HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Vasárnapi nyitvatartás

2010.05.03. 18:26 Morgó Medve

Időnként előjön a dolog, többnyire vagy a szakszervezet vagy valamelyik párt hozza fel, aztán nem közelednek az álláspontok, és egy időre megint csend lesz. Most azonban úgy látom megint terítékre került a boltok vasárnapi nyitva tartása. Mielőtt elmondanám a véleményemet visszamennék úgy 25-30 évet az időben.

Úgy emlékszem, hogy akkortájt nálunk vasárnap zárva voltak a boltok. Szombaton is csak délig lehetett vásárolni, a nagyobb áruházak élelmiszer osztályai talán 4-ig voltak nyitva és utána meghalt minden. Aki addig beszerezte a kenyerét annak volt a hétvégére kenyere, aki nem annak nem. Szombat délután tehát kitört az ünnep, lehetett pihenni, kulturálódni, vendégségbe menni. Ez volt a helyzet nálunk.

Aztán a Szovjetunóban ez kicsit másképp működött. Tudni kell, hogy ellátás szempontjából Moszkva volt a csúcs. Ott sem volt kánaán, de mondjuk Tulához vagy  Vlagyimírhez képest sokkal több volt az áru. Hogy a kisebb településeket, falvakat ne is említsem. Így aztán a moszkvai háziasszonyok sokkal könnyebb  helyzetben voltak ha bevásárlásról volt szó. Nekik több lehetőségük volt arra, hogy például munkába menet vagy jövet be-benézve a boltokba elcsípjenek valami finomságot. Igaz ezekért elég hosszú sorokat kellett állni de néhány óra múlva megvolt a finn sajt, a magyar téliszalámi vagy az NDK-ból származó Berliner vagy Radeberger sör. Moszkván és néhány nagyvároson kívül, a kisebb városokban aztán rohamosan csökkent a kínálat. A boltok szinte kongtak az ürességtől. Az embereknek volt pénzük, csak éppen elkölteni nem tudták mert nem volt mire. Így aztán kialakult egy szokás, miszerint a család vasárnap hajnalban - mondjuk a Moszkvától 300 kilométerre lévő Tulában - felkerekedett és vonattal felutazott Moszkvába. Valamikor a délelőtt során megérkeztek és nyakukba vették a várost. Moszkvának meg voltak azok a nagy élelmiszer áruházai ahol mindig lehetett kolbászféléket, húst és még sok egyebet venni amit otthon nem lehetett. Ment hát a család, 4 ember az 4 sorba állhatott be, aztán következett egy másik bolt újabb sorokkal. Aztán mikor leszállt az este addigra együtt volt sok olyan kincs amelyekre a moszkvaiak többnyire csak legyintettek, de a tulaiak boldogan vitték haza.

Van egy szomorú emlékem. Valamim nekem is elfogyott és beugrottam a GUM áruházba. A földszinten működött egy hatalmas élelmiszer osztály. A hatalmas alatt a méreteit értem, az árukészlet azonban elég szűkös volt. Hogy mivel voltak tele mégis a polcok? Ugyanazokkal az árukkal csak százszámra. Elég késő volt már. Egy 12 év körüli kisfiú támaszkodott háttal egy ablakmélyedésben. A szülők nyilván sorban álltak még a vonat indulás előtt egy-két órával. És ez a kisfiú ahogy ott várt elszunnyadhatott, én már csak arra figyeltem fel, hogy összecsuklott. Ketten gyorsan felkapták, megrázta magát és állt tovább, igaz kicsit bizonytalanabbul. Elképzelem amint szegény hajnalok hajnalán felkelt, 5 órát bumlizott egy vonaton amelyről a tervezők még WC-t is elspórolták, egész nap járta a várost, időnként órákat állt sorban, hát szerencsétlen nyilván összecsuklott a fáradtságtól. És még előtte volt a visszaút.

