HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Jubileumi szakestély

2009.11.25. 07:30 Morgó Medve

Péntek este szakestély volt. Nagy szakestély, sokan voltak Sopronból is, Székesfehérvárról és Dunaújvárosból is. 275 éves jogelődünk a Selmeci Akadémia, 60 éve, hogy megalapították a Miskolci Egyetemet. Így 60 éves a Gépészmérnöki kar is. Aztán a bányászok meg 50 éve jöttek át Sopronból Miskolcra. Jubileum volt tehát bőven. Persze mi sem voltunk kevesen. Mintha 180 főt hallottam volna, hogy ennyien voltunk.

A helyszín  az egyetem díszaulája volt. Előtte mindenki kapott egy tányér vadpörköltet krumplival, aztán a szakestélyen a szokásos zsíros kenyeret majszolgattuk, hogy jobban csússzon a sör. Bár nem nagyon kellett ahhoz zsíros kenyér, a kiváló soproni sör zsíros kenyér nélkül is itatja magát. Tetszett, hogy a résztvevők nagy része hallgató volt. Örömmel fedeztem fel sok korábban végzettet is. Oktatók kevesen voltunk. Ha jól meggondolom vendégekkel együtt nem töltöttünk meg egy 20 fős asztalt. Rektorok, dékánok, dékánhelyettesek. Szerénységem úgy került ebbe az illusztris társaságba, hogy az én tisztem volt az úgynevezett "Vidám pohár" megtartása, ami azért nagy megtiszteltetés egy ilyen jubileumi szakestélyen. Készültem is eleget, mégis a szereplésem előtt váltottam és úgy gondolom jól tettem. Olyanról beszéltem amire nem készültem, viszont az egyik szereplőtől kaptam egy "labdát" amit kár lett volna nem kihasználni. Ki is használtam. Egy vidám hangvételű hozzászólásnak mindig megvan az előnye egy komolyabbhoz képest, hogy van visszajelzés. Ha tetszik a résztvevőknek nevetnek, ha nem ülnek mint akiknek halottjuk van. Ahogy visszaemlékszem nevetésben nem volt hiány. 

Volt nekem azonban még egy tisztem. Az én feladatom volt oktatóként kitartani késő éjszakáig amikor a szakestély nem hivatalos része is véget ér. Hát ettől én jobban tartottam mint a szereplésemtől. Én ugyanis nem nagyon szoktam sokáig fel lenni. De jól bírtam a dolgot. Beszélgettem, sörözgettem  és gyorsan elszaladt az idő. Szinte észre sem vettem mikor éjjel 2 óra lett. Eddig szólt ugyan az engedélyünk. Rendben el is hagytuk az aulát, a fiatalok szépen össze is pakoltak, úgy hogy minden rendben volt. Kicsit még beszélgettem az elnökkel és a majordomussal, megdicsértem őket, ügyesen levezették a szakestélyt. Az egész szakestélynek volt egy méltósága. Nehéz visszaadni mire gondolok. Ez úgy benne volt a levegőben. Meg a felszólalásokban. Meg mindenben. Örülök, hogy én sem lógtam ki a sorból.:)  

9 komment

Címkék: Szakestélyek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr955181845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snowqueen 2009.11.25. 13:33:51

No, ezt a vidám poharat én is szívesen meghallgattam volna:-)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.11.26. 06:05:06

Ezt írta email-ben egy volt tanítványom is.:) Sajnos ezeknek nincsen nyoma. Én is ott építem fel. Sajnálom, hogy nem tudom megosztani veletek.:)

vajgerpeti 2009.11.29. 19:33:21

Csütörtökön részt vettem a második téli vegyipari gépész szakestélyen. Mivel volt főnököm nem tudott felkészülni a vidám pohárra, így nekem kellett beugrani. Ha kedves Snowqueen érdekel az ott elmondott beszédem szívesen elküldöm magánban.Van komoly poharam is és kupaavató beszédem is. Én mint örökös szakest résztvevő ezeket az írásokat őrzöm az elmúlt 15 évről. Egy újszülöttnek minden vicc új és rotációs rendszerben előveszem ezeket. A kapcsolathoz e-mail címem: vlajoska@freemail.hu A szakest egyébként nagy csalódás volt. 1 óra késéssel kezdődött, addig volt egy résztvevő aki úgy leitta magát hogy fél óra múlva ki kellett vonszolni a teremből. Ekkor döntöttem el , hogy soha többé nem veszek részt ilyen eseményen. 40 évet húztam le az egyetemen, ma már nyugdíjas vagyok, de ilyen megrázó élményem nem volt.

