HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Hangszórók és Forte filmek

2009.12.22. 11:32 Morgó Medve

Időnként a kommentekben megszoktam jegyezni, hogy azok akik eltalálnak valamit hangszórókat és Forte filmeket nyerhetnek. A fiatalabb Morgómedve olvasók bizonyára nem tudják mi a csudának emlegetem itt a hangszórókat meg Forte filmeket. Ők hamarosan ha azt hallják majd, hogy film, rögtön a mozira meg a TV-re gondolnak majd, hiszen ők már nem láttak olyat, hogy egy fényképezőgépbe valaki filmet rakott volna. Ők már leginkább csak memória kártyát raknak ezekbe a digitális csodákba. Nem fogják tudni mit jelent az, hogy "Hazafelé add be a filmet az Ofotértba", vagy később máshová, de mindig gépből kivett negatívról, azaz filmről volt szó. Talán még mindig vannak ilyen helyek, nem tudom. Nekem még vannak olyan fényképező gépeim amikbe filmet kell rakni. Egyik elég modern is, motor tekeri arrébb a filmet, folyadékkristályos kijelzője is van, de mégiscsak a kép az objektíven keresztül egy érzékeny film rétegén "landol".

Egyébként a csuda tudja. Nagyobb értéke volt azoknak a fényképeknek. Egy tekercset az ember óvatosan kattingatott el mert csak 24 vagy 35 "kocka" volt rajta. Nem is volt olcsó maga a film sem meg az előhívás sem, bár itt a húzósabbak már a papír képek voltak. Megbecsülte az ember, mert jobban pénzbe került mint manapság. Az ember hazahozta a kész képeket, a család leült megnézte aztán kiválasztották melyikből mennyit rendeljenek meg, hogy mindenkinek jusson. Ma már ez nem így van, hiszen ha megvannak a memória kártyák a határ csupán ezek kapacitása. Aztán megkap az ember egy CD-n vagy DVD úgy két- háromszáz képet, egyszer végignézi, aztán félreteszi mert megjött már a következő CD. És ez így megy évek során, a CD-k meg csak gyűlnek, aztán az örökösök meg majd leviszik a kukába az egészet. :)

Nade messzire kanyarodtam Egri János Forte filmjeitől. Nevezettnek volt ugyanis egy műsora a televízióban "Lehet egy kérdéssel több?" címmel. Itt gondosan kiválogatott nézők vetélkedtek miközben Egri János - kezében a műsor logójával díszített - kártyafélével időnként elmondta, hogy "Lehet egy kérdéssel több?". Emlékezetem szerint ennek nem sok dramaturgiai jelentősége volt, kicsit mindig sután hangzott, nem illett bele abba a környezetbe ahol éppen tartottak, de mi is megszoktuk, hogy ezt neki el kell mondania. Mikor elmondta nyeltünk egyet, hogy na ezen is túl vagyunk mehetünk tovább, halljuk a kérdést. Aztán már nem emlékszem miket lehetett nyerni, egy biztos, hogy voltak emberek akik nyertek egy-egy hangszórót vagy Forte filmet. Talán vigaszdíjként. Hogy ezzel aztán mit csináltak az ő dolguk volt.

Egy film még hagyján, a családban csak volt valakinek egy fényképezőgépe, de a hangszóró már nehezebb dió volt. Egy hangszóróhoz ugyanis jó ha van valami elektronikai eszköz amihez hozzá lehet csatlakoztatni. Mi például biztos jól tudtuk volna hasznosítani Esztergom-Kenyérmezőn a  technikum "Ifjú Gárda" kollégiumában ahol az ajtó felett volt egy ilyen hangszóró és hajnali 6-kor ez szólalt meg, hogy ébresszen bennünket. Negyedévesként már elég nagy mellénye volt egyikünknek, első reakcióként hozzávágott egy cipőt. Sajnos elég gyenge szövettel fedték ezeket a hangszórókat, be is szakadt rendesen. Mi meg rögtön felébredtünk és hümmögve nézegettük a kilátszó hangszóró membránt. Kaptunk aztán egy hónap határidőt hogy szerezzünk másikat ami meg is történt. Ecséden, a szomszéd faluban - ahová anyám valósi volt - ugyan sérült a vezetékes rádió rendszer mert sikerült megszereznünk egy hangszórót ami pontosan úgy nézett ki mint a kollégiumi. Persze ép vászonnal az elején. Itt viszont senkit nem zavart a kiszakadt vászon. És a liter vörösbor igazán nem volt nagy ár ezért az előnyös cserért.

