HTML

Morgómedve

Friss topikok

  • Gyula Turcsán: Pötyi az anyukája révén az unokatestvérem volt! Nem volt könnyű élete, de örülök, hogy a gyerekek ... (2023.03.13. 19:46) Emlékezés Dr. Anóka Izabellára
  • FlashFWD: és még egyszer: info. :) késő van, na! (2021.02.01. 23:19) Summa summarum vagy Szumma szummárum?
  • Morgó Medve: @g.dani: Kedves Galya, szép kis kalamajkát okozott Magánál ez a generátoros üzem. Úgy látom azért ... (2019.01.03. 09:11) Morgolódás porszívó teljesítmény ügyben
  • exbikfic: @Morgó Medve: Köszönöm, igyekszem, bár most már jó ideje éppen a kedvetlenség szakaszában vagyok. ... (2018.11.30. 21:35) Egy blog vége
  • Morgó Medve: @vajgerpeti: Én már cimbora elég sokszor kapcsolom ki a magam képcsöves televízióját. A beszélgeté... (2018.11.18. 17:58) A LED projekt vége

Egy repülős emlék

2010.12.31. 11:50 Morgó Medve

Van nekem még egy utazással kapcsolatos élményem. Bár ezt azért nehéz élménynek nevezni. Elmesélem.

Egyszer, nagyon régen, repülővel jöttem haza Moszkvából. Egy ilyen Tu-154-essel:

Elég szűkös volt ezen a gépen minden, de különösen nehéz helyzetbe az az utas került akinek egy középső helyre szólt a helye. Volt egy hely az ablak mellett, volt egy középen, aztán még egy tőle jobbra ahol a folyosó kezdődött. A másik oldalon ugyanígy. Miután évente minimum kétszer megettem ezt az utat már nem volt fontos, hogy hová adják a jegyet. Valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy vagy az ablakhoz kaptam, vagy a szélére, középre nem. Vagy ha igen, akkor társaim közösségi lények voltak, meg tudtunk osztozni a közös karfákon. Javaslom tekintsük meg az alábbi képet, itt jobban látható mely ülésekről van szó:

Itt hátulról láthatók az ülések, van egy kép amin előlről is láthatók:

Aztán egyszer úgy adódott, hogy mindkét oldalamra egy-egy - csak magával törődő - önző utastárs akadt. Balra az ablaknál egy korosabb férfi ült, jobbra egy 35 év körüli nő. Ők mindketten kényelmesen elhelyezkedtek, karjukat békésen nyugtatták a karfákon. Nekem ugyan így semmi nem maradt de nem baj - gondoltam - megleszek én karfa nélkül is és karjaimat keresztbe fontam a mellkasomon. Egy idő után kicsit fárasztó volt ez a póz, jó lett volna leengedni kicsit és megpihentetni a szék karfáin de az nem volt. Illetve volt az mindkét oldalamon, csak éppen foglalt volt. Innentől fogva minden idegszálammal azt figyeltem mikor emeli meg valamelyik a karját, hogy lecsaphassak legalább az egyik karfára én is. Sajnos a helyzet nem változott, az úriember egykedvűen bámulta az előtte lévő ülés háttámláját, időnként kinézett az ablakon, de ilyenkor is ügyelt arra, hogy karját ne emelje fel egy pillanatra sem. Szerintem elég kényelmetlen volt neki így kitekeredve gyönyörködni a felhőkben de ennek ellenére ragaszkodott szerzett jogaihoz. A hölgy a jobb oldalon éppen elszunnyadni látszott.

