HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

NME Nosztalgiastúdió

2009.12.23. 11:30 Morgó Medve

A régi Morgómedve olvasók bizonyára emlékeznek még arra, hogy engem hidegen hagynak a hazai kereskedelmi rádiós csatározások, nekem megvan a saját megszokott csatornám, aki kíváncsi rá, itt belehallgathat:

http://www.club977.com

Nem rossz ez sem, de tegnap óta van egy jobb. Van másik, ahogy Eötvos bohóc mondaná. Mint tudomásomra jutott létezik egy NME Nosztalgiarádió. Az NME az egyetemünk régi elnevezésére utal amikor még csak három kar volt, mindhárom a nehézipar számára képzett mérnököket. A három betű a Nehézipari Műszaki Egyetem elnevezésre utal. Az új karok megjelenésével ebből lett az egyetem új neve: Miskolci Egyetem.

Ezen az egyetemen működött valamikor egy Stúdió. Nagyon jó dolog volt ez a Stúdió. Mivel az egyetemünk minden épülete egymás mellett helyezkedik el - az Egyetemvárosban - így tényleg nagy hallgatósága volt az adásoknak. Minden kollégiumi szobában volt egy hangszóró és innen lehetett hallani a stúdió adásait. Vagy egyszerűen csak jó zenét. Gondolom mondanom sem kell, hogy akik ezt a stúdiót működtették lelkes hallgatók voltak. Volt ugyan egy tanár vezető is, de ő nem nagyon szólt bele a dolgokba. Szerettük ezt a dolgot, beépült az életünkbe.

Volt azonban ennek az Egyetemi Stúdiónak még egy fontos funkciója: ők szervezték évente az úgynevezett stúdiós vetélkedőket. Itt - ha jól emlékszem - a kollégiumok versenyeztek egymással. Nem vérre ment a dolog, de lelkes volt mindenki. Éjszakába nyúlóan teljesítették a mind nagyobb tömegeket (köztük tanárokat is) megmozgató feladatokat. Én ekkor vettem hasznát igazán annak, hogy a telefonszámom titkos volt, mert így nem kellett éjfélkor beülnöm a trabantomba, hogy pl. eggyel több tanári indexet gyűjthessenek össze. Persze a mi hallgatóink nélkülem is összegyűjtöttek eleget azoktól akiket elértek telefonon. Természetesen akkor még a mobil telefonok sehol sem voltak.

Visszatérve a Nosztalgiarádióra, ezek közül az akkor fiatal emberekből gondolták - úgy 3 éve - néhányan úgy hogy elindítanak egy nosztalgiarádiót.  Ma már ők is kis híján annyi idősek mint én de a lelkesedés a  régi. Én tegnap óta hallgatom őket. Este egy nagyon jó összeállítás volt karácsonyi dalokból, azután egy régebbi műsor Cseke Lászlóról, aki a hatvanas években szerkesztette nekünk is a Szabad Európa Rádió zenei adásait, mint például a Forgószinpad-ot vagy a Teenager Party-t. Utóbbiba tegnap este bele is hallgathattunk, hát mit mondjak? Nagy élmény volt. Úgy tudom sok régi adást sikerült a régi szalagokról digitalizálni, ezekből is hallhatunk majd időnként. Tegnap elhangzott egy novella is, egy nagyon jó novella, gyanítom a főszereplő azonos a rádió egyik alapítójával, Karcagi Palival. Hát minden elismerésem a feleségéé. Áldott természete lehet.:)

Visszatérve a gyakorlati tudnivalókra sok mindent megtudhatunk a Rádióról ha benézünk a honlapra:

http://twinem.uw.hu/

Érdemes elolvasni mielőtt elkezdenénk hallgatni. Sok hasznos tudnivaló van rajta. Ezután le kell menni a lap aljára és legalul van egy ikon (hangszóró amint éppen sugároz) arra kell klikkelni! És már hallgathatjuk is az NME Nosztalgiarádiót. Különös fílingje van a dolognak, hogy éppen Szolnokról "sugározzák" az adást. Történelmi hely. :)

És hogy jobban megérezzük azoknak az időknek a levegőjét javaslom nézzünk meg egy filmet a hetvenes évek végéről. Jól összefoglalja az akkori egyetemi életet. Úgy emlékszem mindjárt az elején szó esik benne a Stúdióról is. A következőképpen érhetjük el:

http://www.mehok.uni-miskolc.hu/dvr/main/main.html

Ezután a bal oldali menüben válasszuk ki a "Gyűjtemény" menüpontot majd a jobboldali oszlopban majdnem legalul találjuk az "Útján e világnak" című filmet. Na erre klikkeljünk rá! Olyan 45 perces film, az MTV készítette. Jó nézelődést és rádióhallgatást. :)

2 komment

Címkék: Egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr555181857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2009.12.26. 16:46:57

Adalék a stúdiós vetélkedőekhez. feladat éjfélkor: menjenek ki 1 db hiteles mérőeszközzel - 1 m-es madzag- a lillafüredi kisvasút alagútjához és mérjék meg annak hosszát! Két csapat ment ki egy Trabant fedőnevű géperejű járművel, egymástól függetlenül kezdték meg a mérést. Az egyik csapat az országút felől kezdte meg a mérést, a másik ki tudja milyen indíttatásból az alagút Garadna felőli végéről indult. Szorgalmasan hajtogatták egy-egy zseblámpa fényénél a mérőeszközt, amikor valaki felnézett, meglátott egy gyenge lámpafényt üvöltött: jön a vonat!! mindenki elhányva lámpát madzagot kirohant az alagútból. Senkinek eszébe nem jutott, hogy éjjel nem jár a kisvonat. Egy másik sztori: akkor még hivatalos fizető eszköz volt a lyukas kétfilléres. A feladat az volt ki tud többet szerezni ebből? Egyik hallgatónak eszébe jutott, hogy Egerben a nagybácsijának egy drótra fűzve van több száz ilyen komoly érméje. Nosza, motorra pattantak éjnek idején és átvágtattak Egerbe. Sikerült kellő mennyiségű folyékony dopping árán megszerezni a füzért és vissza Miskolcra. A szűkös határidő miatt siettek és az egyik kanyart nem sikerült kellő ívben venni, csak érintőlegesen, aminek az lett a következménye, hogy az árokban kötöttek ki, motorral, kétfilléresekkel. A drót annak rendje és módja szerint elszakadt és a kincs szétszóródott az árokban, amit éjjel lámpafény hiányában nem sikerült megtalálni. Így lettek ők a nagy vesztesek. Természetesen voltak ennél durvább feladatok is: csak egyet mondanék: minél több elvált egyetemi oktatót kellett korábbi párjával behozni a vetélkedő színhelyére:=)))

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2009.12.27. 19:13:22

Tényleg voltak meredek feladatok. De mentek a fiatalok és csinálták. Azért ma már erre nem lehetne rávenni őket. Igaz?
süti beállítások módosítása