HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Béla docens

2009.10.02. 13:50 Morgó Medve

A minap az egyik boltban vásároltam, amikor a pénztárnál hallgatóim jó hangosan rám köszöntek, hogy "Jó szerencsét, tanár úr!" Mit tagadjam, jól esett, büszke voltam arra, hogy ezeknek a nagy fiúknak lehetek a tanára. Többen fel is kapták fejüket, szemrevételeztek, kicsit zavarba is jöttem miközben viszonoztam. Aztán mikor ezt látták még azt is hozzátették, hogy "Hogy van, tanár úr?". Erre már elmosolyodtam és mosolyogva válaszoltam, hogy "Köszönöm, jól". Kifelé jövet aztán volt egy olyan érzésem, hogy a szituáció ismerős. És ekkor jutott eszembe Béla docens. A mai történet róla szól.

Béla docens az Ábrázoló Geometria Tanszék hivatalsegéde volt mikor az egyetemre kerültem 1968-ban.  Testes, mondhatni kövér ember volt.  Minden hétfőn az első szünet előtt megjelent az egyetem legnagyobb előadója - az I-es előadó - előtt, hogy ha szünet lesz letörölje a táblát Téglássy docens úr után, akit mindenki csak Tatának hívott. Akkor még így ment ez, a szünetben a hivatalsegédek törölték le a táblát. Arra már nem emlékszem, hogy mi volt akkor ha a professzor úr még jóval a szünet előtt teleírta. Hogy most mi van nem tudom, majd megkérdezem a hallgatókat és visszatérünk rá. Én törlök magam után. Igaz nem is vagyok professzor.:) Most azonban kanyarodjunk vissza Béla docenshez.

Tehát Béla docens megjelent szünetben az előadóban egy vödör vízzel, néhány szivaccsal és letörölte a táblát. De nem ám úgy hogy fogta a szivacsot és ide-oda törlő mozdulatokat végezve mozgatta a táblán. Nem bizony! Béla docensnek sajátos - mondhatni béladocenses - technikája  volt. Ő határozott, körkörös mozdulatokat végzett, kezdte teljesen kinyújtott karral egy hatalmas körívvel indítva majd egyre kisebb sugárban folytatta. Hogy a sarkokkal mit csinált arra már nem emlékszem. Valószínűleg azt már a hagyományos módon csinálta. Engem ez a kinyújtott karos technika ragadott meg, és a hatalmas lendület. Képes voltam a szünetben is bennmaradni a helyemen csak hogy láthassam.

Béla docens testes ember volt, úgy 55 körüli, és ami nem látszott rajta, hogy szerette a bort. És természetesen nem volt docens hanem csak hivatalsegéd. Hogy hogyan lett Béla docens? Többfajta verzió létezik, a legvalószínűbb az, hogy mikor udvarolgatott akkor nem hivatalsegédnek mondta magát az ábrázoló tanszéken hanem docensnek. 

Régi anekdota már, hogy egyszer valami presszóban üldögéltek hallgatók és odament hozzájuk, hogy nem dobnák-e meg egy húszassal, majd megadja. Egy tanszéki dolgozóval érdemes volt jóban lenni, ha meg ez a tanszék az ábrázoló tanszék akkor különösen. Így aztán a srácok adtak neki, bár abban az időben még 20 forint nagy pénznek számított. De kért aztán mást is Béla docens. Mégpedig azt, hogy ha a hölgy megjön szólítsák már úgy, hogy "docens úr". A srácok szeme felcsillant, egy kis jó buli akkor is fel tudta rázni az egyetemistákat. Megnyugtatták Béla docenst, hogy így lesz. Meg is jött a hölgy, a srácok meg eleresztettek néhány mondatot természetesen kihangsúlyozva a lényeget. Béla docensen látszott, hogy elégedett. Elmenetelkor aztán nagyvonalúan átnyújtott nekik 20 forintot, hogy igyanak egyet az egészségére. Mondanom sem kell, hogy a fiúk a búcsúzáskor is kitettek magukért.

Hát valahogy így lett Béla docens történetünk hőse. Aztán a nevéhez fűződik még néhány további történet is. Ezeket hallomás alapján idézem, vagy igazak vagy nem. Többek között az is, hogy a magasföldszinti büfében (ma rácsos büfé) akkor még lehetett literes bort is kapni. Béla docens ott szerezte be a napi innivalóját. Aztán egy reggel valahogy kicsúszott a kezéből az üveg és összetört. Béla docens - állítólag - olyan cifrán és hosszasan káromkodott, hogy az ott reggeliző hallgatók gyorsan összedobták a pénzt egy másik üveg borra. 

Aztán állítólag az is megtörtént, hogy Téglássy docens úr és Petrich professzor bicikliversenyt rendeztek a régi főépület III. emeleti folyosóján. A folyosó jó hosszú volt, a végén egy csapóajtóval. Na ezt a csapóajtót fogta Béla docens.  Azért kellett fogni, mert egy rugó volt a zsanérokon, és hogy ne csukódjon be. Állítólag Béla docens csak egy kicsit bambult el de ez elég volt arra, hogy elengedje az ajtót pont akkor amikor a biciklizők odaértek. Mondanom sem kell, hogy üvegcsörömpölés verte fel a környéket. Egyébként erről a Petrich professzorról mesélik, hogy a szakszervezeti tagdíjat ablakon kidobott pénznek tekintette, ezért amikor már tanszékvezető volt minden hónapban kidobta a havi tagdíjat az abalakon, amit már lent várt Béla docens az ablak alatt és elballagott a szakszervezetbe a bélyegért. Hát ennyi jutott eszembe Béla docensről, azonban bízom benne, hogy idősebb olvasóim kiegészítik majd az itt leírtakat, sőt ki is javítanak ha nem jól emlékeztem volna. Vagy újabb történetekkel gazdagítanak majd bennünket.:)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr475181820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2009.10.02. 19:27:28