Így repültünk hazafelé amikor megjelentek a légi utaskísérők a tálcákkal. Rutinosan hajtották le az asztalt az előző ülés háttámlájáról, rakták rá a tálcákat és már mentek is tovább. Vessünk mi is egy pillantást egy ilyen ebédfélére:

Hát ez elég kicsire sikeredett de nagyobbat sajnos nem találtam. Mármint a kép. A hölgy a nagy mozgásra felébredt, birtokba vette a tálcát és komótosan falatozni kezdett. Természetesen úgy hogy evés közben a karjai túlnyúltak az ülések által határolt képzeletbeli határon, azaz hiába emelte fel a kezét a karfáról helyem így sem lett több egy csöppet sem. Az ablaknál ülő úr szintén. Én meg megpróbáltam úgy  enni, hogy a két karom csuklóban keresztezték egymást a tálca felett. Hát mit mondjak? Nem nagyon ment, mivel késsel és villával kellett volna falatozni. Végül aztán csak lépnem kellett és kissé erőszakossá váltam. Nem túlzottan elterpeszkedve de csak elkezdtem úgy enni ahogy kellett, nem törődve azzal, hogy könyökük időnként összeütközött az enyémmel. Először értetlenül néztek rám, de miután arcomon láttak valami eltökéltséggel vegyes bosszúságot engedtek kissé. Nagy nehezen aztán én is megehettem az  ebédemet. Ami nem volt sem finom sem bőséges, de sajnáltam volna érintetlenül otthagyni. Nem is hagytam ott, megettem mindent az utolsó morzsáig ha már ennyit szenvedtem vele. Már nem emlékszem mi történt az evés után, valószínűleg ismét karba fontam a karjaimat magam előtt és azon meditáltam, hogy ezentúl egy órával hamarább kelek és érek ki Ferihegyre, hogy én mondhassam meg hová szeretnék ülni. Végül is bárhová, csak középre nem. Ez aztán később valóban így volt. Bár ha meggondolom én még mindig jobban jártam mint az alábbi kis videó szereplője:

http://morgomedv.freeweb.hu/CLASSE_ECO.WMV

És ha már Szilveszter van akkor még egy - repüléssel kapcsolatos - kis videó:

http://morgomedv.freeweb.hu/Pillows.wmv

Ezzel az írással el is köszönök erre az évre. Minden kedves olvasómnak kívánok nagyon boldog, eredményekben gazdag boldog új évet! Bízom benne, hogy jövőre is számíthatok érdeklődésükre.:)

10 komment

Címkék: Orosz és szovjet témák

A bejegyzés trackback címe:

https://morgomedve.blog.hu/api/trackback/id/tr355182019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajgerpeti 2010.12.31. 17:21:03

Ez érdekes lehetett, mivel mi amikor Kanadába utaztunk, nem volt lehetőségünk az ülések megválasztására. Budapesten megkérdezték a becsekkoláskor hogy hová akarunk ülni? Mi a középső sor négyes ülését választottuk a tengerentúli járaton, Londonig pedig egy hármas ülést kértünk és a másik sorban pedig a folyosó melletti ülést. Visszafelé pedig a gép törzsében a hátsó sorokban ültünk, ahol csak két ülés volt egymás mellett a folyosó két oldalán. Ennek voltak előnyei egy darabig, úgy az út feléig. Utána már nem , mivel itt volt a gép végében a mellékhelyiség és ez igen nagy forgalmat bonyolított le. Egy évvel később fapados géppel repültünk Londonba, abban volt hasonló sztorink ahogy Öreg harcostársam leírtad. Nekem a középső ülés jutott, az ablaknál egy tonnabella méretű olasz hölgy ült aki felcsapta a karfát és keresztben elterülve aludt Budapestig. Mivel itt azok szállhattak be előre akik felárért előre megrendelték a jegyüket minden ablak melletti hely foglalt volt. Ráadásul a csomagokat mindenki kézipoggyászként vitte fel, és akkora bőröndöket vittek fel mint egy hajóbőrönd és alig tudták bepréselni a csomagtartóba. Szóval majdnem úgy nézett ki mint egy egy tömött volán busz, a kisebb csomagok az ülés alá bepréselve. Viszont a repülőtéri transzfernél csomagot nem vihettünk fel a buszra, a csomagtartó az üléssor alatt volt és csak ülő utas lehetett a járaton. Végül mindenkinek kívánok boldog újesztendőt olvasónak, hozzászólónak és legfőképpen Kedves harcostársamnak: Morgómedvének