Snowqueen 2009.11.30. 13:33:23

Kedves Vajgerpeti, Nagyon sajnálom, hogy ilyen tapasztalatod volt legutóbb. Morgó oly sok szeretettel ír ezekről a hagyományörző szakestélyekről, hogy kíváncsivá tett; mindenképpen szeretném meghallgatni a vidám poharakat (egyet már volt szerencsém). Köszönöm a segítségedet!

Morgomedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.11.30. 15:21:12

Lajosom, azért ez nem nagyon gyakori dolog. Én teljes pályafutásom alatt nem láttam ilyet. Ha meg láttam volna azért biztos nem viselt volna meg ennyire. :) A szakestélyek 99.99 százalékára nem ez a jellemző. Ne ítéld meg őket túl szigorúan, menjél még el ha hívnak.:)

vajgerpeti 2009.11.30. 18:32:23

Öreg harcostársam! Ez nem az első eset volt, de biztos, hogy az utolsó.Többször voltam úgy szakesten, hogy hosszú perceket késett a kezdés. Addigra már többen be voltak nyomva mint a rajzszög. Ezen az az estén a cantusok is élen jártak ebben. A kezdet előtt már egy órán keresztül éneklés helyett üvöltöttek. Amikor nekem 1969-ben a gyűrűavatóm volt az 19 óra 21 perckor elkezdődött. A nemes italt pedig csak akkor kezdték felszolgálni amikor a kar dékánja: prof. Czibere Tibor csapra verte a hordókat. Szerencsére egyszer valami véletlen folytán voltam bányász szakesten is. Az tényleg megható volt és emlékezetes. De a gépész összejöveteleken sajnos már a kezdés előtt egyesek hozzájutnak italhoz, amit rendesen ki használnak. A másik dolog pedig amikor félidőben szivattyúzási szünetet rendel el az elnök, a 15 percből jóval hosszabb lesz. Most csak 50 perc lett belőle. Ami pedig engem zavart mindenek felett a szünet után, hogy 22 órakor a Rockwell-ben megkezdődött a zeneszolgáltatásnak nevezett valami, remegett alattam a szék és felszólalásokból már semmit nem lehetett hallani.Sajnos a menzán tartott szakesteken ez mindig aláfestés. Voltam olyan gyűrűavatón, ahol közölték velünk, hogy menjünk máshova, ha nem tetszik a bumm-bumm, mert nekik erre engedélyük van és nem érdekli őket hogy itt egy életre szóló esemény zajlik.

Ismeretlen_26298 2009.12.01. 10:22:39

Kedves Öreg Cimborám, akkor nálatok más a helyzet mint nálunk. Csúszások nálunk is vannak de egy óra soha, és nagyon berúgott embert sem láttam még, legalábbis nem emlékszem. Vagy 5 éve egy disznótoros cécón egyik hallgatónk az esti szakestélyen kicsit beivott és sokat beszélt, az elnök kivezettette. Én kicsit súlyosnak találtam a döntést és elértem, hogy visszajöhessen és én kezességet vállaltam érte, hogy nem lesz baj. Nem is lett. Csendben elücsörgött mellettem. Sajnos ez a kolléga egy másik alkalommal megint nem tudott vigyázni, lett is egy kisebbfajta botrány a szakestélyen. A szünetek sem nyúlnak hosszúra nálunk. Betartják a kihirdetett időpontot. A Rockwell-re nem emlékszem, hogy zavart volna. Lehet, hogy nem jól volt megválasztva a nap vagy azóta kitaláltak valamit a probléma kezelésére. :)

vajgerpeti 2009.12.01. 16:33:53

Morgómedve! Valahol a legfontosabb könyvben olvastam (húzótüske).A bányászok sokat a kohászok sokáig a gépészek sokan isznak. Talán ennek köszönhető hogy nem bírják egyesek az italt. Az emlékezetes bányász szakest az E/6-ban volt és az eddigi első és egyetlen környezetvédelmi hallgatók nagyon kellemes összejövetele volt mindhárom karról.

Ismeretlen_26298 2009.12.02. 19:33:54

Nálunk tényleg nagyon kevés ember van akire "vigyázni kell". Akiről én írtam ő is egy kedves fiatalember, csak akkor van baj ha ital közelébe kerül. Hosszú idő után csak rá emlékszem.
süti beállítások módosítása