Úgy érzem,hogy ez az emlékezés engem provokál, hogy meséljek Béla docensről.Hát legyen. Béla docens 1.Ő mindig fehér köpenyben közlekedett, hogy ne keverjék össze a kék köpenyben járó hallgatókkal. Elsős korunkban kaptunk egy sötétkék köpenyt, ami 5 plusz x évig tartozékunk volt, egyre jobban kifakulva.Béla gyakran felügyelő volt ábris zh-n és segített a balekoknak: állítson rá merőlegest, de többet nem mondhatok mert az állásommal játszom. Minden zh-ban biztosan volt olyan feladat ahol merőlegest kellett állítani. Béla docens 2.Olyan nadrágot hordott aminek a zsebében teljesen eltűnt a literes borosüveg. Délben már ment cserélni. Ehhez természetesen szüksége volt némi tőkére, amit az éppen arra járóktól kért a következő módon: testvérkém adj egy húszast, majd megadom fizetéskor.Erre persze soha nem került sor. Nekem is tartozik több húszassal. Béla docens 3. A páternoszterben találkozott egy intenzív nyelvtanfolyamra igyekvő oktató kollégával, aki négy szótárral próbált Béla mellé befurakodni. Meglátva a méretes könyveket megkérdezte: mi ez? A kolléga megmondta, mire Béla a következő mondattal zárta le a diskurzust: na ezt az sem olvasta el aki írta. Béla docens 4. Nem hivatalsegédnek mondta magát, hanem a tanszék különleges rendeltetésű munkaerejének. Béla docens 5. Amikor valaki olyan feladatot próbált beadni ami mindenki számára zavaros volt-oktató, hallgató- a kérdés a következő volt: maga Béla docensnél volt konzultálni? Béla docens 6. Mivel minden ábrázoló geometria előadáson bent ült az I-es előadóban,az elsősorban, vizuálisan rögzült benne az előadás anyaga, bár lövése nem volt mit lát. Petrich Géza prof ugyanis mindig ugyanazt ugyanúgy adta elő évekig rendkívül meggyőzően és látványosan, hogy tanuljunk belőle valamit. De ez már egy másik visszaemlékezés tárgya lesz. Táblatörlési technikája Bélának a mai napig emlékezetes, az őt ismerő és Petrich prof legendás előadásait hallgatók körében.

Samu 2009.10.02. 22:50:44

:-)))))))))))))))))) Hát ez haláli! Ilyen jót már régen nevettem!!! Ez a táblatörlés ez csúcs! Megpróbáltam elképzelni magam előtt. Fárasztó lehetett kinyújtott karral törölgetni a táblát. De a többi történet is nagyon tetszik. És hány éves volt ez a jóember akkoriban? Olyan középkorú?

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.10.03. 10:06:19

Kedves Vajgerpeti, hát persze, hogy elsősorban Rád számítottam aki kiegészíti majd az írásomat. :) Egy-két apró tévedésemen tapintatosan átsiklottál amit köszönök.:) Samu, én úgy emlékszem amikor oda kerültem ötvenen jóval túl volt már.

bikfic 2009.10.03. 10:50:23

Nagyon jót nevettem én is! :))) és eredetileg azt akartam kérdezni, hogy Béla docenssel vajon mi lett azóta, de Morgómedve kommentjéből nagyjából sejteni lehet a választ. :(

vajgerpeti 2009.10.07. 18:46:57

Folytatom a Béla docenshez kapcsolódó emlékeimet. Béla docens 7. A táblatörléshez Béla egy horganyzott vizes vödörrel, teli vízzel és két darab normál tégla méretű szivaccsal vonult fel. Amikor látta hogy az I-s előadó -úgy is mint mozi- két hatalmas táblája megtelt, felugrott már amennyire mérete engedte és az említett technikával törölte a táblát. Béla docens 8. Amikor már oktató voltam 1969-től, a kapcsolatunk csak erősödött, különös tekintettel, a szokásos 20-s bekérésére. Anyagilag egyébként a családja jól állt, mert a felesége szülésznő volt, bár csak sejtem hogy a tankolási igényeit a párja nem nagyon támogatta. Béla docens 9. Az említett kerékpárverseny szenvedő alanya Petrich prof volt, mert Béla nem nagyon kedvelte a legenda szerint. A professzor úrhoz kapcsolódva elmondok egy megtörtént sztorit. A prof nagy motoros volt, és egy oldalkocsis BMW-vel közlekedett. Akkor még nem volt körforgalom az egyetemen, hanem Kő Katitól visszafordult a busz, mert ott ért véget az út. Petrich professzor egyszer a megengedettnél nagyobb sebességgel jött kifelé a régi tapolcai útra,-mert akkor még az volt az út a mostani kis büdös mellett- és érintőlegesen kivágódott a kanyarból, és az ott még közlekedő keskeny nyomtávú vasúton álló,a Nagykőmázsai bányából mészkövet szállító kisvonat teherszállító kocsijának ütközött, ledöntve azt a sínről. A prof. egy kicsit lezúzta magát, de az előadásait begipszelt lábbal fotelből vezényelte le az előadóban a kollégáinak

Ismeretlen_26298 2009.10.09. 10:27:14

Hát igen, Béla docens azóta a túlvilágon szédíti a nőket és vigyáz az állására.:) Vajgerpeti, köszönöm a történeteket, így komplett egész a Béla docensről szóló történet.:)
süti beállítások módosítása