Ismeretlen_14594 2010.12.31. 20:08:00

Ha Malévval mégy, 24 órával korábban tudsz online becheckolni és kiválasztani a megfelelő ülést magadnak. Utána a reptéren nem kell olyan hosszan sorban állni, és biztos ott ülsz, ahol akarsz. Boldog új évet!

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.01. 07:52:40

Hát akkor BUÉK mindenkinek. :)) Itt a 2011-es esztendő. Vajgerpeti, ez régen tényleg így ment. Kimentél Ferihegyre, mikor megjelent a táblán, hogy be lehet csekkolni odamentél mondjuk elsőnek a pulthoz és megmondtad hová szeretnél ülni. Én nagyon szerettem a legelső sorba a folyosó melletti széken utazni mert a lábamnál már csak a fal maradt, még ki is tudtam nyújtani. Hát igen Gigi, ma már más időket élünk ez az Internet tényleg "felforgatta" az életünket. Bár ahogy magamat ismerem - meg Te is engem - én lehet, hogy nem bíznék ebben a dologban és maradnék a hagyományos módszereknél.:) Végül egy kis videó Vajgerpeti barátom és harcostársam beszámolójához.:) http://morgomedv.freeweb.hu/csomagtarto.wmv

Ismeretlen_138032 2011.01.01. 11:37:26

Meggyőztél:))) Boldogot Neked és minden hozzátartozódnak!

Ismeretlen_14594 2011.01.01. 14:17:50

Én már próbáltam a netes becheckolást, és tökéletesen működött. Sajnos visszafelé Londonból nem tudtam megtenni, mert ott a British Airways gépeire lehet ugyanígy megoldani. Sőt, vannak kinn a reptéren is terminálok, ahol magad megoldhatod, még mielőtt a sorban állás elkezdődne, ha korán kiérsz.

Ismeretlen_14594 2011.01.01. 14:18:51

Ja, és még valami eszembe jutott. Az időben kiérkezés sem mindig jön be. Amikor Kairóba mentünk, az elsők voltunk a sorban, és akkor közölték velünk, hogy túl van foglalva a gép, nem férünk fel. Pedig még senkinek nem volt beszállókártyája, mindenki mögöttünk állt. Végül persze feljutottunk és még egymás mellett is ültünk, de érdekes volt a dolog.

Samu 2011.01.01. 18:35:08

Én is kívánok Neked boldog új évet. (Persze, hogy 2011-ben is olvasom majd az írásaidat.)

Morgómedve · http://morgomedve.freeblog.hu 2011.01.02. 20:21:04

Köszönöm szépen a további jókívánságokat is, viszont kívánom.:) Amikor én első voltam mindig megvolt a helyem a gépen, csupán az nem volt rögzítve, hogy melyik széken ülök majd. Na ezért kellett korán kimenni.

dittke 2011.01.06. 11:45:35

Nagyon boldog új évet kívánok, és nagyon szeretném olvasni az idei évben is az írásaidat:) Nagyon megértem a repülésedet a középső ülésen, Kanadába menet és is középen ültem, és most már csak nevetek rajta, hogy amikor én is próbáltam "kényelmesebben" elhelyezkedni én is azokat az értetlen pillantásokkal találkoztam.

Ismeretlen_26298 2011.01.07. 20:25:58

Köszönöm szépen, én is kívánok boldog új évet és köszönöm az elismerő szavakat is.:) Örülök, hogy megerősítetted az általam elmondottakat. Annak nem, hogy szegény nagyjából négyszer annyi ideig szenvedhettél mint én.
süti beállítások módosítása