Na ekkor gondoltam én arra, hogy milyen jó nekünk itthon, nálunk sincsen kánaán de azért a boltban sok mindent meg lehet venni még az én falumban is.  És a hétvége tényleg a pihenésé volt. És kicsit büszke voltam a  hazámra. Mindemellett sajnáltam a barátaimat, de főleg a feleségeiket mert a bevásárlás ott aztán tényleg az asszonyok dolga volt.

Hát ezek jutnak mindig eszembe, ha  a vasárnapi nyitva tartásról esik szó. Tudom, hogy ma már mások a viszonyok mint akkor. A mai bevásárló központok már szórakozási lehetőséget is kínálnak, leginkább a kicsiknek. Aztán a pénz is jól jön azoknak akik a vasárnapjaikat munkával töltik el a boltokban ás áruházakban. Nem is tudom ők mit gondolnak amikor azt olvassák, hogy vannak akik a vasárnapi zárva tartások érdekében harcolnak. Vajon ők hogy élik meg ezt? Őértük vagy ő ellenük ez a követelés? Nem tudok mit mondani, mások a mai viszonyok és mások amikről én írtam. Tekintsük úgy hogy a hír kapcsán alkalmam volt megint mesélni egy kicsit a régi időkről. De nem tudok okos lenni a kérdésben.

3 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr225181917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferko 2010.05.03. 21:48:11

Én emlékszem a 80as évek közepéről az amit ma megtehetsz, ahalasz szombatra szloganre, ugyanis nálunk sem voltak nyitva a boltok szombaton, hanem volt piac meg élelmiszerbolt (nem 4 ig, hanem délig - egyig), és ebből lett hogy a boltok szombat du is nyitva voltak. De én arra is emlékszem, hogy 82ig talán szombaton de is volt oktatás, lehet csak minden második hétvégén és a szüleim is dolgoztak. A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatban mindenkivelk egyetértek, ha nem kapmány időszakban merül fel ismét a téma, talán elgondolkozom rajta, de így teljesen felesleges morfondirozni ezen. Szerintem senkit nem érdekelnek a vasárnap dolgozók, kampánytéma volt és kész.

Ismeretlen_14594 2010.05.04. 11:14:07

Nem egy olyan bolti dolgozót ismerek, aki kifejezetten csak a hétvégi munkát vállalja, mert akkor ott van apuka a gyerekekkel, hét közben meg anyuka látja el otthon a családot, hétvégén tud pénzt keresni. Nem gondolom, hogy a vasárnapi zárva tartás bárkinek is annyira jó lenne, hogy érdemes tiltani. Aki nem akar hétvégén vásárolni, az úgysem vásárol. A boltok pedig általában nem kötelezik a dolgozót a vasárnapi munkára, azt a legtöbb dolgozó önként vállalja, vagy eleve ilyen beosztásban dolgozik, vagy többletpénzért megy be hétvégén. Teljesen felesleges ebből ekkora problémát csinálni.

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2010.05.04. 19:15:35

Jól emlékszel, voltak idők (nekem is) amikor szombaton is volt délig oktatás és a munkaidő is szombat délig tartott. Aztán egyszer bevezették a szabad szombatot. Sajnos nem tudom mikor. Egyébként nem gondolom, hogy kampánytéma lenne ez a vasárnapi nyitva tartás mert én tegnap olvastam az Origo-n, a kampánynak meg már vagy 2 hete vége: http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100503-elbocsatoskat-hozhat-a-vasarnapi-nyitva-tartas-korlatozasa.html Mint írtam én sem vagyok biztos benne, hogy ennek örülnek azok akiket meg akarnak védeni a vasárnapi munkavégzéstől. Más lenne a helyzet egy lényegesen magasabb életszínvonal esetén. De attól tartok sok embernek nagyon kell az a pénz amit akkor keres. A nagyi meg azalatt vigyáz a gyerekekre.
süti beállítások módosítása