HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

In memoriam Dr.Vadász Dénes

2009.05.22. 04:18 Morgó Medve

Ma este Gyűrűavató szakestélyre készülök. Előtte még többed magammal elmegyek a fővárosba legfőbb szakmai szervezetem Küldöttértekezletére, aztán este elfoglalom helyemet a menzán, ahol a bányász végzős hallgatók felavatják a gyűrűjüket. Most azonban egy másik szakestélyről szeretnék írni. Egy egy évvel ezelőtti Gyűrűavató szakestélyről. És nem is bányászról, hanem infósról. És nem is igazán a szakestélyről hanem egy tragikus eseményről, amely megrázta mindazokat akik ismerték: hallgatókat, oktatókat, az oktatást segítő munkatársainkat, rokonokat ismerősöket.

Egy évvel ezelőtt, igaz már kicsit több is mint egy évvel, szóval nagyjából egy éve Dr. Vadász Dénes tanár úr kiment az elnöki asztalhoz, elmondta "Komoly pohar"-át, visszament a helyére, rosszul lett és szervezete hamarosan feladta a harcot. A gyorsan kiérkezett mentők sokáig küzdöttek érte de nem sikerült megmenteni.

Mit mondhat ilyenkor az ember? Ennyi hát egy élet. Semmi előjele nincs, hogy megsejthetnénk itt a vég. Otthon vagyunk, gondolatainkat rendezgetjük a "Komoly pohár"-hoz miközben zuhanyozunk, öltözködünk, készülődünk. Felvesszük legdíszesebb ruhánkat, hiszen hallgatóinkhoz megyünk, akik szeretettel hívtak maguk közé szakestélyre. Gondolataink a felszólalás körül járnak. Aztán megérkezünk, elfoglaljuk helyünket, énekelünk, sört vagy bort iszunk, esszük a zsíros kenyeret hagymával, ha valami vidám dolgot hallunk nevetünk. Élvezzük a szakestélyt. Aztán egyszer  csak az elnök minket szólít. Felállunk, kabátunkat begomboljuk, ünnepélyes léptekkel kimegyünk az elnöki asztal mellé. Kicsit igazítunk a mikrofon állványon, talán izgalmunkat leplezzük. Addigra az elnök kirendeli a kandelábereket, akik egy-egy gyertyával állnak mellettünk. Ha papírról olvassuk azt világítják meg, ha szabadon beszélünk akkor csak úgy fogják a gyertyát. Elkezdünk beszélni. A teremben csend van, hiszen komoly dolgokról esik szó. És az ember beszél, mondja a hasznos gondolatokat a végzős hallgatóknak akik június végén kilépnek a "nagybetűs" életbe. Aztán a komoly pohár véget ér, a siker nagy. A kopogás az asztalon nem  akar szűnni. Az ember szerényen mosolyog egy kicsit, majd lassan megindul a helyére. Megértettek - gondolja örömmel. Mire odaér egy picike rosszullétet érez. Mindjárt leülök és jobban leszek - gondolja. Volt már ilyen máskor is. De a rosszullét nem múlik, inkább fokozódik. Már mások is észreveszik, valaki a mentőkért telefonál. A szakestély abbamarad. Kapkodás, segíteni akarás. Aztán megjönnek a mentők. Ők már szakszerűbben intézkednek, mindhiába. A szívroham erősebb volt. 

Már tavaly sikerült megszereznem azt az ominózus "Komoly pohar"-at, egyvalaki felvette. De a gyász napjaiban nem szívesen tettem volna közzé itt a Morgómedvében. Bent az egyetemen sokan meghallgatták, de az más. Mi ismertük, kollégánk, munkatársunk, a hallgatóknak tanárjuk volt. Most egy év után úgy érzem megosztom ezt a beszédet a Morgómedve olvasóival is akik - tudom - rokonszenveznek az egyetemmel, a hagyományainkkal, az itteni egyetemi élettel.