Az ördögbe, már megint elkalandoztam. Na szóval, nem tudom Egri János nyertesei mit kezdtek a hangszórókkal mert sem rádiót sem erősítőt nem nyertek hozzá. Sem kollégiumot.  Mindenesetre boldogan szorította mindenki a kebléhez a verítékükkel megszerzett ajándékot. Akkoriban nehezebb volt megszerezni egy ilyen hangszórót mint ma egy autót. Aztán egyszer biztos elfogytak az ismeretlen elektronikai gyár raktárban porosodó hangszórói is, nem különben a váci Forte gyár elhibázott üzletpolitikával legyártott filmjei. De én már erre nem emlékszem. Ha viszont Egri János véletlenül a Google-val ráakadna a Morgóra örömmel venném kiegészítését. Volt már hasonló, kommentezett itt már Feledy Péter és Kozma György, művésznevén kozmagyuri is.:)

11 komment

Címkék: Történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr145181856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_14594 2009.12.22. 13:29:52

Már megint öregítesz itt, te Morgómedve :-). Néhány éve még én is filmes fényképezőgéppel fotóztam. És nem 35, hanem 36 kocka volt hivatalosan :-). Azért, ha az ember ügyesen rakta be azt a filmet, 37, esetleg néha 38 is összejött belőle. És természetesen még most is elő lehet hívatni a hagyományos képeket is.

ferko 2009.12.22. 14:52:25

http://index.hu/gazdasag/magyar/forter070121/ A forte nem olyan rég ment csődbe, bár a digitalizálódás óta tényleg nem annyira ismert....

beckzsu · http://beck.blog.hu 2009.12.22. 16:10:17

Az ilyenektől én is mindig nagyon öregnek gondolom magam, hiszen jól emlékszem a műsorra is, a filmekre is ;) Régi fényképeket most is őrzök Forte fotópapíros dobozokban. És gyerekkoromban volt egy olyan fényképezőgépem, ami még „nagyfilmes” volt, vagyis összesen 8 képhely volt rajta, de az én gépem felezni tudta, így 16-ot lehetett vele fényképezni. Most is megvan, emlék a nagyapámtól :)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.22. 16:52:33

Na, ezt már szeretem, ledőlök szundítani egyet és mikor felébredek nem győzök válaszolni. :) A 35 valóban elírás. Gigi, Igazad van, 36 volt az. Tanulságos és érdekes volt elolvasni a ferko által ajánlott cikket, másoknak is ajánlom. Beckzsu, nekem is volt hasonló gépem, Pajtásnak hívták, 160 forintért vettem egy barátomtól. Azt hiszem ez volt az első gyerekgép. Hasonló kategóriájú volt még a Ljubityel is. Kicsit drága volt őket üzemeltetni. Úgy hogy nagy öröm volt amikor megjelent a 36 "kockás" Szmena. :)

vajgerpeti 2009.12.22. 17:09:48

Öreg Harcostársam4 Látod Giginek igaza van. 36 kocka fért egy Leica filmre, de ha ügyesen fűzted be akkor sikerült 38-t felvenni rá. Viszont nekem volt egy olyan második világháborút megjárt fényképező gépem Apám jóvoltából,-ami valahol a rokonságnál pihen most- egy Box Tengor márka amiben 9x12-cm-es képet lehetett készíteni 8 darabot.ezzel bizonyította hogy merre járt 2 évig kerülve a háborús csetepatékat 41-től 43-ig. A következő két év amerikai fogságáról sajnos nem készített képeket mert nem volt lehetősége filmhez jutni. Nekem még most is van két kisfilmes gépem, egy Szmena8M szovjet márka, aminek megvolt az a jó tulajdonsága, ha megszorult benne a film akkor végtelen számú képet lehetett készíteni egy kockára, mivel kiszakadt a perforáció, és nem ment tovább a film, valamint egy másik kiváló márka egy Zenit8, amivel nagyon jó képeket lehetett készíteni. Egyébként az utóbbi gép rendelkezett egy úgy nevezett forró talppal, ami azt jelentette, hogy a vakut nem kellett dróttal csatlakoztatni, hanem érzékelt a betűzött villanót, és nagyon jó esti képeket lehetett készíteni ezzel. Sokkal jobb minőségűek voltak, mint a mostani digi gépemmel készültek, ami sajna már vén darab, hiszen elmúlt 5 éves és mindössze 4 Megapixeles.Igaz a tuningolása miatt 1006 kép fér rá. Más: Nekem úgy rémlik, hogy a koleszban, nem negyed hatkor szólalt meg a rádió hanem hatkor. De lehet hogy rosszul emlékszem, hiszen én már jóval vénebb vagyok mint Te:=))) Ennek főleg akkor örültünk amikor már Kenyérmezőn laktunk, és csak 7-kor kászálódtunk ki az ágyból, amikor Dombrády József nevelőtanár urunk letett az ajtó melletti szekrényre 4 darab két forintos takarék bélyeget, amit év végén mindig visszaválthattunk a postán, és így egy kis tőkéhez jutottunk, plusz a hatalmas kamattal együtt. Hát ennyit mondok. Kívánok Neked és minden kedves hozzászólónak áldott békés boldog karácsonyt és sikereken eredményes ennél jobb Új esztendőt. Jó Szerencsét.

