy egy tégla esik a fejére hanem úgy is, hogy egy sörös üveg. Nem lakom én túl magasan, de valószínűleg már ez is elég lett volna, hogy súlyos sérülést okozzon mondjuk egy kisgyerek fején. És a rések ugyanolyanok a tizedik emeleti erkélyen is mint az én első emeleti erkélyemen. A tanulság csupán annyi, hogy könnyen fogházban vagy börtönben végezhetjük, ha nem vigyázunk. És nem véletlenül írom így.Mert nem ugyanaz egy büntetést fogház fokozatban, vagy börtönben vagy ami még rosszabb, fegyházban letölteni. 

Persze a magyar kommunikációban erre csak egy szó van: börtön. Pedig nagyon nem mindegy. A Média szorgos munkásai nem nagyon tudják mi a különbség a  három büntetés végrehajtási fokozat között. Vagy nem foglalkoznak vele. Én szívesen elmesélem nekik. Érdeklődő emberként egyetemistaként nem csak igazságügyi kórbonctannal hanem büntetés végrehajtással is foglalkoztam. Ma már nem, de nem felejtettem el amiket akkor olvastam.  Most csupán annyit írnék, hogy a fogház fokozatban azok szoktak ülni akik rövid idejű büntetést kaptak és többnyire gondatlanságból követték el azt amiért a törvény lesújtott rájuk. A fegyház fokozatba meg azok akiket hosszú időtartamú büntetésre ítéltek és erőszakos bűncselekmény miatt. Ide kerültek például a "kegyelmesek" is, akiknek büntetését a halálos ítéletről életfogytiglanira változtatták. Azt hiszem ilyen fokozatban tölti büntetését Balogh Lajos is aki Százhalombattán ölte meg az erdőben futkosó lányokat. És ilyen fokozatban volt Richter Richárd is akit a szegedi Csillag börtönben történt ámokfutása után (börtönőröket ölt meg) aztán csak felakasztottak. Nagyon helyesen. De folytathatnám a sort. Tehát igen is fontos információtartalma van annak, hogy valakit hány év "börtönre" ítéltek. Mert bizony az lehet fogház is meg fegyház is. Hogy csak a két "szélét" említsem. És nagyon nem mindegy. 

Na de messzire elkalandoztunk az erkélytől meg a sörös üvegtől. Egyébként nem először fordult elő velem hasonló eset. Egyszer az évvégi nagy bevásárlások során akciós volt az orosz kaviár. Lehet ezt mindig kapni de akkor akciósan 1900 forintba került olyan 120 gramm. Úgy voltam vele néha én is megengedhetem magamnak. Főleg Karácsony tájékán. Megvettem tehát, haza jöttem, gondoltam kiviszem az erkélyre, jó hideg van , nem lesz baja. Hát nem kiesett a kezemből? Mire észbe kaptam már gurult és koccant is a járda kövéhez lent a ház mellett. A szívem hasadt meg érte. Csak néztem lefelé és járt az agyam mit csináljak? Megfordult a fejemben, hogy lemegyek és valahogy összeszedem egy részét. De hamar letettem róla. Elég keveset tudtam volna összeszedni,  az is nyilván szennyezett lett volna üvegszilánkokkal. Így aztán ott maradt, nem is emlékszem már rá mi történt vele.

Hát bizony vigyázni kell ezzel az erkéllyel. Ha ez eltalál valakit ebbe is bele lehetett volna halni. De szerencsém volt. Remélem máskor is az lesz. De azért majd igyekszem jobban vigyázni. De ne csak én, más is! :)

8 komment

Címkék: Egyebek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr175181760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2009.05.09. 16:45:56

Az nem jutott eszedbe, hogy pusztán azért szedd össze, mert nem szemetelsz? :)

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.09. 17:28:31

Hát a kaviárnál tényleg nem jutott eszembe. Olyan kevésnek látszott az egész. Meg lehet, hogy a trauma miatt nem jutott eszembe. Az üveget rögtön összesöpörtem.:)

kanga 2009.05.10. 03:38:15

Nem lehet az erkély aljára valami védőzetet szerelni, hogy befedd a rést?

Ismeretlen_26298 2009.05.10. 04:56:23

Lehetni lehet, csak sajnos ha olcsó lenne nem lenne szép, ha meg ízléses akkor meg drága. Így inkább jobban vigyázok, bár ezt gondoltam a kaviárnál is mégis lement a sörösüveg is. :( Meggondolandó :)

vajgerpeti 2009.05.11. 20:32:46

Én a galambok bukórepülése ellen -mert mindig az alsó részen landoltak- egyszerű megoldást alkalmaztam: az alsó szögvas alá körben 2mm-es damilt kötöttem ki, ezzel meggátoltam minden leesni kívánó tárgy erkélyről történő kigurulását. Legfeljebb ping-pong labda méretű tárgyak gurulnak ki, a sörösüveg és hasonló dobozok fenn akadnak. Ami a legfontosabb a galambok se jönnek csipegetni valót keresni az erkélyre. Érdekes módon a felső korlátvasról soha nem próbáltak leszállni. Igaz ott 3 ládában muskátlit próbálok nevelni, városszépítési okokból, ott nem mernek leszállni, mert állandóan mozognak a levelek.

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.12. 05:14:37

Igazad van, ez eszembe sem jutott.:) Igaz galambok nincsenek akik bejönnének de a kigurulás ellen védve leszek.:)

RolloJuve 2009.05.15. 13:42:11

Lehet későn kommentelek, de legjobb tudomásom szerint nem csak ennyi a három "bv-intézet" között a különbség, hanem jó magaviselet esetén fogháznál a büntetés egyharmadát, börtönnél az egynegyedét, fegyháznál az egyötödét kapja meg jutalmul levonva az elítélt.

Ismeretlen_26298 2009.05.17. 10:33:16

Persze,igaza van, sok minden van még, csak nem akartam belemenni a részletekbe.:) Igen, hát a harmadolás és társai valóban fontos dolgok, de csomag, levél írása és a beszélő is más-más a három fokozatban.
süti beállítások módosítása