Hallgassuk hát meg Vadász tanár urat aki közben egy kis vidámsággal is színezte "Komoly poharát" és közben gondoljunk rá. Jó oktató, kiváló ember volt, nyugodjék békében!

http://www.iit.uni-miskolc.hu/iitweb/opencms/staff/Teachers/voltTanarok/VadaszD/bins/Dr_Vadasz_Denes_Tanar_Ur_Utolso_Komoly_Pohar_Felszolalasa.mp3


 

6 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr775181767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snowqueen 2009.05.22. 09:12:23

Nagyon sajnálom!Nagyon kedves beszéd,egy következetes és jó humorú szaktekintélytől.Nyugodjék békében!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.05.23. 08:43:28

Valóban tragikus dolog volt. Gondolj a hallgatókra, így szembesülni a halállal.:( És tényleg nagyon rendes ember volt.

szokej 2009.06.09. 13:17:40

Sajnos én tegnap szembesültem ezzel a ténnyel, hogy elment több mint egy éve. Az idén kerül sor a 10 éves találkozóra az idén 10 éve az ME-n végzett gépészeknek és infósoknak. Javaslatot lehetett tenni, kinek adnánk emlékplakettet. Őt szerettem volna, mert annak ellenére, hogy az 5 év alatt eminens diákként csak nála ismételtem vizsgát, nagyon sokat segített, hogy az életem ilyen jól alakuljon. De nem találtam ez egyetem oktatói között. Sajnos ezt már soha nem veheti át. Szerintem benne egy remek embert és jó, korrekt oktatót vesztettünk el. Remélem oda fentről néz majd minket, akik tiszteltük Őt.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.06.10. 04:03:57

Köszönöm, hogy kedves szavaiddal kiegészítetted az írásomat. Neki valóban nem adható már, de azért emlékezni fogunk rá sokáig. Tényleg kiváló ember és oktató volt.

Hadházi Csaba 2009.10.09. 21:20:02

Olyan rohanás volt ez a hét hogy csak most lapoztam a naptáramban. Megláttam a nevét és eszembe jutott Tanárúr. Elnök voltam azon a tragikus szakesten, ezek a fájdalmas emlékképek jutnak az ember eszébe először. Aztán az ahogy énekel és szájharmónikán játszik, a délutáni poénok a parkban és sok sok jó emlék egy remek emberről. Egy képet akartam keresni róla, így találtam ide, és jó volt olvasni a gondolataitokat. Köszönöm. Egy réges régi felvételt hallgatok, egy réges régi szakestről ahol az éppen végett hallgatókat meg-megremegő énekével búcsúztatja: http://users.iit.uni-miskolc.hu/~hadhazi1/Vad%E1sz%20D%E9nes_Kopjafa%20avat%F3k%20dala.mp3 Emlékét továbbra is őrizzük, ki ki a maga módján: A munkatársak a Vadász Dénes Informatikusokért alapítvánnyal amely a diákokat segíti. Az egyetem pedig azzal hogy informatkai előadó termet nevez el róla. Mi pedig, végzett infósok egy díjjat alapítottunk és neveztünk el róla,mellyel minden évben szeretnénk jutalmazni azt, aki hasonlóan sokat tesz a diákokért és hagyományokért mint Dénes tett. Boldog névnapot Dénes!

Ismeretlen_26298 2009.10.11. 13:06:05

Kedves Csaba! A link miatt a szerver betette a hozzászólását a moderálandó kommentek közé pedig a blog moderálás nélküli kommentezésre van beállítva. Azt meg sajnos csak akkor veszem észre ha új posztot írok. Ezért e késlekedés. Köszönöm, hogy az Ön által leírt pár sorral megerősítette és kiegészítette az általam írottakat. Sokan szerettük Vadász tanár urat, megérdemelte szeretetünket. Örülök, hogy nem feledkeztek meg róla, úgy érzem emlékét méltó módon ápolják munkatársai, tanítványai. És ez jó, nagyon jó. Még egyszer köszönöm kedves sorait.
süti beállítások módosítása