beckzsu · http://beck.blog.hu 2009.12.22. 17:20:41

Az én régi gépem is Box... nem tudom, járt-e a háborúban, de a kora szerint járhatott volna.

Ismeretlen_14594 2009.12.22. 19:57:48

Szmenám nekem is van, igaz, már nem működik, de még megvan, egyszer talán meg lehetne javíttatni. Persze nem a túl távoli jövőben, mert nem lesz már ember, aki ért hozzá. Amúgy ez volt az első fényképezőgépünk, a bátyám úgy 10 éves lehetett, amikor kaptuk. Nagyon jó minőségű képeket lehetett vele készíteni, és bizony néha mi is jártunk úgy, hogy már 40 körüli kép készült, ebből jöttünk rá, hogy nem megy a film semerre.

ferko 2009.12.22. 21:55:18

Nekem egy Panasonic DMC FX7 van, 5 Megapixeles gép és már a lányaim is nyúzzák (nyálbiztos). Nagyjából ez is 5 éves. 1G SD kártyára kb 450 kép fér el. Nagyjából akkora mint egy cigarettásdoboz és quick shot kategória. Tényleg csak előveszem és már lőhetek is (vakura kell várni pár secet). Emellett tényleg vicces hallgatni apámat, aki szmenára esküzik és könnyes szemmel emlegeti a házi laborját, amit a fürdőben rendezett be és ott hívta elő a fekete fehér képeit. Vagy a nagybátyám, aki fénymérővel szaladgál a bolgár kirándulásunkkkor 80ban és az szerint állítgatta a gépét. Fénymérés, megbeszélni akkor mit kell beállítani, majd képbeállítás és fényképezés. Én meg most három képet készítek a gyerekről mire kimondja a kiskarácsony nagykarácsony első sorát. Arról nem is beszélve,hogy én egyből látom mi készült és csnálok 30 képet amiből lehet csak egy a jó. Ehhez képest visszajöttünk, előhívták megnéztük kb 2-3 hét volt :) maiak már ebben nőnek fel, számítógép, mobiltelefon egyebek.Már én is szédülök néha.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.23. 15:30:23

Vajgerpeti, képzeld el ha szovjet hadifogságba kerül nem csak film gondja lett volna. :) Te valóban kicsit vénebb vagy mint én nyilván ezért nem vetted észre, hogy én is 6 órát írtam.:) Nekem még 2 Szmenám is van, már régen ki kellett volna dobni őket, de egyszerűen nincsen szívem megtenni. Házi laborom nekem is volt egy Ural márkanevű nagyítóval. Olyankor szünetelt a fürdés a házban. :) A fényképezésnél meg én is a Leningrád típusú fénymérőmmel mértem egyet, hogy aztán milyen legyen a blende meg az idő. Ah, die alte schöne Zeiten...:) Azaz régi szép idők.:))

Samu 2009.12.23. 22:23:19

Nekem is van még egy hagyományos fényképezőgépem. Teljesen jól működik. Néhány éve még azt használtam. Csak pár éve vettem a digitális gépet.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.24. 04:24:22

Aztán egy darabig őrizgetjük még ezeket a régi gépeket és aztán egyszer csak megválunk majd tőlük, mert rájövünk, hogy már tényleg nem fogjuk használni őket.:)
süti beállítások módosítása